Azok a kiadós esők, melyeknek - legalább is szerintem - itt kellett volna leesni, kikerülték a várost. Akár délről, akár északnyugatról jött, meglátva a Húszemeletest, éles kanyart vett, és máshol áztatta a földeket. Pápán például négyszer is volt idén kiadós eső. Köszönhető ez a bakonyi szélnek, amely nagyjából a 8-as út vonalában húzódó, észak-nyugati irányú "szélcsatornában" jön létre. Ehhez még hozzájárul a várost övező fennsík, ahol nyáron felfelé szálló légáramlatok alakulnak ki, valósággal eltolva az érkező frontokat.
Szóval Pápán volt csapadék bőven. Vi onnan jár be minden nap. Férje szenvedélyes és értő (még tanfolyamot is végzett) gombász, ráadásul nyugdíjas, tehát piszkosul rá is ér. Szóval együtt van minden feltétel, hogy dúskáljanak a gombában. Vi pénteken egy szatyrot nyomott a kezembe. Kis üvegekben szárított és őrölt trombitagomba és vargánya, és egy kis zacskó friss rókagomba volt benne!
Éppen kapóra jött. Rizses csirkemájat akartam hétvégére főzni, de a sárgarépás-borsós változathoz nem volt kedvem. Mindenesetre valami kellett bele a máj mellé, és a rókagomba megfelelőnek tűnt erre a célra.
A rizses csirkemáj már jó ideje tervben volt, egészen pontosan a szalontüdő óta. A hozzávalók megfőzése után lett egy fazék abálólevem. Gazdag, fűszeres, sötét színű leves volt, sajnáltam volna kiönteni. Mikor leülepedett, másfél litert lefejtettem belőle és lefagyasztottam. Ezt szolgált aztán az étel felöntésére.
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemáj
- 6 dl rizs
- 30 dkg erdei gomba
- 1,2 l húslé vagy víz
- 25 dkg lecsó
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- sertészsír
- majoránna
- pirospaprika
- házi paradicsomlé
- házi édes és csípős paprikakrém
- só
- bors
A gombákat alaposan megmostam és hosszában feleztem-negyedeltem.
A májat megmostam és 4-5 darabra vágtam. A szíveket lehártyáztam.
Egy jókora lábosban sertészsíron megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát.
Mikor a hagyma kapott egy kis színt, beletettem a szíveket, és kicsit lepirítottam.
Hozzáadtam a gombát is és kicsit megfuttattam. Éppen csak, levet nem is eresztett.
A tűzről lehúzva beletettem a pirospaprikát, a lecsót, a paradicsomlét és a paprikakrémeket. Megfűszereztem.
Visszatettem a lángra és amikor felforrt, hozzáadtam a csirkemájat.
Amint ismét bugyogni kezdett, beleöntöttem a rizst és felöntöttem az abálólével.
Megint felforraltam, majd lefedtem és betettem az előmelegített sütőbe.
Nagyjából 10 perc múlva kivettem. Még nem volt kész, de a víz nagyját már felszívta a rizs, viszont a "hús" és a gomba feljött a tetejére. Alaposan összekevertem és visszatettem a sütőbe.
Újabb 10-15 alatt az összes lé eltűnt, a rizs megpuhult.
20 percig hagytam állni, aztán kovászos uborkával tálaltam.
Minden príma lett. A rizs pergett, a gomba roppant, a máj puha volt, a szív is tökéletesen megpuhult. Belapátoltam egy nagy tányérral, aztán szusszantam egyet a hűvös szobában.