Idén is sütöttem paradicsomot, és bizony abból mindig marad kis lé és oliva a tepsiben. Kidobni vétek lenne, ezért feldolgozom.
Egy keveset még adjusztáltam az eredeti keveréken.
Hozzáadtam még:
- 2 dl olivaolajat
- egy marék nagyon csípõs csilit (Wakától a piros, bár ez még zöld)
- 3 nagy girizd fokhagymát
A tepsibõl származó folyadékot átszûrtem, a fûszerek íze már benne van a lében, és az olajban. Biztos ami biztos, a szűrőből kipasszíroztam, amit lehetet (például a sok krémes fokhagymát).
Az olaj tetejét lehalásztam a fazékból egy serpenyõbe, amihez öntöttem még olajat, majd felhevítettem. A csiliket vékony karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágtam. Elõször a paprikát tettem az olajba, azt alaposan át akarom sütni, hogy a kapszaicin kioldódjon belõle.
A lábasban addig forraltam a maradék lét, amig már sûrû lett a paradicsom része. A csili is megpirult, beleszórtam a fokhagymaszeleteket. A besürített paradicsomlevet a saját maradék olajával elosztottam a kisüvegek között. Végül leszûrtem a csilis olajat is, amibõl kimajszoltam a szép pirosbarna fokhagymaszeleteket. Csíptek ám rendesen!
Az így született olajat is elosztottam az üvegek közt. Ami már nem fért bele, azt egy régebben készült csípõs olaj feltöltésére használtam (ez a mai nappal elfogyott egy arrabbiata tuningolása alatt:). Az üvegeket még forrón lezártam, majd felcimkéztem.
Ez az olaj sokáig eláll, ezért is remek ajándék a kisüvegekben.