Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kacsa tokkal-vonóval

2017.01.17. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy megmaradt egy kacsa decemberről. Mi tagadás, kicsit túlbiztosítottam az ünnepi menüsort, mind a fajták, mind az adagok szempontjából. Minden bőségesen elég volt, sőt maradt is egy-két adag mindenből. Halászléből és töltött káposztából le is fagyasztottam két-két evésre valót, de a kocsonyánál nem volt ilyen opció, meg kellett enni mind. Nem panaszkodom, jó éltem, de a kacsát már nem sikerült besuvasztani.
Most hétvégén aztán előkaptam őkelmét, és megsütöttem.

12.jpg


Hozzávalók:
- 1 kacsa
- sertészsír
- rozmaring
- alma
- burgonya
- cékla
- sárgarépa
- petrezselyem
- paszternák
- étolaj
- vöröshagyma
- fokhagyma
- só
- fűszerek

3.jpg
Már csütörtökön átnéztem a zöldségkészleteket az erkélyen lévő polisztirol ládákban. A sárgarépát látva konstatáltam, hogy azt bizony venni kell, mivel igencsak nyeszlettek. Arról nem is beszélve, hogy csillogott a ráfagyott víztől a céklával és a paszternákkal egyetemben. Ugyan a hideg nemigen árt nekik, de a mellettük lévő krumpli miatt igencsak nyugtalan voltam. Kivadásztam egy kisebbet, félbevágtam, meg is nyalintottam, de nem látszott, hogy valami baja lenne. Mint kiderült, nem is volt. X-akták. Szóval összeírtam, ami kellett, pénteken munka után bevásároltam. Pénteken reggel a madarat is kivettem a fagyasztóból, hogy kiolvadjon, mire hazaérek. Nem olvadt ki, kis hideg vizes áztatással rá kellett segíteni. Az hamar kiderült, hogy hiba volt pár nappal elébb tövig vágni a körmöm, mert a kacsa olyan tokos volt, hogy leginkább egy vedlett sünre hajazott. Szárazra töröltem, aztán elővettem a jó öreg varratszedő csipeszt, és nagyot sóhajtva nekiláttam.

1.jpg
Másfél óra tokolás, egy perzselés, egy újabb mosás és törlés után késznek nyilvánítottam. Ami maradt, az éppen kell az emésztéshez. Kívül-belül megsóztam, aztán egy tepsiben a hűtőbe tettem a másnapi viszontlátásig.

2.jpg
Az is rögvest látszott, hogy a két és fél kilós madár nem fog beleférni a római lányba, még magában sem, a zöldségekkel együtt pedig a legnagyobb tepsim sem lesz elég. Maradt hát a kétütemű főzés (sütés). Elkentem két jó kanál zsírt a tepsi alján, arra szórtam egy fej vékonyra vágott vöröshagymát. A kacsa pocakjába tettem két ágacska rozmaringot és belegyömöszöltem két kisebb idared almát. Mivel mindenáron ki akartak ugrani az almák, egy hústűvel összetűztem a fenekén lévő vágást. A hátára tettem még két rozmaring ágat, hogy a fólia ne érjen hozzá.

4.jpg
Egész héten a boltokat jártam széles alufóliáért. Nem tudom, mi a csuda lehet, talán betiltották, de 45 centis alufólia sehol nem volt. Öt különböző lánc üzletében jártam, de mindenhol csak a 29 cm-es volt, az is olyan vékony, hogy ha ráfújok, kilyukad. Hajdan, még a régi lengyel piacon olyan alufóliát vettem, hogy a légpuska sem vitte volna át. Abban még volt anyag, most bezzeg...
Maradt a keskeny. Levágtam két csíkot, három hajtással összedolgoztam, aztán azzal fedtem be.
Mikor rájöttem, hogy ha nem teszek alá egy tepsit hőelosztónak, a hagyma szénné ég, egyel feljebb tettem. Ki is szakította a sütő teteje egyből, ahogy toltam befelé. Miniatűr Etnaként pöfékelte a gőzt, szerencsére nem száradt ki a hús emiatt.

5.jpg
Miután a kacsát sínre tettem, nekiláttam a zöldségeknek. Meghámoztam mindet, nagyjából 10 centis darabokra vágtam őket, amelyik vastagabb volt, feleztem-negyedeltem. A vöröshagymát vastagabb laskára, a fokhagymát vékony szeletekre vágtam. A tepsiben meglocsoltam az egészet fél deci olajjal, megszórtam sóval és a tavaly nyáron Ciprusról kapott burgonyafűszerrel. Összeforgattam, hintettem egy kis fűszert a tetejére is a látvány kedvéért, lefedtem fóliával és félretettem.

6.jpg
A kacsa két órát sült hármas fokozaton fólia alatt.

7.jpg
A fóliát levettem, kicsipegettem a zörgősre száradt rozmaringot, és visszatettem a kacsát. Feljebb srófoltam a lángot és a pecsenyelével sűrűn öntözgetve fél óra alatt megpirítottam.

9.jpg
A zöldségeket hármas fokozaton bevágtam a sütőbe, és elmentem inni egy (3) viceházmestert, csak hogy legyen étvágyam. Két óra múlva, mire hazaértem, éppen kész lett.

10.jpg
Megint finom ebédet főztem. A kacsa príma szaftos lett, köszönhetően az almáknak, még a melle sem száradt ki. A zöldségek hozták a várt színvonalat, a cékla talán kicsit roppanós maradt, de épp jó volt. Minden nagyon ízesre sikerült, a rozmaringot is finoman érezni lehetett a kacsán. Megérte fáradni.

11.jpg

51 komment

Címkék: alma kacsa krumpli vöröshagyma fokhagyma cékla rozmaring sárgarépa petrezselyemgyökér paszternák sertészsír

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2212128287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2017.01.17. 07:14:51

Jó reggelit!
Köpjél le, de nekem ez a kacsa nem elég pirult (igaz nem is az enyém). Vagy tán a fényviszonyok.
Egyébként királyi.
Nekem is van egy "maradék" a fagyasztóban, sort kéne keríteni rá.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.17. 08:55:12

@PiperPerabo:

Azért ezzel a fólia nélküli sütéssel jó vigyázni, mert ez nagyon függ a kacsa méretétől, korától is. Jártam én úgy, hogy kívül szép piros, belül meg kemény (nyers) volt a hús. Lehet fólia alatt párolni, és a végén ropogósra sütni. Saját nevelésű kacsákon gyaroklatoztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.17. 10:15:55

@Vaczak2: Sajnos Waka sütője nem tud többet - ezt már több alkalommal konstatáltuk :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.17. 10:17:00

A kacsa finom madár. A körítés is rokonszenves. Ha túl sok lett, az ablakot kinyitom!

A fickó 2017.01.17. 12:36:35

A combra beneveznék, de kis mártás nekem azért hiányzik mellé.:)

Két okból nem sütök kacsát egyben. Az egyik, mert tudom milyen a jó pekingi kacsa, a másik, hogy nem szeretem az átsütött mell ízét. Sajnos a pekingi kacsa szintén két okból kivitelezhetetlen otthon. Egyik a megfelelő kacsa, a másik a szükséges berendezések. Tehát én inkább szétkapom. :) Mell külön, comb külön készül, a többi részből, pedig mindkettőhöz pecsenyelét (jus-t) csinálok.

Széles ún. grill fóliát leginkább szezonban tartanak a boltok, én akkor veszek sokat, főleg, ha akciós. Amúgy ajánlom a Rossmann-ban kapható Rubin márkájú prémium fóliát. Azon kívül, hogy extra erős, finom méhsejt struktúrát nyomtak bele, tehát nem tapad és merevebb is ettől.

Topy 2017.01.17. 13:34:13

@Andrass9: kacsahiányos időket élünk... szerintem nem fog adni belőle :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.17. 14:59:52

@látjátok feleim szümtükkel: en isnkabb foliazok madarknal, bar van fedeles tepsim is es most mar szuper sutom
kacsam nincs
ebbe a sutobe mindenkeppen folizani kellett
@A fickó: en meg sosem sutottem kacsat, de ha a pulyka jo less egyben, akkor a kacsanak is jonak kell lennie@Vaczak2: hat kicsit hoka, de lagalabb citrom nincs rajta
szerintem a sutojenek nincs felul futoszala

A fickó 2017.01.17. 15:36:54

@hagyma: Narancs viszont mehetne rá, jó ízt ad neki és a cukortartalomtól a bőre is szebb lesz. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.17. 15:53:15

@A fickó: lattam mar citronnal is naranccsal is...
de a narancslevembe sem teszek kacsat:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.17. 16:53:05

Köszönök szépen!
A madár 2,5 kg volt, nem mertem fólia nélkül sütni. Lehetett volna még pirítani, de nem akartam kiszárítani, és az alatta lévő pecsenyelével is voltak terveim. Pl. a ma reggeli pecsenyezsíros kenyér lila hagymával és csiliszósszal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.17. 17:13:20

@Waka: ehhez mindenkeppen kellett folia
igen a boret meg kellett volna piritani, de nem tudom mennyit csal a foto
ideje venned egy holegkevereses grillezos villanytuzhelyt:)
nekem nagyon bejon

Ez vagyok 2017.01.17. 17:36:56

@Waka: Én leggyakrabban kacsacombot készítek.
Serpenyőben lesütve, aztán jöhet a hagyma, fokhagyma, só, bors, majoranna; párolom tovább, míg kész nem lesz, le nem sül picit.
A bolti kacsák ízét fel kell javítanom ezekkel a fűszerekkel, hogy ízletesnek érezzük.
Hozzá párolt vöröskáposzta a cukorpirítással kezdve hagymával, köménymaggal, vörösborral, ecettel (le sem merem írni, hogy inkább citromlével :)és majorannás lében főtt krumpli picit megküldve a sütőben grill módban pirítva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.17. 17:43:35

@Ez vagyok: a parolt voroskaposzta nagyon megy ilyenekhez
citorm ecet nem

most agyalok mit fozzek holnap, ami kitart vasarnapig

A fickó 2017.01.17. 17:55:52

@Ez vagyok: Hát, igen a párolt káposztaféléket kiköveteli a kacsa, vagy a liba. A combokat én konfitálom, a pecsenyekacsa az mondjuk hamar el is készül. Én, még ugyanúgy sosem készítettem párkápot, mindig annyi ötlet jut eszembe. Mostanában készítem fehér káposztából, céklával és almával, kökénnyel almával ez esetben ecet sem kell bele - baromi jó. De jó hozzá a körte, a birs, az aszalt szilva, a narancs, mandarin, bár ezen utóbbiak a vörös káposztához jobban passzolnak. Vörösbor, fehérbor, vermut (Noilly Prat), fűszerek közül a bors, cayenne-i bors, kömény stb. Savanyításhoz, borecet, sherry ecet, balzsamecet, verjus, gránátalmaszirup. Hirtelen csak ennyi jutott eszembe. Ja, és különféle cukrokat is használok hozzájuk. :)

A fickó 2017.01.17. 18:26:13

@Topy: Szerintem pl. így készül a jó kacsa, a pekingi. :) ... és még csak nem is citromos. :D

www.chefsteps.com/activities/the-ultimate-guide-to-making-crispy-amber-hued-peking-duck-at-home

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.17. 18:27:22

@Topy: Na jó, nem cukrozott, hanem mézezett citrom. De akkor is CITROMOS kacsa!
Köszönöm a linket, legalább nem mondhathátok, hogy dilis vagyok a citromommal ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.17. 18:40:00

@Ez vagyok: A comb azért nem jó, mert nincs rajta far és hát, ami a legjobb falat az egész madáron.
@hagyma: Újra kéne vezetékezni az egész lakást, nem bírna el 1 kW-ot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.17. 21:29:56

@Waka: ah egy jo uj kapcsoloszekreny megoldja
de nincs am baj a gazzal es a kacsaddal sem:)
nekem is cask par hoanpja van ilyem masinam
minosegi a kulonbseg

A fickó 2017.01.17. 22:09:01

@Waka: 1kW-ot? Az mire elég? Akkor, nehogy vegyél egy erősebb botmixert. :D

Fenchurch68 2017.01.18. 09:52:58

@Waka: Amíg nem volt itt az embernél új villanyóra (csak akkor lett, mikor fűtésben is áttértünk a villanyra) csak arra kellett odafigyelni, hogy ne menjen egyszerre magas fokozaton két platni meg közben 200 fok felett a sütő légkeveréssel, de mivel egyedül élt, erre kevés volt az esély :)
Tudom, hogy Hagymáék nem sütnek otthon sütikét, de azért az egy óriási élmény, mikor egyszerre süti meg az ember négy pizzasütő lapon a torta négy piskótalapját, és mind feljön.

Eldicsekszem, hogy kaptam egy noname aldis aprítógépet, és most mindent szögnek nézek :) Az előbb ledaráltam a Rákóczi-túrós tésztájához a zabpelyhet zablisztnek, aztán hozzácucmányoztam a vajat, kézzel hozzá sem értem. Igaz, hogy a tojásfehérjét maximum hármasával veri fel, de hát ugye általában ketten vagyunk, ilyen mennyiségekhez nem veszem elő szívesen a Bosch-t. Az élet apró örömei. A hagymát is ezzel vágtam a marhapörköltbe - szeretek hagymát vágni késsel, de ez a mostani kontingens nagy szomorúságot okoz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.18. 10:23:54

@Fenchurch68: Nálam gáz van itt is, meg az USA-ban is :)
Az aprító világtalálmány, ha elég erős a motorja, és jól tervezett kése van. Anno 1970-es években anyám kapott egy Moulinex masinát. Turmix és aprítófeltét csak, de két lóerős volt. Emlékszem, a legpocsékabb tatárbifszteket csinálta vele, míg le nem szoktattuk róla :) Sajna az aprító rész csak félszáraz dolgokra volt jó, és mindössze 3 hamburger-pogácsányi anyag fért bele. Nem tudom azóta hova lett, de nem hiányolom :) Van egy jó 800W-os Bosch botmixer rengeteg aprító feltéttel.
A hagymát viszont nagyon ritkán teszem aprítóba, inkább szomorkodom egy darabig :)

Dikusz 2017.01.18. 13:22:11

@Andrass9: nem vagy dilis vele, csak akkor, ha nevet is adsz a citromnak :)))
Nem szoktam kacsát/libát sütni, pulykát meg pláne, de tudom nagyon sokan szeretik. Szerintem megbolondítani, különleges ízt adni a sülteknek a fűszerekkel lehet, és ebbe belefér minden.

Fenchurch68 2017.01.18. 15:20:41

@Andrass9: Hagyma okán én is szívesen vagyok szomorú, de marha nagy adag marhapörkölthöz jobban jártam kétszer húsz másodperc gombnyomással :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.18. 15:28:55

@Fenchurch68: Na jó, kivételesen felmentünk :)
Hagyma ügyben az a gondom az aprítóval, hogy roncsolja a sejteket, így kicsit más íze lesz, mintha késsel aprítaná az ember gyereke. Hasonló gond, ha darálom a hagymát, bár ha a csilipaprikakrémben valaki kiérzi a különbséget, annak fizetek :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 15:39:32

2 faej hagymat pl porkolthoz secpec aprora vagok
semi daralo
tatarbifsztekbe beledaralom a hussal egyutt, mert ott meg a hust nem vagom

A fickó 2017.01.18. 16:14:33

@Andrass9: Nos, ugyanez a helyzet a fokhagymával. A létező legrosszabb dolog a fokhagymaprés. :) 3 lehetőség van éles késsel finomra aprítani, Microplane-nel lereszelni (fokhagymapéphez), éles késsel lehelet vékony szeletekre vági - ez utóbbi az én kedvenc megoldásom is. Lásd. Nagymenők (film) :D

A hagymától sohasem "bömbölök", mert nem vágom le a gyökérrésznél előre, csak az aprítás végén. Innen tolja ki a legtöbb csipit .... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 16:24:23

@A fickó: a szambol vetted ki a szot, pont a fokhagymarol akartam irni, hogy macerasabb, de cask kessel, az a fokhagymanyomo az tragedia
talann a nevem miatt de a legerosebb voroshagymatol sem esik ki konycsepp a szemembol
a nejem viszont keptelen zokogas nelkul felvagni egy fej hagymat
szoval gondolom egyeni kerdes is
szoval nalunk en vagyok a hagymavago

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.18. 16:25:25

@A fickó: Fokhagymaprés már nálam is ritkán játszik. A vékonyravágás a kedvenc, különösen tésztaszószokhoz és olajokhoz! Ritkán le is reszelem, ha pép kell.

Ez vagyok 2017.01.18. 16:30:51

@A fickó: Az is lehet, hogy nagyon éles a késed, amivel a hagymát vágod.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.18. 17:33:52

@hagyma: 1972-es építésű panel. A vezetékek alumíniumból vannak, a padló és a fal találkozásánál malterozták bele a hézagba. Minden konnektor kívül van, összesen két süllyesztett a konyhában. Ki kellene vésni az egészet és kicserélni valami komolyabb vezetékre. Tervbe vettem, de csak a teljes lakásfelújítással együtt.
@A fickó: Príma NDK-s van, csak nem szabad mosáskor használni.
@Fenchurch68: A céges vendégházunkban két BOSH tűzhely van, egy számmal nagyobb, mint egy sima háztartási. Na, az mindent visz, de évente csak kétszer-háromszor főzök rajta (benne).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 19:03:12

@Waka: OK
megeri
eccsanyam is ilyesmiben lakik de tavaly vet egyet, nem kerdeztem meg hogy oldotta meg, de az emasz megoldotta
amugy szemmi gond a gazsutovel
40 evig az volt es semi gond nem volt a kajaval
de ez a hokevereses villainy minosegi kulonbseg
a nejem is odavan erte, O sima villanyt hasznalt eleteben, meg gazt is
nem rajongok a tetejevel, de so so, nem rosszabb mint a gaz
a suto viszont fantasztikus

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.18. 20:31:40

@Waka:

Nem kell vésni, mert takaró sínben nagyon szépen el lehet minden hová vinni a vezetéket. Akár a holkerban is, és lehet rá tenni díszlécet, vagy padlószint felett kábelcsatornában, és ott lábazati dísztakaró mehet rá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 20:32:36

elfogytak a keszeteleim
holnap foznom kell
a kocsonyarol letettem, semi normalis hozzavalo nem volt a hentesnel
ez a kacsa jol nez ki, de nem merk belevagni
aprilisban veszek kutyat,, majd cask utana
toltottkaposztat most nem kivanom
csirkecombok vannak a fagyasztoban
sult csirke less krumpliagyon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.18. 22:08:50

@hagyma: Nekem most fogyott el a kocsonyám, meg amit a szomszédtól kaptunk az is.
Sütöttem egy remek kenyeret, és vacsorára elcsaptunk egy Globus Sólet konzervet (persze feljavítva). Azt még nem tudom, holnap mit eszünk, de majd kitalálunk valamit :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.18. 22:17:35

@Andrass9: a Magyar soletkonzerv annyira jo volt, hogy megszuntettek a fel konzervgyarakat
en az orsit szerettem soletben
de a kaposzta is perfekt volt
ha lenne globus soletkonzervem nem foznek holnap, de nincs
gondolkodtam a soleten is
de csirek meg marha van a fagyasztoban
csirke less
megforgatom sos-parikas-borsos-majorannas fuszerben, azutan megy a tepsibe, ala krumpli
jo less
kenyerem van lefagyasztva

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.18. 23:30:18

@hagyma: Ez egész finom kajának hallik! Jó étvágyat hozzá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 00:24:20

@Andrass9: rutincsirke
igy keszitem mindig
a rantottat veszem KFC az perfekt
porkoltnek mar nem annyira szeretem
valtozunk na
ez a sult valtozat nagyon egyszeru es jo
15 perc es megy a sutobe, utana mar cask enni kell

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.19. 09:36:12

@hagyma: A KFC csirkéből én a szárnyat szeretem igazán! Megkímél a rengeteg pepecseléstől :) Most, hogy említed - ideje lenne egy jó kis csípős csirkeszárnyat készíteni.

Dikusz 2017.01.19. 12:52:04

@hagyma: a kutya ugye nem kerül fel az étlapra, csak a csontok megevése + házőrzés céljából veszed meg ugye:))))

Dikusz 2017.01.19. 12:57:10

@hagyma: most is lehet kapni sóletkonzervet, de nyomába sem érhet a réginek. Nagyon drága (kb 1200 Ft) egy doboz.

Az "Orsi" márkanevű termékek ha jól tudom kizárólag baromfihúsból készültek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 13:12:31

@Dikusz: kutyat nem szem
nemet juhasz less
hat a kutya oriz is partner is
ja, az orsi solet ugyremlik fustolt pulykat tartalmazott
nagyon jo volt
de a sima globus babfozelek kolbasszal is megallta a helyet
a konzerviparunk vilagraszolo minoseg volt
amit itt lehet kapni, hat tragedia es eltelt 30 ev

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.19. 17:09:04

@Topy: oh igazad van fustolt libaval volt nem fustolt pulykaval, azt nem tudom most mit tudnak, a 80-as evekben tokeletes volt
en imadtam a soletkonzervet
de babot meg a kaposztat is
nem azon eltem, felreertes ne essek, de ha ugy alakult....
jo volt
az oroszok is szerettek
süti beállítások módosítása