Furcsa, de ezt még soha nem készítettem, pedig nagyon szeretem! A csodahüttőben általában van tőkehal, nomeg zöldborsó is. Sokszor ettem már Londonban, és mindig borsópürével adták, így most nekem is azzal kell felszolgálni. Már csak a krumplit kellett felhoznom a pincéből.
Ez Vagyok olvasónk reklamált, hogy minden ételben van tej. Nos, ha nem készíti el a zöldborsópürét, akkor abszolute tejmentes étel!
Annyira egyszerű, hogy nem is értem, miért maradt ki az életemből (eltekintve attól, hogy feleségem nem szereti a halat). Hát akkor most kipróbálom, lesz-e olyan jó, mint Londonban.
Gyorsan mindent összeszedtem hozzá:
- 4 tőkehalfilé kiolvasztva, leszárítva
- 2 nagy Hópehely krumpli
- 20 dkg mirelit zöldborsó
- 10 dkg liszt
- 1 púpozott tk szódabikarbóna
- 1/3 kisdoboz jó sör
- 4 dkg vaj
- 1 ek tejszín
- 1 kis bazsalikom ág
- 1-2 tk citromlé
- só, bors
- olaj a sütéshez
Először a zöldborsópürét csinálom, mert azt már készítettem a feleségemnek, és jó volt. A vajat felhevítettem egy kis serpenyőben. Beleszórtam a fagyos borsót, és rátépkedtem a kis bazsalikomot. Pároltam fedő alatt 10 percet, majd sóztam és borsoztam. Átkanalaztam egy magasabb edénybe, ahol egy kis citromot és a tejszínt adtam hozzá, hogy a botmixerrel péppé zúzhassam. (Vaj helyett olivával is lehet készíteni, a tejszínt meg Pizzaszeletvágó sem szereti, így helyettesítsd kis alaplével!)
A krumpli kicsit trükkösebb (legalábbis az angolok szerint). Vannak, akik megfőzik, és utána sütik ki, de az igazi jó krumplit kétszer sütik. Meghámoztam hát a két példányt, majd 8-8 cikket vágtam belőlük. 180 fokos olajban két menetben világospirosra sütöttem, majd kiraktam papírra pihenni.
Megsóztam kicsit a halfiléket, hogy további vizet is kivegyek belőlük, állítólag úgy finomabb lesz, rugalmasabb marad a hal. Elkészítettem a sörtésztát: a lisztet, szódabikarbónát, sót és borsot összekevertem. A halról leitattam a maradék lét is, és lisztbe forgattam. A fűszeres lisztbe lassan belekevertem annyi sört, hogy egy sűrű palacsintatésztát kapjak.
Az olajat lejjebb vettem kb 160 fokra, majd 3-4 darabjával a halat megmártottam a sörtésztában, és az olajba helyeztem. Mintegy 4 perc és fordítottam rajta. 2 további perc, és kész is.
A krumplit visszatettem az olajba, további 6 percet sütöttem, amikor szép ropogós lett a külseje. Gyorsan terítettem is.
Láttam már szebb és világosabb bundázott halat életemben, de első próbálkozásra nem is rossz. A zöldborsó finom édes-sós volt, a hal lemezeire bomlott, a krumpli puha, mint a vaj, kívül ropog. Azt hiszem "majdnem" olyan jó, mint Londonban ...
Viszont másnap felmelegítve már gumírozott volt a hal - igaz, azt Londonban nem próbáltam :)