Klasszikus későtavaszi étel, amikor megjelenik az újkrumpli, és már van petrezselyem is. Szerencsére így koraőszön is van még újkrumpli, bár nekem ilyenkor már nehezebb ételek jutnak eszembe. Feleségem piszkált, hogy a csirkét csak minimális hagymával csináljam, de jó sok majorannával. mert a hagyma felviszi a savát.
Velem lehet beszélni, csak jó sok petrezselymet tehessek a krumplira. A csirke nem tartozik a kedvenceim közé, de ez most kivételesen nekem is nagyon izlett. Gondolom elég éhes voltam ...
A krumplit még az este meghámoztam, míg a vendégekkel kvaterkáztunk. Nem hámoztam, hanem kapirgáltam! Ha rajtam állna, akkor azt a pici héjat is rajta hagyom. Egy pár krumpli állítólag zöld volt, azokat feleségem meghámozta (hogy mérgező?).
A krumpli 4 alkotóelemes:
- 1 kg apró újkrumpli (most sárgakrumpliból, ami speciálisan krémes tud lenni)
- 1 nagy csomó petrezselyem kettéosztva
- 1 bő fakanál kacsazsír
- 1 tk só
A csirke sem sokkal anyagigényesebb:
- 4 felsőcomb filé
- 1/2 csirkemellfilé
- 3 szál újhagyma
- 15-20 tekerés feketebors
- 3 ek morzsolt majoranna
- 3 szál friss oregano (vadmajoranna)
- 1,5 dl sör
Kicsit hiányoltam belőle a csirke bőrét, csontját, de hát ezt adta ki a csodahüttő.
Elsőre a krumplit tettem fel, hogy az kicsit tovább sül, mint a csirke (gondoltam). Jó nagy lapátnyi zsírt forrósítottam a legnagyobb serpenyőmben. A krumplikat 4-6 darabra vágtam. A petrezselymet apróra szecskáztam. Az első adagot keveselltem, felvágtam hozzá még egy csokornyit. A felét a zsírba dobtam. A krumplit megsóztam, összeráztam, majd a forró zsírba eresztettem. Gondosan lefedtem, és a lángot levettem közepes-kicsire. Egyszer ellenőriztem: szépen eresztett saját levet. Nem kevergettem, piszkáltam. Visszacsukva tovább pároltam - összesen vagy 30 percet. Ekkorra éppen elfőtte a levét is, kicsit lepirítottam. A végén a petrezselyem másik felét is rászórtam, átforgattam nagylángon és lezártam alatta a gázt. A fedőt nem tettem vissza, mert megpuhulna.
Mielőtt a friss petrezselymet hozzáadtam a krumplihoz, a túl sok zsírt leöntöttem a krumpliről egy kisebb serpenyőbe, ahol a csirkét szándékozom sütni. Ez jó gondolat volt, mert finom petrezselyemillatú volt a zsír és a krumpli sem lett zsíros. Az újhagymát felkarikáztam és a zsírba tettem, hadd párolódjon. Közben a csirkedarabokat sóztam, borsoztam és bőséges majorannával megszórtam. Az oreganot leszedtem a száráról, finomra vágtam. Ahogy a hagyma összeesett, a húsdarabokat (a hagymát félretaszigálva) a zsírba ügyeskedtem. Kicsit lepirult, majd megforgattam, hogy ott is süljön. Amikor úgy láttam, hogy a másik fele is megpirult kicsit, megszórtam a friss oreganoval, és felöntöttem kb. 1,5 dl sörrel. Felforrás után lefedtem, és levettem a lángot kicsire. A vekkert 25 perce állítottam, hogy túl ne főzzem. Azért kért még 10 percet, mire elfőtt a leve.
Már csak a tálalás volt hátra:
Közelről jól látszik a vékony kéreg a krumplin, valamint a hús szaftossága.
Igazán finom étel sikeredett belőle, a lakást meg belengte a majoranna csodás illata.
Javaslom kezdő szakácsoknak is - biztos siker!
Az utolsó 100 komment: