A nagylyány alkotta, én csak fotóztam. Szerencsémre õ kifejezetten szereti, ha megírom a fõztjét. Most, hogy itt vagyok náluk, néha fõzök is, de meg kellett várnom az új fényképezõgépemet (ami épp most érkezett meg).
Ezt a sütit még 8 hónapos pocakkal is megcsinálja 15 perc alatt!
Az eredeti receptben az áfonya tõzegváltozatát használják (Cranberry), de az otthoni áfonyák, vagy akár egyszerû meggy is tökéletes az ízhatáshoz. Hozzávalók:
- 12 dkg vaj szobahõmérsékleten
- 1-2 narancs lereszelt héja
- 1 pohár + 1 ek cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 pohár + 1 ek liszt
- 2 teáskanál sütõpor
- 1 teáskanál só
- 2 pohár tõzegáfonya (meggy, ribizli, stb. savanyú bogyó)
- 1,2 dl író (tej és citrom keveréke is jó hozzá)
A puha vajba belereszeli a narancshéjat (most 2 narancshéj került bele), hozzáönti a cukrot, a tojást és robotgéppel összedolgozza. A keverõtálnak biztos helye van a pocakon :) Ezután egy fél citrom levével megsavanyítja a tejet, mert író persze nincs.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A sütõport és a sót belekeveri a lisztbe, majd részletekben beledolgozza a cukros vajba a savanyított tejjel együtt. Meglehetõsen sûrû tésztát kapott.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A cranberryt egy evõkanál lisztbe forgatja spatulával, hogy ne sûlyedjen le a tészta fenekére. A masszát belekanalazza egy 25x25-ös kibélelt tepsibe, és a tetejét megszórja a maradék evõkanál cukorral.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
190C fokos elõmelegített sütõbe tolja 45 percre. A tetejére szórt cukor itt-ott karamellizálódik is.
![]() |
![]() |
Már csak fel kell vágni kockákra. (A liszt ellenére is lesûlyedt a gyümölcs...)
Én az enyémre tettem egy kis meggylekvárt, mert nekem nem volt elég savanyú a tõzegáfonya.
A tetejére szórt cukor kellemesen ropog - tán kellett volna még 3 perc 220 fokon, hogy mindenütt elolvadjon, de így is elfogyott két nap alatt!