Nos, ezt a kérdést végül nem sikerült eldönteni. Az úgy kezdődött, hogy a feleségem beállított egy bő kilónyi sertés fehércsonttal a kutyának, mert az szép húsos volt, arra meg nem emlékezett, hogy két kiló marhacsont les a mélyhűtőben ...
Ahogy ez nálunk lenni szokott, menet közben jött az ötlete, hogy van még fél kiló kacsazúza is az ő fagyasztójában - főzném már azt is a levesbe. Ettől a ponttól persze a címbeli kérdés elvesztette lényegét, pedig annyira örültem, hogy jó címet találtam a posztnak ...
Szokás szerint a hozzávalók egy kupacban:
- 3 sertés lapockacsont (azt hiszem - nem vagyok se állatorvos, se hentes:) 1 kg
- 1/2 kg kacsazúza
- 3 sárgarépa
- 1 öreg +2 idei fehérgyökér
- 1 karaláb
- néhány rózsa megmentett karfiol (már nagyon pucolni kellett)
- 1 zellerszár
- 1 zöldpaprika
- 1 paprikacsuma (az mindenbe kell)
- 1/2 + 1 vereshagyma
- 1 kicsi saját fej fokhagyma a kertből
- 12 szál zöldbab
- a maradék zöldborsó a kertből
- petrezselyem a fiatal gyökérrel, meg egy felmagzásnak indult a kertből
- szerecsendióvirág, bors, só
A második hagymát később adtam a leveshez, szintúgy a kacsazúzát, így nincsenek a képen.
A zöldségeket megtisztítottam, és 3 tálkába rendeztem. A karfiol csak a végén megy bele, szét ne főjjön. A zöldbab, zellerszár és a borsónak is kevés főzés kell, de azért kell nekik, míg a gyökerek, paprika és a karaláb az elejétől fogva mehet a lébe. Mivel a csontok eléggé nagyok voltak (nem fértek a kisebb fazekamba), ezért megfeleztem őket a bárddal, és négy liter vízben feltettem főni. Egy perc forrás után leöntöttem a kutyának a levet, és friss vízzel, egy teatojásba tett fűszerekkel, meg a zöldségekkel feltettem újra. Így nem kell a habot leszedni, tiszta lesz a leves és a kutya is örül!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amikor a csont már főddögélt (nagyon kis lángon!), feleségem átnyújtotta a fagyott kacsazúzát, hogy ezt is tegyem bele ... Mikro a barátom, de inkább forró vízbe merítve kiolvasztottam, és kicsit megtisztítottam, felnegyedeltem. Szép zúza, jutott a kutyának is a levágott inas részből. Egy órát már főtt a csont, ment bele hát a zúza és egy újabb hagyma, mert az induló felet kevésnek itéltem. Ezek az öreg hagymák mindig héjastul mennek a levesbe: csodásan sötétre festik a lét! A fiatal gyökerekből négykarú tengeri csillagokat varázsoltam - úgy puhára főnek, én meg megeszem! Egy másfél óra múltán hozzáadtam a felaprított zöldbabot és zöldborsót is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hüvelyesek is főttek tíz percet, majd beledobáltam a karfiolt. Két-három perc, és már le is kapcsolom a rezsót - ezalatt kicsit megpuhul, de nem fő szét.
Már csak tálalni kellett ezt a roppant gazdag - kitudja minek nevezzem - levest. Volt abban minden, mi szem-szájnak ingere, csak tésztát felejtettem el főzni hozzá. Ha feleségem nem tiltakozna, egy kevéske gombával is izesíteném.
Nem szégyellem a kanálképet sem, mert a szövegből kifelejtett, felébe vágott, fokhagymafejből egy fél girizd is jutott bele :)
A kicsilyány felpakolt belőle, mi meg már háromszor is ettük. Igencsak jó lett - hidegen kocsonya, melegen leves - és még csigatészta is jutott ...