Szomszédasszonynál érik a szilva. Kérdezi, van-e van valamilyen egyszerű receptem, meg egy pár befőttesüvegem. Hát persze, hogy van mindkettő. Valamikor, régesrég posztoltam a keverés nélküli szilvalekvár receptjét, azt megosztottam vele.
Cserébe nem küldött el minket, amikor egy fél vödörnyi szilvát kértünk a feleségem cukormentes lekvárjába (mintha a szilvában nem lenne cukor ...) Tegnap este átszól, hogy ugyanmár, nem akarunk egy félvödörnyi mosott szilvát még befőzni? Merthogy neki csak egy kis kacsasütő lábasa van, abból lett 3 darab 3,7 dl-es üvegcsényi, és máris elege van a befőzésből ... Nem tiltakoztam, és most bemutatom, hogy készült - bár elég lenne idetenni a régi poszt linkjét is.
Alapanyagok, amiket én mindig előre összeszedek, és odakészítem a főzéshez:
- 3,5 kg szép egészséges érett szilva
- 6 literes sütőbe tehető lábas
- Waka szerint egy kis ecet a tepsi kikenéséhez. Én nem használtam ...
Nem mondanám, hogy túl sok összetevő. Nem sokat vacakoltam: a szilvát felezve kimagoztam. A mag ment a kukába, a szilva pedig egy tálba, ahonnan utólagos magellenőrzésen átesve a nagylábasba. (Nem találtam kóbor magot.)
A gázsütőt minimumra állítottam, a szilvát megrottyantottam a gázon pár percig, hogy elkezdjen levet ereszteni, majd betoltam a sütőbe, 130C fokra. Sajna ez a legkisebb, amire állítani tudom. 110C lett volna az ideális!
Ezután elmentük a feleségemmel és a gyerekekkel a Vajdahunyad Várba thai fesztiválra. Bár ne tettük volna. Ilyen rosszul szervezett, ügyetlen és értelmetlen fesztivált még soha nem láttunk. Volt tán 8 kitelepült étterem 4 pici faházba bezsufolva, amihez éttermenként mintegy 150 fős sor állt, hogy valami ételhez jusson. Ezt ráadásul a központi sétányon adták elő, így még a várat sem lehetett rendesen körbejárni. Végül ott is hagytuk az egészet, és a Liszt Ferenc téren ebédeltünk.
Pont 5 óra múlva értünk haza. Izgatott ellenőrzés a sütőben (miután füst nem volt a lakásban), de biz kért még két órát résrenyitott sütőajtó mellett.
Már csak be kellett tenni az üvegekbe a forró lekvárt, ami olyan sűrű, mint a régi szilvalekvárok (és olyan forró is...) A fazék állapota miatt nem kell megijedni. Vízzel áztatva éjszaka, reggel már kimosható egyszerűen.
Nyomtattam másnap 5 cimkét az öt kis üvegnek, és gyorsan megírtam posztnak, mert a szilva most érik.
Az utolsó 100 komment: