Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Kétféle címlap van: Van a blog.hu címlap, ahonnan legfeljebb pár olva... (2021.09.27. 22:06) Bécsi palacsinta
  • Andrass9: @Boar.: Ahogy mondod! Kedvenc szomszédasszonyunk öccse főz remek hallevest! Ráadásul csak a maga f... (2021.09.25. 19:11) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • Andrass9: @Juaniita: Egészségedre váljon!!! (2021.09.25. 19:09) Tökéletes májkrém maradék resztelt májból
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zöldséges rizs

2016.11.14. 07:00 Waka

Végül is az. Bár kinézete alapján akár rakott kelnek is gondolhatná valaki - végül is az is -, de nem az. Ahogy Jani bácsi mondta volt, a paprikás krumpli legyen paprikás krumpli, ne pedig serpenyős rostélyos. Lehetne újragondolt-, de attól meg lábrázást kapok. Tehát maradjon rakott zöldséges rizsa.
Úgy esett, hogy kissé már túlzásba vittem a húsevést. Múlt héten vendégeskedtem, aztán hazaérve is húst készítettem. Mindezek tetejébe a hétvégére is egy rapid csirkepaprikás főtt bolti tésztával, hogy legyen érkezésem befejezni az őszi munkákat a kertekben, pedig eredetileg ez az étel készült volna. Keddre aztán már nem volt mese, volt időm bőven, megfőztem a fogást.

15.jpg


Hozzávalók:
- 1 kg vegyes zöldség: gyökérféle, borsó, hagyma, fokhagyma, kápia, meg ami éppen akad.
- 0,5 kg rizs
- olaj
- só
- köménymag
- 1,5 kg kelkáposzta
- 0,2 kg trappista sajt
- 0,33 kg 20%-os tejföl

A zöldségek java a kertből származik, ásás előtt felböködtem őket. Kicsit nyeszlettek, kicsit görbék, de zamatosak és garantáltan organikusak. A sárgarépa elég tarkára sikeredett idén, pedig nem tarka magot vetettem. Nem baj, finom és jól mutat. Meghámoztam őket, kivágtam a féreg rágta lyukakat.

1.jpg
A gyökereket - vastagságtól függően - karikára, félkarikára vágtam, a fokhagymát vékonyra, a vöröshagymát laskára szeltem.

2.jpg
A rizst kevés olajon megpirítottam és tettem bele pár szál sárga sáfrányt (szeklince), de sokat nem színezett rajta.

3.jpg
Felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, sóztam és beleborítottam a feldarabolt zöldségeket. Találtam a hűtőajtóban egy meglehetősen fonnyadt fél kápia paprikát, azt is összemetéltem. Eszembe jutott Kistesó stratégiai zöldborsótartaléka, ami nálam foglalja az értékes helyet a fagyasztóban, abból is kimarkoltam egy jó adagot.

4.jpg
Amint felforrt, lefedtem és a sütőben cirka 25 perc alatt megpároltam.

5.jpg6.jpg
Míg a rizsa hűlt, sós, jó köménymagos vízben blansíroztam a kelkáposzta leveleket.

7.jpg
Egy tepsi alját vékonyan kiolajoztam, majd a belesimítottam a levelek felét (nagyjából).

8.jpg
Erre került az időközben valamennyire kihűlt rizs.

9.jpg
Ráreszeltem a sajtot. Eredetileg úgy terveztem, hogy kockára vágva beleforgatom a rizsbe, de már nem volt cérnám vacakolni vele.

10.jpg
A tetejére jött a maradék kellevél (über levél), majd egy jó adag tejföl.

11.jpg12.jpg
Sütőben hármas fokozatom egy órát sült. A végén még odatekertem neki tíz percig csutka gázon, de sok színt nem kapott tőle.

13.jpg
Ahhoz képest, hogy húst nem látott, egyáltalán nem lett rossz. Kicsit több sót elbírt volna, de én többnyire úgyis elsótlanítok minden ételt, úgyhogy nem lepődtem meg. Megöntöztem némi csiliszósszal aztán belapátoltam.

14.jpg

26 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl rizs zöldborsó sárgarépa petrezselyem kelkáposzta tejfel paszternák kápia

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3911950871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.14. 07:16:39

jani bacsi azt mondta a krumplileves, legyen krumplileves/ arra most kapasbol nem emlkszem melyik partkongreszuson/
ez nem lehet rossz, kulonosen vegaknak, nekem kene bele daralthus, vagy melle egy kis szuzpecsenye, iyesmi.
azt nem ertem miert kell sutoben parolni,? fedo alatt fent is meg van izibe

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.14. 09:38:04

Ez nagyon szépen néz ki. A sajtott viszont célszerű lett volna a tejfölt tetejére szórni. Szinezőnek meg jobb a kurkuma.

A piacon régen volt világos sárga répa ( ami nagyon jó ízű ), sajnos aki termelte megöregedtt. Utódja nincs.:(

Dikusz 2016.11.14. 12:02:32

@hagyma: nagyon ízlett az a szűzpecsenye ugye? :)))
Jó is, az egyik kedvencem nekem is.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.14. 12:07:27

@hagyma:

Más az íze/állaga a sütőben főtt-párolt-sült ételnek, mivel a meleg az edényt teljesen körbe veszi. A tűzhelyen csak az az edény alja melegszik.

Dikusz 2016.11.14. 12:12:18

Nagyon jól (és szépen) néz ki, és biztos finom is.
Amit viszont kihagynék belőle, az a köménymag, és a sáfrány. Ennyi sáfrány nem színezi meg az ételt, köménymag (ismételten az én ízlésem szerint) ebbe az ételbe nem kell, még a kelkáposzta miatt sem.
Egyébként ha rakott káposztát/zöldbabot készítek, volt már, hogy összekevertem a hozzávalókat, és úgy tettem a tepsibe. A tetejére azért egy réteg káposztát, vagy zöldbabot tettem, azt öntöttem le tejföllel. Jobban összeértek az ízek, de nem volt olyan látványos, az igaz.

A fickó 2016.11.14. 12:53:43

Jó étel (köret) lenne, de a technológiát nem értem. :) Közel 1 óra 40 percnyi hőkezelés a rizsnek és a zöldségeknek. :O A rizs láthatóan teljesen szétesett, mondjuk erre a zöldségekből pluszként kiszívott folyadék is rásegített.

A rizst (jázmin vagy basmati), én mindig sütőben készítem ( a zöldségest is) 20 perc alatt kész. Wok-ban összesütöm az átmosott rizst a hosszabb ideig készülő főleg (gyökér)zöldségekkel. Fűszerezem, ha akarom. Kivajazott vastagfalú kerámia vagy jénai edénybe teszem. Forró sós vízzel vagy alaplével öntöm fel - minél több a zöldség, annál kevesebbel. A forró víz elengedhetetlen a sütőben készítéskor, mert a hideg vízben a rizs sokáig csak ázik csak, nem fő - szottyos lesz. Lefedem, 20 perc múlva kiveszem lazán villával friss fűszernövényeket keverek bele és pár perc múlva lehet tálalni. pl. a zsenge vagy blansírozott borsó, pirított gomba is csak ilyenkor kerül bele, különben túl készül. A rizs maradék hője elkészíti őket. A rizs puha, de kellőképp pergős, szaftos lesz így. Nyámmm..

A zöldséges rizs rétegezése egyébként jó ötlet, legközelebb kipróbálom, hogy egy jénaiban blansírozott kelkápi rétegek közé szórom az előpirított zöldséges rizst úgy, hogy a tetejére kelkápi kerüljön, majd felöntöm pl. húslevessel, lefedem és kb. 20 percig készítem sütőben, majd megkenem tejföllel, megszórom érett cheddar-ral és rápirítok. Vagy valami.:D Nyammm...

Szerintem más levélzöldséggel is működne, mángold spenót stb.

A fickó 2016.11.14. 12:59:24

@látjátok feleim szümtükkel: Jobb a kurkuma, de nem ugyanaz az íz. Én spanyol sáfrányt használok, mert gyakran készítek paella-t. Attól szép sárga és ízes lesz. Rajongok a rizses ételekért (is).

Manapság színes répák, céklák szinte minden piacon kaphatók.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.14. 14:09:02

@látjátok feleim szümtükkel: nekem sutoben pergos less a rizs "fent" fedovel tokeletesen megcsinalok ilyen zoldseges rizst
1 orat tuti nem sutnem meg + utana
DE nagyon jol nez ki!!!
en nagyon kedvelem ha sokfele zoldseg szerepel
de nalam koret

Ez vagyok 2016.11.14. 17:36:58

@A fickó: Igen, nem ugyanaz az íz, mert a kurkumának semmi íze nincs, viszont sárgít és az izületeknek is jót tesz. Én kurkumával sárgítom a rizst.

trux77 2016.11.14. 18:09:05

Én imádom az ilyen "nyamkás" rizst, úgyhogy nálam tuti sikert aratott volna. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.14. 19:10:42

Köszönök szépen!
@hagyma: Nekem paprikás krumpli rémlik, de nincs különösebb jelentősége.
@látjátok feleim szümtükkel: A rizst akartam volna ízesíteni vele.
@Dikusz: Ha már szűzpecsenye: www.youtube.com/watch?v=SL6RCgeCSjk
@A fickó: @trux77: Ez volt a cél, mink a szétfőtt rizsát szeressük.
A sárga sáfrányt ki akartam próbálni, ennyit tud szegényke, megvolt, ki van pipálva. Egy időben nálam is nőtt a kertben szeklice, de sokat nem használtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.14. 19:35:33

@A fickó: @Waka: védelmében legyen mondva, hogy a sütője képtelen magasabb hőfokra!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.14. 21:02:42

@Waka: nagy jelentosege nincs, de nem cask a sokat emlegetesebol emlekszem, ultem a tv elott mikor mondta:
minden legyen az, ami. a krumplileves legyen krumplileves
tizeneves lehettem es lelkes hive a szocializmusnak....

Dikusz 2016.11.14. 21:18:02

@Waka: pedig szívesen venném, ha valami jó ötletet adnátok mit lehet vele tenni. Ősi magyar igazság, éhesen nem szabad vásárolni menni. Egy ilyen alkalommal kotorásztam a Tescoban a fűszerek között. Rátaláltam a sáfrányra, gondoltam veszek egy csomaggal, valamihez jó lesz. Azóta még nem használtam, de legalább jó drága volt.:)

Dikusz 2016.11.14. 21:22:21

@Andrass9: akkor, ha valamit meg kell pirítani a sütőben (a rizsnek sem ártott volna, ha egy kicsit a tejföl megpirul). Az egyetlen bajom a rakott kel, zöldbab, zöldséges ételekkel, hogy az én ízlesem szerint valahogy nem érnek össze az ízek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.14. 23:04:57

@Dikusz: Csirkekotlett sáfrányos-tejszínes szósszal: www.foodnetwork.com/recipes/chicken-scallopine-with-saffron-cream-sauce-recipe.html
Ez nagyon tetszik, be is rakom a kedvencek közé. :)
@Topy: @hagyma: Legyen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.14. 23:06:39

Ez sem rossz, de annyi egyéb fűszer van benne, hogy elvész a sáfrány: www.bbc.co.uk/food/recipes/extra_special_beef_27357

Fenchurch68 2016.11.14. 23:39:36

Ezt elraktam ötletnek, ha jönnek a lányok legközelebb. Mondjuk egy plusz réteg füstölt gomolyával valahol középtájon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.14. 23:50:47

jo napom volt, bemegyek a Lowe's-ba es mit latok?
a 3 hete vett huttonk 300 dollarral, a sutonk 200 dollarral, a mosogatonk 100 dollarral le van ertekelve:)
mondjuk a szamlat nem talatam meg a kupiban, de visszakerestek a creditkartya alapjan es visszautaltak 600 dolcsit, mivel 30 napon belul vettem
/meg van az uj mosogato ara:)/

A fickó 2016.11.15. 00:31:55

@Dikusz: Add nekem én tudnék mit kezdeni vele.:DDD De, most komolyan, kismillió sáfrányos recept található a neten. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.15. 16:56:33

Köszönök szépen!
@hagyma: Ügyes vagy. Nálunk ilyen skandalum biztosan nem fordulhat elő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.15. 22:44:19

@Waka: nalunk aruhazaktol fuggoen 30-60 napig barmit minden indok nelkul visszavihetsz, mer nem tetszik stb.
namost egyszerubb ha visszautaljak a penzt ilyen esetben, mintha vissza viszem az osszes cuccot es meg veszem az ujakat leertekelve
ev vege fele kozeledunk, kisopornek mindent, de az eredeti aron is jo volt, igy megjobb:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.16. 01:43:29

jottem haza es 2 nyul rohangalt az udvaromban:)
remelem medve nem jon
mokusok mindennaposak
vissza a termeszetbe!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.16. 03:56:09

@hagyma: Fogsz te még káromkodni, amikor a veteményest legelik le a nyulak ...

Topy 2016.11.16. 09:09:40

@Andrass9: @hagyma: lesz ott még nyúlpaprikás! :D
süti beállítások módosítása