Bár az szerintem mindig jó, de ha pár nappal az új év elõtt elkészül, akkor még összeérni is van ideje. Vettem is sok káposztákat, meg egy fej harasztot is, annyi biztos elég lesz.
Abszolute minimalista káposzta lett: se fül, se farok, se orra nem került bele. Kolbász is csak a töltelékbe keveredett. A káposztába azért jutott egy kiadós adag oldalas, meg egy kis füstölt is, mert az jó.
Mivel azt terveztem, hogy mindenki kap belõle az utcában, nagy mennyiséget állítottam össze:
- 2,5 kg savanyúkáposzta (most két forrásból, hátha valamelyik nem olyan jó)
- 1,5 kg savanyú fejeskáposzta
- 1 kg darált sertéshús
- 1/2 kg darált marhahús
- 1 pár sütnivaló kolbász
- 2 kg csíkozott oldalas
- 3 vereshagyma
- 3 tojás
- 20 dkg rizs
- 20 dkg füstölt húsos szalonna
- 1 kis birsalma
- kolbászzsír
- csombor, babér, pirospaprika, kakukkfü, só
A nagy pulykasütõ lábasomba hoztam egy csokor meggyfaágat, amivel kibéleltem a lábas alját. Ez egyrészt megakadályozza, hogy leégjen, másrészt finom ízt ad hozzá. Megszórtam savanyúkáposztával.
Megszeltem az egyik oldal szalonnámat, mert kell ám a pörköltbe, meg a káposztába is füstölt áru. Csuda finom illata volt!! Felkockáztam a hagymával együtt, és ment a fazékba egy kis kolbászzsírral. Amikor kiengedte a zsírját, kapott egy kanál pirospaprikát, meg az összes oldalast. Ez utóbbit lesütöttem zsírjára, majd felöntöttem egy liter vízzel, félrehúztam a tûzön, hogy csak kislángon rotyogjon.
A kolbászból kinyomtam a húst a darálthúsos tálba. Beleütöttem a tojást, megszórtam sóval, fehérborssal, kakukkfüvel és pirospaprikával. Még egy kanálka csilipasztát is adtam hozzá: nem árt, ha kicsit csíp a töltelék.
Feltettem a rizst fõni egy serpenyõben, és míg az elkészült, alaposan összekutyultam a darált húst a hozzávalókkal.
Mehetett is bele a megfõtt rizs is. A maradék fej hagymát is megdinszteltem, mert az kell a töltelékbe. Ezeket szépen megkevertem. Kóstoltam: még kért egy kis sót, de mást nem.
A lábas alján készített káposztaágyat megszórtam csomborral, rejtettem bele két babérlevelet és beleaprítottam a birsalmát. Elkezdtem a gombócokat töltögetni. A fejeskáposzta igencsak öregecske volt, nehéz formázni, de azért kitöltöttem az elsõ sort 41 töltelékkel.
Megszórtam káposztával a tölteléksort. Rátettem az oldalasokat, beleöntöttem a levét is. A maradék tölteléket az oldalasra pakoltam, de az már csak 18 darab volt. A fejeskáposzta maradékát vékonyra szeltem, azt is rátettem a pirosló részekre, és a hátralévõ helyre egyenletesen savanyúkáposztát szórtam.
Felöntöttem vízzel, majd betoltam a sütõbe 180 fokra. Rettentõ súlya volt - hamarosan nagy durranással leesett a ráccsal együtt a sütõ aljára. Lejjebb nem esik! Békénhagytam bõ két órára, amikorra már elég sok levet elfõtt, pedig fedõ alatt sült.
Feltettem a tûzhelyre két lángra, felöntöttem még vízzel és fõtt további hat órát, mert elaludtam mellette. Ez nagy hiba volt: teljesen puhára fõtt a káposzta :( Nem is mertem a szomszédságnak vinni belõle ...
Kilenc napja naponta eszem legalább 4 tölteléket, kevés káposztával.
... és sok tejfellel.
Nem hiszem, hogy kibír még 4 napot, de ha marad ez a hideg, akkor eláll. Ha nem, akkor a kutyával osztozunk rajta ...