Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rakott afrikai harcsa, avagy hűtőkarbantartás

2017.04.13. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 tollából és kamerájával.

 

Fellelkesedve a többiek ügyességén - már többször nekifutottam a főzés közben fázisfotózásnak, de soha nem jött össze. Most sem jártam maradéktalan sikerrel - nektek három kezetek van? - de legalább valamennyire vállalható képek készültek.

Marhapörkölt készült a hétvégére, de a nagybevásárláskor valahogy bekerült a hűtőbe egy fél kilós csomag afrikai harcsafilé, amivel igen gyorsan kellett valamit kezdeni. A pörkölthöz készült nokedliból még maradt egy jó adag (ne kérdezzetek mennyiséget, két tojásból főztem és egyszer ettünk belőle ketten), és mivel nagy maradék-ide-oda tologató tehetség vagyok (meg mert édesem halvány emlékeiben élt valami hasonló étel, amit valamikor valahol evett, és ízlett neki), az alábbit kreáltuk:

10.JPG

Egy kis vajon megpirítottam a nagyobbacska falatnyi kockákra vágott halat, kis sóval, borssal, éppenhogycsak mennyiségű kakukkfűvel, aztán az eredmény nagyját kiszedtem a serpenyőből:

11.JPG

(Én már itt megálltam volna, ha éppen gyorsan kell valami ehetőt produkálni, önuralom kellett hozzá, hogy csak megkóstoljam)

A serpenyőben maradt vajas-lesült halmaradékos-fűszeres cuccra ráöntöttem... hát igen, minek szépítsem... összesen 4 deci 20%-os tejszínt. Ezt kicsit besűrítettem. (Persze belekóstoltam, ezt is ki tudtam volna kanalazni magában is.)

12.JPG

A nokedlimaradék ott várta, hogy mi fog vele történni:

13.JPG

Aztán szépen lerétegeztem: nokedli, nyakon öntve tejszínnel, rá egy réteg halfalat, maradék nokedli, maradék hal, maradék tejszín. Kicsit megszurkáltam, hogy jusson mindenhová a szószból, a tetejére édesem felszólítására szórtam egy marék sajtot, aztán be a sütőbe, 200 fokon légkeverés + felső sütésen talán húsz percet sütöttem:

14.JPG

Balzsamecetes-olívás vinegrettel meglocsolt salátával ettük. (Lásd nyitókép.) Ahogy elnézem a maradékot, még bő három adag kijön belőle. Azt hiszem, a marhapörköltet kénytelen leszek eltenni szűkebb napokra.

Lehetett volna biztos dekoratívabban is tálalni, de siettünk ki a tavaszba, most van az az állapot a hegyekben, amit én úgy hívok, hogy „felrobban a természet”.

(Az egyik képen a kombináltfogó nem konyhatechnikai eszköz, kicsi a konyha, és véletlenül ott maradt a pulton.)

124 komment

Címkék: harcsa tejszín bors vaj kakukkfű nokedli afrikai harcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1712419219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.13. 07:37:27

Az első képet kihagytam volna, bár a kinézettől független az íz.:D

Egyébként az ötlet zseniális, mert külön jó a hal, jó a galuska, és jó a tejszín is, együtt miért ne lenne jó? A küllem javítható egy-két tojásnak a tejszínbe történő elhabarásával, de enélkül is enném.

Fenchurch68 2017.04.13. 07:59:46

@látjátok feleim szümtükkel: Esküszöm, hogy élőben jobban nézett ki :) Előtte pár nappal ettünk két napig csőben sült töltött tojást, és úgy éreztem, sok lett volna a jóból.

Isley 2017.04.13. 08:01:37

Hm, nálunk halhoz nem dívik a nokedli, de nem lehet rossz, lehet holnap kipróbálom :)

Dikusz 2017.04.13. 08:22:25

@látjátok feleim szümtükkel: nem néz az ki olyan rosszul:)

A második mondatodról ez jutott eszembe: külön finom a fokhagyma, külön finom a csokoládé is, milyen finom lehet a kettő együtt:))) viccvót

Dikusz 2017.04.13. 08:34:51

@Fenchurch68: nekem is megjött hozzá fokozatosan a kedvem, tényleg finom lehet.

A nokedli az egyik olyan -szégyenlem is magam érte- ami nem sikerül soha ilyen szépen mint neked. Bárhogy próbálom is, nem lesz ilyen pici darabkás. Nem is csinálok túl gyakran.

A kombináltfogóról meg szintén eszembe jutott (istenbizony nem pálinkáztam be korán reggel)egy rövid, de nem túl veretes szövegű dal. A Vidámparkban, az egyik körhintánál hallottam: Ellopták az oroszok a tankot. Benne volt a kombináltfogó.....
Soha, semmit nem tanulok/tanultam meg olyan könnyen, mint az ilyen szövegeket, sajna. De legalább sosem felejtem el, nem úgy mint a hasznos dolgokat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.13. 09:05:34

@Isley:

Ha teheted, ne valami "illatos" tengeri hallal próbáld.:D

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.13. 09:08:32

@Dikusz:

Azért ki lehet próbálni.
A fokhagyma pl. megsütve nagyon jó ízű. Nagy séfek szokjátk a fejet félbe vágva, a vágott felülettel lefelé téve hús melett megsütni. Sőt valamikor ajánlottak erősítőként reszelt fokhagymát cirtommal öszefőzni, és azt eszegetni. Persze még nyersen sem lehet rossz egy kis finom csokoládéval.:D

A fickó 2017.04.13. 10:00:02

@Isley: "nálunk halhoz nem dívik a nokedli, de nem lehet rossz"

Van az az elkészítési mód és van az a hal .... Olyannyira, hogy egy harcsapaprikás szinte elképzelhetetlen mással. :) Fenti posztban is harcsaféle szerepel. :)

A fickó 2017.04.13. 10:03:20

@látjátok feleim szümtükkel: Milyen az az "illatos" tengeri hal? Idézőjel miatt gondolom büdös. :) Ha meg ilyen nem esszük meg, egyébként pont a friss tengeri halak a kevésbé szagosak - sós tengerillat - mindössze. :)

A fickó 2017.04.13. 10:05:03

@látjátok feleim szümtükkel: "Nagy séfek szokjátk a fejet félbe vágva, a vágott felülettel lefelé téve hús melett megsütni."
Hurrá, akkor én is nagy séf vagyok. :DDDD

A fickó 2017.04.13. 10:10:42

@Dikusz: "A nokedli az egyik olyan -szégyenlem is magam érte- ami nem sikerül soha ilyen szépen mint neked. Bárhogy próbálom is, nem lesz ilyen pici darabkás."
Ne aggódj itt sem a méret a lényeg. :D Viccen kívül, az állaga, íze a legfontosabb, ráadásul a nagyobbakat szebben le lehet pirítani. Én mindig egy hosszú nyelű kiskanállal szaggatom ... és szinte mindig csak tojássárgájával készítem.

A fickó 2017.04.13. 10:30:15

@látjátok feleim szümtükkel: "Egyébként az ötlet zseniális, mert külön jó a hal, jó a galuska, és jó a tejszín is, együtt miért ne lenne jó?"

Külön jó a sör, jó a bor és jó a rizs is, együtt ....:D

A fickó 2017.04.13. 10:45:50

@Fenchurch68: A halat a serpenyőben fűszerezed gyorsan lepirítod kiveszed. Kevés fehérborral feloldod a serpenyőben maradt lepirult cuccot, bort elforralod. Mehet bele a tejszín, beforralod, ízesíted, ha kell. Végül vissza a hal, összemelegíted, friss petrezselyemzöld - kész a ragu.
A hideg nokit vajon lepirítod. Sajtot elfelejted, a halakhoz nagyon nem illik.
A tányérra a noki, rá a halragu, mikro saláta levélkékkel díszíted ennyi. Gyorsabb, a végeredmény (hal)szaftosab, a noki ropog ízesebb, tányér esztétikusabb.
A főzőtejszín, mivel zsírszegény, csak túrósodni tud. 30% körüli tejföl, tejszín nem túrósodik, azzal érdemes, ha szükséges sűríteni, vagy besütni dolgokat.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.13. 11:06:33

@A fickó:

Ez a lepirított galuska(Ö) nagon jól hangzik a halraguval, de a poszt béli összesütött halas galuska sem rossz. Mert nem mindenki fickó, van aki csak egyszerű hziasszony/háziférfi.;D

Fenchurch68 2017.04.13. 11:52:34

@A fickó: Fehérbor nincs itthon, a többivel egyetértek. Ez egy kvázi "fast food" volt.
Ha a salátával csak díszítgetném, akkor édesem megkérdezné, hogy hol is a lényeg? :)

medvedr 2017.04.13. 14:36:35

Ez biztos jó lett, meg a poszt is, gratulálok. Egy kis Irsait utánaküldeni, aztán lehet menni kirándulni.

Isley 2017.04.13. 14:58:59

@A fickó: Valóban, ritkán eszünk halpaprikást, harcsát meg annál is ritkábban :(

A fickó 2017.04.13. 15:09:18

@Fenchurch68: Niiincs fehérbor?! :(
Salátával tálalod, a (mikro)zöldekkel csak díszíted. :)

Egy jó kis lazacragu kifőtt tésztára:

Évekkel ezelőtt még Németországban egy áruház önkielégítő éttermében „főztem” meg először. A főztem úgy értendő, hogy rengeteg hozzávaló volt a pulton,a szakács mögötte és te mondtad, hogy miből és mennyi ideig készüljön a tészta feltét. Vicces volt, kvázi a séf volt a kezed … és baromi gyorsan kellett mondani, hogy mit kérsz bele. Olyan jó lett, hogy azóta minden spárgaszezonban készítem mert nagy kedvenc lett.

A recept:

Friss lazackockák (min. 2,5x2,5 cm), szélesebb (fontos!) serpenyőben forró vajon átpörget, frissen, sóz borsoz, rozébor rálöttyint, lefed (párol) fél perc, lazac kivesz, félretesz. Fontos, hogy a lazac ne készüljön el, teljesen. Maradék lé teljesen elpárol, plusz vaj hozzáad, felkarikázott újhagyma rádob, párol kissé, penne formára vágott vékony (erre jó a vékony is, sőt) szintén bele, tovább párol, majd kevés néhány ek házi paradicsomlé, vagy marék félbevágott jóízű koktélpari, esetleg mindkettő) és tejszín bele. Végül mártás sűrűségűre főz, addigra spárga is roppanósra puhul (pár perc az egész). Lazac vissza bele a levével, gyengéden összeforgat, friss vágott petrus, friss bors megszór – mehet a tésztára. Akkor jó, ha a hal szinte elolvad a szájban, a spárga roppanós, a tészta (ami lehetőleg penne) harapható. Mellé a maradék (sok) rozé mehet. Sajtot tilos rászórni!:)
Villámgyors kaja, konkrétan a ragu 5 perc alatt elkészül, ha elő van készítve a cucc.

A fickó 2017.04.13. 15:14:31

penne formára vágott vékony zöld spárga (erre jó a vékony is, sőt) szintén bele

A zöld spárga kimaradt a receptnél innen. :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.13. 15:47:40

@A fickó:

Ettem már tejfölös paradicsomlevest, de ebbe az egyébként jó összeállításba nem tennék paradicsomot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.04.13. 18:00:54

Köszönök szépen!
A hal és a tejszín nagy cimborák, külön köszönet a kakukkfűért. A nokedli tökéletes az ilyen szaftos ételek mellé, de más tészta is jó lett volna. Jöhet!

Ez vagyok 2017.04.13. 19:04:37

@A fickó: Igen. Az ázsiai ételek is amiatt annyira jók, mert sokfélét tartalmaznak. Én inkább azokat főzöm, mint a tejkészítményekkel/tejtermékekkel készítetteket, de nagyon értékelem az alapanyagok sokféleségét :)

2017.04.13. 19:32:44

Érdekes ötlet ezeket a hozzávalókat így rétegezni.
A hal és a nokedli egyáltalán nem ellenségek. Egy időben gyakran készítettem valamilyen halszeletet, akár pontypatkót is, bakonyiasan, vagyis sült hal, bakonyi szósz (tejföl és/vagy tejszín) valamint ehhez természetes módon a nokedli. Ízre csak elsőre meglepő, hamar meg lehet kedvelni.

Dikusz 2017.04.13. 20:21:19

@pizzaszeletvágó: a nokedli mindenhez illik, még a tejbegrízhez is:)))

2017.04.13. 20:42:39

@Dikusz: ma is az volt, mármint nokedli. Én felteszem a vizet forrni, közben egy mélytányérban bekeverem a tésztát, éppenhogy csak, és evőkanállal a tányérból kiszaggatom. Mint nagyanyám, valamikor. A víz pont akkorra főjön fel, mire összeáll a tészta. Az ilyen nokedli szaggató kütyükkel sohasem sikerült még ehetőre.

A fickó 2017.04.13. 22:07:56

@látjátok feleim szümtükkel: Pont a paradicsom a lényege - ugye a paprikás csirkébe, a rácpontyba stb. is raksz paradicsomot. Paradicsom kisebb nagyobb mértékben mindenbe kell. Ennél az ételnél játékos savasságot visz be, ízt fokoz és kitűnően ellenpontozza a lazac telt zsírosságát. Ki kell próbálni.:)

Dikusz 2017.04.14. 00:21:21

@pizzaszeletvágó: a mélytányérnyi tészta az nem túl kevés? Evőkanállal ilyen pici nokedlikat szaggatsz, mint a képen?
Hallottam már olyat is, hogy fa vágódeszkára tesznek a tésztából, és késsel szaggatják bele a főzővízbe. Biztos nem tudnám olyan gyorsan szaggatni, ahogy kellene.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.14. 07:42:02

@A fickó:

Nem rakok a paparikás csirkébe paradicsomot ( a rácpontyot nem szeretem ). Tejfölös-tejes ételbe egyáltalán. Nekem a tejföl elnyomja a paradicsomot, és fordítva is, aránytól függően. A paradicsomot csak a sajttal együtt viselem el, pl. töltött pradocsom tetején. Külön mindkettő - tejfől, paradicsom - kedvenc, de nekem együtt idegenek. Persze ettől mások még szerethetik együtt.

2017.04.14. 10:52:34

@Dikusz: az egyik, széles peremes régi mélytányéromba két tojásból nokedli belefér. Ez a legtöbb esetben elég. (Két tojás, 18-20 deka liszt, ez már emberes!) Ha több kell, többet csinálok keverőtálban, de azt is jól bejáratott mélytányérba adagolva szaggatom ki. Bár evőkanállal lehetne pingpong labda méretűeket szaggatni, mégse ez a helyzet. :) Majd egyszer megmutatom. Talán.
Egyébként sziklaszilárd véleményem, hogy a nokedli mérete nem számít az íze szempontjából!
Nokedli: ne ázzon szét és ne legyen fővetlen görcs. Méret nem számít, talán inkább az alak! Szaggatóval sohasem csinálsz olyan igazi nokedli formát, mint nagyanyáink. Kanállal biztos nagyobb alapterületű ugyan, de kellőképpen lapos, és érdes felszínű, benyomott forma, tehát bármilyen szaftot jobban szív magába, ami pont a lényege.
Gyorsan szaggatok, ütemre. :) Kanál belemárt forró víz, tányér pereméről lesodor, egy-két-há-négy-öt, ismét gyors mártás forró víz, .... Aki úgy szereti, éles peremű úgynevezett nokedli szaggató deszkáról követi el, késsel.
Most, hogy még saját házi tojásom is van hozzá...
Szegény anyám jut mindig eszembe, sohasem tudta anyósától megtanulni, olyan rossz nokedlit, amit anyám szaggatóval próbált csinálni, még senki nem kóstolt közületek. Én viszont kisgyerekként sokszor ott álltam nagyanyónál, alig vártam a nokedlijét, amit aztán jó esetben galamb pörkölttel tálalt. Ellestem tőle, azóta is csak úgy szeretem.

2017.04.14. 14:26:01

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon egyetértek. A paradicsom és a tejföl nem jó együtt. Nincs olyan étel, még a rácponty se. Még a nyírségi töltött káposzta se. Rácpontyra van egy verzióm, hogy a tejföl csak a halra kerüljön, a paradicsom és a paprika csak a krumplira. Az úgy más és szerethető.
Magam részéről semmilyen pörköltbe vagy paprikásba nem teszek paradicsomot. Se csirkébe, se másba, se benti, se kinti főzésnél, nem való bele, nem egyesíti az ízeket, inkább elnyomja a fűszereket, nem kell semmibe. Paprikát igen, az más kérdés.
Közben a paradicsom a legkedvesebb gyümölcsöm, mielőtt félreértené valaki. Több ételt készítek paradicsommal, mint tejföllel, de ez nekem alternatíva, nem összepárosítható dolog.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.14. 15:28:53

Oltári nagy videot láttam. Egy kis szőke, göndör fürtös tündérke pálcikával zöldborsót evett. Néha a kettővel, amikor nem ment elég gyorsan, akkor az öttel :D

Nem tudtam kitalálni milyen borsó lehetett, hüvely ugyan olyan, de lapos, és a szem kb. ujjhegynyi volt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.14. 15:30:05

@pizzaszeletvágó:

Neked nem jó, nekem nem jó, de van, akinek jó. Ne vitassuk el senkitől az ízlés jogát. Egyébként is szól a mondás, hogy ízlések és pofonok...:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.14. 15:46:37

@látjátok feleim szümtükkel: Az nem borsó, hanem hüvelyében, sós vízben párolt szójabab.

Dikusz 2017.04.14. 16:23:49

@pizzaszeletvágó: a pingponglabda méretű nokedli az jól nézhet ki:))
Már azon gondolkodtam, hogy megpróbálom úgy készíteni, mint a csipetkét, hamarabb kész lenne, mintha szaggatóval próbálkoznék. Vagy szinte belefolyik a főzővízbe a tészta, vagy kemény lesz, mint a beton. A daragaluskával ugyanígy vagyok, de azt akkor is szeretem, ha pattog, olyan kemény:)
Az általam készített nokedli, lehet rosszabb, mint anyukádé.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.14. 16:32:27

@Andrass9:

Mindegy, oltári volt, ahogy a kis boszi pálcikázta befelé.:d

drabanten 2017.04.14. 17:47:36

Ez a recept már így olvasva is szuper jó, külön csodálat a fényképen látható nokedliért, nekem ilyen szépre nem szokott sikerülni. Az vigasztal, amit már többen is megírtak, hogy nem a méret a lényeg... (ne tessék félreérteni, a nokedlira gondoltam).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.14. 18:22:22

@Boar.: Szia!
Hát még 3 hét ágyhoz kötöttség, mire leveszik a gipszet. Addig csak néha-néha ülök gép mellé, laptopot meg elvből nem viszek az ágyba (nincs is laptopom :).

Jutiput 2017.04.14. 18:42:30

Nem tudom, megjelenik-e a hozzászólásom,de leírom a véleményem. A tejföl és a paradicsom igenis jó! Egy nagy pohár tejföl, 3 dl jó házi paradicsomlé összekeverve, ráöntve a husira, amit előzőleg hirtelen sütsz,só,fűszerek stb. Egy jó kis rizságyon nyakonöntve a lével, be a sütőbe, hmm. A nokedliról csak annyit, hogy egy picit keményebbre kell keverni, és így aprókat lehet szaggatni.

2017.04.14. 18:52:47

@Jutiput: szerintem ez nem az a hely, ahol ne jelenne meg a hozzászólásod ;) akár többségi, akár kisebbségi véleményt támogatsz, nem olyan blog ez, mint ... de mindegy, hagyjuk.
Ha te úgy szereted, ahogy írtad, miért ne? Az is ugyanolyan életképes vélemény, mint az enyém. Ahogy @látjátok feleim szümtükkel: írta nekem, hogy ne feledkezzek meg az ízlések különbözőségéről, különben pofonvág engem, ha jól értem. :DDD

Dikusz 2017.04.14. 20:19:25

@pizzaszeletvágó: föltúrtam a posztot, hogy honnan veszed, hogy @látjátok feleim szümtükkel: hol akar pofozkodni. Aztán megtaláltam. Viszont ízléses pofonra gondolhatott. Különben is egyetértettél vele abban, hogy a tejföl, és a paradicsom együtt nem jó:D
Az igazság az, hogy én meg nem szeretem a tejfölös, tejszínes csirke/gomba paprikást. De ugye ezért nem kapok maflást:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.14. 20:32:45

@Dikusz: És ha ehhez még tudnád, hogy @pizzaszeletvágó: gyűlöli a tejszínt :)))))

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.14. 20:47:51

@pizzaszeletvágó:

Nem fejeztem be a mondatot, szabadon értelmezhető a vége.De.
Nem az a huncut, aki mondja, hanem aki félre érti.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.14. 20:49:49

@Jutiput: Ahogy már @pizzaszeletvágó: is írta, itt kommentet nem szoktunk törölni. Mindenkinek joga van a szabad szóláshoz - legfeljebb repkednek a kések :)
Mellékesen köszönöm az Eddi konyhájában felfedezett szilikonos "bagett formát" !!!

2017.04.14. 21:28:52

@Andrass9: Több, mint 15 éve biztosan nem főztem semmit tejszínnel, de elő sem fordult a konyhában, semmilyen zsír százalékkal, te tudsz valamit rólam... :D

Dikusz 2017.04.14. 21:36:23

@Andrass9: a házitejszínt is? Akkor biztos lehetek benne, hogy nem haragszik meg azért, ha nem teszek a gombapörköltbe tejszínes habarást :)

Kések biztos nem repkednek, mert a sajátját mindenki féltve őrzi, legfeljebb húsklopfolókkal dobálózunk:D

Dikusz 2017.04.14. 21:37:17

@pizzaszeletvágó: van valami különleges oka, amiért nem szereted?

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.15. 07:33:11

@pizzaszeletvágó:

Persze, hogy tud, mert jó az emlékezete. Te magad írtad régebben.

Fenchurch68 2017.04.15. 10:17:58

@drabanten: Nekem igazából nem a méret a lényeg, hanem hogy elég kemény legyen. (Nokedliről beszélünk, honi soit qui...) Nagymamám annak idején apró nokedlit csinált, szaggatóval (igazából káposztareszelő volt az, én is azzal szoktam, lehet, hogy nem ez a hivatalos neve, de tudjátok, miről beszélek). Exanyósnál ettem először késsel deszkáról szaggatott, nagyobbacska, de szintén kemény állagú nokedlit, amit ha szépen nézek rá, még le is pirít, azt is nagyon szeretem, de miután az az "ő felségterülete", én nem főzöm úgy.

@A fickó: Ez a lazacos-spárgás ragu nagyon tetszik, tulajdonképpen tészta sem szükséges hozzá, ha van elég spárga :)

@Dikusz: Azt az ominózus nótát annak idején három-négy évesen a nagypapámtól tanultam meg, de egy másik, a fentinél még szalonképtelenebb szöveggel. Nagymama nem örült.

Benikuty 2017.04.15. 11:04:43

@Fenchurch68: az apró nokedli tényleg afféle "reszelő"-n reszelődik:), a nagyobbhoz kapható a vásárokban, piacokon a konyhakellékes standokon kör alakú, nagyobb lyukú. Szerintem mindkettővel jó is lesz, szép is lesz, lényeg a jó liszt, a kiváló tojás, semmi víz, és sok tejföl.
A harcsa mint alapanyag nagy kedvenc(lehetne nagyobb is), de az afrikai nekem a száraz húsa miatt nem jön be, a klasszik szürke pedig aranyért van.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.15. 11:44:17

@Benikuty:

A afrikai harcsához pont a hús állaga miatt illik ez a recept.

Boar. 2017.04.15. 12:08:08

@Benikuty: 1500-ért vettem szürkeharcsát élve. Ugyanott afrikai 900.
Haverom kapott egy rakás afrikait valakitől, kérésére abból (meg némi pontyból)főztem a nagypénteki halászlevet nekik. Többet nem fogok. Alig ad ízt a lének és a paprika sem oldódik fel. Valaki írta egyszer, hogy a harcsa fejében van valami enzim ami gátolja a paprika oldódását. Úgy látszik, ez az afrikaira fokozottan igaz. Ezeket sütni kell, nincs mese.

Boar. 2017.04.15. 12:09:22

@Andrass9: Ágyba tényleg mást érdemes vinni, nem laptopot...de begipszelve...?
:-)))

Boar. 2017.04.15. 12:10:59

@Fenchurch68: "Azt az ominózus nótát annak idején három-négy évesen a nagypapámtól tanultam meg, de egy másik, a fentinél még szalonképtelenebb szöveggel."
Jól gondolom, hogy tyúkot loptak és valami szőke Katyusa is szerepelt benne?
:-)

Fenchurch68 2017.04.15. 12:58:47

@Boar.: És a hozd vissza vonalon nem kombináltfogó szerepelt, hanem (nyilván kizárólag a rím kedvéért...) svájci zsebóra. A többi stimmel.

@Benikuty: Teeejfööööl? A nokedlibe? Bele a tésztájába? Ez most harminc évnyi nokedlifőzés után nekem új információ, esküszöm, kipróbálom. Végül is értem, én eddig olajjal/vajjal/zsírral (épp milyen diétán voltam :) és tejjel csináltam, a tejfölben meg ez mind benne van egyben, ha úgy vesszük.

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.15. 16:11:50

@Fenchurch68:

Régebben ( amikor olcsó volt a jut túró ) sokszor főztem karos, juh túrós galuskát, és a tésztába is kevertem jó sok túrót.

Benikuty 2017.04.15. 16:19:00

@Fenchurch68: természetesen jó zsíros tejfölt kíván, nem bolti sz...kot. :)

Benikuty 2017.04.15. 16:20:11

@látjátok feleim szümtükkel: én teljesen függetlenítettem ettől a recepttől...

Benikuty 2017.04.15. 16:23:48

@Boar.: mivel az afrikai harcsa húsa p...csa száraz, semmi zsír benne, miben oldódna a paprikaolaj? :)
Szürke/lesőharcsa erre annyiért nincs:(

Benikuty 2017.04.15. 16:27:48

@látjátok feleim szümtükkel: az kimaradt, hogy az afrikai harcsa húsa nem attól alkalmatlan emberi fogyasztásra, mert én így gondolom. Te viszont edd nyugodtan, ha úgy gondolod.

2017.04.15. 16:55:19

Meglepődtem, hogy a nokedlinek keménynek kell lennie.
Mindegy, akkor egész idáig feleslegesen írtam, amit. Nem baj.
Különféle reszelőkön reszelve biztos lesz a siker. Sörétes puskával is kilőhető.
Nem az én világom. Egyétek. Ti. :))))

A fickó 2017.04.15. 17:00:47

@Benikuty: Pontosítalak, olaj az olajban csak keveredik, a paprika színanyagai oldódnak olajban (zsiradékokban). Maga a jó halászlé az egy emulzió, a zsiradék a lében (vízben) apró cseppekben jelenik meg és ha ez az olaj kellően szép színű, akkor a halászlé is szép színű lesz. Hogy az emulzió létrejöjjön kell a zsír és a vizet lobogva kell forralni. Biztos megvan az olyan "halászlé" aminek a tetején nagy foltokban úszkál a zsír, a lé pedig szinte fehér ... az borzalom. :)
Én a Takács Lajos félét készítem, amióta megjelent az írás, szuper jó. Nem látsz úszó zsírfoltokat a tetején, mert az ízes zsír a lébe van emulgeálva. Vastag, testes a lé mindenféle szutyok halfoszlány nélkül.

www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/szegedi-nem-szegedi-nem-kap-mast

Benikuty 2017.04.15. 17:51:49

@A fickó: voltam olyan szerencsés, hogy életem talán legszebb három évét Baján, diákként éltem. G&M-nek híre sem volt, amikor a Petőfi-szigeten komoly halfőző mesterektől tanultam hallevet főzni, Takács Lajos pedig az apja gatyájában utazott, amikor Felső Barnabás nekem igen-igen okosakat mondott.
Nem tudom linkelni azt a változatot, amit én főzök, mert az egy eléggé fúziós, de bajai alapokon áll.
Ezzel együtt a szegedi típust sem vetem meg, de sokra sem nézem.

Benikuty 2017.04.15. 17:57:03

@pizzaszeletvágó: komolyan lelkifurdalásom van, hogy nem úgy csinálom, ahogy te! Megjegyzem, az enyém nem kemény,(a nokedlire gondoltam) ruganyos, jó tartású az állaga, de nem "mászkos" . Mellesleg a deszkáról szaggatott verzió inkább galuska, de ezek apró részletek...

látjátok feleim szümtükkel 2017.04.15. 19:52:27

@Benikuty:

Ha azt nézzük, a disznó karaj is eléggé száraz hús, még is csudákat lehet vele művelni. Ha az afrikai harcsa húsát is kellően pácolod, fűszerezed, élvezhető étel készül belőle.
Sok éve, ismerős halastavából horgászhattunk afrikai harcsát, annyit, amennyit akatunk. No, ekkor egész héten azt ettük, halászlé is készült, és nem tényleg olyan volt, mint amit pontyból főzünk, de ehető volt.

A galuska meg kanállal az igazi, ezért is nevezik hagyományosan kanalas galuskának.

A fickó 2017.04.15. 20:32:21

@Benikuty: A bajaival az a baj, hogy nem tudsz kis mennyiséget főzni, a hal benne számomra értelmezhetetlen szétfő. A leve az jó. :)

Ma újfent érlelt csirke (14 nap) volt porondon - ezentúl nem akarok más csirkét enni, annyira ízgazdag lesz. :)

Benikuty 2017.04.15. 20:45:36

@A fickó: ellent kell mondanom, nem fő szét a hal, ha...

Benikuty 2017.04.15. 20:50:39

@látjátok feleim szümtükkel: a galuskát is szeretem, pl. májgaluska, grízgaluska...etc
Disznó karajt csak tiszta vérvonalú megyaszói mangalicából eszünk, ennél a "száraz" értelmezhetetlen...:)
Mellesleg, ha ilyen húst eszel, nyugodtan felejtsd el, amit a disznóról tudtál, vagy tudni véltél;)

Boar. 2017.04.15. 21:04:21

@Benikuty: Volt a bográcsban pontyszelet és sok félbevágott pontyfej is. Egy darabig úgy nézett ki, mint egy rendes halászlé aztán a főzés egy fázisában "szétesett".
Egyébként amikor nyáron kiteszik szabad vízbe az afrikai harcsát, akkor vállalható az íze. De amikor télen összezsúfolva, saját piszkukat szűrik át a kopoltyújukon, akkor rettenet büdös tud lenni.
Február elején a nagy halínségben amikor a vastag jég miatt sehol sem fértek hozzá a friss halhoz, kínomban vettem kétszer egymás után afrikait. Az első eresztést megsütöttem, az még csak-csak elment bár tisztításnál igencsak elgondolkoztam, az élve vett hal mitől ilyen ótvar büdös. A második alkalommal paprikást csináltam belőlük, azt konkrétan a kutya ette meg. Visszaköszönt az ízében az a szag amit tisztításnál éreztem és kifordult a számból a falat.
Ezzel a szerencsétlen hülyével meg az olívaolajos hallevesével ne foglalkozz. Olvasott valamit amit vissza-visszabüfiz de a halászléről fogalma sincs...
Barnus nagy dolgokat tud mesélni a halászléről, aztán amikor senki nem látja, nyomja bele a pirosaranyat... Egy keménytökű természetvédelmi őr volt valamikor de a bámész városiak szánalmas ripacsot csináltak belőle.

Benikuty 2017.04.15. 21:20:15

@Boar.: az idő így vagy úgy kikezdi a tökeink keménységét :D
Sajnálom Barnát... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.16. 12:34:45

@A fickó: Bajaiból is lehet kisebb adagot főzni, és NEM, nem fő szét benne a hal, ha a szakács ért hozzá! Magam is bajai származású vagyok, máig is a legfiatalabb horgászengedélyes 6 éves koromból :)

Benikuty 2017.04.16. 18:17:56

@Andrass9: kérdés, mi számít kis adagnak? Mivel említett módszer kizárólag bográcsban képzelhető el, meg kell kérdezni a híres bajai bográcskészítőtől melyik a legkisebb méret.
Csak nem Görbe Feri bátyám állította ki a horgászengedélyedet? Mi is volt ő aktív korában? Mesélj...!

A fickó 2017.04.16. 21:00:34

@Benikuty: Mindenképpen túlkészül egy hal 30-40 perc alatt, ha nem is feltétlen esik szét. Ezenkívül erősen kilúgozódik, hiszen valamiből nyernie kell az ízt a lének. Ez a hal nekem már nem jön be. Kétségtelen a lé viszont remek lesz. :)

Benikuty 2017.04.16. 21:15:37

@A fickó: a levet savasra hangolom paradicsommal, és a filét vagy a patkót mindössze öt percig főzöm lobogó lében. Ízt az az öt kiló ponty és harcsa fej-farok, hagyma adja, amit másfél órán át rommá főzök, de nem szűröm le, nem passzírozom. Szépen ottmarad a bogrács alján.

A fickó 2017.04.16. 22:30:20

@Benikuty: Másfél óra? Ezalatt kifőzöd az enyvet is a csontokból és az aromaanyagok nagy része elillan. :) Halalaplevet sem főzünk 40 percnél tovább, ennyi kell, hogy kifőjenek az ízek a halból. Hát csodálkozom. :)

Boar. 2017.04.16. 22:56:18

Lehetne itt arról mesélni, hogy alapléfőzésnél épp csak csendesen bugyog a lé, arról is, hogy régen a gőzbe tartott tenyér ragacsossága alapján ítélték késznek az ételt...lehetne de minek. Vaknak a színeket magyarázni...
Amíg valakinek egyetlen önálló gondolata sincs a halfőzésről csak a gasztrotrend magazinok hetente változó hülyeségeit képes szajkózni, addig kár foglalkozni vele...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.16. 23:04:25

Úgy látom, indul a halászléfőző háború :)
Mindkét versenyző összekeveri a körtét az almával, de azért büszkék :)
Szóval a bajai halászlé, ahogy én tanultam:
Apróhal (keszeg, domolykó, sneci, meg ami jött a hálóba), törpeharcsa, halfejek és farkak a "nemes halakból" és hagyma megy a bográcsba súlyban kb azonos mennyiségű vízzel. Nagy lángon felforral, míg a habja eltűnik, és ekkor adjuk hozzá a paprikát. Ezalatt a nemes halak sóban várják a debütálásukat. A nagy lángon főzzük még 10 percig, majd adunk hozzá még 1/2 mennyiségű vizet, ami a kész alaplevet lehűti pár percre, hogy a patkót hozzáadhassuk. A nagy lángon az "ennivaló" halat csak kb 10-15 percig főzzük a lében, és kész a bajai halászlé. Felszolgálni csak a frissen beletett halhúst és a levét szolgáljuk fel, igény szerint gyufatésztával.
Nem állítom, hogy ez az egyetlen módja a bajai halászlének, de én így tanultam anno 1957-ben. Azóta sok víz lefolyt a Dunán :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.04.16. 23:06:33

@Boar.: Köszi, te egy mondattal megválaszoltad a dolgokat :)

Benikuty 2017.04.17. 01:26:14

@A fickó: az enyv kifő, pont az a cél. A végén "aromatizálok" és a lé kicsattan a frissességtől.

Benikuty 2017.04.17. 01:36:12

@Andrass9: nem vagy te rokona valakinek, aki állandóan harcol, és háborút vizionál? :D
Szerintem mindenkinek van egy tuti receptje, és ha olvasnál, akkor tudnád, nekem igen sok változat ízlik. Szar lenne, ha mindenki egyféle módon csinálná. Szóval béke...

Dikusz 2017.04.17. 09:33:21

@Boar.: abban, amit én említettem, nincs szőke Katyusa, van viszont eltulajdonított kombináltfogó, amit a danolászó Szása édesanyjának nyomdafestéket nem tűrő emlegetésével követel vissza Szásától:))

Dikusz 2017.04.17. 09:37:17

@Fenchurch68: Lehet más variációt ismersz, mint én. A Vidámparkban hallottam először. A körhinta tulaja ott sem örült, amikor a srácok, akik pörgették a hintát kísérőzenének kapcsolták be:))

Boar. 2017.04.17. 10:31:05

@A fickó: Köszönöm. Az írásban felsorolt "tányérok" nagyban alátámasztják azt, amit említettem. Ezeket az "ételeket" kis túlzással két hónapja nem ismerte senki és két hónap múlva elfelejtik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.04.17. 11:17:15

@Boar.: Az a gond, hogy az afrikai harcsa természetes körülmények között nem telel át nálunk, kellő hőmérsékletű vízre van szüksége, az meg egy nem terem minden fán. A honos halak teleltetésénél alapvető a megfelelő vízcsere, azért egy kellően iszapos halastóban nevelkedett halnak kell pár hónap "fürdő", mire kimegy belőle az iszapíz.

Benikuty 2017.04.17. 12:10:24

@Boar.: sajnálom, hogy nem látod meg ezekben a versenytányérokban a kísérletezést, a fejlesztés lehetőségét. Mint sok minden másnál, ezeknél sem a közvetlen elterjedés fenyeget, és nem is ez a cél...talán egyféle kutatás, kíváncsiság, a fejlődés lehetősége.
Az külön érdekes, hogy pont ezzel kapcsolatban jutott eszedbe az önálló gondolatok hiányolása, no erre azt mondom, ha valaki állandóan azzal jön, hogy így tanultam, így csinálom már rég, így láttam nagyanyámtól stb, az nem begyepesedd szokásokról, a kreativitás hiányáról szó?
Persze ugye lovon járni, füstjelekkel kommunikálni, barlangban lakni, asszonyt verni...Valamiért csak létezik az, amit evolúciónak nevetünk, még ha lapos is a Föld...

A fickó 2017.04.17. 12:33:26

@Benikuty: "Az külön érdekes, hogy pont ezzel kapcsolatban jutott eszedbe az önálló gondolatok hiányolása, no erre azt mondom, ha valaki állandóan azzal jön, hogy így tanultam, így csinálom már rég, így láttam nagyanyámtól stb, az nem begyepesedd szokásokról, a kreativitás hiányáról szó?"
Erről van szó, meg arról, hogy amit nagyanyámtól láttam az jó-e, vagy csak megszoktam, mert ezen nőttem fel. Én semmit sem csinálok már úgy, mint anyám - az már nekem nem jó. Akkor és ott jó volt, de evolválódunk és velünk együtt az ételeink és a konyhatechnológia is. Ráadásul nekünk még a múlt rendszer csökött, begyepesedett baromságait is meg kell ugrani.

Boar. 2017.04.17. 12:39:41

@Benikuty: De...látom...
-Ha eltekintünk a főzés, az ételkészítés alapvető funkciójától, akkor ezek bizonyára nagyon jó játékok.
-Az önálló gondolatok hiányát kimondottam ennek a gordonremsziimitátornak a munkásságára értettem. Nem tehetek róla, de kb. az életmódmagazinoktól függő félhülye "háziasszonyok" jutnak eszembe róla.
-A HALÁSZLÉ egy hagyományos étel, ennek fényében talán nem akkora vétek elvárni, hogy először az eredetével, a "miértjeivel" legyen tisztába valaki, utána ossza az észt.
-Lehet "újragondolni" meg "még jobbá tenni" csak az már nem halászlé, max. egy halleves.
-A hagyományőrzés mifelénk nem egyenlő sem a barlangban lakással, sem az asszonyveréssel de persze a Te családodat nem ismerem.

Benikuty 2017.04.17. 13:49:33

@Boar.: "Ha eltekintünk a főzés, az ételkészítés alapvető funkciójától, akkor ezek bizonyára nagyon jó játékok."
-nem játék, kísérletek, amiben rengeteg önálló elképzelés, kreativitás, munka van. Ettől még nem biztos, hogy a mindennapok gyakorlata lesz. A gasztroinszeminátor indította el az erjedést a magyar gasztronómiában, nem véletlen övezi a szakma(pl. Witzigmann) tisztelete. Aztán jött a politikai, meg a másfél mrd forint. Amit innemtől tudok, az nem publikus.
"-A HALÁSZLÉ egy hagyományos étel, ennek fényében talán nem akkora vétek elvárni, hogy először az eredetével, a "miértjeivel" legyen tisztába valaki, utána ossza az észt.
-Lehet "újragondolni" meg "még jobbá tenni" csak az már nem halászlé, max. egy halleves."
-honnan veszed, hogy a klasszikus halászlé készítését nem ismerik, és észt osztanak? Az MGE szervezésében pl. le lehetett látogatni Érsekcsanádra, ahol az autentikus és ősi hallé készítést lehetett megismerni, kezdve a szákladikból kiszedett hallal, egyben pikkelyezés stb. Javaslom, hogy olvasgatsd a G@M magazint, bajod nem lesz tőle, és talán megérted a "hagyomány és evolúció" lényegét.
"-A hagyományőrzés mifelénk nem egyenlő sem a barlangban lakással, sem az asszonyveréssel de persze a Te családodat nem ismerem"
-ezt az útszéli stílust hagyni kéne, mert szájkaratében valóban feketeöves vagy, de nem kívánok versenyezni veled. Mellesleg vedd le a szádról a családom!

Boar. 2017.04.17. 14:23:53

@Benikuty: Te ennyire hülye vagy, esetleg két napja nem tudsz kijózanodni vagy miért okoz ekkora nehézséget felfogni amit írok?

Fenchurch68 2017.04.17. 14:26:00

@Dikusz: Lehet, hogy ez egy nótának két különböző versszaka :)
(Manapság ez bármiféle nyomdafestéket tűr, hiszen csak arról van szó, hogy Szása anyukája - nyilván fiatalkori eltévelyedésében - a legősibb mesterség avatott papnője volt. A nagypapa verziójában viszont nem vagyok biztos abban, hogy a szőke Katyusa részéről történt-e beleegyezés, valamint a zsebóra sem mindkét fél megelégedésére szolgáló tranzakció során került új tulajdonosához, Grisához. Aki ennél píszíbben tud fogalmazni, az elmehet kormányzati píárosnak.)

2017.04.17. 19:11:55

Én élvezettel olvaslak benneteket. :))
Nem akartok összejönni egy jó halászlé főzésre? Én komolyan nyálcsorgatva olvasom, hogy mit tudtok. Ha ezt gyakorlatban is bemutatnátok valahol, akkor állom az italt, főleg egri bort, mennék és zabálnám, miközben ti a fakanállal egymást ütitek hátul a bokrok mögött.
Ám sajnálom, de szaktekintélynek csak a csendes Wakát fogadom el, a sokkal nagyobb tapasztalat okán. Bocs, meg egy anyamedve.

Dikusz 2017.04.17. 19:14:21

@Fenchurch68: akkor az enyém a harmadik verzió:)
Ebben az oroszok eltulajdonítottak egy tankot, amiben az említett kombináltfogó is volt. Szását éppen arra ösztökélte a tank tulajdonosa, hogy csináljon kistestvért magának, azután hozza vissza a kib....tt fogót. Ezt angol/magyar vegyes szöveggel is elénekli. Megtalálható a jutyúkon is.

Dikusz 2017.04.17. 19:15:27

@pizzaszeletvágó: nem tudtam volna jobban leírni, + 1 neked:)))

Benikuty 2017.04.17. 20:38:39

@pizzaszeletvágó: látom, már be is bsztál az "egri" borodtól, gondolom Vargabor:D:D

2017.04.17. 20:52:38

@Benikuty: meglepődnél, milyen bor, de hagyjuk a neveket, ne találgass, de vállalom, amit mondtam, főzzetek halászlevet közösen, állom a bort, ha annyiba kerül is, amit nem képzelsz ;) mert nekem akár kannában is van olyan, a hordóból, amit te csak palackozva kóstolhatsz, akár Egerben, akár valami pesti macskanyávogásos rendezvényen, tudom, te egri bennfentesnek képzeled magad, de ádehogy, Eger sokkal több, mint te és a TV-ben szereplő haverjaid

Benikuty 2017.04.17. 20:59:58

@pizzaszeletvágó: bocs bőrgolyó, egri vagyok...ne fáradj, olyan gyenge vagy, hogy te engem bicskával sem tudnál megsérteni. :D

2017.04.17. 21:09:11

@Benikuty: tudom, hogy egri vagy, ezért mondtam

2017.04.17. 21:13:35

@Benikuty: a kolbász nem nyit minden pinceajtót :)))

Benikuty 2017.04.17. 21:14:17

@pizzaszeletvágó: OK. Egyébként elég szánalmas, hogy minden létező módon meg akarsz sérteni, de légy erős, nem fog sikerülni. Szóval próbálkozz csak, ha van felesleges energiád:)

2017.04.17. 21:31:07

@Benikuty: jaj ne már
Olyan furcsa vagy. Szó szerint furcsa. NEM akarlak megsérteni, az előbb ugyan leírtam, hogy hülye vagy. De nem gondolom komolyan. Ne legyél már ilyen szánalmas.
Van sziklakemény véleményem, meg neked is van ugyanilyen.
Én csak a hülyeségre, /logikátlanság, nagyképűség/ izgulok, és rámozdulok egy kommenttel.
Van sok dolog, amiben SOHA nem fogunk egyetérteni. Két öreg fsznál ez természetesnek is mondható pszichésen. Soha nem fogom tudni megváltoztatni a tapasztalataidat, gondolkodásodat, véleményedet, de azért megpróbálom kritizálni. Beszólok, mint a Mari néninek a pénzespostás. Nézd el nekem.
De még egyszer leírom, nem akarlak szándékosan megsérteni. Ezt rosszul érted.
Nem ez a szándék, csak a kritika a célom, ha éles is. Ja, és nem trollkodok. Sohasem.
Ebben partner vagy, vagy nem, te dolgod. Ha megkérsz, nem is kommentellek többet, és béke van részemről.

Mivel nem tudlak megsérteni, ezért nem is kérek elnézést! :)

Benikuty 2017.04.17. 22:03:46

@pizzaszeletvágó: szerintem menj aludni, mert teljesen szétestél. Ha pedig álmodban a manó szól: pisilünk, nehogy bent menj ki! :D :D

Benikuty 2017.04.17. 22:06:40

@Boar.: legközelebb igyekezz időben válaszolni, mert látom, délre eliszod az eszed, mint a tót atyafi:D
(gyk.: antialkoholista vagyok)

süllőcske 2017.04.17. 22:23:46

Jaj.. Be szabad jönni?

turósmácsik 2017.04.17. 22:26:23

@süllőcske: Gyere nyugodtan, alapvetően békés hely ez, csak időnként szakad le a plafon! Rég láttunk, pedig csoda posztjaid voltak!

2017.04.17. 22:28:10

@Benikuty: antialkoholista?
ez látszik a legkevésbé
legveszélyesebb állapot: nem inni, aztán egyszer-egyszer rárántani!
valamikor azért űzted az ipart, jól tippelek?
csak a fránya cukor, meg szívritmus, májfunkciók
aztán egy-egy napra visszaesni...
minek iszik, aki nem bírja?
Békét kínáltam, durván utasítottad vissza. Neked annyi, bármit is szeretne @turósmácsik:

2017.04.17. 22:30:02

@süllőcske: ALIG VÁRTUNK!!!!!
Drága süllőcske, maradj velünk, ne törődj azzal, hogy éppen benikuttyal osztozkodunk, ki hülyébb! :)))
Pont ma voltál eszemben.
Egy harcsapaprikás kapcsán.

turósmácsik 2017.04.17. 22:36:16

@pizzaszeletvágó: turósmácsik egy kellemesen savanykás, könnyű, gyömbéres limonádé után aludni szeretne. És fog is.
Holnaptól zöldséges ételekre és gyümölcsre fogja magát, mert sokat és finomat, de zsírosakat és nehezeket evett napokig.

süllőcske 2017.04.17. 22:40:24

@pizzaszeletvágó: @turósmácsik: Jó! :) Lejárt a dolog, amiért oda voltam. Nagyon örülök.

Boar. 2017.04.17. 22:45:34

@Benikuty: Rendben. Ha nem iszol, akkor marad a második verzió, ennyire hülye vagy.
Mivel-amint a fenti csevely is mutatja-más mondanivalóját sem vagy képes felfogni, ezen megállapításom úgy tűnik talált.
Inkább innál, azt abba lehet hagyni...

2017.04.17. 22:46:02

@turósmácsik: :)))

@süllőcske: hiányoztál, remélem minden sikerült, amit terveztél. Jöhet a főzés? :)

Boar. 2017.04.17. 22:47:28

@süllőcske: Rég láttunk. Hiányoztál innen...

Fenchurch68 2017.04.18. 07:55:18

@süllőcske: De jó, hogy itt vagy :)

(Volt egy ilyen enyhe félelmem, hogy Süllőcske éppen az én kínos afrikai harcsám időpontjában fog visszajönni, aztán megnyugtattam magam, hogy valószínűleg te lennél az utolsó, aki beszól a lidliben lefóliázva vásárolt akci- és kínos iszapízű igénytelen - nem kívánt törlendő - ételemre.)

Isley 2017.04.18. 08:19:29

@süllőcske: Üdv újra itt! Hiányoztál...

2017.04.18. 08:39:52

@Dikusz: Szeretnék megnyugtatni mindenkit, aki az elvitt kombinált fogó miatt aggódik, hogy megvan az. Visszahozzák. Azzal építik Paks II-őt! Nincs másik.

Fenchurch68 2017.04.18. 14:07:34

@pizzaszeletvágó: ... és dédpapa zsebórája ketyeg benne...

2017.04.18. 15:47:38

@Fenchurch68: a Doxa? azt majd az atomerőmű vezérlőtermébe építik be, az lesz a központi vezérlő egység :)

süllőcske 2017.04.19. 20:48:25

@Fenchurch68: A kombináltfogó jó szimbólum az ételedhez. És jó, amiként nem százszálalékolt alapanyag rendben, helyén van.
süti beállítások módosítása