Szülinapjára azt kért, de azzal, hogy õ el is készíti. Volt kis vitánk az alapanyagokról, meg halmazállapotról, de nem tudtam meggyõzni - anyja lánya!
Ilyen is csak száz évben egyszer történik nálunk, hogy nem akkor készül ilyesmi, amikor elhasználtunk rengeteg tojássárgáját, és ott mosolyog két befõttesüvegnyi fehérje :) Dehát a szülinap az szülinap!
A lyányom már tudja, nekem kellenek az alapanyagok a poszthoz, ezért a kedvemért ilyenkor kikészíti:
- 6 tojás (fehérje)
- 1 pohár cukor (rengeteg!)
- 1 ek kukoricakeményítõ, hogy gluténmentes legyen
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/2 citrom leve
Szétválasztotta a fehérjét a sárgájától, majd a hiperszuper, ám alig használható KitchenAid robotgépben nekiállt belõle habot verni. Én a háttérbõl becsempésztem egy csipet sót a fehérjébe, mert úgy jobban megkeményedik, meg segíti elviselni a rengeteg cukrot. Lassan azért sikerült felverni a habot.
Hozzáadta a rengeteg cukrot, a vaníliakivonatot, egy evõkanálnyi citromlevet és végül beleszitálta a keményítõt, majd tovább verte a habot.
A robotgép becsületére legyen mondva, hogy végül egész kemény habot vert, megállt benne a habverõ!
Nagy Ziplock zacskóból habzsákot készített, és fánk nagyságú korongokat kanalazott ki, amiket a peremére felnyomott habbal kosárkává alakított.
Maradt egy csomó hab a zsákban, ezekbõl kis fenyõfák készültek, hamár nincs hely a fán habkarikának :)
A habokat betettük 130C fokos sütõbe egy órára, majd amikor az letelt, bennhagytuk még vagy egy órát, kihülni. Ezalatt feldíszítették a karácsonyfát is (egyszerre minden: szülinap, mikulás, házassági évforduló meg a karácsonyfa :). A szaloncukor felakasztása a nagyunoka feladata:
A torta tetejére tõzegáfonyával márványozott mascarponés tejszínhab dukált a recept szerint. Kellett a szószhoz:
- 1 ek cukor
- 1 narancs leve
- 1 pohár tõzegáfonya (cranberry)
- 1 pohár gránátalma
A gyümölcsöket, a narancslevet egy kisebb edényben addig fõztem, míg az összes áfonya kipukkadt, és besûrûsödött a szósz. A szószt egy fémszitán átpaszíroztam, mert a magok nem kellenek. A cukor ellenére csodásan pikáns lett!
A szószt jeges vízben lehûtöttem - a tejszínhab nem örülne a meleg adaléknak.
Vejem is felállította az obligát villanyvonatot unokám nagy örömére (az apuka veszekedését nem részletezem, amikor a pici lyányka kisiklatta a vonatot ... :).
Itt az ideje a krém elkészítésének is, a tortácskák kihültek, a szósz is hideg már, valamint a fát is feldíszítették. Ehhez kellett:
- 3 dl sûrû habtejszín
- 12 dkg mascarpone
- 1 tk vaníliakivonat
- a gyümölcsszósz fele
- 2 ek cukor
A tejszínbe belekanalazta a mascarpone felét (ez egy 24 dekás doboz volt). A jó öreg kézimixerrel nekiállt felverni a mascarponés tejszínt, amibe menet közben belekanalazta a cukrot is. Meglepõen kemény hab lett így, a mascarponéval keverve! Már csak a szószból kell belekeverni, hogy szép márványos legyen.
Az egyedi tortácskák közepét beroppantottuk, és - nem meglepõen - a hab belseje teljesen kiszáradt. Ennél vastagabb alapot kéne készíteni, de több is veszett Mohácsnál. Így is lett elég hely a krémnek.
Egy kis szósszal és gránátalmával dekorálva csodás kis tortácskák lettek.
Még kétszer volt alkalmunk enni belõle, mire elfogyott. A krém viszont nem esett össze: a mascarpone tartotta a lelket a tejszínhabban ...