Vagy, ahogy egy tréfás kedvű kolléga rögvest elnevezte: polák panír. A recept még a böjtre gyűjtött repertoárból maradt meg. Afféle indiai spenótcurry. Aktualitását az adta, hogy az új kertben kikelt az új-zélandi spenót. Ez amolyan öntermesztő fajta, ha egyszer megjelenik, komoly erőfeszítést igényel a kiirtása. Én minden éveben hagyok pár tövet, ami elszórja a magját. A paradicsom és a paprika termesztésére szánt területet csak május elején szoktam felkapálni (ősszel persze felásom), ott bátran tenyészhet. Igaz, így elég rendezetlen képet mutat a kert azon fertálya, de a fene ott egye. Bár számomra nem nagyon ajánlott a spenót fogyasztása, Kistesó súlyos függő, ilyenkor feltölti a fagyasztót parajpürével. Múltkor láttam a szomszédban lila változatot, lehet, hogy kunyerálok a magjából, szórok közé egy marékkal, aztán várom a hatást tavasszal.
Az egyetlen nehézséget a paneer (friss sajt) okozta. Nem egy ördöngösség elkészíteni, ha van az embernek ideje elmenni házi tejért, meg vacakolni vele. Nekem nem volt, ezért gomolyát használtam hozzá. Szerintem nem lett rosszabb tőle.
Hozzávalók:
- sok spenót (egy kisebb reklámszatyorral szedtem)
- 30 dkg Paneer vagy gomolya
- 1-2 zöld csili (ez megint nem volt, csilikrémet tettem bele)
- 1/2 teáskanál római kömény
- 1 nagy vöröshagyma finomra vágva
- 1 teáskanál gyömbér-fokhagyma paszta (lereszeltem egy darabka gyömbért meg 2 gerezd fokhagymát, és már meg is volt)
- 1 teáskanál citromlé
- 1/2 teáskanál görögszéna
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál vaj
- só
A spenótleveleket lecsipegettem, váltott vízben többször megmostam és lecsepegtettem.
Lobogó vízben két percig blansiroztam a spenót.
Beletettem a csilit és kevés főzővíz hozzáadásával összeturmixoltam.
A vöröshagymát apróra vágtam, a gyömbért és a fokhagymát lereszeltem. A gomolyát nagyjából 1,5 centis kockákra vágtam.
Tapadásmentes serpenyőben, egy kanál olajon megpirítottam a gomolyát, majd félretettem.
A maradék olajat és a vajat felhevítettem és kipattogtattam benne a római köményt.
Megpirítottam a vöröshagymát aztán a fokhagymát és a gyömbért is megfuttattam.
Beleöntöttem a spenótpürét, belafacsartam a citromlét és hozzáadtam a tejfölt és a görögszénát.
Alaposan elkevertem, némi főzővízzel alakítottam az állagán, majd, mikor felforrt, beletettem a gomolyát is.
Pár percig együtt forraltam, és kész.
Meglepően jóízű étel, a gyömbér és a többi egzotikus fűszer egészen jól passzol a spenóthoz. Egyetlen baja volt: két evésre elfogyott, pedig három sajtos kiflit is megettem egy-egy tányérhoz.