Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy szelet hús

2016.10.31. 07:00 Waka

Lejárt az új kert öt éves haszonbérleti szerződése, várnom kellett a talajmunkákkal, nehogy másnak ássam fel. Egy hete szóltak, hogy elfogadták a pályázatomat, szerdán mehetek is aláírni a szerződést. Külön öröm, hogy a kert másik felét Kistesó pályázta meg sikeresen. Az a fertály ugyan rettenetesen elhanyagolt - lesz vele munka bőven -, mindent ellep a perje, imitt-amott még pár fa is kikelt a szélfútta magokból, de van rajta egy kút! Le is mentem múlt szombaton, levágtam a nagyobb susnyát, megszórtam gyomirtóval a gazt, meg az én fertályomat is előkészítettem az ásáshoz.
A hosszú hétvégére főzni kellett valami tartalmas, bőséges ételt, hogy az ásás mellett ne kelljen azzal vesződnöm. A napokban vettem egy jókora szelet sertéscombot, amit az egész combból vágtak, csontostul, bőröstül, bő másfél kiló volt. Ebből kikerekedett a hétvégi menü.

14.jpg


Hozzávalók:
- 1,5 kg bőrös sertéshús egyben
- 1 teáskanál egész fekete bors
- 1 teáskanál egész kömény
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál kapormag
- 1 késhegynyi zellermag
- 1 db füstölt csili
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 kávéskanál őrölt rozmaring
- 1 késhegynyi őrölt babérlevél
- 1 teáskanál édes fűszerpaprika
- 2 kg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- sertészsír
- só

Most szombaton kirándulni voltam, de délután hazaérve kiolvasztottam a húst. Míg olvadozott, összeállítottam a fűszerkeveréket. Először a darabosabb összetevőket őröltem meg a mozsárban.

1.jpg
Hozzáadtam a porított alkotóelemeket, és azokkal is jól eldörzsöltem.

2.jpg
A húst megmostam, kicsit szőrtelenítettem, majd a bőrös részét valamelyest bevagdostam.

3.jpg
Minden oldalról alaposan megszórtam a fűszerkeverékkel (só nélkül!), majd éjszakára a hűtőbe tettem pihenni. Szegény, biztosan elfáradt.

4.jpg
A maradék fűszerhez egy jó teáskanál sót tettem, azzal együtt porítottam, majd félretettem másnapra.

5.jpg
Reggel jó korán keltem - hála az óraállításnak! -, egyből elővettem a húst, hogy kicsit felmelegedjen. Mikor már nem volt olyan hűtőhideg alaposan megsóztam. Szomorúan kellett konstatálnom, hogy nincs akkora serpenyőm, amiben kérget piríthatnék rá. Kentem hát egy kanál zsírt a tepsi aljára, ráfektettem a húst, és bevágtam a sütőbe csutka gázon.

6.jpg
Nem pirult meg olyan szépen, mintha serpenyőben hevítettem volna, de elégségesnek véltem. Már csak azért sem mertem jobban sütni, mert a szélén kezdett égni a zsír. Persze a gázrózsára is tehettem volna a tepsit, de majd legközelebb.

7.jpg
Aláöntöttem két deci sört, szorosan lefedtem alufóliával, és kettes fokozaton három órát pároltam.

8.jpg
Közben meghámoztam a krumplit és kisebb kockákra vágtam. A hagymát öregebbre kockáztam és összeforgattam a krumplival. Megszórtam bőven az immár sós fűszerkeverékkel.

10.jpg
A hús mellé öntöttem a fűszeres krumplit, majd visszaügyeskedtem a fóliát, és visszatettem a tepsit a sütőbe.

11.jpg
Két órát adtam neki, a burgonya a sütőben elég nehezen szokott megpuhulni. Olyan illatok kezdetek terjengeni, hogy alig bírtam magammal.

12.jpg
Ecetes jalapeno paprikával tálaltam.

13.jpg
A hús puha, omlós és szaftos lett, a fűszerek teljesen átjárták. A krumpli felszívta a kifolyt zamatos leveket, igen jóízű lett az is. Ebédhez elfogyott a maradék sör, meg utána még kettő, úgyhogy a kert aznapra kimaradt. Lehordtam helyette az amarilliszt, épp nyolc kanyar volt. Kiszedtem a földből a hagymákat, egy ládában a pincébe raktam a januári viszontlátásig. Kevertem egy adag kémiát is, lepermeteztem a takácsatkás jujubámat.

56 komment

Címkék: vöröshagyma római kömény rozmaring babérlevél kömény feketebors koriandermag kapormag zellermag füstölt csili fokhagyma granulátum

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2111915591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.31. 15:10:18

Köszönök szépen!
Megvolt a mai penzum, felástam az új kert 2/3-át. Holnap még egy nekigyürkőzés, kis tormaszedés, aztán letudva. Jöhet Kistesó domíniuma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.31. 15:17:55

@Waka: Nekem tegnap volt meg a penzumom: leszedni az összes maradék csilit. Ma viszont nem jutottam a konyhához, mert feleségem sütött egész álló nap. Csak egy pórélevest sikerült stikában összedobni.
Feltettem a füstre kb 2 kiló csilit, meg egy pici tokaszalonnát próbára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.31. 15:22:29

Jó lett ez a hús! Enném is izibe!
Én most fokhagyma és hagymaevő fázisban vagyok, biztos, hogy 3 fej hagymát kevertem volna a krumpli közé, meg 2-3 girizd fokhagymát is, de úgy nézem, ez is jól sikerült.
Imádom a csülköt - jelen esetben combot - pékné módra!

A bőrös sertésben nincs purin???? :)

turósmácsik 2016.10.31. 18:45:24

Hát ez jó!
Sok évvel ezelőtt gyakran készítettem hagymás-sörös pácban sült húst, aztán kiesett valahogy a menüből.

Mai zsákmány a balatoni rezidenciáról: sok dió, kevés mandula, csipkebogyó, amiből csipke-gyógylikőr lesz, és rengeteg harsányzöld, friss menta, ebből gyógyszirupot főzök.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.31. 19:28:29

@Andrass9: Van, de igyekszem elfelejtkezni róla. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.31. 20:03:15

@turósmácsik: Bizonyos ételek valamiért kiúsznak a gondolatokból, pedig szeretjük őket. Nekem pl. ettől beszűkül a választékom (meg a feleségem válogatósságától is :).
Azért a körömpörköltet nem felejtettem még el :)
Jön a hideg, lesz sólet (hosszan sütve sütőben!). A füstölést is beindítottam ma a csilivel, szóval készülök.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.31. 20:06:24

ez jo, de miert vagod ilyen aprora a krumplit?
/oraallitas: cask visszatert a normalis ido, nalunk meg asszem 2 hetig nyeri marad/

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.01. 07:05:19

@turósmácsik:

Ezeket a gyógyszörpiket-szirupokat hogy készíted?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.01. 13:30:23

@hagyma: Az a tapasztalatom, hogy a nyers krumpli igen nehezen puhul meg a sütőben. Persze ennyi idő alatt öregebbre vágva is megpuhult volna, de legalább jobban felveszi a szaftot.
Megvan a saját fertály: kepfeltoltes.hu/view/161101/2016110119250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
De lesz még baj Kistesó részével: kepfeltoltes.hu/view/161101/2016110119247_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 14:03:26

@Waka: ket ora alatt egeszben is megsul, raadasul ez meg pirulhatott olna
nalunk ilyen krumplit reggelire adnak
viszont a kerted pofas let
a hus nagyon jonak tunik
ezt a sorkerdest sosem ertettem, hogy mi jot tesz a hussal?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 15:05:10

meg volt az elso ejszakank az uj hazban
meg minden dobozokban, less egy honap mire belakjuk
es meg itt a gyumolcsfakerdes...
hertvegen ki kene probalni a vadi uj villanytuzhelyt, epp tegnap este mondta Mary, hogy fel tole, meg sosem volt neki ilyen /nekem sem/
a sutoje legkeveros
nagyon jol nez ki remelem fozni sutni is jo vele
azt hiszem ilyesmi:)
products.geappliances.com/MarketingObjectRetrieval/Dispatcher?RequestType=Image&Name=CGI64207.jpg&Variant=ViewLarger

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 15:16:10

az uj hutto is megvan meg a mosogatogep
de hogy ebbol a 100 dobozbol ki es mikor fog kipakolni arrol fogalmam sincs
raadasul a gardrobbol meg hianyzik a polcrendszer:)
viszont a nappaliban mar nincs padloszonyeg, de legalabb padlo sem jelenleg es nem talalom a fogkefemet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 15:22:44

www.lg.com/us/images/refrigerators/md05600443/gallery/LTCS24223D_medium01_inverter-added.jpg

vegulis nem a side by side mellett dontottunk
ez is csinal jegkockat es nagy a melyhutoje es tobb sima elelmiszert tarolunk mint fagyasztun
de nagyon tagas es szep

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 15:38:17

@hagyma: Ez egy monstrum :) Remélem elfér a konyhában! Nekem biztos nem jönne be, de én valóban másféle dolgokat tárolok a hűtőben.
A villanytűzhely szagától ne ijedjetek meg az első néhány alkalommal. Kell kis idő, míg leég róla minden felesleges ...
Fogkefét lehet kapni a sarki boltban is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 15:39:29

@Waka: Szép munka!!
Nekem meg sikerült a bal mutatóujjamból egy darabot beépíteni valamelyik csiliszószba. Kicsit nehéz így eltenni, hogy nincs balkezem rendesen...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 15:46:56

@Andrass9: mar elfert
a side by side az volt a baj hogyaz nem fert el volna pontosan, meg rajottem nem akarok en jegkockat az ajtobol:)
szep darab hutto az teny
nem is volt olcso
a tuzhelyet az eloiras szerint mindket uzemmodban feloraig mar jarattuk, cask meg etel nem keszult rajta
a sarki bolt fel ora oda-vissza, inkabb keresem tovabb
meg a telefontoltot
soha tobbet nem koltozom
a kovetkezo lakhelyemre mar visznek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 15:55:33

mindenki nyugodjon meg, meg van a fogkefem:)
a telefontoltot nem talalom, de cask azert, mert azt direct kulon kezeltem, mert tudtam, hogy kell es ha valamit kulon kezelek az soha az eltben nem lesz meg
de ha meg lesz jelentem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 16:03:27

viszont a tv es a net pazarul mukodik, utobbitol feltem mert vonalas telefonon adja az iget es ugyanolyan gyors mint ashevilleben volt a kabeles

mondtam Marynek penteken egy rantottaval felavatjuk a tuzhelyt:)
/komolyan tart tole:), neki gaz volt utana az a hagyomanyos csigas:)neha chicken a nejem, de igy szeretem:)

Fenchurch68 2016.11.01. 16:55:16

@hagyma: A légkeveréses sütőt imádni fogja, és üzenem neki, hogy huszonöt év gáz után a kerámialaposat lehet, hogy két napig tanulgatni kell, viszont mennyivel könnyebb pucolni...

Imádom az új mosogatógépet! És a réginek is lett boldog gazdája két napon belül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.01. 17:33:39

@hagyma: Bő két kiló krumpli kockázva, a tepsibe ömlesztve rohadt nehezen puhul meg. Csak egy óra, mire a közepe átmelegszik. Tapasztalat: blogkocsma.blog.hu/2012/08/24/kutymuty
@Andrass9: Az sem rossz falat. :) www.chilipeppermadness.com/chili-pepper-types/medium-hot-chili-peppers/jwala-finger-hot-chili-peppers

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 17:49:44

@Waka: az egesz krumplit beteszed 2-3 percre a mikrobaba, utana a suto
esetleg tudnam ajanlani a kuktat
@Fenchurch68: egyelore meg a mosogatogepet sem probaltuk ki, papirtanyert hasznalunk:)
mondjuk nincs 1 napja, hogy itt lakunk
a hutto hasznalat alatt van, sor termeszetesen
a fagyasztott cucc, amivel tele volt a regi fagyaszto az atmentesre kerult es az uj fagyasztonak a negyedet sem tolti be
es az elozo hutto sem volt kicsi, cask olyan normalis
gondolkodtam fagyasztoladan, de ez kettonknek doszt eleg, hacsak nem lovok egy szarvast vagy nem olunk disznot
ezekre most kicsi az esely
medvere tobb, de azt meg minek lojjem le?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 18:50:09

na megrendeltem 4 napelemes mozgaserzekelos lampat is kintre/ reggel mar igen sotet van, ejjel meg plane/ primekent az amazontol nagyon jo aron $ 30
remelem bevalik, ha nem, irok a homarra

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 19:37:12

@Waka: Legjobb a Kalocsai paprika :)
A gond a sütőink teljesítményében rejtezkedik! Amióta egy gázos beállította, hogy 250C legyen a maximum, azóta nem panaszkodom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 19:38:55

@hagyma: Sure! Homar is for president!!! Minden esetre jobb lenne, mint az az "+!%/ ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 19:40:32

@hagyma: Ládára tényleg csak akkor van szükség, ha vadászol. Amúgy minden mindenkor kapható valamelyik boltban. Fogkefe és telefontöltő is :)

turósmácsik 2016.11.01. 19:41:22

@látjátok feleim szümtükkel:
A csipkebogyó nagyon egyszerű: a megmosott, megtisztított (a két végét lecsípem) csipkét öt literes uborkásüvegbe teszem, felöntöm vodkával, de semleges illatú, aromájú pálinkával is lehet, ízesítem mézzel, és hagyom állni. Amikor megpuhul, akkor krumplinyomóval szétnyomom, de lehet botmixerrel is, és hagyom továbbérni. Időnként keverem. Kb. 6 hét múlva szűröm, üvegezem. Ajándéknak csinosba, magunknak a nagyi likőrös készletébe. Kis, kecses, metszett pohárból kortyolom megfázáskor.
Arányok: kb. fél kiló csipke, fél liter vodka, kb. 30 dkg méz. Virágmézzel fimomabb, mint akácmézzel.

A mentasziruphoz a szárról lehúzom a leveleket, aprítom, és a karamellizált cukorból főzött szirupban főzöm fel, nem sokáig, de hagyom is benne állni pár napig, utána szűröm. Kb. negyed kiló cukor, egy liter víz, jókora csokor menta, olyan bokréta méretű. Finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 19:42:06

@Fenchurch68: Mosogatógép a legjobb dolgok egyike - ha nem a feleségem tölti meg ... Akkor minden koszos lesz - még ami tiszta volt az elején, az is!

turósmácsik 2016.11.01. 19:42:13

@Andrass9: Ugye? Pedig hogy szeretjük némelyiket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 19:44:16

@turósmácsik: A receptek jók, csak nem értem a csipkebogyót, ha van vodka :) "Kis, kecses, metszett pohárból kortyolom megfázáskor" erre a vodka is működik :)

turósmácsik 2016.11.01. 19:46:53

@Waka: Jó érzés a végén ásóra támaszkodva nézni!
Ma én is tisztogattam a kertben, metszettem (csak gyengéden), kihúzkodtam, ami már nem kell, gereblyéztem, antivakondáltam.

turósmácsik 2016.11.01. 19:47:36

@Andrass9: Ja, de attól megrázkódom, és nem finom, ezt meg jóízűen iszogatom.

turósmácsik 2016.11.01. 19:48:44

@Andrass9: A mosogatógép a legjobb barátnőm, csak nem mindennap.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 19:52:26

@Andrass9: ebben teljesen tuti vagyok
ez a haz mar a mienk, beleoltunk olunk nem kis penzt, kozel a nyugdij
innen sehova, cask a temcsibe
fogkefem mar megvan, a tolto nincs
vadaszat tavlati terv
a fagyaszto resze akkora, hogy ha telepakoljuk 2 honapig megelunk belole
olcsobbat akartam, de ez nagyon ott van a szeren

mosogatogepet sokan hyulyesegnek tartjak, en is annak tartottam, mer ugye ugy is el kell nagyjabol mosogatni elotte, hogy belerakod, de nagyon jo dolog
mondjuk cask a nejem hasznalja, ahogy a moso es szaritogepet is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.01. 20:13:21

@hagyma: Nem kell előtte elmosogatni!!! A modern mosogatógépekbe be van építve az InSinkErator (konyhamalac, ami összedarálja a lefolyóba jutott cuccot), és lemegy a csövön. Ugyanez idehaza még nincs meg :(

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.01. 20:27:21

@turósmácsik:

Kösz, ezek nagyon jónak tünnek. Szétnézek mezőn, még van csipkebogyó.Menta is a ház előtt az udvaron, meg pálinka is, igaz nem vodka, de majdnem ugyan az.

turósmácsik 2016.11.01. 20:35:46

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem most kezd jó lenni a csipke, mert barnul és puhul. Ekkor van igazán c vitamin benne, és édesedik is. Ha lenne türelmem főznék hecsedlit is, de azt majd akkor, ha nyugdíjas leszek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.01. 20:44:59

@hagyma: Ismerem a praktikákat, de itt most a nyers krumplit kellett a félig kész hússal együtt megpárolni.
@Andrass9: Megjött a mórahalmi paprika. Még csak a zacskón keresztül szemezek vele, de hamarosan kipróbálom.
@turósmácsik: A végén jó, de sajnos még ott a másik fele. Ahogy elnézem, úgy leszek, mint a vadász a medvével. :)

turósmácsik 2016.11.01. 20:51:31

@Waka: ???? Ez valami közvicc? Vagy medvesonka-recept?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 21:40:16

@Andrass9: kicsit le kell azt, de rakuldom azt a kezi spriccelot oszt jonapot, kaja utan, 3 mp, utana megy a mosogatogepbe
@Waka: semi bajom a krumpliddal de nekem ez reggeli krumpli:)
a hust kifejezzetten irigylem
nem egyszeru itt jo serteshushoz jutni es nem is olcso

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 21:43:07

semi kaja itthon a koltozes okabol, kolbasz less sutve elsore az uj tuzhely sutolyeben
kolbaszhoz kell legkeveres?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.01. 21:45:33

es meg van a telefontoltom is, most Mary pizsijet keressuk:)

turósmácsik 2016.11.02. 07:11:10

@Waka: Háát, ha ezt szereted...:))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.02. 09:32:20

@hagyma: Csak annyit nyersz, hogy kb 10 fokkal lejjebb veheted a hőfokot.

Ez vagyok 2016.11.03. 15:58:47

@Waka: Én is felástam a vidéki kertet szombattól szerdáig. Olyan 130 négyzetméter lehet. Lassan haladtam, mert kiszedtem a gyökereket, a meztelen csigákat, a köveket és a lótetűket (legalábbis igyekeztem, de biztos maradt még a földben mindegyik jócskán).
Ilyenkor én is otthon előre megfőzök, így aztán öt napig az ebédem töltött káposzta volt. Untam már erősen. Este lett volna időm bármit főzni, de jól elfáradtam az ásásban, így max. rántottára futotta az erőmből.
Ha lencsét szeretnék vetni, ahhoz jó a boltban vett étkezési lencse vagy van külön mag? Vagy ne vesződjek vele?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.03. 16:36:12

@Ez vagyok: Szerintem ne vesződj vele. Én kipróbáltam - ahogy minden vacakot -, nem jött be. Ha netán van pár hektár földed meg géped, akkor esetleg. :)

Ez vagyok 2016.11.03. 18:12:48

@Waka: Köszi a tanácsot! Nem vesződök vele.
Bár, ahogy nézem a neten, jobb, mint a bab az étkezés szempontjából.
Nem is értem, hogy miért a bab nevelés terjedt el inkább, mint a lencse akár a kiskertekben is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.03. 18:28:53

@Ez vagyok: mer' a bab job
laktatobb, sokretubben keszitheto
de kedvelem a lencset is, de belegondolva tuti nem eszunk meg 1 kilot sem evente
azert kar vetni
mondjuk babot sem erdemes
nagyon olcso
ezeket valoban nagyban erdemes maximum, ahogy Waka mondja

Ez vagyok 2016.11.03. 18:37:15

@hagyma: Ezt lehet olvasni a neten bármelyik lencséről szólóban:
"A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer. Kulináris értékét főleg magas fehérjetartalmának köszönheti. A magja kb. 25-28 % fehérjét tartalmaz, amelynek biológiai értéke és a mag étrendi hatása jobb, mint a babé és a borsóé. Összetett szénhidrát tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják. Rosttartalma magas."
Eszerint jobb, mint a bab és a borsó. Miért nem ezt termeljük mégiscsak? Akár a kiskertekben is, mert ott termelnek babot és borsót, csak lencsét nem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.03. 18:59:08

@Ez vagyok:

Szerintem azért nem termelik, amiért a csicseri borsót. Én egyszer-kétszer próbáltam, és alig lett termés, pedig jó év volt rá. Amikor meg esős idő volt, megrothadt a szárán. Olcsóbb konzervet venni, mert az sem rosszabb, mint a sját termésem volt. Többször vetettem lóbabot is, meg sem nőtt és soha nem volt rajta termés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.03. 19:08:01

@Ez vagyok: nem tudom
az tuti, itt olyan olcso a bab is a lencse is, hogy ilyesmivel nem foglalkozom majd kiskertben
de sokretubb en pl cask a lencsefozeleket szeretem kis mustarral, masnak nem igazan
bab meg johet gulyasnak levesnek fozeleknek soletnek hagymas bab!:)
de evi fogyasztasom ezekbol kb 25 deka lencse
2 kilo bab
szoval azt elhiszem hogy a legertekesebb/?/ de hogy nem a legkeresettebb az tuti

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.03. 21:30:45

@Ez vagyok: Feltételezem, hogy a nagyon alacsony terméshozam miatt nem termesztik házilag. Átlagos hozama 15-25 dkg/m2, ami roppant kevés! Babból négyzetméterenként 1,5-2 kg is lejön. Azért ez egy tizes szorzó!

Ez vagyok 2016.11.04. 18:19:10

@Andrass9: Sikerült a segítségetekkel jól körbejárni ezt a témát.
Köszi, nem vetek lencsét :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.04. 21:44:03

@Ez vagyok: ne is
most neztem a wal martban $1.50 fel kilo
süti beállítások módosítása