Régesrég, amikor én még kissrác voltam, szüleim kiterjedt szociális életet éltek - művészek, írók, színészek rendre megfordultak nálunk. Sokszor jöttek hozzánk apám kollégái, barátai is. Egy alkalommal - a hegedűversenyének bemutatója után - nálunk gyűlt össze a baráti kör: Kovács Dénes hegedűművész (1930-2005), aki a darabot játszotta, Kórodi András karmester (1922-1986), aki vezényelt, nomeg Bächer Mihály zongorista(1924-1993), legjobb barát és Iván papája. Azidőtájt Rózsa György, festőművész, a baráti kör másik tagja, még valahol a chilei stadionból próbált meg Pinochet alól megszabadulni.
Szokás szerint a konyhában traccsoltak, míg anyám valami ennivalót készített. Gida (Kórodi András) bekukucskált a kamrában, majd mindkét kezében egy-egy üveg befőttel jött ki üdvözült arccal: KOMPÓT!!!!!
Azóta minden alkalommal, amikor kompótot vagy befőttet készítek eszembe jut az az öröm, ami az arcáról sugárzott egy (számára) gyerekkori élmény hatására. Felesége nem volt egy híres háziasszony ... Sajnos rajtam kívül más már nincs, aki emlékezne ezekre a nagyszerű muzsikusokra ...
Álljon hát itt ez a recept az ő emlékükre.
A nyár és a kora ősz a kompótszezon. Ekkor hullik a gyümölcs, amit nem dobunk ki, hanem kivágjuk belőle a hibás részeket, a maradékot meg pici cukorral, fűszerekkel megfőzzük:
- 3-4 hullott alma
- 2-3 potyogott körte
- 2 ringló vagy 4-5 szilva
- fél citrom héja
- egész fahéj
- 6-12 szem szegfüszeg
- 1 ek cukor
Alaposan megmosom, kivágom a hibás részeket, és felaprítom a gyümölcsöt falatnyi darabokra. Ennek a kompótnak a lényege, hogy a gyümölcsök nagy része még éretlen és alig adunk hozzá cukrot, ezért igencsak pikáns az íze.
Az almát, körtét, meg a fűszereket kb 3 szoros mennyiségű vízzel felfőztem (4 perc).
A ringlót a feleségemtől nyúltam le, hogy egy kis édességet, meg érettet is tegyek a fazékba. A ringló is kapott még két perc forralást.
A fazekat hidegvízben lehűtöttem, majd gyorsan ettem is egy tálkányi.
A kompót percek alatt elkészíthető, lehütve pedig a legjobb frissítő.
A maradékot a hűtőbe rejtettem, ahova ebben a hőségben igencsak rájártam. Azóta már a másodikat is megfőztem :)