Nem az Ájult Imám, mert abba mindenféle édességek is kellenek, meg fahéj. Csak egy klasszikus töltött tök, ami most padlizsán formájában lett elõadva.
Az már egészen mellékes, hogy a padlizsán nem is tök, hanem krumpli :) Szezonja végefele közeledünk, és feleségem nem tudja megállni, ne hozzon haza belõle, amíg kapható. Nem is baj az, mert mindketten szeretjük. Most reggel is találtam 6 kicsi példányt, amibõl töltöttet szándékoztam varázsolni - az régen volt.
Összeszedtem, ami kell hozzá:
- 5 kisebb duci padlizsán
- 30 dkg darált sertés
- 3 paradicsom
- 1 kápia paprika
- 1 vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 2 ek olivaolaj
- majoranna, só, bors
- olvadós keménysajt
Persze nincs minden a képen. Az öt darab akkor derült ki, amikor belepróbáltam, a tepsibe hány fér el. 6 nem fért bele, de öt mellett marad is pici hely.
A hagymát és a kápiát felaprítottam, és serpenyõbe tettem 2 ek olivaolajjal párolódni. Kifarigcsáltam a padlizsánok belét a karalábévájóval. Mikorra a hagyma már átlátszó lett, beletettem a padlizsánbelet, amit azért kicsit megvágtam. Valahogy a túl nagy darabok lassan sülnek át. Mellédobtam az összevágott fokhagymát is - az most már nem fog megégni.
Sóztam és majorannáztam, majd belekevertem a darált húst. Szétoszlattam, és fehérre pirítottam, amennyire csak sikerült. Egy nagyobb paradicsomot is belevágtam, a többit felkarikáztam. Addig rotyogott, míg a paradicsom is megfõtt benne.
Megtöltöttem minden fél padlizsánt, és még maradt is egy kevés töltelék, amit egy csinos(?) alufólia tálcácskába tettem.
Minden csónakra tettem egy paradicsomkarikát. Jobb lett volna, ha van több paradicsom, de ennyivel kellett gazdálkodni.
Legyalultam egy kis 12 hónapig érlelt sajtot (Káptalantótiból hoztuk a nyáron) vékony forgácsokra.
Ezt szétosztottam a padlizsánok között.
Kapott még egy adag Maasdammer sajtot a tetejére, és ment a sütõbe 180C-ra. Sütöttem tán 40 percet, de bizony több kellett volna a padlizsán héjának - az nem akart átsülni rendesen.
Azért megettük az adagunkat, és még a kicsilyány is kapott belõle!
Persze ez nekünk nem csak egy étkezésnyi mennyiség. Másnap ebédre is ezt ettem, de kerestem hozzá valamilyen köretnek valót. Találtam kuszkuszt a kamrában. Ez gyors és finom köret.
- 20 dkg kuszkusz
- 4 dl alaplé
- kis csokor petrezselyem
- só
A 8 dl alaplét megfeleztem, és 3 deci vízben felforraltam a mikróban. megsóztam és a kuszkuszra öntöttem.
Letakartam a jénait, meg rátettem egy konyharuhát is. Gyorsan megvágtam a petrezselymet. Kb 10 perc múlva a kuszkuszhoz kevertem. Ezalatt ugyanis a tészta is elkészült.
Kivettem magamnak az utánsütött padlizsánt, meg a külön tölteléket is, mert éhes voltam :)
A tölteléket összekevertem a kuszkusszal, az elég szaftos volt.
Sajnos a padlizsán héja alatti húsa továbbra sem puhult meg, de azért jóllaktam!
Kifejezetten szeretem ezt a fajta tölteléket, mert ebbe én nem teszek rizst. Csak a hús és a padlizsán, meg kis paradicsom. A borsot a tálaláskor ki-ki magának tekerhette rá. Ha Ájult Imám a cél, akkor kell még bele mazsola, mandula, és fahéj is.
A kuszkusz nem teljesen passzolt, de viszont szeretem:)