Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Skótkrém torta

2016.12.30. 07:00 Waka

Így is lehet. Ha elszúrok valamit, átkeresztelem, és ráfogom, hogy eredetileg is így akartam csinálni.
A terv egy oroszkrém torta készítése volt. Az eredeti receptet egy Oroszi nevű cukrász alkotta meg valamikor a századelőn, a sütemény neve az évtizedek során egyszerűsödött oroszra. (Nagy bánatomra semmi bővebbet nem találtam a mesterről, még a keresztnevét sem sikerült kiderítenem, mindenki csak a torta révén hivatkozik egy "Oroszi nevű" cukrászra.) Mivel oroszkrém a torta, evidens, hogy angolkrém kell bele.
Recept található rogyásig, én egy olyat kerestem, amely krémjébe nem kell zselatin. Úgy okoskodtam, hogy az elégséges (sőt!) kollagénbevitelt biztosítja a töltött káposzta és a kocsonya, amit az ünnepek alatt főzök. Pudingporral operáló verzió volt számos, de az már nekem is sok lett volna a lustaságból. Maradt a keményítős-tojás sárgájás verzió. Így utólag belátom, hiba volt.
Szóval a tortába való angolkrém helyett skót krém lett.
Elég vacak képet sikerült lőnöm róla, a Kistesóéknál uralkodó meghitt ünnepi félhomálynak köszönhetően. (Még jó, hogy nem kanalaztam a szám mellé az ételt a karácsonyi vacsoránál.)

17.jpg


Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 30 dkg búzafinomliszt
- 1 tasak sütőpor
- 30 dkg kristálycukor
- 12 (14) evőkanál forró víz
- csipet só

A krémhez:
- 5 dl tej
- 5 dl 30 %-os habtejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2-3 teáskanál porcukor
- 1 csipet só
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 5 dkg mazsola
- 3 dkg kandírozott citromhéj
- 3 cl 60 %-os Portorico rum (lehet egy feles nyugodtan)

A piskótát előző nap sütöttem meg, hogy legyen ideje kihűlni. Először kiszabtam a 24 cm-es kapcsos tortaformához a sütőpapírt. Pár petty vaj segítségével beleragasztottam a formába.

1.jpg
Szétválasztottam a tojásokat.

2.jpg
A sárgáját összekevertem a cukorral, a liszttel és a forró vízzel. Nagyon sűrű lett, ezért további kettő, összesen 14 kanál víz került bele.

3.jpg4.jpg
A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem.

5.jpg
A felvert habot apránként belekevertem a masszába. Először csak úgy a negyedét tettem bele, azzal bátran összekutyultam, aztán két részletben a maradékot, immár óvatosan keverve, össze ne törjön a hab.

6.jpg
A tésztát a formába öntöttem és előmelegített sütőben, hármas fokozaton tűpróbáig sütöttem. Piszok sok idő kellett neki, közel 70 perc. Nagyobbra nem mertem venni a lángot, féltem, hogy megég. Végül pöpec kis piskótám lett.

7.jpg8.jpg
Ezen a napon a a mazsolát és a citromhéjat is beáztattam a rumba, amit fel is szippantottak az utolsó cseppig.

9.jpg
Másnapra persze már nem volt olyan pöpec az a tészta, elég csúnyán összeesett. Kenyérvágó késsel három lapra vágtam. Kicsit morzsált, de a célnak megfelelt. (Egy cukrászkés lett volna az igazi, de amennyi tortát sütök, nem érdemes beruházni. A múltkoriban alkudtam ugyan a "lengyel piacon" egy agyonköszörült gyros-os késre, de az eladó annyit kért érte, mintha damaszkolt acélból lett volna.)

10.jpg
3 dl tejet a cukorral és a vaníliakivonattal feltettem melegedni, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel. A tojássárgáját kikevertem a keményítővel és a maradék 2 dl tejjel.

11.jpg
A tojásos keveréket belekevertem a forró tejbe és folyamatosan kevergetve egész kis lángol főztem, míg be nem sűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a rumba áztatott gyümölcsöket is, majd elzártam a gázt. Szobahőmérsékleten kihűtöttem, közben jó párszor átkevertem, hogy ne álljon össze.

12.jpg
Aztán jött a rémálmom, a tejszín. Én csinálhatok bármit, ha lágy tojásról vagy tejszínről van szó, borítékolható a kudarcom. Lehet, be vagyok oltva ellene. A zománcos fémtálat, amiben felverni szándékoztam, előző nap betettem a hűtőbe a tejszín mellé. Elővettem, beleöntöttem a hideg tejszínt, hozzáadtam a csipet sót és a porcukrot, és maximális fordulaton verni kezdtem. A konyha kisvártatva úgy nézett ki, mintha felrobbant volna egy tehén. Rohadtul fröcskölt, de nem akartam egy mélyebb tálba átönteni, nehogy az legyen a baj. Szóval vertem feszt. Közben azon morfondíroztam, amit előtte olvastam, miszerint túl lehet verni a tejszínhabot, kicsapódik a vaj, aztán baxhatom az egészet. Cirka 12 perc keverés után úgy döntöttem, kész! Ettől jobb nem lesz.

13.jpg
A tejszínhab (hab?) háromnegyedét belekevertem a főzött krémbe - itt is több lépcsőben -, (olyan ideges voltam, mint Hangyás Johnny a lakodalmán, nem is készítettem képet) aztán összeállítottam a tortát. A kence persze híg lett mint a rosseb, arról le is mondtam, hogy a torta oldalára kenjek belőle, lefolyt volna a cicába az egész. Sokat végül nem lacafacáztam vele, kentem a lapok közé, amennyit nem nyomott ki a tészta súlya, meg kentem a tetejére is, ne látsszon, hogy púpos a tészta. Persze, fejre is állíthattam volna a tésztát, akkor nem látszik a púp, csak hát az alsó szelet túl vastagra sikeredett, szeletelésnél kinyomtam volna az össze krémet.

14.jpg15.jpg
A megmaradt krémet két kompótos tálkába öntöttem, rácsorgattam a tejszínmicsodát, beleszúrtam pár babapiskótát, aztán bevágtam a hűtőbe másnapra.

16.jpg
Szenteste Kistesóhoz mentem vacsorára, kunyeráltam egy füles, műanyag tortadobozt abban vittem át a tortát. Vacsora után felvágtam és megízleltük. Olyan Chokitós volt. Kívül randa, mintha egy komolyan beállt futár hozta volna a jeges úton, kempingkerékpáron a város túlfeléről, de az íze isteni. Ott is hagytam nekik, másnap jött a nagylány családostul, kétszerre felfalták az egészet, mosogatni se kellett.
Én másnap ebéd után láttam neki a poharas krémnek, arra sem lehetett panasz. Legközelebb veszek egy csomag babapiskótát, és nem tökölök a piskótasütéssel. Bár babapiskótát is lehet otthon készíteni...

23 komment

Címkék: tej tojás mazsola cukor sütőpor keményítő sütőpapír rum citromhéj habtejszín tojáshab oroszkrém torta búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6012080319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2016.12.30. 07:27:57

Nem nyugszol, nem nyugszol:) Remek savoiardit lehet kapni, és a most oly divatos pohárdesszerttel villoghatsz, ha abból készíted a "tortát". Ez a krém remeknek tűnik, a torta meg olyan, mintha magam sütöttem volna:)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.30. 15:34:59

Jó ez a torta! Neked kéne agar-agart venned, abban nincs kollagén, de mégis zselésít. Ha már reggel elolvastam volna a cikkedet, akkor vettem volna az Ázsia Bt-ben, ahova délben elmentünk a kicsilyánnyal.

Ez vagyok 2016.12.30. 16:44:02

Kerestem egy piskótavágós tanácsot: " A piskótát pamutcérna segítségével vághatjuk ketté vízszintesen. Óvatosan tekerjük a piskóta köré a cérnát, majd keresztezzük a végeit, húzzuk meg erősen a cérna végeit, hogy teljesen átvágja a piskótát - így nem morzsálódik szét a tészta. A pamutcérna kiválóan vág."
Fogselyemmel is lehet, talán jobb is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.30. 17:20:46

Köszönök szépen!
@turósmácsik: Múltkor vettem, abból maradt ez a pár darab.
@Andrass9: Teringettét. Persze lódítottam, egyszerűen nem mertem belevágni a zselatinos verzióba. :)
@Ez vagyok: Príma ötlet, már ha van, aki fogja a tortalapot, különben elhúzod a cérnával, ahogy húzogatod. Próbáltam. Hja, vannak a szingli létnek hátrányai is. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.30. 18:25:38

@Waka: A fent említett módszerhez nem kell harmadik kéz, nem tolja el a tésztát. Elvileg. Valószínűleg előbb szakad el a cérna, minthogy átvágja a tésztát :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.30. 18:43:10

tovabbra is fejethajtok es csodalatomat fejezem ki azok elott akik egy kis edessegert ennyit meloznak
nalam marad a cukraszda, ha egyaltalan....
nem dragabb, sokszor job
nalunk most carrot cake van,, tokelet6es
dehogy nekialljak sutni, hogy esetleg rosszabbat csinaljak:)
no way

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.30. 19:09:43

@Andrass9: Ahogy elkezdenéd húzogatni, szépen elmászik a tortalap, Valami igazán szívós, vékony zsineg kellene hozzá. A cordell talán jó lenne, abból meg a 20-as horgolócérnából kötöttük a vizsgamunkákat annak idején.
@hagyma: Csak el kell kezdeni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.30. 19:26:35

@Waka: soha
most elkezdem mindjart a bablevest, mert olyat nem lehet kapni amilyet en tudok
de tortat a cukrasz jobbat sut mint en

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.30. 20:00:50

@Waka: Nem huzogatni kell:) A két végét húzva a hurok bezárul, és úgy vágja el.

A fickó 2016.12.30. 21:29:51

@Andrass9: Az agar-agar erre a célra nem való, nem csak mert forralni kell a megfelelő zselírozó hatás eléréséhez, de ez a zselé nem rendelkezne megfelelő elasztikus tulajdonságokkal. Ha valaki akkor én sok agart használok, mert ezzel készítem a lekvárjaimat. :) De nemcsak agart, hanem kappát, iotát is - mindkettő szintén eltérő tulajdonságokkal bír.

A fickó 2016.12.30. 21:36:48

Vágható tartós tejszínhab készíthető 1:4 arányban elkevert mascarpone/tejszín elegyéből. :) Persze a minőségi tejszín és mascarpone azért ehhez is szükségeltetik. Posztolnom kéne a házi (ruszwurm) krémesem. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.12.30. 21:48:24

@A fickó: Köszönöm az infót. Még nem használtam, csak Süllőcskétől tanultam. Most már többet tudok róla :)

Fenchurch68 2016.12.30. 22:50:09

@Waka: Én damillal vágom a tortalapot, amivel gyöngyöt is fűzök :) horgászni nem szoktam. Pamutcérna szerintem erre nem igazán jó, fogselyem drága, nájloncérna vagy damil :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.12.31. 03:20:47

@Fenchurch68: pedig horgaszni sokkal job, mint tortalapot vagni

Fenchurch68 2016.12.31. 09:22:24

@hagyma: Kinek a pap, kinek a paplan :) Egyszer tizenévesen a Balatonnál kimentem az unokatesóimmal horgászni, hogy lássam, milyen is az. Másfél óra hosszat nem történt semmi, aztán a kezembe nyomták a horgászbotot, öt perc múlva fogtam egy két kilós balint, aztán mondtam, hogy oké, most már ezt is tudom, hogy milyen :D a fiúk majdnem megfojtottak.

Isley 2016.12.31. 10:15:29

Házi tortakészítésnél a fő szempont az íz /és a jó szándék/
A külalak csak sokadlagos :)
Tortát nem sütök, szerintem jó lett ez.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.12.31. 11:38:26

Kedves @Andrass9 és Blogkocsma!
Boldog új évet kívánok!

látjátok feleim szümtükkel 2016.12.31. 16:04:08

Kívánok Wakanak lisztet, Andrass9-nek jó kovászt, a többieknek meg jó fakanalat a jövő évben is, a boldog új év mellé.

Isley 2016.12.31. 17:51:23

Békés, boldog új évet, jó egészséget, szerencsét kívánok mindenkinek!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.12.31. 23:42:18

Boldog éveket kívánok mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.01. 01:46:10

B.Ú.É.K. ahogy az átkosban írtuk!

medvedr 2017.01.01. 16:27:15

Boldog új esztendőt mindenkinek!

medvedr 2017.01.01. 16:28:10

@A fickó: Így van , szerintem is ez a legjobb.