Sand witch, homoki boszorkány. Tudom, elég gyenge poén.
Közeleg a böjt, gyűjtöm az új recepteket, a pocak kedvéért, no meg a kedves olvasókéért is. Elvégre nem kellene egy rókáról több bőrt lehúzni, főleg, ha szerencsétlen pára már megdöglött.
Szombat reggel az ágyban lustálkodva néztem valami főzőműsort a TV-ben. Melegszendvicset készített egy igen csinos háziasszony. Fűszervajat kevert, megkente vele a bagettet, sajtot szórt, és már pirította is. Tetszett. A szendvics is. Egyszerűnek ugyanakkor jóízűnek és kiadósnak tűnt. Kedden vacsorára éppen kapóra jött. Hazafelé beugrottam a boltba a hozzávalókért. A tejes pultnál állva beindult a vezérhangya. Mi a csudáért vegyek én vajat, mikor a múlt héten kaptam egy üveg kacsazsírt? Abból fogom elkészíteni a kencét, fűszerzsírt kenek a bagettre.
Hozzávalók:
- 10 dkg kacsazsír vagy vaj
- 1 kis csokor petrezselyem levél
- 2 gerezd fokhagyma
- csipet só
- 15 dkg sajt
- bagett vagy valami hasonló pékáru
Finomra vágtam a petrezselyem levelet némi szárral együtt.
A fokhagymagerezdeket a kés lapjával megroppantottam és azokat is apróra vágtam.
Hozzáadtam a fűszereket a szoba-hőmérsékletűnél kicsit hidegebb zsírhoz, sóztam és összekevertem.
Lereszeltem a sajtot. Gouda és Cheddar volt itthon.
Előkerestem az AKA Elektric NDK turmixgépet szendvicssütőt és a hozzávaló vasalózsinórt.
Kivágtam a bagettből egy akkora darabot, ami keresztben befért a sütőbe, és félbevágtam. Megkentem a szeleteket a fűszerzsírral és rászórtam a sajtot.
Kicsit előmelegítettem a sütőt, aztán megpirítottam a szendvicset.
Fotózás után azért nyomtam rá egy kis kecsapot. Finom volt, a sajt nyúlott, a belseje puha, a széle ropogós lett. Kisebb darabokban előételnek vagy sörkorcsolyának esetleg krémlevesbe betétnek is jó lenne, főleg kevés csilivel bolondítva.