Kaptam egy jó marék őszi vörös dughagymát. Olyannal még nem volt dolgom, (mindig tavasszal ültetem) de miért ne próbálhatnám ki, főleg, ha ingyen volt? Vasárnap szerettem volna még elültetni, meg a kerti hulladéktól (gally, szeder-málna szár) is megszabadultam volna egy szalonnasütés ürügyén. Majd' egész éjszaka vigasztalanul szakadt, reggel meg még jobban rázendített. Van éppen itthon is mit tenni, de eszembe jutott a poszttalanság, elővettem a sutból az egyik, viszonylag gyorsan megvalósítható tervemet és nekiláttam.
Bacon cinnamon rolls, azaz fahéjas csiga szalonnával. Az ördög tudja már, honnan hallottam róla, elsőre kicsit meredeknek is tűnt. Ahogy a recepteket elnézegettem, szinte mindenki félkész fagyasztott tésztát teker le, és abba teszi a bacont. Hát a túrót! Egyrészt még nem is láttam fagyasztott fahéjas csigát (pedig biztosan van, csak eszembe nem jutott soha ilyesmi után kutatni), másrészt, nehogy má' fizessek érte, mikor simán össze tudom dobni magam is. Persze a fizetés megvolt vastagon így is, mikor leugrottam a közeli boltba baconért, mert az nemigen volt itthon. Potom 890 forint volt 15 deka, a guta kerülgetett. Ha nem esett volna úgy, ahogy, simát elkutyagoltam volna egy másik boltba. De úgy esett. Szívtam kicsit a fogam - Egyszer van egy héten vasárnap, örüljünk, hogy nyitva volt a bolt - gondoltam, és fizettem.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
- 1 egész tikmonya
- 2 evő- és 1 teáskanál kristálycukor
- 5+2 dkg sertészsír vagy tehénvaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- fahéjas porcukor
- bacon
A lisztet összemorzsoltam a zsírral, majd megsóztam és belekevertem a 2 evőkanál cukrot.
A tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítottam és felfuttattam benne az élesztőt.
A tojást beleütöttem a lisztbe, hozzáadtam az élesztős tejet és lágy tésztát gyúrtam belőle.
Lefedve nagyjából a kétszeresére kelesztettem.
Lisztezett deszkán kinyújtottam és vékonyan megkentem olvasztott zsírral.
Megszórtam a fahéjas porcukorral, majd ráfektettem a bacont. Igazából "hosszában" kellett volna fektetni a szeleteket, de akkor nem jutott volna mindegyikbe.
Felgöngyöltem a tésztát és éles késsel kb. 3 centis szeletekre vágtam.
A karikákat sütőpapírral bélelt tepsire fektettem és fél órát kelesztettem. Megkentem vékonyan cukros tejjel, majd a sütőbe toltam.
Hármas fokozaton 30 percig sütöttem.
Egészen jó kis nassolni való lett. A tészta könnyű volt és puha, kicsit ragaszkodott ugyan a sütőpapírhoz, de azért lejött. A szalonna és a cukor remekül összeillettek, épp kellett az kis sósság. Talán egy kanálka vaníliasodó jól jött volna még a tetejére. Kistesónak vittem pár darabot, először meresztette a szemét, aztán bizalmatlanul szagolgatta, majd két perc alatt felfalták az egészet.