Látszik, hogy itt az õsz: elkezdtünk leveseket fõzni. Most egy sima zöldséglevesre fájdult meg a fogam.
A kertbõl nem sokat tudok összeszedni, mert valahogy nem nõnek meg a hozzávalók nálam.
Azért volt három kivétel is:
- 2 gyökér
- 2 sárgarépa
- 1/2 karalábé
- 1 ezüsthagyma
- 1 kelkáposztalevél
- 2 kis szárzeller
- 2 ek vaj
- 7 dl alaplé (sürítve a csodahüttõbõl)
- 1 újhagyma a kertbõl
- 1 paradicsom szintén a kertbõl
- kis csokor petrezselyemlevél a kertbõl
- só
Zellerem nem volt itthon, felszedni még nem akarom a kertbõl, de volt az a pár szálzeller, az elég is lesz. Az összes zöldséget meghámoztam (mondjuk a kelkáposztalevelet nem), feldaraboltam. Egy fazékban felforrósítottam a vajat, majd beledobáltam a zöldségeket és pirítottam kicsit. A pirítás végén még az alaplevet is hozzáadtam, hogy felolvadjon.
Ezután megsóztam, majd felöntöttem félig vízzel, hozzáadtam a kellevélbe csomagolt petrezselymet és újhagymát.
Teljesen feltöltöttem, majd szép csendesen fõztem, mig a gyökerek megpuhultak. Kicsit nem figyeltem oda, és feleségem beleborított egy negyed kilónyi párolt zöldbabot ...
Az újhagyma szárát nem fõztem bele, azt felkarikáztam friss levesbetétnek. Fel is tálaltam magamnak.
Kicsit csalódtam, mert a zöldbab felborította az elképzelt ízvilágot és még ráadásul túl puha is volt :( Szerintem Waka is felpanaszolná, hogy semmi tészta nincs benne.
Sebaj, több is veszett Mohácsnál. Azért mind megettük!