Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Alakor kenyér - Frissítve!

2016.10.17. 07:00 Andrass9

Az úgy történt, hogy beálltam a sorba a Szabó malom árusítóhelye elé kenyérlisztért. Elõttem egy idõs bácsi magyarázott meg kérdezgette nagy hangon az eladót:

- Akkó ez most tényleg egy õsi búza?

- Az biz, bácsikám, öregebb, mint maga!

- És akkó ugye ezt nem permetezik?

- Nem szoktuk ...

- Gondolom ezt nem is keresztezik vagy nemesítik, úgy-e?

- Bizonyám! Eredeti õsmagokat használunk csak!

- Hmmm - és miért kerül akkor háromszor annyiba, mint a sima liszt, hisz semmi gond nincs vele?

- Hát .. khmm .. Sokkal kevesebbet terem ...

- Aha... Egye kánya kipróbálom, adjon egyet!

16.jpg

Nos, én is vettem egy kilót, mert kiváncsi vagyok. Rákérdeztem, hogy mekkora a sikértartalma, de csak krákogás volt a válasz, majd: sokkal nagyobb, mint a kenyérliszté.

Na jó, próbáljuk ki. Még azt is mondta a molnár(?), hogy keverjem valami más liszttel.

  • 30 dkg Alacor liszt
  • 20 dkg rozsliszt
  • 30 dkg kovász
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztõ
  • 1 mokkáskanál cukor az élesztőnek
  • 3 dkg só

10.jpg

Kivételesen tejjel futtattam fel az élesztõt, mert nem bíztam a lisztben. Különösen, miután az eladó figyelmeztetett, hogy ez bizony egy ragacsos tészta lesz. Sebaj, én bátor vagyok!

Gondoltam, hogy átszitálom a lisztet, mint minden alkalommal, de ez elég furcsán nézett ki. Az ördögnek se akart átmenni a szitán! Na jó, akkor legalább a géppel elkeverem a liszteket és a sót rendesen.

11.jpg 12.jpg

Jöhetett bele a felfuttatott élesztõ, meg a kovász is. Szépen össze is állt egy gombócba, ahogy kell.

13.jpg 14.jpg

Bátran magárahagytam a gépet, hogy dagassza a szokásos 20 percig (merthogy lusta vagyok). Erre jöttem vissza:

15.jpg

Hát ez egy eléggé lehangoló állapot volt. Mintha eltûnt volna a sikér a lisztbõl, pedig tudom, hogy volt benne bõven, mert az elején még felmászott a dagasztókaron! Minden esetre megvártam, míg megkel, át is dolgoztam, formáztam, újra kelesztettem.

A végén a sütõlapra tettem, hogy formára keljen. Minden szép és jó volt, míg a tészta egy ovális formában kelt. Azután levettem a formát, és betoltam a 230 fokos sütõbe.

A nyitóképben látható pacsni lett az eredmény...

A kérge remek, kemény (köszönhetõen a sütõben párolgó víznek), roppanós. A bélzetével sincs baj, csak az arányai! Csak azt tudnám feledni. Ilyen lapos kenyeret talán csak elsõ próbálkozásra sikerült sütnöm.

Az íze jó, feleségem lelkesen eszi. Majd én is megszokom ...

Update!!!!

 

Olyan nincs, hogy én feladjak egy projectet, ami elsõre nem sikerül! Második nekifutásra úgy kezeltem, mint minden más olyan lisztet, ami eltér a megszokott kenyérlisztjeimtõl (mint például egy kukorica vagy rozslisztet).

Gondoltam, hogy adok hozzá egy kis sikért (gyengébbek kedvéért szejtánt), valamint egy frissen megetetett kovászt, mert az mindig segít.

Nem tejjel, csak vízzel készült, valamint 1 dkg friss élesztõt adtam csak hozzá.

Hozzávalók ezúttal:

  • 25 dkg Alakor liszt
  • 25 dkg Félfehér kenyérliszt
  • 30 dkg kovász
  • 2 dkg búzasikér
  • 3 dkg só
  • 1 dkg élesztõ
  • 2,5 dl langyos víz

30.jpg

Még tegnap este kivettem a kovászt a hûtõbõl, és megetettem 30 dkg-nyi rozs, liszt és víz keverékével. Gyönyörûen megindult - pont ami kell most ehhez a különleges liszthez. Kishíjján kimászott az üvegből!

31.jpg

Kimértem a liszteket, sikért meg a sót az újonan kapott mérleges kanállal (ellenõrizendõ, hogy tényleg annyit mutat-e mint az alapmérlegem.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Elindítottam a robotgépet, hogy kavarja össze a lisztet, sót, sikért. Az élesztõt egy kis liszttel felfuttattam a langyos vízben és a lisztekhez adtam. A csodás kovászt is beleöntöttem, majd a maradékot egy új befõttesüvegbe tettem, mert már nagyon dzsuvás volt a mostani üveg. A robotgép lelkesen dagasztotta a tésztát vagy 12 percig, amikor készre jelentettem. Azért a végére ez a tészta is elvesztette a tartását, tehát lehet abban valami, amit a molnár mondott a ragacsosságról. Viszont ezt most még idõben elkaptam!

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Amíg a tésztát dagasztotta a gép, elõkészítettem a kovászt a következõ alkalomra: Hozzáadtam 120 ml langyos vizet, 50 g félfehér kenyérlisztet, 50 g tk rozslisztet (a teljes kiõrlés szerepe ez esetben a vad élesztõgombák bevitele, nem az "egészségesség"). Rg25-ös klasszikus robotgéppel homogenizáltam. Ezt hívják a kovász "etetés"-ének

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Az így elkészült kovászkezdeménybõl 300 g-ot áttöltöttem egy tiszta üvegbe, amit az eddig használt gézlappal és befõttesgumival lekötöttem. Estére meg is indult kicsit, de majd holnap lesz kész!

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

A kenyértésztát kiborítottam a tálból egy lisztes deszkára, ahol meggyúrtam kézzel, meghajtogattam és megformáztam.

48.jpg 49.jpg 50.jpg 51.jpg

Félretettem megkelni egy kis liszttel beborítva, majd meg is feledkeztem róla!

52.jpg 53.jpg 54.jpg

Vagy három óra múltán megvizitáltam, és látám, hogy szépen megkelt! Nem is kell ennek második kelesztés, menjen a nagy jénai levesestálba! A tál tetejét, meg a tésztát is alaposan bespricceltem vízzel. A sütõt ekkor kapcsoltam be, de mindjárt áttettem grillre, hogy a jénai tetõt alaposan felmelegítsem, de csak 5 percre. Így az üvegtetõ 125C-ra forrósodott. Begyújtottam hát a sütõt maximumra, az aljába téve egy alutálcában 5 dl vizet. Ez ugyan nem sokat csinál, míg a tetõ rajta van, de viszont felforrt rendesen, és elkezdte gõzzel is feltölteni a sütõteret. Mintegy 20 perc múlva le is vettem az üvegtetõt, miután azért egyszer már megspricceltem vízzel a tésztát. Spricceltem is vizet a sütõtérbe, hogy ropogós héjat kapjak.

55.jpg 56.jpg 57.jpg 58.jpg

A várható 45 perc sütés végén ellenõriztem kötõtûvel saslikpálcikával, hogy átsült-e a tészta, és nem ragadt, azaz kész!

59.jpg

Rácsra tettem kihülni, és kimentem a kertbe Habanerot szüretelni (lett vagy 9 kiló!). Megéheztem, bejöttem tesztelni. Feleségen nem bírta megállni, hogy ne vágja le a serclijét még melegen, nekem már csak a bele maradt:)

60.jpg

Egy kis Habanero csilivel és tóalmási kolbásszal vajaskenyérként teszteltem.

61.jpg

Igazán tökéletes kenyér lett! Csak azt a ragacsosságát tudnám felejteni ...

Állítólag dióizûnek kéne lennie, de én friss diót kapkodtam fel a földrõl, így nem vagyok benne biztos :)

Szóval volna jogosultsága ennek a lisztnek, ha mindama jó tulajdonságát megõrizné a sütés végéig (amit kétlek), amivel felruházzák.

69 komment

Címkék: tej víz kovász élesztő cukor rozsliszt alakor alakor liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4411807731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.17. 07:36:46

Hehehe!

Az ősi búzák sokkal kevesebb sikért tartalmaztak, mint a "kinemesítettek". Láccik, hogy nem parasztnak születtél.:D

Ebből a lisztből edényben kell sütni a kenyeret, mint a gluténmentes lisztből. Nekem hosszas kisérletezés volt a megfelelő edény kiválasztása, mivel hajlamos az aja leragadni ( még a zsirozás ellenére is ), de sikerült rájönni, hogy kiolajozott teflon lábosban gyönyőrűen megsül. Arra is rájöttem, folpakkal letakarva a begyújtott sütőjű tűzhely tetején kell keleszteni, mert egyrészt gyorsabb, másrészt edeményesebb.

Paprikán van egy angol sorozat a pékekről, abban nem régen sütötték meg a száz évvel ezelőtt termelt buzából az akkori kenyereket, és amit a pórnépnek készítettek, az nagyon jó lett, míg az uraké hasonlóan sikerült a tiedhez, de az még ráadásul meg sem sült.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.17. 07:41:27

Ja, és a film érdekessége volt, hogy a tésztát nem dagasztották simára, eléggé összedobott maradt, és fatüzeléses száz éves eredeti kemencébe sütötték.
A dagasztáskor csodálkoztam is, mert én azt láttam, hogy az asszonyok sokáig dagasztottak, amíg el nem kezdett csöpogni a gerenda, és síma, ruganyos nem lett a tészta.

Dikusz 2016.10.17. 13:38:08

Őszintén bevallom, még nem próbálkoztam itthoni kenyérsütéssel, bár mostanában foglalkoztat a gondolat, hogy kipróbáljam sütőben sütni.
Itt úgy tátom tényleg csak az volt a gond, amit @látjátok feleim szümtükkel: írt. Próbáld meg valami formába tenni a tésztát.
Amúgy azt hittem először, hogy az ősi búza elnevezés egy helységnévre utal, csakúgy mint a töki pomposnál:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 13:42:41

@Dikusz: Próbálja a jó öreg isten!!! Ennyi energiát szántam rá, többet nem ér meg :) Maradok a jó kis félfehér kenyérlisztnél, meg esetleg rozsliszt hozzáadásánál. Az működik!

2016.10.17. 14:00:51

A kovászt hogy csinálod?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 14:02:13

@pizzaszeletvágó: Ahogy Limaránál olvastam. Csak kétszer csináltam eddig, azóta is azt használom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.17. 14:52:53

A gluténmentes lisztekhez élesztőt kell használni, és eddig jól működött, de a klegszebb keneret tegnap sütöttme egy telfonlábosban. Szerintem magas falú tortasütő is jó hozzá, csak az még nekem nincs.

Annak idején anyám a kész kenyértésztából kivett egy maréknyit, rátette egy tányérra, és azt felrakta a kemenece tetejére, ahol jól kiszáradt. Ezzel sütötte a következő kenyeret. No ugyé, a parasztok is ismerték a szárított kovász/ élesztő titkát. Érdekes módon a régi egyszerű tartósítással készzült ételek nem voltak egészségtelenebbek, mint a maiak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 16:33:18

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a liszt állítólag tobzódik a gluténben :)
A legszebb kenyereket én meg a 4 literes kerek jénai levesestálban sütöttem, csak még a tetővel való sakkozást kell kitalálni. Sajnos a rozs hozzáadása gyengíti a ropogós héj esélyét.
Öregkenyérrel még nem sütöttem, viszont minden kenyerem kovásszal készül. Ha nem bízom a sikérben, akkor megy hozzá kevés élesztő is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 16:41:59

@pizzaszeletvágó: www.limarapeksege.hu/2012/11/kovaszoljunk.html
Ez a módszer többé kevésbé megegyezik azzal, ahogy én ridegtartom a kovászomat. Mivel csak 8-10 naponta sütök, sütés előtti napon alaposan megetetem a kovászt (150 ml víz, 75g rozsliszt, 75g kenyérliszt), amit másnap a sütéshez ki is veszek a kovászos üvegből. Azt megetetem kb 50 grammnyival, és megy vissza a hűtőbe.
Ki kellene próbálnom az öregkenyeret is, de még nem volt hozzá érkezésem:
www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html

2016.10.17. 16:48:53

@látjátok feleim szümtükkel: Egészségtelenebbek? Mi az hogy! A mai élelmisz@rok, mármint az élelmiszeripar csodás találmányai simán lerövidítik az életet.

Lássunk csak egy modern kenyeret:
búzaliszt, víz, só, élesztő, savanyúságot szabályozó anyag: tejsav (E270), dextróz, nátrium-diacetát (262), búzafehérje, enzimek (alfa-amiláz, xilanáz) csomósodást gátló anyag: tricalcium-foszfát (E341) 3 %, lisztkezelő szer: aszkorbinsav (E300)

Szinte hihetetlen, de ezt most egy szombaton vásárolt "fehér kenyérre" ragasztott picike címkéről másoltam ide. Szokásos méretű pici papírka a kenyéren, ennyi minden ráfér. (plusz a gyártó neve és címe is) Szemüveggel nem tudtam elolvasni, kellett egy nagyító! Illúziója senkinek ne legyen, amire nincs ráírva, az is jórészt ilyen. Ez a pékség mintha büszke lenne magára ezért, vagy csak nagyon becsületesek, ha jóhiszemű vagyok. Egy kiló 270 Ft volt.

Mielőtt András megint logikátlansággal vádol, el kell mesélnem, de csak őmiatta, hogy kényszerhelyzetben vásároltam. Túl későn értem kocsival oda, ahol tudtam, hogy csak egy darab 10 nappal azelőtt otthagyott Lipóti parasztkenyér vár, aminek a másik fele nálam volt, de már 2 nappal azelőtt nem volt az igazi, ÉS közben órákig a kocsiban illatozott egy útközben, a megszokott helyemen vásárolt forgónyárson sült oldalas, 7 bordacsont hosszúságban, kenyér nélkül kissé zsíros falatként. Kenyérről meg elfelejtkeztem addig. Ti mit tettetek volna???? :) Én vettem egy kenyeret az utolsó útbaeső nyitva lévő helyen. ;) Illetve azt hittem, hogy kenyeret veszek. :) Még ez az Alakor is lehet jobb lett volna....

2016.10.17. 16:55:26

@Andrass9: igen, igen, olvastam ezeket Limaránál, azért is kérdeztem, hogy mi a tapasztalatod, nálad hogy vált be, eltérsz-e attól valamiben, mert én is teljesen le akarok szokni az élesztős kenyérsütőgépről, és rendszeresen kovászos kenyeret gyártanék sütőben

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 17:16:20

@pizzaszeletvágó: Akkor pont megúsztad azt az időszakot, amikor a blogot a különféle kenyereimmel untattam :)
Január óta nem ettem bolti kenyeret ...
Most már automatikusan megy, ha nem akarok extrákkal kisérletezni, mint a fenti. Ez se rossz, csak ki kellene tanulni a módszerét, annyira meg nem jó, hogy ezt meg is tegyem. A lényeg, hogy találj egy olyan malmot, akiknek a lisztje egyenletes minőségű, és lehetőleg legalább 10% fehérjetartalmú, mert ez tartja benn a bubikat. Azután süss gyakran, amíg az ujjadban van a mozdulat, a keverés, a gyúrása (igazság szerint re teljesen megfelel a kenyérsütő gép, de nekem nincs), és leginkább a saját sütőd. Én kihívtam egy gázszerelőt, aki eredetileg is bekötötte a sötőnket, kezébe nyomtam egy infrás hőmérőt, és rábíztam, hogy adjusztálja a csavarokat, hogy a max az 250C legyen, ne 220C. A minimummal nem sakkozott. Egy óra és egy tizessel szegényebben, de jó meleg lett a sütő. Vettem a Limara által ajánlott kenyérkövet is (3cm vastag samott lap), de az túl nehéz a rendszeres kezeléshez, valamint egy évszázadig tart, míg felmelegszik 250-re. Általában a sütő grillje alatt forrósítom föl két lépcsőben, ha mégis használni akarom (ritkán). A sütő fenekén nekem két tetőcserép van évtizedek óta alufóliába csomagolva. Kenyérsütéskor hátrateszem az első cserepet is és helyére egy fóliatálcában 5-7 deci vízzel sütöm a kenyeret. A végére általában ki is szárad. Ja, és nem melegítem elő a sütőt, mert addig is kel a tészta. Magasfalú üvegedény sütőpapírral bélelve szép magas kenyeret eredményez.
Próbáltam a C vitamint is (E300), amivel picit magasabb lett, de nem éri meg a macerát. Csak kovásszal és pici élesztővel sütök. Ha sürgős, akkor a kilós kenyérhez adok 25 g élesztőt (vagy 5g szárítottat), de normál esetben csak egy csipet szárított élesztőt, hogy megnyugtassam magam: ebben van élesztő, fel fog jönni :)
Egy dagasztásom a kezdetek óta
50 dkg liszt (akár vegyesen is, de ennyi),
30 dkg kovász,
2-3 dkg só,
2,5 dl víz és
1g szárított élesztő.
Néha adok hozzá 2-3 ek olivaolajat, vagy ha erősen rozsos, akkor egy tk köménymagot. Nagyon rozsos kenyérben (1:4 a búza:rozs arány) 2 ek búzasikérrel támogatom a kevéske búzalisztet. Nekem akkor tartja a formáját, ha keményre készül a tésztám.
A fentiben tej van víz helyett, de ez is működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 17:18:14

@pizzaszeletvágó: Én nem valószínű, hogy vettem volna, mert nem vagyok annyira kenyérfüggő, de megértelek.
Idő szempontjából pár krumpli a mikroban, hajában megsütve valószínűleg gyorsabb lenne :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.17. 18:25:50

@Andrass9:

A gluténmentees liszt tasakján azt javasolják, hog a kenyér tetejét 20-30 perces csülés után kenjük meg olajjal. Ettől, meg attól, hogy az edényt is ki kell olajozni, nagyon finom ropogós a héja, de amikor már egykét napos, akkor nem, csak ha megpirítom a szeletet.

Dikusz 2016.10.17. 19:21:35

@Andrass9: látod itt volt a baj, a jénaiban (vagy az utódjában, ha a régi eltörött) kellett volna sütni, vagy mondjuk lapcsánkának átkeresztelni a kenyeret:)

turósmácsik 2016.10.17. 19:33:58

Hát én a purpur ősi búzánál lemaradtam. Ez az alakor valami modern(:)) dolog lehet.
Tisztelet Andrassnak:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 19:53:03

@Dikusz: A lepcsánkával valahol igazad lehet :)
Szerencsére a feleségemnek izlik - el is mentette magának a felét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.17. 19:55:51

@turósmácsik: A purpur-ról nem esett szó a piacon :).
Bezzeg egy éve győzködöm a molnárt, hogy hozzanak durumlisztet (azaz őrőljenek), azt mindig halogatja csak. Pedig gyúrt tésztához remek lenne!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.17. 20:43:09

Köszönök szépen!
Szeretek kísérletezni, de ettől most szerencsésen megmenekültem. :)
Amúgy, ha ízletes, akkor nagy baj nincs, legfeljebb félbe kell vágni a parizert, hogy ne lógjon nagyon ki. :D
A purpur liszttel tettem volna egy próbát, de nagyjából az a kategória, mint a durumliszt, vagy a világos malátaliszt. Mindenhez használják, de sehol nem kapni, vagy ha van, aranyáron.
Volt, mikor ilyen laposra sikerült a kenyér - a hőskorban -, de főként a túltolt rozsliszt, no meg a nem megfelelő kelesztés miatt. Nekem is megvan a kipróbált receptem, említettem is már ehelyütt, másként készítem, mint András, de bevált.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.17. 20:44:14

A helyesírás-ellenőrző ismeri a purpurt, szóval nagy baj nem lehet.

2016.10.17. 21:13:35

@Waka: Purpur előkeveréket látok csak, 25 kg-os zsákokban a neten. Ebből sütnek mindenhol szerintem. Blogkocsmai mennyiség. :)
www.backaldrin.com/Content.Node/hu/kontakt/anreise/megkoezelithetoeseg.hu.php

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.17. 22:07:37

@pizzaszeletvágó: azert tovabb elunk meg igy is mint a tartositoszerek elott...

A fickó 2016.10.17. 22:15:02

@pizzaszeletvágó: Melyek azok az összetevők, az itt felsoroltak közül, amelyek lerövidítik az életet. Mindegyik veszélytelen.:) Az enzimek csak technológiai segédanyagok, nem is kéne feltüntetni, nem maradnak meg a kész termékben, a dextróz, a szőlőcukor, a tricalcium foszfát a sütőpor alapanyaga, a nátrium-diacetát a sejtfalak alkotóeleme, a aszkorbinsav meg ... szóval ez egy jobb modern kenyér. :)

Megnézem már, az általam kedvelt olasz kenyeret, mit tartalmaz:

TK búzaliszt, olívaolaj, élesztő, dextróz (szőlőcukor), só, malátázott búzaliszt, etil-alkohol (ez a tartósítószer) és egyben a mérgező komponens is.:D Még jó, hogy, ha pirítóst csinálok belőle elpárolog. :D December 12-ig eláll, azért az alkohol tud valamit. :D

Én inkább azt mondanám, hogy a mai élelmiszer ipari termékek csak simán szarok (minőségileg), tisztelet a kivételnek. Nem hinném, hogy ezek rövidítik le az életet, amúgy meg mihez képest ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.18. 00:05:40

@pizzaszeletvágó: Malátalisztet én is találtam, Kazahsztánban van eladó. 3000 tonna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.18. 00:07:09

@A fickó: Jobb tőle a kenyér, mint nagyanyáink idejében, vagy akár az Átkosban?

2016.10.18. 10:03:41

@A fickó: konkrétan kurva szar kenyér volt, maradjunk ennyiben. Ez mindent ütött eddig, amit az elmúlt 20 évben vettem.

Egyébként egy picit kezd elegem lenni megint. Abból, hogy itt többen szándékosnak tűnően értik félre a mondataimat.
Az elmúlt napokban ez a negyedik, négy különböző kocsmatárstól.
Minden alkalommal én magyarázkodjak? :(

Most: Azt mondtam, hogy a modern élelmiszer ipar öl. Nem fogok ezen a blogon bizonyítékokat sorolni, az egy külön blog témája lehetne.
Majd ezután írtam egy modern kenyér összetételt, mert pont egy kenyeres blog bejegyzés van napirenden, ősi-modern összehasonlításban.
Írtam én azt, hogy a felsorolt összetevők bármelyike konkrétan öl? Írtam? Vagy hülyének néztek, hogy nem tudom, ezek mik???

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.18. 12:41:55

@pizzaszeletvágó:

Nem gondolnám, hogy rám célozgatsz, de ha így volt, akkor visszalövök. Ne legyél paranoiás! Ez nem az a kocsma, itt kések szoktak röpködni, de már kiment az élük, letört a hegyük.
Lassan harapni sem tudunk, mert elfogy a fogunk, píz meg nem fussa újra. Látni meg már csak műszemmel tud itt a többség, így biztosan nem néz hülyének senki ( mert nem is lát ).;D
No!

Mellesleg én nem tudom, hogy te mit tudsz, én csak azt tudom én mit tudok. Szerintem vicaversa mások esetében is. Egyébként ez a magas légnyomás, ami napok óta van, engem is megvisel.

Inkább beszélj arról, hogy leszüreteltél már? Illetve hogy állsz a katicával? Felénk idén alig volt. Se piros, se más féle. Felénk penészgomba volt/van/lesz(?).

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.18. 12:46:01

@Waka:

Nem jobb, csak felfújtabb, és a népek most ezt szeretik. Van aki szkkadt keneret nem is hajlandó megenni. A fentiekben emlegetett műsorban is ezt hangsúlyozták, hogy a régi lisztek nem keltek fel ennyire, és sűrűbb volt a kenyér. A másik ok, hogy tartósítnai kell valahogy, mert a tömeggyártás magában hordozza a tömeges fertőzés veszélyét is. Nagyanyáink szalicileztek, ma meg más anyagokat raknak a tartósított ételekbe. Meg kurkumás lében áztatják a csirkét, hogy sárga legyen a húsa, ezért aki meg még nem látot igazi kapirgálós csirkét, az birka módra el is hiszi, hogy ez az.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.18. 13:16:37

@pizzaszeletvágó: ha ram is gondoltal, en nem ertettelek felre
cask engem nem erdekelnek az osszetevok, meg a genmodositas stb. eletemben nem neztem meg semminek a csomagolasan, hogy mi van benne, nem vagyunk egyformak
azert megnezem, hol vasarolok, termeszetesen, ez fontos

a bolti kenyerek java szar, ez az ara, hogy 1 hetig is elall es nem draga/ sajnos gyakran veszunk ilyet is, visszasirom olyankor a jooreg kenyergyari 3,60-ast/
/van azert jo kenyer is, jo peksegek/
az ketsegtelen, hogy az otthon sutott a legjobb, ha valaki kitanulja, mi sima kenyersutogeppel is job kenyeret sutunk, mint a boti 1 dollaros zacskos/

jelzem Mary el volt ajulva a Magyar kenyertol , valami peksegbol hordta ecsanyam azt hiszem

namost az is teny a technika fejlodik, adalekok, tartositok nelkul a fel vilag ehen halna

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.18. 13:19:19

reggeli rantotta, utana kezdodik a festes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 15:28:02

@hagyma: No, akkor mostmár van új házatok!
Szabad ismét gratulálni? Ezt még odaát se minden nap adja elő az ember!
Ha tanácsolhatok: festésnél ne hallgass Maryre, ha sötétre akar bármilyen falat festeni!!! A nagylyány megtanulta saját kárán (mert újra kivilágosítani legalább 3 réteg festék :) ) Ezt azért mondom, mert az új lakástulajdonos lányok hajlamosak sötét színeket választani - tapasztalat az ismerettségi körömből!

Ha nem is megyek le kenyeret sütni, meg tanítani - valószínűleg megpróbálok kinn kovászt készíteni. Ha sikerül, küldök belőle, meg leírást is Marynek.

Még egyszer sok-sok boldogságot és csodás éveket kívánok az új házban! Neked meg sok kerti munkát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 15:34:42

@pizzaszeletvágó: Ha félreértenek - négyen is, akkor tán tényleg van valami gond a fogalmazásoddal. Ahogy @látjátok feleim szümtükkel: is mondá, mi nem célzunk, csak lövöldözünk. Nem hiszem, hogy a jelenlegi közönségből bárki is bántani akarná a másikat - bármilyen témában. Kicsit tán több szarkazmus hangzik el, mint másutt, de szerintem ez mindig jóindulatú!

Dikusz 2016.10.18. 17:28:02

@Waka: vedd meg:DDD
Egyszerű a dolog (innen a gép elől, biztos lenne vevő rá:)

Ez vagyok 2016.10.18. 18:36:08

@A fickó: A sütőpor a nátrium-hidrogén-karbonát, nem a trikálcium-foszfát, az a trisó, amit régen a szappanos mosáshoz vízlágyítóként használtak.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.18. 19:40:28

Ismeritek a cserimojót?
Nézzétek meg a Wikin, és aki látja valahol, feltétlenül vegyen ( lidi ), mert nagyon finom gyümölcs. ÉS! A magja rovaröló szer.
Nekem van egy méteres fácskám, meg kettő kisebb, már 3 évesek, előbb-utóbb termőre is fordulhatnak, csak az a baj, a fagyot nem bírja, teleltetni kell.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.18. 20:01:27

Ez egy jó oldal, sok egzotikus gyümölcsöt ismertet. Én longant már vettem a tescoban és majdenem olyan, mint a licsi,

shanghaibanelni.blog.hu/2014/01/28/gyumolcsok_806

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 20:12:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ettem sokat az USA-ban, mert a nagylyány rákattant :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 20:22:47

@látjátok feleim szümtükkel: Ez egy szuper poszt! Igazán! Nagyon sok itt említett gyümölccsel találkoztam az USA-ban, de soha nem tudtam, érdemes-e megkóstolni. Most már tudom, mire számítsak!

turósmácsik 2016.10.18. 20:56:06

@látjátok feleim szümtükkel: Ez komoly hiánypótló gyűjtemény! Szuper, köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 21:11:59

@látjátok feleim szümtükkel: Nem piszkákálódásból, de utánanéztem ennek az "ősbúzának", és másfélszerese a sikértartalma, mint a mai kenyérlisztnek ...
hu.wikipedia.org/wiki/Alakor#Fajt.C3.A1k

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.18. 21:19:18

@látjátok feleim szümtükkel: Találtam valamit ezzel kapcsolatban, ami nem biztos, hogy igaz, de neked jó lenne:

"az alakorban levő gliadin kisebb mértékben mérgező a lisztérzékenyekre. Olyan sikért tartalmaz, ami a legtöbb gluténérzékeny ember számára biztonságos, és nem okoz olyan allergiás reakciókat, mint a modern búzasikér. Lisztérzékenység esetén fogyasztása előtt ajánlott az orvosi konzultáció. Az alakor gluténja különböző a legtöbb búzáétól mert csak 14 kromoszómát tartalmaz szemben a tönkebúza 28 és a modern búzák 42 kromoszómájával. Ez megváltoztatja a glutén felépítését, ami magyarázat lehet arra, hogy miért tűrik jobban a gluténérzékenyek."

Sajnos a hivatkozás a Wikipédia, ahol viszont ez már nem szerepel. Vagyis valószínűleg nem igaz ...

A fickó 2016.10.18. 22:24:13

@Ez vagyok: Igazad van, az a trisó. A sütőpor egyik alapanyaga nem a tri, hanem a monocalcium-foszfát, a másik a nátrium_hidrokarbonát (szodabikarbóna), a harmadik a nátrium-alumínium-szulfát.
Bár én borkősütőport használok.

A fickó 2016.10.18. 22:47:31

@pizzaszeletvágó: Nem kétlem, hogy szar kenyér volt, de messze nem olyasmi, aminek hosszútávú fogyasztása megrövidíti az életet. Nekem, tényleg úgy tűnt, hogy példaként hozod fel erre, a kenyér összetevőit. Szerintem, félreérthető volt, bocs. :)

A fickó 2016.10.18. 22:57:56

@látjátok feleim szümtükkel: ... hogy sárga legyen a bőre, nem a húsa. :) A sárgára röppen a nép. :D Az pari tojás, is már szinte narancssárga, hőre fakuló vicc kategória. Még jó, hogy van egy jó tojásforrásom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.19. 08:00:38

@Andrass9:

Én már nem nagyon hiszek ezeknek az adatoknak, mert az biztos, hogy a régi kenyér ritkán lett magas, majd ahogy egyre inkább hozzá lehetett jutni a finom liszthez, annál szebb lett a kenyér. Ezt a házi sütések alapjántudom állítani.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.19. 08:02:34

@A fickó:

Gyere el, és veszünk neked sárga csirke húst. Még főzés után is sárga a színe.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.19. 08:05:59

@Andrass9:

Azért is jó, mert kiderült, hogy sok éve van egy natál szilvám, amit azért őrizgetek, mert csodásan finom illatú a virágja. Könnyű dugványozással szaporítani. Én nem faként kezelem, így még nem nőtt nagyra. Módosítás lesz tavasszal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.19. 13:11:03

@Andrass9: koszonjuk, rengeteg melom less meg vele, ez nem uj haz, halistennek a falak java feher, a konyha felet az elozo tulaj sotetkekre festette, de megoldom, mar meg vannak a festekek, Mary vilagosakat valasztott
a kert kicsi az erdo nagy de egy resze dzsungel, azt less fel ev mire renbe rakom, nem is vagok bele cask ha hazajottunk jovore otthonrol, iden cask 2 gyumifa

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.19. 13:16:02

@A fickó: A CBA árul Alemitta csirkét, a feketelábút. Hallanád a népet, mit kárognak, hogy "fúj de ronda az a fekete bőr". Pedig a csirke igazán finom!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.19. 13:17:41

@hagyma: Látod, nem tévedtem a sötét festéssel :) Szerencsére az előző tulaj felesége volt csak meghuzatva ...
Laktam sötétre festett lakásban egy évig. Szabályosan depressziós lettem tőle, ezért is vettem házat magamnak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.19. 13:53:05

@Andrass9: halistennek cask egy fal a konyhaban, talaltam meg kek festeket, de szerencsere nem fejezte be:)
ez egy 10 eves haz valaki elkezdte felujitani, az ablakok vadiujak, duplak, legkondi uj, kivulrol rendben van
festes es a floor amivel kezdeni kell valamit surgosn
mingya' megyek is

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.19. 18:55:22

Köszönök szépen!
Ez is megvolt.
Meghoztuk a fákat, 15 db, kisámfáztuk vele az autót. A magamét leföldeltem a Hegyen, hétvégén ültetem. Három óra lett mire hazakeveredtem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.19. 20:53:27

@Waka: Le is kell azt földelni, nehogy belecsapjon a ménkű :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.19. 20:57:21

Végeztem a Habanero eltevésével. Végül is 7 kiló volt, de az is rengeteg. Most nem higítottam semmivel, csípjen, ahogy bír!
Csíp is :)

A fickó 2016.10.19. 21:49:03

@Andrass9: A fekete lábú az nem egy egyszerű állat, mert fekete a tollazata is és a bennmaradó tokok miatt sem népszerű a kinézete, meg elkészíteni sem egyszerű. Alacsony hőmérsékleten "forrázzák", hogy ne repedjen a bőre, ill. nem főjön meg a húsa. Könnyű cipőtalpat kreálni belőle, a mellét, meg egyenesen művészet jól megcsinálni. Picit túlkészül és ott a baj. Egyébként van nekik sárgalábú, azzal könnyebb bánni és jobban is tetszik a népeknek - rántani szerintem jobb is az. A fény utcain alkatrészenként is megvehetőek, csak előre kell szólni, mert ott a csirkésnél bontják őket.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.20. 07:44:57

Kérdés, hogy ez a kenyér mitől alakor? Legalább a fele más lisztből és összetevőkből van, így nem derült ki mit tud ez a liszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.20. 09:34:19

@látjátok feleim szümtükkel: A kérdés jogos! Az is, hogy miért rozskenyér az, amiben csak 40% rozsliszt van MÉ 2-81/01/05).
A molnár szerint önmagában nem alkalmas kenyérnek, annyira ragacsos, ezért mindenképpen keverni kell más liszttel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.20. 13:53:27

@Andrass9: hat en nem ertem ezt az egesz mizeriat, a jo kenyer jo buzalisztbol van, nekem az a kenyer a rozst egyek arozsomakaok, az osi buzat meg az osemberek
uff
@látjátok feleim szümtükkel: nincs pince, ez egy kis manufaktura haz az erdoben 1 acre erdovel, a magyarok nem is neveznek haznak, mert nem tegla, de mi szeretjuk es egymast is, mar regen megbeszeltuk, akar egy cabinban is tudunk elni egyutt, cask legyen a mienk es legyen sajat
a szeretet es szerelem, elet nem a haz nagysagan es minosegen mulik, most eppen a azon dolgozunk, hogy olyan legyen belulrol, ami beket es szeretetet sugaroz
nekunk
nem a kulvilagnak

Ez vagyok 2016.10.20. 17:52:48

@hagyma: Ezt nagyon szépen írtad, szívemből szólt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.20. 18:07:17

@Andrass9:

No de akkor csak rozsos kenyérnek lehet/kell nevezni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.20. 22:00:44

@látjátok feleim szümtükkel: Azt csak akkor, ha kevesebb, mint 40% a rozsliszt tartalma. Ez az élelmiszeripari szabvány.

Topy 2016.10.21. 10:16:56

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: tisztán látszik, hogy el kell indulni a borogyinói kenyér irányába :)
de a klasszik felé, mert már Limaránál is az erősen fehér lisztes változatot láttam, pedig ott az arányok erősen a rozsliszt felé húznak
pekinfo.hu/component/content/article/53-tradicionalis-orosz-kenyer.html

na, itt van egy ígéretes darab: www.hajokonyha.hu/borogyinoi_kenyer

az őszi bringatúrán épp belehúztunk: borogyinói fekete kenyér, vaj, füstölt hal, pár csepp citrom... nagyon jó! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.21. 18:29:27

@Topy: Nekem nagy kedvencem a fekete orosz kenyér rengeteg vajjal. Na jó, lehet kis mustár is :)
Idehaza, meg a saját sütésben inkább félbarna, esetleg rozsos, amit eszem. Okulásnak készítek ilyen elvetemült dolgokat, mint az Alakor kenyér :)

2016.10.23. 11:04:12

@Andrass9:
"Ha félreértenek - négyen is, akkor tán tényleg van valami gond a fogalmazásoddal."

borítékoltam ezt a válaszodat sajnos,
ez ugyanaz a sértés, ami miatt két és fél évig nem jöttem vissza a blogodra, akkor is ezt írtad, ezt jó lenne ha átgondolnád, nincs jogod engem, de senkit sem ilyen tanárosan kioktatni, engem vagy mást megítélni, bloggazdaként se, immáron kétszer is, mert nem tudsz rólam semmit. (konkrétan fogalmazás az egész életem, nagyon komoly szövegek, de nem részletezném...)
vagyok annyira úriember, hogy a múltkori esetet nem hánytorgatom itt mindenki előtt fel, nem írom meg, nem teregetem ide a magán levelezésünket, hogy hogyan és miben voltál inkorrekt, csak még egyszer: nincs jogod ilyet írni senkinek, nem tudom honnan veszed a morális, erkölcsi bátorságot
Én visszajöttem, mert ez az utolsó értelmes társaság a neten, ahol még hozzászólni érdemes, de veled nem könnyű András! Veled se.

@A fickó: igen, már látom, hogy jogosan érthetted félre, részemről fátylat rá

@hagyma: dehogy, nem rád gondoltam

@látjátok feleim szümtükkel: mostanában lehet, hogy túlérzékeny vagyok az értetlenségre, lehet, hogy öregszem? :)

Tisztelt blogkocsma!
Próbáltam még ezek után is hozzászólni értelmesen a paradicsomos halhoz, de látom nem kellek ide.
Viszlát 3 év múlva!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.23. 19:58:01

akkor jo
ja es nevedd azert tul komolyan az internetet:)
ha valakik azt mondja hogy hulyeseget beszelsz, akkor 2 lehetoseg van, vagy tenyleg hulyeseg, vagy az nem erti aki mondja, hogy hulyeseg
es a bolti kenyerek tenyleg eleg szarok a multiknal
azert kell tartositani
teketizi

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.24. 07:37:51

@pizzaszeletvágó: "Én visszajöttem, mert ez az utolsó értelmes társaság a neten, ahol még hozzászólni érdemes, de veled nem könnyű András! Veled se."

Oszt jól bele is rúgsz mindenkibe, ahelyett, hogy átlépnél az ilyen "sértegetéseken". Te tudod, de azt úgy tűnik nem tudod, hogy rohan az idő. Majd megtudod, de visszaút nem lesz, és a benned maradt szavak már soha nem fognak kijönni.

www.youtube.com/watch?v=GHgHjWFgRjk