Mint már említettem ehelyütt, két hete súlyos Sándor-József (Benedek nem volt) napi rendezvényen vettem részt. A 20+ fő részére halászlét főztem. Míg én a pince előtti tűzrakóhelyen ügyeskedtem, Józsi bácsi fenn a házban összedobott egy túrós tésztát. Jó volt a halászlé, de a túrós tészta valami isteni lett. Nem csak azért, mert a hozzá való nagy-kockát magam készítettem egy kiló lisztből és tíz tojásból.
Másnap (hangover) aztán alaposan kifaggattam Józsi bácsit, hogyan készült az étel. Nem volt benne semmi ördöngösség, az egyetlen sarkalatos pont a pörc volt. Az ugyanis nem szalonnából készült, az alapanyag 2015-ös, saját tartású disznóból hasított, kötözött sonka zsírosabb része volt. A jól megfüstölt, érett sonka egészen különleges ízt kölcsönzött az ételnek. Na ezt nehéz lesz hozni, de megpróbáltam.
Kedden felkerestem a piacot, ahol lajoskomáromi termelők füstölt portékáját árulják. Kétféle kolozsvári szalonna volt, egy vékonyabb, jó húsos és egy vastag, zsírosabb. Ez utóbbiból vettem egy szép darabot. Igen jó döntésnek bizonyult, a zsíros rész vajpuha volt, a íze kellemesen sós és markánsan füstös.
A túróval nem volt ekkora szerencsém. Leveles nem volt a Lipótiban, csak egyet sikerült egy másik üzletből áthozatni, kénytelen voltam félzsíros túróval vegyíteni.
Nem is volt más hátra, mint gyúrni egy adag csuszatésztát.
Tudom, nem egy kimondott böjti fogás, de majd meggyónom.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 5 L-es tojás
- 1,5 teáskanál só
Az összeállításhoz:
- 50-60 dkg zsíros túró
- 30 dkg füstölt szalonna
- 30-40 dkg 20 %-os tejföl
- kevés zsír, ha a szalonna soványnak bizonyulna
A tésztát előző nap készítettem, így maradt időm a főzés mellett másra is.
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam.
A tésztát 10 részre vágtam és a nyújtógéppel rövid pihentetések közbeiktatásával 2-es vastagságúra nyújtottam. Az egyik használaton kívüli ruhaszárítóra terítettem.
A tészta másnapra prímán megszáradt, rusztikus darabokra tördeltem.
A szalonnát öregebb kockákra vágtam és kisütöttem. A zsírból kihalásztam a pörcöket és félretettem.
A tésztát bő, sós vízben kifőztem.
A szalonnazsírral összeforgattam a kifőtt laskát és tepsibe egyengettem.
A tetejére kentem a tejfölt, majd elegyengettem rajta a túrót és megszórtam a pörccel.
Ötös fokozaton fél órát sütöttem.
Mikor hűlt egy kicsit, vágtam egy kockányit és komolyan belaktam vele.
Ízes, sós volt, a tejföl összesült a túróval, a tészta harapható maradt, az alja is megpirult kicsit. Talán a szalonna lehetett volna egy kicsit érettebb.
Ennyi lett volna a gyónás. Kérem, valaki oldozzon fel.