Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kínai wonton (vagy batyu) leves

2017.02.06. 07:00 Andrass9

Már napok óta nem főztem, mikoris jött egy telefon Wakától, hogy meglátogat, mert Pesten járnak. Amúgy is terveztem valamit főzni a kínai gőzölőmben, de ez megadta a lökést. Azt azért megkérdeztem, hogy esznek-e garnélarákot ...

38.jpg

Ugyan választ nem kaptam azonnal, de eldöntöttem, hogy Wonton levest fogok főzni. Van a csodahüttőben garnélarák, már amúgy is terveztem, hogy meg kéne enni. Tésztának meg gondoltam, hogy rizslapot használok - lám milyen egyszerű lesz az élet!

Reggel összeszedtem a levesbevalókat:

  • 1 kisebb édesköménygumó
  • 2 sárgarépa
  • 2 szárzeller
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 2 liter alaplé (vegyes)
  • szárított zellerlevél
  • 1 pici csilipaprika
  • 10 dkg mirelit zöldborsó
  • 3 ek sötét szójaszósz
  • 5 ek halszósz (só helyett)

10.jpg

Végülis egy szimpla zöldségleves szerűség szójával és halszósszal fűszerezve. Mindent fedaraboltam (csak 1 sárgarépát! a másik az a végén került bele a zöldborsóval), az alapleveket kifordítottam a kockákból, a gyömbért lereszeltem.

11.jpg

A zellerlevél érintetlen maradt :) 2 liter víz a fazékba, majd az alaplevek. Picit zsíros, de az nem árt! Az összes felvágott és felvágatlan zöldség is ment bele, végül belelocsolgattam a szójaszószt. Belefért még majd egy liter víz is. Kislángra tettem, hadd forrjon.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Megkóstoltam, és csípős volt. Úgy emlékeztem, hogy az egyik vendég nem rajong a csípősért, kivettem hát a csilit a léből. Jobb félni, mint megijedni. Megvizitáltam közelről a rizstésztát, de az nem wontonnak való - inkább tavaszi tekercsnek. Pech - állhatok neki tésztát gyúrni.

  • 3 tojás
  • 1/2 kk só
  • 30 dkg liszt
  • esetleg víz, ha túl kemény a tészta

16.jpg

Ennyi tojással és liszttel már elég szép tésztát lehet nyújtani, ha belejövök. Azt írta a recept, hogy evőpálcikával keverjük ki a tésztát. Érdekes, mert az aztán oly vékony, hogy el se tudom képzelni, hogy működik - dehát volt videó is róla, és aszerint működik. Akkor lássuk. Előbb 2 tojás, majd a harmadik, és nekiálltam pálcikával keverni. Egész jól összeállt, víz se kellett bele! Ekkor már kézzel is dolgozhattam vele, nem ragadt. Becsomagoltam a tésztát folpackba, hogy könnyebb legyen nyújtani.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Amíg a tészta pihent, a glutén alakulgatott, addig elővettem a tölteléknekvalót. Feleségem nem rákimádó, neki volt egy 15 dekányi csirkemell darabkám, ami a macskának volt félretéve ...

  • 20 dkg darálthús (ez most vegyes sertés-marha volt)
  • 15 dkg nyers garnélarák pucolva (lehet főtt is)
  • 15 dkg csirkemell (mellcsontról lefaragva)
  • 2 szál újhagyma
  • 1 tojás
  • 1 cm gyömbér
  • 1 ek osztrigaszósz
  • 1 kk őrölt bors
  • pici majoranna a csirkéhez
  • 1 maréknyi ragacsos rizs

21.jpg

Még az este beáztattam a rizst - azt most feltettem megfőni egy serpenyőben. A csirkét késsel pici kockákra vágtam, egy tálkába adtam hozzá a felvert tojásból egy keveset, majorannát, pici újhagymát. Amikor a rizs kihűlt, abból kevertem még bele 4 evőkanálnyit. Ez ugyan egy másik étel (Siu mai, Shao Mai, Shu Mai, vagy kinai dim sum), és nem volna szabad lezárni a batyuját a tetején, de erről a gőzőléskor megfeledkeztem.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A rákokat végigvágtam hosszában, majd felaprítottam kicsire. Hozzáadtam a darálthúshoz, reszelt gyömbérhez. Beleöntöttem a tojás maradékát és az osztrigaszószt. Végül az aprított újhagyma maradékát is belepakoltam. Összkevertem a maradék 2 kanálnyi rizzsel - csak nem hagyom veszendőbe menni.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Ekkorra a leves is elkészült, legalábbis megfőtt a répa és a zellerszár is. Leszűrtem, mert a recept szerint csak a lé kell. (Csendben megeszegettem a sárgarépát főzés közben, mert már igencsak rég volt a reggel...)

30.jpg

A tiszta levet visszatettem pici lángra, hogy tudjak benne is tésztát főzni. A tésztát kinyújtottam, kettévágtam, majd felhajtogattam zsírpapírral, hogy pihenjen még egyet. Az is kiderült, miért javasolt minden recept keményítőt a tészta lisztezése helyett: nehezebben veszi fel a vizet, így nem ragad össze a lágyabb tészta sem! Ekkor befutottak a vendégek, pedig még lett volna másfél órám az étel befejezéséhez :) Természetesen elszabadultak az indulatok, nem volt szabad kezem fényképezni, de a tésztát töltögetni kellett. A vágási széleket megkentem kis felvert tojással, hogy összenőjenek. Elsőre a csirketölteléket halmozgattam a tésztadarabokra, amiket alaposan összenyomkodtam kis batyura - ki ne buggyanjon a töltelék (pont ezt kellett volna nyitvahagyni, és gőzölni). Ment is a fazékba a csendesen forrongó levesbe.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A többi tésztát a rákos töltelékkel pakoltam meg. Csináltam batyut, meg püspöksüveget, meg tortellíni-szerű tésztákat, amiket a kínai gőzölőbe pakoltam. Persze kellett volna alá kis káposztalevél, de nem is jutott eszembe.

35.jpg

Mondanom sem kell, hogy immár másodszorra is elpárolgott a víz a bambuszedény alól, de most is megúsztam odaégés nélkül. Nem volna szabad úgy főznöm, hogy közben a vendégeket is próbálom szórakoztatni ... Azért azt nem felejtettem el, hogy a második répát beleszecskázzam a levesbe egy bő merőkanálnyi zöldborsóval: olyan szomorú volt üresen a lé! A gőzölés és a főzés is kb 25 percig tartott, mert féltem, hogy a marhahús nem fő át rövidebb idő alatt.

Sebaj - elkészűlt a leves, a vendégek sem haltak még éhen. Mindenki kapott a tányérjába két-két batyut.

36.jpg

Az asztalon a leves és a felaprított maradék újhagyma is. Ettől kezdve szabadjukra engedtem őket - ki-ki szolgálja ki magát, vegyen annyit még, amennyit akar.

37.jpg

Mit mondjak: még éppen nem haltak éhen, mire elkészültem, pedig macerás egy étel!

Szerencsére kivettem a csilit, így senkinek nem volt gondja. Akinek kellett még csípős, annak volt vagy 15 féle csilikrém választéknak.

Marad persze még batyu bőven, bár a lé elfogyott. A batyukkal másnap főztem egy Tom Yum Goong levest, ugyanis megtaláltam a citromnádat és a galangal gyökeret is, meg volt még garnéla a csodahüttőben :)

64 komment

Címkék: tojás édeskömény szójaszósz rizs halszósz bors gyömbér csirkemell szárzeller majoranna garnéla zöldborsó sárgarépa alaplé liszt darálthús újhagyma csilipaprika osztrigaszósz zellerlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7612178262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.06. 12:53:42

aa batyu jol mutat a lila tanyerban, but
megnyertuk a tortenelem legjobb SB-jet!!!!
hihhetetlen feltamadas
de a hazafiaknak nyerniuk kellett
es honnan es honnan jottunk vissza
na erre cask igazi hazafi kepes
atlamta az Atlanta
ha valaholnem elnek az USA-ban a haromban Atlanta benne van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 13:59:28

@hagyma: 25 pontot ledolgozni igazán művészet volt. Ehhez még hosszabbítást is kiharcolni - az elsőt az SB történelmében ...
Ez pont annyit ér, mint Széll Tamás negyedik helye, az is pont ilyen fontos esemény volt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.06. 14:14:32

@Andrass9: Te mirol beszelsz?
hatnehogymar
Szell Tamas negyedik helye, es az SB?
ne szorakortass
nagyanayamm siman let volna negeyedik fozoversenyen
haggya man logva

Topy 2017.02.06. 14:54:25

@hagyma: mint ahogy a Budapest Wolves is simán nyerné az SB-t? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 15:00:43

@hagyma: Nem tűnt fel, hogy az SB-re pont annyira van szükség, mint egy főzőversenyre?
Ahogy te lilát kapsz az utóbbitól, én még egyetlen mérkőzést sem tudtam végignézni (nem beszélve a baseball-ról) ...

Ez vagyok 2017.02.06. 15:09:53

Hova lett az újhagyma a végén belevágva a levesbe? :)
Lehet, hogy gyorsabban kész lett volna a leves, ha mindenfélét a lébe raksz és a tésztát magában forró olajban kisütöd és úgy teszed a levesbe :) Ez a változat is létezik, nem én találtam ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 15:19:07

@Ez vagyok: Majd jön az Élhetetlen, és reklamál, hogy "minek az az olaj - főzd ki a lében???"
Valóban nem látszik, de nem készült róla kép. Az újhagyma maradékából mindenki vehetett egy közös tálból (és láták hogy ez jó ...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 15:20:20

@Ez vagyok: Amúgy ismerem a sült változatot is, de most inkább gőzölni támadt kedvem :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.06. 15:27:09

@Andrass9: Istenem...
egysporteljeseitmenyt osszehasonlitani egy fozessel
qrwa jo marhaporkoltet fozott a nejem. de nem nem less Tom Brady

Ez vagyok 2017.02.06. 15:59:06

@Andrass9: Végülis a kantoni wontonlevesben az alaplén kívül csak Cos saláta vagy kínai zellerkáposzta van kisebb darabokra tépve és ebben főzik a wontongombócot. A tálaláskor tesznek a lébe újhagymát, 2 teáskanál olajat és mindenki maga vehet az asztalra készített őrölt borsból, szezámolajból és híg szójamártásból.
Ez így még egyszerűbb, bár a gombóc bonyolult.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 16:25:17

@Ez vagyok: Szezámolajam nincs - kéne már venni egy kisüveggel :) Szója, bors, só, halszósz mind kéznél volt. Sajnos soha nem jártam sem a Kantoni járásban, sem sehol Kínában, így csak elképzelni tudom, milyen lehet egy ilyen étel. Idehaza van sok kínai kifőzde, de ott ezt az ételt nem láttam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 16:29:04

@hagyma: Nem tudom, mi a jó abban, hogy egy rakás pasi egy labdát kerget. Sokmillióan meg bámulják a TV-n ...

A feleséged legalább jó marhapörköltet főzött, amit jóízűen megettetek. Annak látom értelmét :)

Ez vagyok 2017.02.06. 16:54:23

@Andrass9: Lehet, hogy értelmetlenebb, mint a szakácsverseny? :)

Topy 2017.02.06. 17:15:07

@Andrass9: na a baseball...
azt képtelen voltam megérteni, pedig volt olyan ismerős, akinek bírói vizsgája volt és próbálta elmagyarázni
aztán éehet, hogy pont ezért nem értettem :D

Fenchurch68 2017.02.06. 17:21:17

@Topy: A baseball ezekhez képest nem is bonyolult, pláne, ha az ember a gyerekei szülői értekezletén kénytelen métázni. Az összes hasonló sportra érvényes, hogy egyszerűbb és élvezetesebb csinálni, mint nézni :D

(Valószínűleg a szakácsverseny is ez a kategória.)

Ez vagyok 2017.02.06. 17:30:15

@Andrass9: Szezámolajból, ha a recept egy evőkanállal ír, ha pár cseppet is teszek, hozza az ázsiai fílinget. Vegyél nyugodtan egy decis üveggel, nem avasodik, hosszasan (életed végéig:) eláll.
Ha érdekel, hogy a kantoni wontonlevesbe milyen gombócot főznek bele direkt az alaplébe, akkor leírom, de csak akkor :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.06. 18:32:13

Köszönök szépen!
Nincs egy kis maradék? :)
Tényleg finom volt, az újhagyma úgy kellett bele, mint egy falat kenyér, jól megcsípősöztem, és kétszer szedtem. Külön jó volt, hogy a harapni lehetett a tésztát, a puhára főttet nem szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 18:36:10

@Ez vagyok: Úgy érzem, jobban járok, ha nem akarom tudni :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 18:36:55

@Waka: Még a maradékból készült Tom Yum is elfogyott :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.06. 18:37:50

@Topy: a baseball a vilag legizgalmasabb jateka
/OK nekem az amerikai foci azert elozi/
@Andrass9: ez egy sportteljesitmeny, de ne bassz fel, hogy szell kalman vagy hogyhivjjak papircacskoban a fejen elkeszit egy etelt 4 segitovel az valami
az egy ey etel
ezt eleg regen kesziti az az emberiseg, kulonben nem ennenk is kipusztultunknk volna
csinaljak,, semi gondom vele, dehogymeg drukkolotabor is very a fazekat a tribunon
hat elmennek a picsaba
UFF

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 18:40:31

@Topy: Ne is mondd! Az egyik nyáron odakinn a szomszédaim elvittek egy RedSox mecsre, hogy megtanítsanak a játék titkaira. 6 óra meccsnézés után sem értettem, így eljöttünk. Viszont!!! Egy labda a söröskorsómban landolt! Mindenki ott irígykedett, milyen szerencsés vagyok, pedig beterített a sör engem is, meg a szomszédaimat is :) Cserébe nekik adtam a labdát...
Ugyanők etettek meg - életemben először - nyers kagylóval egy nagy olasz fiesztán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 18:42:29

@hagyma: Mi az hogy sportteljesítmény? Egy focimeccs az semmi. Nulla. Az emberiség remekül elvan nélküle, de étel nélkül ... Hát azt meghagyom neked :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.06. 19:02:59

@Andrass9: soroskorsot nem egednek be
doboz vagy muanyag palack
az emberiseg sok minden nelkul el lenne
en amugy nem bannam, ha minden sport megszunne es inkabb vakolananak, vagy turnaka foldet, de be kell latni milliok nezik oket, fottball soccer olimpia stb
dehogy valaki keszit egy tanyer etelt szurkolotabor elott, ez nekem elfogadhatatlan
ha elmegyek egy etterembe a sz akacs legyen jo, mert akkor es ott jot akarok enni
vegezze jol a munkajat
de verseny?
holnapra kiirom a szobafesto-mazolotapetazo vilagbajnoksagot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.06. 19:15:09

@hagyma: Műanyagkorsó volt, és benn vettük. Ez a foci mi, ha nem verseny? És minek?

Fenchurch68 2017.02.06. 19:23:03

Megfőzöm mindennap a kelkáposztafőzeléket, de ha meg akarom tudni, mit lehet még kelkáposztából csinálni, akkor megnézem a zinterneten/megnézem a boküszdort.
Minden hétvégén elmegyek korcsolyázni, már egész jól megy elengedett kézzel, de ha hátrafelé is szeretnék koszorúzni, tanulok az ügyesebbektől.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.06. 19:31:39

@Andrass9: Te most egeszen komolyan ossze akaRod hasonlitani a sportolokat szakacsokkaL?

A fickó 2017.02.06. 23:34:42

@hagyma: Igazad van, nem lehet összehasonlítani sportolókat szakácsokkal, legalábbis nem így. :) Próbáljunk meg csak az emberi teljesítményeket összehasonlítani - nos ebben az értelemben mindkettő lehet egyformán kiemelkedő. :)

A fickó 2017.02.06. 23:40:43

@Topy: Ez egy vicc, de ez nem a favágó világbajnokság:

www.youtube.com/watch?v=6Xyfjx2x5hU&spfreload=10

Gondolom, hagyma szerint ennek sincs sok értelme. :DD

A fickó 2017.02.06. 23:53:19

@Fenchurch68: "Az összes hasonló sportra érvényes, hogy egyszerűbb és élvezetesebb csinálni, mint nézni :D"

Ez szinte mindenre elmondható, de most valahogy csak az az egy dolog ugrott be. :D

A fickó 2017.02.07. 00:09:50

@Waka: Ha a harapható tésztát szereted, akkor a wonton nem igazán a te műfajod, mert a tésztának itt lágynak, csusszanósnak és természetesen igen vékonynak kell lennie.
Sokat ettem Kínában, de már kéne is készítenem. Itt nagyon jókat lehet olvasni az ázsiai ételekről, szeretem ezt a blogot.

szojapacban.blog.hu/2014/10/06/10_klasszikus_wonton_forma

szojapacban.blog.hu/2014/09/25/wonton_leves_kina

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.07. 08:20:13

@A fickó: Köszönöm a linkeket, tanulságos és olvasmányos!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 12:06:58

@A fickó: miert? van ertelme?
a favago vagja a fat n versenyezzen
Magyar favago valogatott
eszem megall

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 12:09:43

gombfelvarro VB
befott eltevo olimpia?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.02.07. 18:00:53

@A fickó: Biztosan így van, de én olyat kaptam, amilyet szeretek. Megfelelő helyen kell enni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.07. 18:00:54

@hagyma:

Te egészen begolyóztál ettől a sok versenytől.
Pedig itthon nagy hagyománya van pl. a halászlé, pörkölt stb. főző versenyeknek, senkit nem zavar, mindenki örül neki, és sok a vendég egy-egy ilyen rendezvényen.

Lehet, hogy a nyáron rábeszélem a makóiakat, hogy csináljanak hagyma rántó veresenyt,és téged benevezlek kirántani valónak.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 20:55:11

@látjátok feleim szümtükkel: dehogy golyoztam be
az mas, amit mondassz
az teljesen rendben van
foznek halaszleveket, vagy gulyast, az emberek ott vannak
eszik
a zsuri don't
de amirol en beszelek
drukkolok a tribunon, senke nem eszik semmit a zsurin kivul
csinalnak 1 db tanyert oten.....
ertelmetlen
en voltam sokszor
volt zsuri es pontoztak/ ez is szubjektivt, de mindegy/ de en vegigettem a menut, minden fogashoz jart kulonfele bor
en is pontoztam
volt egy gyoztes
hazamentunk
volt egy jo estenk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.07. 21:05:02

@Dikusz: na az is ertelmetlen, mikor rohangalnak parizsban a pincerek
en gyakran pincerkedek, bar mar nem az a fofoglalkozasom, en a vendegekre figyelek, nem a a masik pincerre
a vendeggel meg kell talalni a kontaktust
van amelyik cask a kajat akarja, meg a piat, van amelyik szivesen beszelget
en egesz eletemben emberekkel foglalkoztam, ujsdagirosagtol a pincersegig
1 perc alatt latom, mirol szol a tema
hidd el, ez nagy dolog

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.08. 07:51:23

@hagyma:

No akkor most már csak azt áruld el, hoyg mijafenének mentél el azokra a szakácsversenyekre zsűritagnak, ha ennyire eltéled az ilyet? Ez nagyon árulkodik rólad, nem gondolod?

Fenchurch68 2017.02.08. 10:43:38

@látjátok feleim szümtükkel: Fordítok: Hagymát csak akkor zavarja a főzőverseny, ha nem kóstolhatja meg a végeredményt.
Ezeket a szakácsversenyeket nyilván pont azért csinálják, mint mondjuk egy fodrászversenyt vagy egy divatbemutatót: így szeretné a kereskedelem meghatározni a következő szezonra a trendeket. Erre teljesen alkalmas az összes. A szakácsversenyes agyondekorált, aprófalatkás tányért cikizni pont olyan, mint mikor emberek napokig vekengenek egy divatbemutató képein, hogy fúj, ez hordhatatlan, Armageddon, hülyebuzik stb., közben csak arról van szó, hogy a textilgyártók abban az évben sok csipkét szeretnének eladni, nem arról, hogy Józsi bácsi mini rózsaszín csipkesortban igya meg a sarki kocsmában a felesét.
(Ezzel nyilván minden értelmes ember tisztában van, de én toleráns vagyok mások becsípődéseivel, nekem is van bőven.)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.08. 11:07:57

@Fenchurch68:

Úgy gondolom a konyhaművészet pont az a terület, hol a legtorelánsabbnak kell lenni, mert amit egyik ember meg tud enni, az a másiknak sem árt. Ez érvényes a legkisebb falusi konyhára is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 11:50:25

@látjátok feleim szümtükkel: Ezzel azért nem teljesen értek egyet. Valóban toleránsnak kell lenni, de olymódon, hogy nem erőltetjük rá azt az emberekre, amit ők nem szeretnének megenni. Vagy valami ilyesmi.
Nekem 50+ évembe került, míg hajlandó voltam megkóstolni az osztrigát. Szerencsére senki nem tolta le a torkomon, így volt lehetőségem megérezni az ízét. De felhozhatnám példának a japán konyhai élményeimet is, amikor kishíjján kirohantam az étteremből, amikor szembenézett velem az étel. Ma már nem zavar, sőt - eljutottam odáig, hogy elég jó százalékkal meg tudom mondani, milyen nyers halat eszem...
Az, hogy @hagyma: ilyen beszűkült hozzáállással rendelkezik, azon csak úgy lehetne segíteni, ha meg tudnánk neki mutatni ezeket az ételeket is, illetve ott is kóstolhatna, mint zsüritag. Bár ... félek, ez se lenne elég! Makacs egy öszvér :)
Hopp! Rájöttem, miért nem szereti a szakácsversenyeket!!!! Senki nem hívta meg zsürizni :)
No, nem piszkálom tovább, mert ez mindenkinek a személyes hozzáállása, és emiatt nem érdemes akár gondolkodni sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.08. 11:58:18

@Andrass9: a minostesedre nem reagalok
namost en is zsuriztem, mint leirtam
az igazi zsuri dupla pontot er pl.
van kb20 asztal, altalaban 8 szek/de lehet 10 is/
es kihoznak sorban 6-7 fogast
es mi eszunk es pontozunk minden fogas utan
nem heti gyakorisagal megyunk
evente kb 2
namost ezt osszevetni azzal, hogy valaki a nezoteren very a fazekat....:) hogy hajra Szell, ez nekem kulonbseg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 12:12:12

@hagyma: Ismét visszatérnék az SB-re. Szerinted mi a különbség, amikor valaki Széll Tamásnak drukkol fazekakon dobolva, vagy a Patriotsnak a tévé előtt csirkeszárnyat zabálva?
Szerintem semmi! Egyiknek sincs értelme, de van amelyik az egyik embert tölti el örömmel, és van, amelyik a másikat. Nagynéha mindkettő :)
Én nem UFF-ozok, ha SB-t nézel, és nem fröcsögök, hogy ez idiotizmus, mert elfogadom, hogy neked ez tetszik. Ahogy a gyerekeimet sem dorongolom le, hogy minden Bruins meccset megnéznek. Ha nekik ez tetszik, akkor élvezzék. Érdekes módon ők sem piszkáltak, mikor a FoodNetworköt néztem, és amikor olyan kajákat főztem nekik, amit nem minden étteremben kapnak meg - és még csak nem is vagyok szakács :)
Ezt próbáld megérteni: ezek olyan aktivitások/szórakozások, amik kifejezetten az egyénnek szólnak. Soha ne kritizáld azt, amit nem értesz, vagy nem élvezel, mert lehet, hogy másokat megbántasz vele, mert ez meg őket érdekli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.02.08. 12:40:32

@Andrass9: sajnos nem ertesz
nem tudok szakacsnak drukkolni
az etei az etel
eZ francia vwrseny egy baromsag
ertelmetlen
az SB-t ne hozd ide
ott teljesimeny van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 13:54:36

@Topy: "Somehow we aren’t convinced this is a look that is going to catch on anytime soon." Nagyon remélem :)

Topy 2017.02.08. 14:54:06

@Andrass9: jövőre kötelező lesz! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.08. 15:05:13

@Topy: Kohn bácsi ezért kért kivándorló útlevelet a Kádártól :)

Fenchurch68 2017.02.08. 17:11:29

@Topy: Cipőfűzőgyárosok mocskos lobbija az egész!!!
(A zsinórokon kívül jól szabott fűzőket nőknek, csipkét, trendszíneket.)

Meg 300 % polgipuki, valamint a magamfajta vénasszonyok le tudják szemmel vetkőztetni a helyes modellfiúkat. Szegény divattervező reménykedik, hogy öt percig róla beszél a média.

Tavasszal meg minden étteremben arannyal futtatott falevél lesz a tányér szélén.

Dikusz 2017.02.09. 11:39:49

@Fenchurch68: elég szörnyűek ezek a fűzők (vagy mik), de hogy még ezekhez a polgi pukizik is, hát az borzasztó :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.09. 14:46:54

@Topy:

Úgy tűnik nem fogy elég jól a virsli.;D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.02.09. 18:25:33

@Fenchurch68: Neked ezek a modellfiúk "helyesek"?????????????????????????
Mivé lett ez a világ ...

Fenchurch68 2017.02.09. 22:41:52

@Andrass9: Hát... Tudom, megérett a pusztulásra. De a kérdésre válaszolva, igen, lelki szemeimmel le tudom fosztani róluk a sminket meg a (khmm, nem úúúúgy!) ruhát, és csinos arcú, jó testalkatú srácokat látok, akiknek nagyon sok pénzt adnak azért, hogy úgy nézzenek ki, mint egy anorexiás vámpír.

látjátok feleim szümtükkel 2017.02.10. 11:43:37

@Fenchurch68:

Vannak akik pénz nélkül is úgy néznek ki.:(