Továbbra is dúl a konyhámban a spenót! Most éppen ennyit szedtem le, hogy feldolgozzam és eltegyem valahogy. Mindössze két 2,5 méteres sort vetettem a kertben. Esküszöm!!
Valami olyan változatot kerestem, amit még nem főztem, és így akadtam a görögök spenótos rétesére.
Ők kaporral is fűszerezik, ami feleségemnek nem jön be, ezért maradtam a módosított receptemnél.
Vagyis legyen rétes, meg sajt, meg finom sonka benne friss spenóttal (bár szerintem ez működne mirelittel is, vagyis az év minden évszakában).
Hozzávalók:
- 35 dkg párolt spenót (vagy egy zacskó mirelit)
- 10 dkg feketeerdei sonka
- 20 dkg feta sajt
- 12 dkg vaj
- 10 dkg tejfel
- 1 tojás
- 1 kis vereshagyma
- 4 girizd fokhagyma
- 2 ek olivaolaj
- 1 tk frissen őrölt feketebors
- 1 tk frissen reszelt szerecsendió
- 6 db 40x40-es réteslap (az én csomagomban 8 lap volt, de csak 6 kellett)
- 2 ek búzadara (gríz)
- semmi só! (én tettem vele 1 mk-nyit, de az felesleges volt)
Az első képen látható rengeteg spenótot megtisztítottam, vastag szárait elválasztottam. Ezek annyira fiatalok voltak, hogy úgy döntöttem, felhasználom mind. Feldaraboltam 2-4 cm hosszú szálakra, majd egy evőkanál szódabikarbónával és kb 0,5 liter vízben megpuhítottam. Ennyi vízhez még a spenótszár is adott némi nedvességet. Amikor már megfőtt, botmixerrel pépet készítettem belőle. Ez a pép is fantasztikus spenót illatú volt, az íze is stimmelt! Egy nagyobb fazékban pedig szintén kevés vízen, de szintén szódabikarbónával megabáltam kb 50 dkg spenótlevelet. Ha mirelit spenótot használsz, kiolvasztás után nyomd ki a levét!
A többit is feldolgoztam, mert azt már fagyasztáshoz készítem elő, eleget bombáztalak benneteket spenót receptekkel, menjen a csodahüttőbe a maradék :)
Felaprítottam a hagymát és a fokhagymát kicsire. A sonkaszeleteket hosszában, majd széltiben is kb centisre vagdostam, így 1x1-es kis kockák születtek. A hagyma, fokhagyma és a sonka is ment a lábasban hevített olivaolajra (lehet vaj is, ha éppen ahhoz van kedved). Jó, igazad van, a hagymát már megdinszteltem előbb ...
A megabált spenótot késsel feldaraboltam közepesre. rádaráltam a feketeborsot, majd reszeltem egy negyed szerecsendiót is a tetejére. A sonka is kifehéredett a hagymás olajon, belekevertem hát a felaprított fűszerezett spenótot. Még időben eszembe jutott, hogy van spenótszár is pürésítve, kevertem hát bele néhány evőkanállal, hogy szaporítsam.
A tojást beleütöttem egy tányérkába, megsóztam (NEM KELL!!!) és borsoztam (KELL). Villával habosra vertem (200 villacsapás! - ne nevess, én mindig számolom az ilyen unalmas mechanikus mozdulatokat :) Beleborítottam a deci tejfelt, és símára kikevertem.
A fetát kivarázsoltam a dobozából, majd elővettem a filézőkésemet a darabolásához. Bármikor aprítok puha sajtot, a vékony kés a legjobb segítőtársam! Lapjára 4 részre, hosszában nyolcra, valamint keresztbe kilenc részre vágtam. Így sikerült ... A lényeg, hogy apró, 5x5 mm-es vagy aközeli darabkák legyenek. Az ügyesebbek el is morzsolhatják a sajtot apróra - ez nekem nem megy.
A spenót megfőtt, ezért hideg vízbe állítottam a lábast, hogy lehűtsem (mondtam már, hogy türelmetlen vagyok?). A tejfeles tojás 3/4-ét beleöntöttem a kihűtött spenótba. Szépen kikevertem, és örültem, hogy nem csapta ki a tojást :)
Akkor most már minden elő van készítve a réteshez. A vajat mikróban felolvasztottam, majd kimostam a mikrót. Nem egy jó ötlet ott újraolvasztani, mert pöfög és betakarja az egész masinát. Egyszerűbb a legkisebb lángra tenni 1 percre!
Elókészítettem 2 megnedvesített konyharuhát (megspriceltem vízzel mindkettőt, majd nylon zacsiba tettem 5 percre, hogy átvegyék a nedvességet). Az egyikre kivettem a zacskójából az összehajtogatott réteslapot, amiről egyenként lehámoztam egyet-egyet a másik nedves konyharuhára. Minden réteget alaposan megvajaztam (vagy csak annyira, hogy átlátszó legyen), és örömmel konstatáltam, hogy 3 réteg meg is van.
Megszórtam egy evőkanál grízzel - valaminek fel kell innia a felesleges szaftot! A sajt negyedét próbáltam egyenletesen eloszlatni a tésztán. Evőkanállal belepettyegettem a spenótkrém felét. Ezt egy szilikon spatulával elkentem úgy, hogy a réteslap tetején kb 5 cm, a szélén pedig 2,5 cm üresen maradjon. A sajt második negyedét rászórtam a spenótrétegre, majd a tészta két oldalát visszahajtottam a krémre.
A konyharuha segítségével felgöngyöltem a rétest, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem. A második 3 réteslapot is megkentem, darával szórtam, és azt is felcsavartam az előbbiek szerint.
A két baba a tepsiben várta, hogy megkenjem valamivel. Nem véletlenül hagytam egy negyedét a tejfeles tojásnak a tálkában: szerintem ez egy tökéletes kence lesz a rétes tetejére!
A maradék 3 kg spenótlevelet közben szintén megabáltam, összekevertem a maradék spenótszárral, majd ügyes kis dobozokba porcióztam a szűkösebb időkre. A dobozokra cimkét is nyomtattam dátummal, mert én mindent kidobok a csodahüttőből, ami nincs felcimkézve (honnan tudjam fél év múlva, hogy ez mi és mikor készült???).
A réteseket 200 fokra betoltam a sütőbe, ahol kb 35 percet töltöttek. Addig kell sütni, amig a külseje szép aranybarna nem lesz (ezt a színt nem ismerem, de a lényeg, hogy átsüljön).
Gyorsan megszeltem, és mindketten nekiláttunk:
Ez valami fenomenális íz! Ha még a kapor is benne lenne, akkor már nem tudnám leírni, milyen jó :)
Ebédre elfogyott az első baba, a másodikat ma ettük meg apránként, szinte oda se figyelve, hidegen ...
Igérem, most egy darabig nem posztolok spenótos ételt!