Bambulok a TV előtt a Paprikát nézve, ahol Bede Róbert ügyetlenkedik tapasztalt palóc nagymamák körül Kazáron. Nem is engedték, hogy hozzányúljon az ételhez a sütés végéig! Azután nézem, mit is sütnek - ez valami krumplis palacsintának látszik.
A szöveget elég nehéz volt megérteni, mert Rébi néni nagyon erős palóc tájszólásban beszélt. Viszont érdekelt a recept, figyeltem hát a kezét, mit is csinálnak. Nagyon egyszerű volt, a végére még elismételte a receptet, amit azonnal lejegyzeteltem.
Persze nem tudom, minek, hiszen az interneten minden megtalálható :) Nem tudtam megállni, másnap meg is sütöttem!
Hozzávalók kb 15 méretes tekercshez:
- 1 kg hajába főtt krumpli lehámozva
- 35 dkg liszt
- 1 ek só
- 40 dkg túró
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg tejfel
- 3 ek cukor
- 1 ek disznózsír
Az egy kiló krumpli ezesetben 2 darab monstrum volt. Főztem is egy órát kislángon letakarva. Szépen átfőtt, meghámoztam hát.
Elővettem a szilikon nyújtólapomat, mert a nagydeszkának nem volt hely az asztalon ... Krumplinyomóval szépen beterítettem a szilikont, majd rászitáltam a sóval elkevert 30 deka lisztet (Rébi néni szerint csak ennyi kell). Azon melegiben összekevertem/gyúrtam.
A tésztából kb 5 cm vastag hosszú hurkát gyúrtam, amit 5 cm-es darabokra felvágtam.
Egy-egy darabka tésztát kis további liszttel olyan gombóccá formáltam, amit már lehetett nyújtani. Kellett bele a plusz liszt! Feltettem a tűzre kislángra a nagy öntöttvas serpenyőt, mert sparhelt nem volt a közelben (eredetileg azon sütik ezt a tésztát). Igyekeztem többé-kevésbé kerekre nyújtani a gömböcskét akkorára, hogy még beleférjen a serpenyőbe. Ez kb 1-1,5 mm vastag tésztát jelentett. A kerek lap ment a 240C-ra felmelegedett száraz öntöttvas edénybe sülni. kb 2 perc múlva lehetett fordítani, és újabb 2 perc alatt át is sült. Amikor átfordítja az ember, elkezd felfúvódni, amiket én kiluggattam, ámbár lehet, hogy nem kéne. Az átsült tésztát egy nagy vájdlingba kéne tenni, de nem volt kéznél, így csak tányérra pakoltam. Azon frissiben nagyon vékonyan megkentem olvasztott zsírral, úgy kevésbé szárad ki.
Azért elvoltam rendesen a nyújtással, sütéssel. Két serpenyővel két ember valószínőleg tartani tudta volna az iramot azzal, aki nyújtja a tésztát. Így inkább picit liszteztem, és átlapoltam a szilikonon őket a sütésig.
Elkészült a 15 darab, amiből menet közben feleségem már kettőt lenyúlt: Hú de finom krumplis tészta! felkiáltással :)
Megkentem egy-egy lapot tejfellel gazdagon, rászórtam találomra valamennyi túrót, majd vékonyan megszórtam kristálycukorral, és feltekertem. Csináltam 8 darab túrósat. A maradékot szintén tejfeleztem, de darált mákkal borítottam. Cukorból is többet tettem rá. A töltögetésnél segített volna a magasabb peremű edény: nem gurul le róla a túró :)
Egy túrósat gyorsan én is betoltam, hogy ismerkedjek vele.
Hosszú tányérra tettem egyet-egyet.
Meg is ettünk ennyit mindketten, de a maradékból kapott a szomszéd és a barátaink is.
Elég érdekes étel. Azt hiszem a túróst inkább sóval, kaporral kellett volna ízesíteni - az nekem jobban passzol a krumpli laskához.
A mákos se haragudott volna gazdagabb tejfelezésért, de annál jó volt, hogy édesre készült.
Kellő fantáziával más töltelékeket is lehet bele tenni, mint például borsos párolt káposzta, vagy akár hortobágyinak is elkészíthető lehet. Vegyük figyelembe, hogy elég nehéz, nem az a tipikus vékony palacsintatészta.