Szerintem így irandó, mert a "fejtett bableves" egy csacskaság: ki fejti ki a bablevest? A "fejtettbableves" jó lenne, de 3 szóból álló összetétel. Megvilágosított egy olvasónk, lett fejtettbab-leves belőle :). Node nem nyelvtanórán vagyunk. Feleségem vett 1,5 kiló fejteni való babot, ami kifejtve 85 dkg volt!
Ilyen jó arányt ritkán érünk el :) Talán majd a sajátunkkal, de azt meg el fogom felejteni leszedni, oszt lesz belőle szárazbab ... Feleségem nem nagyon hagy mostanság főzni, de akkor hogyan posztoljak? Magamhoz ragadtam hát ezen fogás elkészítését.
Csak a felét készítettem el levesnek. Minden hozzávalót összekészítettem:
- 40 dkg kifejtett bab
- 1 vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- három nyurga gyökér
- kis csokor petrezselyem
- 1 zellerlevél
- 1 szál szálzeller
- kis darab zellergumó
- 1 kis paradicsom
- 1/4 zöldpaprika
- 1,5 liternyi borjú alaplé
- 7 decinyi csülöklé
- 2 ek libazsír
- churut ízesítésnek
- bors, só, babérlevél
A borjúalaplé a bal alsó sarokban bujkál még keményre fagyva.
Kikapirgáltam 2 evőkanálnyi zsírt a lesütött libacomb tetejéről a fazékba. Kettévágtam a csülöklét (mivel elég sós, könnyű elvágni), és az egyik darabot visszaküldtem a csodahüttőbe. Azt a pirinkó zöldpaprikát felkockáztam.
A hagymát Waka ötlete szerint laskára vágtam. A zellerszeletet csak hámoztam és negyedeltem, viszont a szárzellert vékony csíkokra vágtam. Sárgarépát karikáztam, paradicsomot negyedeltem. Hamár benne voltam a vagdosásban, a petrezselymet is felkaszaboltam.
A zsírra szórtam a hagymát, zellert, tisztított gyökeret, megsóztam és feltettem párolni. Mikor összeesett már a hagyma, utánaküldtem a többi zöldséget, a fokhagymát meg a zellerlevelet. Ezt is megforgattam a zsíron kicsit. Erre már mehetett a kifejtett bab.
Felöntöttem kb 2 liter vízzel, amibe az alapleveket is beletettem - majd elolvadnak ott. A teatojásba (elég lett volna egy kisebb is) ment a bors és a babér. Felforraltam, majd levettem alatta a lángot kicsire.
Tejfeles habarást készítettem, mert feleségem ragaszkodott hozzá.
- 1 ek liszt
- 5 ek tejfel (fele házi, fele gyári)
- 1 ek almaecet
- 1 tk balzsamecet
Az alapanyagokat egy tálba tettem, ahol csomómentesre kevertem. Öbtöttem hozzá pár merőkanál forró levest, hogy temperáljam a tejfelt. Jól eldolgoztam, majd ment a levesbe ...
Az almaecetet keveselltem, öntöttem hát egy teáskanálnyi balzsamecetet is hozzá. Kiforraltam a lisztet, végül belekevertem a petrezselymet is.
Magamnak odakészítettem mellé a churutot .
Rendesen reszeltem rá, bár eredetileg ezt a tányér aljára kell reszelni, megpúpozni tejfellel és úgy merni bele a forró levest.
A hagyma laskára vágása nem volt egy jó ötlet, mindenféle szálak úszkáltak a levesbe. Legközelebb keresztbe vágom, akkor jobban szétfő!
A csipetkét persze elfelejtettem belefőzni, pedig ott volt az orrom előtt ...