A helyzet nem könnyû, az ifiúrnak extra rendelése volt :) A tortát persze egy másik posztban írom csak meg, mert az nem mindennapi kívánság!
A húsleves az kötelezõ elem, ha jönnek a gyerekek. nem teljesen értem miért, mert mindketten tudnak fõzni, és ezzel a levessel nagyon kevés a munka. Minden esetre nem írom le, hogy készült, mert legalább ötvenszer posztoltam már :)
Viszont a májgombóc ritka alkalom, ezért nem hagyom ki. Sültcsirkét pedig sokszor készítek, de most egy kicsit ízesebbre sikerült, mint máskor.
Az úgy kezdõdött, hogy feleségem nem kapott Alemittea csirkét :( Elzavart hát szombaton, hogy vegyek valahol kapirgálósat. A piacra nem akartam bemenni, maradt hát a madaras, ahol egész becsületes tanyasi csirkét osztogattak aranyárban. Azért vettem kettõt, mert kicsik voltak, és a gyerekek nagyétvágyúak! 5 fõre:
- 2 db 1,2 kg-os szabadtartású csirke
- 4 vereshagyma
- 1 alma
- 10 dkg vaj
- 1 ek durvára tört bors
- 3 szál kakukkfü
- 4 szál rozmaring
- 2 ek majoranna
- só
Ez nem valami sok, de pont ez benne a jó! A száraz fûszereket és a kakukkfüvet összekevertem a puha vajjal. Mivel nem volt elég puha, felolvasztottam, megkevertem, majd lehûtöttem. A hagymákat meghámoztam, vastag karikákra vágtam, a baromfiból a hájat kicibáltam és felkockáztam. Valamivel csak meg kell alapozni a sütõedényt!
A csirkét picit leperzseltem, de eléggé tiszta volt. A bõre alá sót, valamint a fûszeres vajat kentem be és beletoltam a rozmaringágakat is. Hasába rozmaring, só és egy fél alma került.
Az ovális jánai tepsibe beleszórtam a felaprított hájat, majd letakartam hagymakarikákkal. Ez a legjobb védekezés, hogy ne égjen le a bõr az edényben! A csirkék kezét szárzsát - lábát összekötöztem, nehogy kimásszanak a sütõbõl. Szorosan, de épp belefértek a jénaiba. Az oldalakat is hagymával szigeteltem, majd a maradék karikákkal a tetejét óvtam a hirtelen hõtõl. 200C fokos sütõbe toltam lefedve 2 órára.
A levest már elõzõ este feltettem az indukciósra, így délelõtt könnyen lezsíroztam, majd bezöldségeltem. Így lett idõm nekiállni a májgombócnak. Nagyon kevés dolog kellett hozzá:
- 25 dkg borjúmáj
- 2 szelet szikkadt kenyér
- 1 dl tej
- nagy csokor petrezselyem
- pici friss majoranna
- 1 tojás
- 3 ek gríz
- só, bors
A májat már megdarálva tettem el, azzal nem volt gondom. A kenyeret apró kockára vágtam, és egy deci tejjel nyakonöntöttem. Felaprítottam a petrezselymte és a friss majorannát. Nincs jobb dolog a friss majorannánál!!!! Rászórtam a darált májra a zöldeket, némi sót és borsot, valamint beleütöttem a tojást. Picit kicsavartam a kenyérbõl a tejet, de nem sok jött ki belõle - mind felitta :) Fakanállal összedolgoztam, ahogy bírtam. Egyesek ilyenkor botmixerhez folyamodnak, de valahogy az számomra nem az igazi. A végén hozzáadtam 3 ek grízt, mert nagyon leveses lett a tejtõl.
Két evõkanállal gömbölygettem a gombócokat, majd egy kis fazékba kimert levesben megfõztem mindet.
Kicsit megkésve feltettem 2 kiló a krumplit fõni a püréhez, ezért nem hajában, hanem nagy darabokra vágva fõztem ki. Szûrõkanállal egy vajas jénaiba mertem. Reszeltem rá szerecsendiót, és hozzáadtam egy teljes vaj maradékát. Krumplitörõvel és fél liter forralt tejjel pürésítettem.
A csirke szépen átsült a jénaiban. Innen átköltözött két lapos jénaiba, amiben a grill alatt még rápirítottam a bõrére.
A szaftját lezsírozva összeturmixoltam a hagymával. Ez lesz a gravy (amit eredetileg sok keményítõvel még sürítenek, de ez elég sûrû volt magában is).
A levesbõl csak módjával ettek, mert kellett a hely a csirkének :)
A csirkét a pürével és a szafttal tálaltam fel némi finom kápostasaláta társaságában.
A címlapra a saját tányéromat tettem, mert én legjobban a szárnyát szeretem a madárnak :)
A maradékot meg a leves nagyját becsomagoltuk a gyerekeknek, de azért maradt nekünk is másnapra ...