Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @szivar: Sajnos muszáj. Kell neki plusz egy év, hogy a növekedésgátló anyagok lebomoljanak. De ez ... (2021.10.18. 19:29) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta
  • süllőcske: @Andrass9: :) Ebben a gondolatban persze, nem is a borotválkozás a lényeg. (2021.10.10. 14:10) Parajpüré a "csodahüttőből"
  • gigabursch: @szivar: Előkerestem neked a videót (az egyiket) www.youtube.com/watch?v=BYFKVO_mhd8 Őtőle van (... (2021.10.07. 21:13) Béla

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (340) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (148) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (461) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (99) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (350) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (135) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (34) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (177) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (346) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (74) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szülinapi ebéd: Húsleves májgombóccal, sült csirke krumplipürével

2016.11.10. 07:00 Andrass9

A helyzet nem könnyû, az ifiúrnak extra rendelése volt :) A tortát persze egy másik posztban írom csak meg, mert az nem mindennapi kívánság!

35.jpg

A húsleves az kötelezõ elem, ha jönnek a gyerekek. nem teljesen értem miért, mert mindketten tudnak fõzni, és ezzel a levessel nagyon kevés a munka. Minden esetre nem írom le, hogy készült, mert legalább ötvenszer posztoltam már :)

Viszont a májgombóc ritka alkalom, ezért nem hagyom ki. Sültcsirkét pedig sokszor készítek, de most egy kicsit ízesebbre sikerült, mint máskor.

Az úgy kezdõdött, hogy feleségem nem kapott Alemittea csirkét :( Elzavart hát szombaton, hogy vegyek valahol kapirgálósat. A piacra nem akartam bemenni, maradt hát a madaras, ahol egész becsületes tanyasi csirkét osztogattak aranyárban. Azért vettem kettõt, mert kicsik voltak, és a gyerekek nagyétvágyúak! 5 fõre:

  • 2 db 1,2 kg-os szabadtartású csirke
  • 4 vereshagyma
  • 1 alma
  • 10 dkg vaj
  • 1 ek durvára tört bors
  • 3 szál kakukkfü
  • 4 szál rozmaring
  • 2 ek majoranna

10.jpg

Ez nem valami sok, de pont ez benne a jó! A száraz fûszereket és a kakukkfüvet összekevertem a puha vajjal. Mivel nem volt elég puha, felolvasztottam, megkevertem, majd lehûtöttem. A hagymákat meghámoztam, vastag karikákra vágtam, a baromfiból a hájat kicibáltam és felkockáztam. Valamivel csak meg kell alapozni a sütõedényt!

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A csirkét picit leperzseltem, de eléggé tiszta volt. A bõre alá sót, valamint a fûszeres vajat kentem be és beletoltam a rozmaringágakat is. Hasába rozmaring, só és egy fél alma került.

15.jpg

Az ovális jánai tepsibe beleszórtam a felaprított hájat, majd letakartam hagymakarikákkal. Ez a legjobb védekezés, hogy ne égjen le a bõr az edényben! A csirkék kezét szárzsát - lábát összekötöztem, nehogy kimásszanak a sütõbõl. Szorosan, de épp belefértek a jénaiba. Az oldalakat is hagymával szigeteltem, majd a maradék karikákkal a tetejét óvtam a hirtelen hõtõl. 200C fokos sütõbe toltam lefedve 2 órára.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A levest már elõzõ este feltettem az indukciósra, így délelõtt könnyen lezsíroztam, majd bezöldségeltem. Így lett idõm nekiállni a májgombócnak. Nagyon kevés dolog kellett hozzá:

  • 25 dkg borjúmáj
  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 1 dl tej
  • nagy csokor petrezselyem
  • pici friss majoranna
  • 1 tojás
  • 3 ek gríz
  • só, bors

20.jpg

A májat már megdarálva tettem el, azzal nem volt gondom. A kenyeret apró kockára vágtam, és egy deci tejjel nyakonöntöttem. Felaprítottam a petrezselymte és a friss majorannát. Nincs jobb dolog a friss majorannánál!!!! Rászórtam a darált májra a zöldeket, némi sót és borsot, valamint beleütöttem a tojást. Picit kicsavartam a kenyérbõl a tejet, de nem sok jött ki belõle - mind felitta :) Fakanállal összedolgoztam, ahogy bírtam. Egyesek ilyenkor botmixerhez folyamodnak, de valahogy az számomra nem az igazi. A végén hozzáadtam 3 ek grízt, mert nagyon leveses lett a tejtõl.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Két evõkanállal gömbölygettem a gombócokat, majd egy kis fazékba kimert levesben megfõztem mindet.

29.jpg 30.jpg 31.jpg

Kicsit megkésve feltettem 2 kiló a krumplit fõni a püréhez, ezért nem hajában, hanem nagy darabokra vágva fõztem ki. Szûrõkanállal egy vajas jénaiba mertem. Reszeltem rá szerecsendiót, és hozzáadtam egy teljes vaj maradékát. Krumplitörõvel és fél liter forralt tejjel pürésítettem.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A csirke szépen átsült a jénaiban. Innen átköltözött két lapos jénaiba, amiben a grill alatt még rápirítottam a bõrére.

32.jpg

A szaftját lezsírozva összeturmixoltam a hagymával. Ez lesz a gravy (amit eredetileg sok keményítõvel még sürítenek, de ez elég sûrû volt magában is).

33.jpg

A levesbõl csak módjával ettek, mert kellett a hely a csirkének :)

36.jpg

A csirkét a pürével és a szafttal tálaltam fel némi finom kápostasaláta társaságában.

34.jpg

A címlapra a saját tányéromat tettem, mert én legjobban a szárnyát szeretem a madárnak :)

A maradékot meg a leves nagyját becsomagoltuk a gyerekeknek, de azért maradt nekünk is másnapra ...

60 komment

Címkék: alma csirke tej tojás kenyér krumpli hagyma marha vaj majoranna rozmaring borjúmáj petrezselyem gravy kakukkfü Alemitta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6411946067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.10. 11:58:52

Ez a csirke nagyon jól jönne ebédre.:D
Levessel együtt persze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.10. 14:55:25

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs benne glutén - illetve de van: a májgombócban van kenyér és gríz is :(
Az egész ebéd elkészült két és fél óra alatt az alkatrészek kikészítésétől a tányérbamerésig. Nem mondom, hogy nem fáradtam el a végére!

Dikusz 2016.11.10. 15:18:22

@Andrass9: és a nagy munkával készült finom ebédet töredék idő alatt felfalják:)

Tudom az én hibám, de a szálas fűszereket nem szeretem, az ízüket igen, sültekre átforralom vízben, és átszűrve öntöm a húsra. Számomra a fűszerek íze akkor jön jobban ki.

Topy 2016.11.10. 15:29:07

"A levesbõl csak módjával ettek" - ennyi karfioltól én is megijedem volna! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.10. 15:46:31

@Dikusz: Ne érezd hibándak! Mindenkinek más az izlése, ezért nem fogunk lefejezni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.10. 15:47:56

@Topy: Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére ...
Ha levest nem eszel, akkor nincs csirke sem:) Nagyon kevéske volt az a karfiol - ki is tudtad volna kerülni a merőkanállal, amikor szedsz magadnak (már szabad nekik maguknak szedni).

Fenchurch68 2016.11.10. 16:37:10

De szép! Magunknak csak annyit változtatnék, hogy a májgombócot zabpehellyel állítanám össze - ki van próbálva, finom, kicsit drasztikusabban kell fűszerezni - és krumplipüré helyett a levesből kimentett karfiolt mixelném össze.
Gyönyörű libacombok kacsingattak ma a sarki közértben (be szép képzavar), holnap Márton nap, még sosem sütöttem libából semmit, de gondolom, ha nem sütöm szénné vagy nem marad nyers, elszúrni nem nagyon lehet :)

Topy 2016.11.10. 16:47:07

@Fenchurch68: májgombóchoz csatlakozom, én a karfiolt leginkább bele sem tenném és akkor számtalan probléma forrása megszűnne :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.10. 17:35:22

Köszönök szépen!
@Andrass9: De! :)
@Fenchurch68: Látnod kellett volna azt a májat a hentesnél, még én is kis híján elcsábultam.

Ez vagyok 2016.11.10. 18:05:00

@Andrass9: A májgombócba ezeken kívül még apróra vágott fokhagymát, snidlinget és a dara, a szikkadt kenyér helyett zsemlemorzsát keverek. Úgy is jó. De lehet, kipróbálom ezekkel is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.10. 19:21:36

@Ez vagyok: Én nem tennék bele fokhagymát - elnyomja a finom máj ízét. A kenyér/zsemle a klasszikus májgombócé. A dara helyett prézlit kellett volna használni, hogy autentikus legyen.
Régen csak darát használtam, de az akkor inkább grízgaluska lett :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.10. 19:46:15

@Topy:

Én ennek a posztnak a hatására megdézsmáltam a kutyák csont adagját, főztem belőle majorannásan, és a végén belepároltam egy egész karfiot. Szenzációsan finom lett. Köret mellé petrezselymes-sárgarépás rizs készült.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.10. 21:01:19

griz a grizgaluskaba kell
majgaluskaba nem
UFF
a lila tanyerban levo combot azt ennem maris

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.10. 21:03:53

@látjátok feleim szümtükkel: Én ugyanezt csont nélkül követtem el.
@hagyma: Egy keveset én is szoktam beletenni, kenyeret ellenben nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.10. 21:45:44

@Waka: hat en meg sosem foztem, de emlekeim szerimt magyi tett bele zsomlet es szerintem csirkemajbol csinalta
aa majgaluska leves orom volt, de gyakrabban volt grizgaluska, azt nem annyira csipaztuk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.10. 23:58:29

libasultet kivanok, iden pulyka helyett liba less ha at tudom vinni a programot Maryn

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 00:02:41

thanksgivingkor nem
de karacsonyba beleegyzett
de akkor mar lehet nem fogom kivanni

Dikusz 2016.11.11. 00:18:18

@Andrass9: hát még akkor milyen autentikus lett volna, ha baracklekvárt teszel bele:))
Prézliről még nem hallottam, hogy tettek volna a májgaluskába.

Dikusz 2016.11.11. 00:21:30

@látjátok feleim szümtükkel: milyen gazda vagy, hogy eleszed a kutyik elől a csontot?:D

Én szeretem a csontlevesben is a karfiolt, sokszor nem jut második fogásnak. Ha belefőzöm a levesbe, van amikor rakott karfiolt csinálok belőle, nagyon szeretem azt is.

Dikusz 2016.11.11. 00:26:26

@Ez vagyok: most látom hogy te írtad, zsemlemorzsát teszel a májgombócba. Gondolom azért, hogy ne essen szét, de még nem hallottam hogy tesznek bele. Igazság az, hogy párszor próbálkoztam a májgombóccal, nekem kicsit macerás, annyira meg nem szeretem. Na de a grízgaluskát azt annál inkább. Azt nem tudom annyira elrontani, hogy ne egyem meg:)

Dikusz 2016.11.11. 00:28:40

@hagyma: én meg pont fordítva, de lehet kapni mirelitet is, vessetek a mókusok elé, azt meg szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.11. 08:17:20

@Dikusz:

Pedig valamikor sok tíz évvel ezelőtt a májgaluskát prézliből készítették, és csak később jött divatba a lisztes változat. Szerintem a prézlis sokkal finomabb, mint a lisztes-grízes akármilyen más változat.

Jut a kutyáknak is csont, eleget veszünk.:D

Dikusz 2016.11.11. 09:36:03

@látjátok feleim szümtükkel: megnyugodtam, hogy nem maradnak éhesen a kutyák:))

Tényleg fogok készíteni májgombócot, nem ipari mennyiségben, csak próbálkozásképpen. Egyik alkalommal sem sikerült igazán eddig, túl lágy lett.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.11. 11:31:29

@Dikusz:

Anyám nem főzött májgombócot, pedig tudta, hogy van olyan ( cseléd volt a hábiorú előtt úri házaknál ), de apám nem szerette az újdonságokat ( később idős fejjel már rugalmasan kezelt minden ételt ). Így az első májgombócot valahol idegenbe ettem, rácsudálkoztam, mert finom volt, és zsemlemorzsával. Később amikor már menzára is jártam , ott lisztes változat volt, amit szintén szerettem, de a zsemlemorzsás maradt az igazi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 15:56:20

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a kenyeres változatot nemrég tanultam, és nagyon meg vagyok vele elégedve.
Szerintem kukoricadarával is lehetne készíteni - akkor te is ehetnéd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 15:56:57

Becsomagoltam: 22 kilós a koffer, vagyis még egy kiló Túrórudi belefér :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 16:32:46

hogy a turo rudin mit lehet szeretni, azt sosem fogom megerteni
hogy hogy es miert jott ez a hajp?
mucsokival bevont mutoro

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 17:05:51

@hagyma: Én nem eszem TúróRudit, de a családom többi tagja igen. Igyekszem olyat venni nekik, ami valódi csokival van bevonva (van ilyen). A túró minőségét nem tudom garantálni :)

farkasmari72 2016.11.11. 17:24:42

Hol veszitek az Alemitta csirkét, egyáltalán hol lehet kapni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 17:46:36

@farkasmari72: Nem tudom mások hol veszik, én a CBA Gourmand boltban, Pesthidegkút, Hidegkúti út 167, Széphalom bevásárlóközpont. Nem mindig van, érdemes odatelefonálni előtte.
Address: Budapest, Hidegkúti út 167, 1028
Phone: (80) 203 228
2.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/uzletek/cba-prima-gourmand-szephalom

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.11. 17:50:21

Köszönök szépen!
Ma végre megjött az utolsó fokhagyma dughagyma eresztés, gyorsan el is ültettem. A kabát két pulóverrel, pólóval tocsogósra ázott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 18:56:53

@Waka: Én csomagoltam, csak a végére értem ki.ki kellett iktatnom a hordót, mert belefagy a víz. Így most megy a hamisciprus alá. Holnapra még van poszt, de hétfőre készülj!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 20:07:28

/OFF
LONDON (The Borowitz Report)—In an unexpected televised address on Saturday, Queen Elizabeth II offered to restore British rule over the United States of America.

Addressing the American people from her office in Buckingham Palace, the Queen said that she was making the offer “in recognition of the desperate situation you now find yourselves in.”

“This two-hundred-and-forty-year experiment in self-rule began with the best of intentions, but I think we can all agree that it didn’t end well,” she said.

The Queen urged Americans to write in her name on Election Day, after which the transition to British rule could begin “with a minimum of bother.”

Elizabeth acknowledged that, in the wake of Brexit, Americans might justifiably be alarmed about being governed by the British parliamentary system, but she reassured them, “Parliament would play no role in this deal. This would be an old-school monarchy. Just me, and then, assuming you’d rather not have Charles, we could go straight to William and those children of his who have mesmerized you so.”

Using the closing moments of her speech to tout her credentials, the Queen made it clear that she has never used e-mail and has only had sex with one person “very occasionally.”
/ON
www.newyorker.com/humor/borowitz-report/queen-offers-to-restore-british-rule-over-united-states

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 20:27:07

Ferdítés:
/OFF
Egy váratlan TV bejelentésben szombaton, Második Erzsébet királynő felajánlotta, hogy visszaállítja az angol uralmat az USA-ban.
Az amerikai népnek szóló bejelentésében a Buckingham Palace-i irodájából a királynő bejelentette, hogy az ajánlat "azon katasztrofális állapotok felismerése, amiben ti találtátok magatokat."
"Ez a kétszáznegyven évnyi kisérlet az önállóságra a legjobb céllal indult, de úgy gondolom, mi mind megegyezhetünk abban, hogy ennek nem lett jó vége."
A királyő arra biztatta az amerikaiakat, hogy írják fel a nevét a választási lapra, ami után így az Angol irányítás a "lehető legkisebb problémával kezdődhet."
Erzsébe elismerte, hogy a Brexit fényében az amerikaiak jogosan aggódhatnak, hogy az angol parlamentáris rendszer fogja őket irányítani, de megnyugtatta őket, "A parlamentnek semmi köze ehhez az ügylethez. Ez egy régimódi monarhia lesz. Csak én es aztán feltételezve, hogy ti nem annyira Károlyt szeretnétek, mi egyenesen Williamet válaszjuk azokkal az aranyos gyerekeivel, akiket annyira imádtok."
A beszéd záróakkordjában - hogy saját hitelességét bizonyítsa - a királynő egyértelművé tette, hogy soha nem használt emailt és csak egy személlyel szexelt, azt is "nagyon ritkán".
/ON

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.11. 20:44:36

Egy ilyen kiránynő nem ártana nekünk sem.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 21:31:51

remek szuzpecsenyet kaptam, valami less belole holnap, valoszinu nem brassoi, mert nem akarok vele bajlodni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.11. 22:01:43

@hagyma: Jó gondolat - vasárnap talán elmegyünk a Hannafordba körülnézni - kell valami jót főzni a gyerekeknek. Speciel a brassói nem jöhet, attól a nagylyány beteg lett diákkorában ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.11. 22:34:58

@Andrass9: A hordók egy részét már fejre állítottam, még kettő hátra van. A szerszámokat kell felhozni, letakarítani. Meg ha szárazabb idő jön, az égetés lesz még.
Poszt tárazva, többi előkészületben. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.11. 22:49:53

@Andrass9: ha te fozted neki, nem csodalom:)

Dikusz 2016.11.11. 23:52:24

@hagyma: tudom, hogy szentségtörés ilyen finom húst elpazarolni, meg fantáziátlan, de én nagyon szeretem rántva, tojás/liszt panírban. Egyetlen előnye az ötletnek, hogy tényleg nem kell vele bajlódni, viszont nagyon puha, és finom lesz, nem szárad ki (van amikor előző este beáztatom tejbe).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.12. 00:28:19

@Dikusz: oh macerasabb mint a brassoi
beteszem a sutobe egyben krumplival oszt jonapot")

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.12. 04:01:46

@hagyma: Na megállj! Kapsz te még az én főztömből!!!

Ez vagyok 2016.11.13. 09:07:01

@Dikusz: A rántott húst is, mint a legtöbb húsételt, lassan, fedő alatt sütöm. Időnként "kirázom" a fedő belsejéből a lecsapódott párát. Mindegyik puha, omlós, szaftos lesz belül. Ha kukoricalisztet használok a panírban, akkor még ropogósabb lesz (a panír).

Ez vagyok 2016.11.13. 09:15:03

@Waka: Én is lesem folyamatosan a masszívan agyagos kiskerti földem állapotját, mikor lehet ásni. Sajnos, még a fele visszavan, mert nagyon nedves, összetapadós.
Még tudok szedni bimbóskelt, metélőhagymát és -fokhagymát, rukolát, zellerzöldet, sárgarérát, feketeretket, sarjadóhagymát, majorannát és kakukkfüvet. Ezek, ha picit megfagynak is éjszaka, nappal kiengedve semmi bajuk nincs.
Nem szoktam ősszel eldugdosni a hagymaféléket, mert több időt adnék a rájuk leselkedő mindenfajta bajnak :)
Lehet, rosszul gondolom.
A salátapalánták több, mint felét megették a meztelencsigák :(

Ez vagyok 2016.11.13. 09:17:05

@Andrass9: A fiam ma ment Japánba. Ő is vitt TúróRudit, a japánok is szeretik.

Dikusz 2016.11.13. 12:01:02

@Ez vagyok: kukoricaliszttel meg nem próbáltam, de majd fogom. Én úgy szoktam "puhítani", hogy amikor megsült, aláteszem egy pillanatra a forró csapvíz alá, a zsiradékot (zsírt, nem olajat!)is lemossa róla.

Ez vagyok 2016.11.13. 14:55:45

@Dikusz: Ez nagyon érdekes, még nem hallottam. Ropogós marad a panír utánna?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.13. 15:08:47

@Ez vagyok: A fokhagymánál már megfigyeltem, hogy az ősszel ültetett, őszi fajta sokkal szebb lesz. A vöröshagyma őszi ültetése kísérlet, egy rövid sor erejéig, oszt' majd meglátjuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.13. 16:45:00

@Dikusz: megsutottuk egyben az uj hokevereses villanysutoben krumplival, hagyma fokhagyma, meg nem tudom mit tele bele Mari
igen jo let, nem hulyeseg ez a hokeveres a belseje szaftos maradt, a krumpli is mas let, elegedett voltam es vagyok, mert mais az less

minden kifestve
a szakik a bambuszpadlo letevesenek vegen jarnak /ezt nem mertem bevallalni/ kb 2 ora meg
utana meg mosogatocsere es dekoraciok, pakolgatasok, lehet az iden kesz is leszunk:)

Ez vagyok 2016.11.13. 17:34:11

@Waka: Veszem az aranyáru tavaszi fokhagymát, az is szép lesz. Az őszi is aranyárban van.
A vörös- és lilahagymát magról erőltetem, mert úgy vettem észre és már mások is ezt tapasztalták, hogy a dughagymás sokkal hamarabb rothad meg. A magról vetett nem. Igaz, kisebbek lesznek, de csak olyan 10 %-nyi indult rothadásnak (ezeket időben elhasználtam), míg a dughagymásokat az ismerőseim eddigre kidobták.
Neked mi a tapasztalatod?
A mogyoróhagyma tavasszal duggatva nagyon szép lett és kevésbé rothadt az is.

Ez vagyok 2016.11.13. 17:38:58

@hagyma: Én úgy szoktam, hogy sima alsó-felső sütéssel kezdem alufóliával letakarva és mikor leveszem a fóliát, akkor légkeveréssel sütöm tovább. Ez a húsnál van.
Krumplis pogácsát készítek csak a pogácsaműfajban, azt is úgy sütöm, hogy az elején alsó-felső 220 fokon és mikor látom, hogy az alja kezd drapposodni, átváltok légkeverésre.
Én ezt tapasztaltam ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.13. 18:01:25

@Ez vagyok: koszi
mi meg most tapaszgaltatunk
foliaban ment 1 orat hokeveressel
utana normalban folia nelkul
jo let
de mondom, tanulasi folyamatban vagyunk

Ez vagyok 2016.11.13. 18:09:56

@hagyma: A krumplit magában is ugyanígy, a felénél légkeverésre átváltva sütöm.
De úgy is szoktam, hogy meghámozva, tetszőleges alakra vágva 10 percig főzöm sós vízben és csak kis főzővízével együtt beleöntöm egy akkora jénaiba vagy tepsibe, hogy az alján szépen elférjen, megszórom sóval, beteszem a 210 fokos grillre és megpirítom. Ha nagyon alapos akarok lenni, ha megpirult, megfordítom. Tökjó lesz.

Ez vagyok 2016.11.13. 18:12:39

@hagyma: Mint írtam, én pont fordítva csinálom, de attól lehet, hogy a te módszered jobb :) Kipróbálom.
Én is csak "tapasztalgatok" :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.13. 18:31:34

@Ez vagyok: ertettem, en meg kiprobalom a Te modszeredet:)
Mary nezegeti a recepteket videokat
nekunk sosem volt meg ilyenunk
a kovetkezo kihivas a pulyka lesz

Dikusz 2016.11.13. 22:02:35

@Ez vagyok: nem, jó puha. Most már azt szeretem, ha tetszik, ha nem. :)

Dikusz 2016.11.13. 22:05:07

@hagyma: nem is kell bele más, nekem elég így, nem szoktam mindenféle fűszerekkel megszórni.
süti beállítások módosítása