Anyák napját ünnepeltük hétfőn (vasárnap mindenki valahol csavargott). Valami finom ebéd kellett, lecsaptam hát a feleségem által vásárolt spárgadarabokra. Ez ilyentájt már a Fény utcai piacon is akciós! A leves kérdése tehát eldőlt. A csodahüttőben keresgetve találtam egy szép csontos karajt. Vacilláltam, hogy kolbásszal töltve, vagy másképp, de a "másképp" győzött...
Körítésnek találtam szép Mozart krumplit, meg sok hagymát. A salátát viszont az ünnepelt fogja elkészíteni :)
Először a karajt kezdtem el - egy picit nem árt, ha pácolódik, nomeg a sütés alatt tudok a levessel is foglalkozni. Összekészítettem a hozzávalókat:
A karajhoz:
- 1,6 kg csontos karaj (hideg vízben kiolvasztva)
- 6 girizd fokhagyma (ez egyesek szerint túl sok volt, lehet kevesebb is)
- 1 ek só
- 1 nagy evőkanál mustár
- 1 ek olivaolaj
- 1 ek Cajun fűszerkeverék
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk majoranna
- 1 tk feketebors
- 2 ek finom disznózsír
- 1 dl száraz fehérbor
A körethez:
- 3 nagy krumpli
- 4 fej vereshagyma
- 1 ek szárított rozmaring
- 1 tk só
- 1 tk olivaolaj
A karajt lehártyáztam, mert úgy kicsit jobban átveszi a fűszerek ízét. Mindkét csont mellett bevágtam. A fokhagymát lehéjaztam, egy tálkába lereszeltem. Hozzáadtam - a só kivételével - az összes fűszert.
Összekeverés és kóstolás után tettem bele olivát és még egy teáskanál Cajun fűszert (így lett evőkanálnyi a mennyiség). A csontokat erőteljesen, a húst csak véknyan besóztam. A bevágásokba bőven kentem a fűszerkeverékből, majd a maradékkal a húsos részt beborítottam. Egy darab húskötöző spárgával valamennyire összekötöztem, és kizsírozott tepsibe fektettem.
3 hagymát nagyobb darabokra vágtam, és a tepsibe szórtam a hús mellé. A krumplit meghámoztam, kb 3cm-es kockákra daraboltam és megszórtam a megdarált rozmaringgal, meg egy kis sóval, a negyedik hagymát is hozzátettem, majd ősszeráztam, hogy egyenletesen bevonja a fűszer. A tepsit betoltam a sütőbe, és 8 percig grilleztem, hogy egy kis kérget képezzen a fűszerkeverék.
A grillezés után a tepsibe öntöttem a deci bort, meg egy deci vizet. Lefedtem szorosan alufóliával, és 30 percre 220 fokos sütőbe helyeztem.
Ezután levettem a fóliát, és a krumplit is a hús mellé rendeztem. 180 fokon sült még kb. 45 percig.
Időnként maghőmérővel ellenőriztem, mert max 69 fokig akartam csak sütni. Ez a hőfok a pihentetés alatt még felmegy 71-re, ami állítólag az ideális hőmérséklet a karajnak.
A húst kiemeltem a tepsiből és egy tálon letakarva pihentettem egy órát.
Eközben nekiláttam a spárgakrémlevesnek, amit most kivételesen ismét friss sárgából készítettem. Nagyon kevés dolog kell hozzá, mégis csodás leves lesz:
- 60 dkg tisztított fehér spárga
- 1 szem krumpli
- 1 kicsi vereshagyma
- 3 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 1 dl tejszín
- 1 tojás sárgája
- 1 mokkáskanál fehérbors
- frissen reszelt szerecsendió
A hagymát egészen apróra vágtam és beletettem a vajjal együtt a fazékba. Megkavartam, míg elolvad a vaj, azután lefedve 10 percig pároltam pici lángon. Eközben felkarikáztam a spárgát, amiknek a csúcsát félretettem egy vájdling vízbe, hogy a homok kijöjjön belőle. A krumplit is felkockáztam.
A spárga és a krumpli ment a hagyma után, nomeg vagy másfél liter víz. Ezzel felforraltam, majd kislángon fedő alatt forraltam kb egy óráig (közben elfoglaltam magam a hús kezelésével). Egy tálkába tettem a tojás sárgáját, beleszórtam a fehérborsot és ráreszeltem a szerecsendiót. Felöntöttem a tejszínnel és összekevertem. A megfőtt spárgát botmixerrel krémesítettem.
A spárgakrém még túl forró volt, ezért hideg vízbe állítottam a fazekat, amíg lehült 80 fokig. Ekkor a tejszínes tojást egy merőkanál levessel felmelegítettem (A Fickó kedvéért: legíroztam), végül beleborítottam a levesbe. Komótosan kevergetve 73 fokig hült le, ami pont az a hőfok, ahol a tojás sárgája besűrűsödik, nem csapódik ki.
A krumplit a hús kiemelése után még 20 percig grilleztem, öt percenként átforgatva. Így csodás kérget kaptam, de finnyásabb családtagjaim számára lejtősen tálaltam, hogy a zsír lecsurogjon a tepsi sarkába (ezentúl persze lyukacsos szedőlapátot is tettem bele).
A húsból szeleteket vágtam.
Engem nem zavart, hogy zsíros a krumpli, kicsit még bele is nyomtam a szaftba, mielőtt bekaptam :)
Ennyi maradt másnapra kettőnknek ...