Ki kellett használni, hogy a nagylyány nem eszik itthon, így a vejem hozott haza tisztított fürjeket még délben, hogy majd estig kiolvad. Nem olvadt ki, de rásegítettem a hidegvizes módszerrel.
Talán a létezõ legegyszerûbb recept, ha nem is a leggyorsabb. Egy tepsivel elkészül, és azt se kell mosogatni, ha alufóliával béleljük.
A vejem nem híve az alapanyagok elõkészítésének, ezért olyan kép nincs, de felsorolom õket:
- 6 tisztított fürj
- 1 naaagy krumpli
- 3-4 paradicsom
- 2-3 ek olivaolaj
- 2 ek libanoni hétfûszer (igéretet kaptam az összetevõkre, meg is jött, lásd a cikk végén)
- 1 ek só
- alufólia
Egy közepes tepsit kibélelt alufóliával, és bekente az olivaolajjal.
A krumplit meghámozta. Egyenesen a szemétbe ment a héja: kert híján nincs komposztálás.
A felkockázott krumplival beterítette a tepsit, majd belekarikázta a paradicsomot is. A fürjeket a mellcsont mentén elvágta, és kiterítve a krumpli tetejére fektette.
Megszórta sóval, és a hétfûszerrel (nem ártott volna a fürjek betevése elõtt sem fûszerezni a krumplit). A tepsit gondosan letakarta alufóliával.
45 percig sült a sütõben 190 fokon fólia alatt.
Ekkor azért látszott, hogy kéne egy kis pirítás is a madaraknak, berakta hát a grillbe 5 percre, hogy színt kapjanak.
Már csak a tálalás volt hátra
A nagylyány mégis befutott, de õ inkább a frissen kisült kiflit ette brie sajttal. Pont olyan válogatós, mint az édesanyja.
Szerencsére viszont az unokából mindenevõt faragtak, talán csak a nyers kagylót nem enné meg. Így azután hármasban meg is ettük az egész tepsinyi ételt!
Az étel elkészítése 15 perc előkészítés, 45 perc sütés és 5 perc grillezéssel meg is volt. Kis jóindulattal nevezhetjük tizenötperces fogásnak!
Libanoni hétfűszer keverék (minden híreszteléssel ellentétben, ez NEM az arab hétfűszer, ami nyolc) :
Az alább iösszetevőket por alakban egyenlő arányban kell keverni:
- Szerecsendió
- Gyömbér
- Szegfübors
- Görögszéna
- Szegfüszeg
- Fahéj
- Feketebors
.....