Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy extra finom fűszerolaj

2016.10.03. 07:00 Andrass9

Idén is sütöttem paradicsomot, és bizony abból mindig marad kis lé és oliva a tepsiben. Kidobni vétek lenne, ezért feldolgozom.

10.jpg

Egy keveset még adjusztáltam az eredeti keveréken.

Hozzáadtam még:

  • 2 dl olivaolajat
  • egy marék nagyon csípõs csilit (Wakától a piros, bár ez még zöld)
  • 3 nagy girizd fokhagymát

11.jpg

A tepsibõl származó folyadékot átszûrtem, a fûszerek íze már benne van a lében, és az olajban. Biztos ami biztos, a szűrőből kipasszíroztam, amit lehetet (például a sok krémes fokhagymát).

12.jpg

Az olaj tetejét lehalásztam a fazékból egy serpenyõbe, amihez öntöttem még olajat, majd felhevítettem. A csiliket vékony karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágtam. Elõször a paprikát tettem az olajba, azt alaposan át akarom sütni, hogy a kapszaicin kioldódjon belõle.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A lábasban addig forraltam a maradék lét, amig már sûrû lett a paradicsom része. A csili is megpirult, beleszórtam a fokhagymaszeleteket. A besürített paradicsomlevet a saját maradék olajával elosztottam a kisüvegek között. Végül leszûrtem a csilis olajat is, amibõl kimajszoltam a szép pirosbarna fokhagymaszeleteket. Csíptek ám rendesen!

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Az így született olajat is elosztottam az üvegek közt. Ami már nem fért bele, azt egy régebben készült csípõs olaj feltöltésére használtam (ez a mai nappal elfogyott egy arrabbiata tuningolása alatt:). Az üvegeket még forrón lezártam, majd felcimkéztem.

21.jpg

Ez az olaj sokáig eláll, ezért is remek ajándék a kisüvegekben.

38 komment

Címkék: oliva fokhagyma csilipaprika sült paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2011738473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.03. 11:42:13

Én a gyömbérrel ízesített olajat díjazom, bár a csilis sem rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.03. 15:53:39

@látjátok feleim szümtükkel: Azt még nem próbáltam! Ami késik, nem múlik.
Sokféle tunkolnivaló olajat készítünk, mióta egy olasz étteremben pizzatésztából csipkedett, frissen kisütött zsemleszerűséget adtak fűszeres olivával előételnek!

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.03. 18:30:37

@Andrass9:

Nem vitatom, hogy jó volt, de biztosan nem volt olyan jó, mint amikor gyerekkoromban az olajütőből hazavittük a saját termésű napraforgó olajat. Tálkába öntöttük, és kenyeret mártogattunk bele, a fűszer csak só volt, de az olaj nagyon friss. Azt az ízt később már nem lehet előhozni semmilyen olajból.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.03. 20:13:13

Ital mellé is príma, el lehet vele kvaterkázni álló este.
@látjátok feleim szümtükkel: Igaz.
Ma elmentem egy utolsó adag üvegért a gazdaboltba, szerdán le kell szedni mindent, mert jön a zegernye. Lesz ecetes is, fajtánként, hogy mindenkinek legyen kedvére való. Tegnap elkezdtem megásni az almafák helyét. Pontosabban csákányozni. Úgy fáj a kezem, alig tudok fogni. Bár még nem kaptam visszajelzést a faiskolától, azért előkészülök.
kepfeltoltes.hu/view/161003/2016100219021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/161003/2016100219025_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.03. 20:23:42

@Waka:

Kőbányát nyitottál? Jó lesz, ha figyelsz, nehogy a konkurencia belekösön.

Mondjuk erre más a talaj, de mi soha nem ásunk ekkora gödröt, csak akkorát, hogy bele férjen a gyökérzet. Oka, hogy a gyökérnek támaszték kell, mert csak akkor tud kapaszkodni. Ha nagy gödröt ásunk, a laza földben hamarabb megdől, és nem is ösztönzi a gyökeret növekedésre.
Minden fa megfogta eddig.

2016.10.03. 20:31:12

@látjátok feleim szümtükkel: ezért szoktam a frissen ültetett gyömőcsfát karózni, 2-3 év múlva veszem ki mellőle

@Waka: ezek nem ültető, hanem régészeti kutató gödrök! Így álcázod a tiltott kutatást? Pannóniában? Ugyonott római pénzérmék eladók? :) Ott a képen a gödör sarkában nem Attila kardjának markolata látszik?

2016.10.03. 20:37:16

@látjátok feleim szümtükkel: ezt feleségem szokta emlegetni, ezt a friss olajat az olajütőből, én hiszek nektek :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.03. 21:39:00

@látjátok feleim szümtükkel: Kell neki valami élettér az első pár évre, aztán úgyis elindulnak a gyökerek a maguk útján.
@pizzaszeletvágó: Az nem volt, de fél méter mélyen találtam egy féltartós tejes zacskót a kilencvenes évek elejéről. Hogy a csudába került oda?

2016.10.03. 21:57:19

@Waka: azt nem tudom, de amikor kb. 5-600 év múlva a jövő régészei visszajönnek a Földre, az eredet bolygóját kutatni, akkor majd a "nájlonzacskók korának" fogják elnevezni csökevényes kultúránkat, minden valószínűség szerint :)

2016.10.03. 22:06:53

"egy marék nagyon csípõs csilit (Wakától a piros, bár ez még zöld)"

-Miért fekete ez a piros chilli?
-Mert még zöld!

:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 01:31:29

ez nem az en palyam
viszont komposztalashoz hasznalsz komposztalo ladat?
mert ma arrol olvastam azindexen

@Waka: minden jel szerint jovo heten en is elkezdem asni a ket barackfa helyet:)
/bar meg mindig gondolkodom, hogy mas legyen-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.04. 12:41:52

@hagyma: Nekem az a műanyag láda nem vált be, én klasszikusat használok lécekből összerakva. Kell belőle legalább kettő, ha nincs kedved három hetente megforgatni :) Nekem van 5, abban pont elférek. Levélhez pedig ideális volt egy közönséges - méter magas hálóból kialakított - henger. Annak továbbfejlesztett változata geotextillel van betekerve, hogy ne száradjon ki. Az ötből négyet az önkormányzattól kaptam ingyen, csupáncsak el kellett nekik magyaráznom, hogy hogyan lehet a diólevelet komposztálni. Másoknak meg kell hallgani az ő előadásukat az ingyenes rekeszhez :)

Ez vagyok 2016.10.04. 17:01:38

@hagyma: kepfeltoltes.hu/161004/konyhakert7_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez a "hagyományos" komposztáló. Ha a komposzthoz akarsz férni, szét kell szedni.
A műanyagnál alul van két felhúzható ajtó a szemközti oldalakon, ott kikotorható. Ez praktikusabb, de és a hagyományost jobban szeretem.

Ez vagyok 2016.10.04. 17:34:14

@látjátok feleim szümtükkel: A fának az előírás szerint 1x1x1 méteres gödröt kell ásni. Én volt, hogy követtem ezt, aztán csak 0,8x0,8x0,8-ast és így tovább az egyre kisebbek fele. A magról kikelt vadbarackot pár hónapja már csak 0,3x0,3x0,3-ba vájtam be.
De, amiket az egyköbméteres kiásásba ültettem, tokjok még ma is.
Waka erőfeszítéseit mintha a magaménak látnám, mert volt, hogy sok kő és gyökér tette próbára az erőmet.
Tudom, hogy milyen nagy dolog ez, így minden elismerésem az övé.
Namost, ez a köves-agyagos talajra vonatkozik.
Az alföldi homokban teljesen másképp működik a faültetés.

Ez vagyok 2016.10.04. 18:48:43

@Andrass9: Írtam, hogy ez a hagyományos :)
Bár, Amerikában lehet, hogy ennél sokkal jobbak vannak, mint a mi "hagyományosaink".
A szomszédasszony csak úgy leönti a földre egy kupacba, abból is komposzt lesz :)
Én, mikor már nagyon "büdösek", szórok rá ammónium-nitrátot és eltűnik a szag. A mikroorganizmusok akkor dolgoznak jobban, ha nitrogénhez jutnak.
Vannak komposztálást gyorsító vegyszerek, de ezeket én a gyomirtó és a rovarirtó mérgekhez sorolom, így nem használom.
A fuldai apátságban az apácák bioveteményesében Wuxallal locsolják a komposztot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 19:23:14

@Andrass9: @Ez vagyok: az is fa volt, amirol tettek fel videot, hogy kell elkesziteni, cask ladanak hivtak a cimben
pont ilyesmi volt mint a fotom
index cimlapon volt es eszembe jutott lehet tenyleg erdemes komposztalni
es elkesziteni sem ordongosseg

szerintem a mi talajunk valami lossz lehet ranezesre

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.04. 19:25:05

@Ez vagyok:

Hát a mi kertjeinkből csak egyik homokos, a másik sajnos vacak fekete agyag, gyorsan megszívja magát, aztán amikor kezd kiszáradni, a teteje olyan, mint a beton.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.04. 19:28:03

@Ez vagyok: A komposztálást gyorsító szerek NEM vegyszerek!!! Azok baktériumok és gombák, amivel tényleg gyorsíthatod a lebomlást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.04. 19:31:05

@hagyma: Nem árt megnézned mennyire savanyú nálad a talaj. NewEnglandben gyakorlatilag semmi hazai növény nem él meg (pl. Orgona), mert ott a rhododendron meg az Azalea a divat, amik savanyú földet szeretik. A sárgabarack is utálja, neki meszes (lúgos) talaj kell inkább.
A komposztálás viszont mindenütt nyerő, mert visszaforgatod a szervesanyagot a földbe, amit kivettél. Levegősebbé is teszi, meg tápozza is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.04. 19:31:55

@látjátok feleim szümtükkel: Azt az agyagost lehet komposzttal feljavítani. Nekem is sívó agyag volt a kert, mos meg már morzsálódós humusz ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.04. 19:45:28

@Andrass9:

Trágyával javítjuk, de attól még agyag marad.

Esik az eső, nő a fenyő alatt a barna csiperke ( ki szoktam mosni a dobozt amiben árulják, és a vizet a fenyő alá öntögetem ), de sajnos a meztelen csiga nagyon szereti. Igyekszem összeszedni, sötétedés után, 7-8 óra körül már mozognak.

A legjobb komposzt gyorsító a locsolás, és a tetejének valamilyen módon való takarása, de nem a lefolytása, mert levegő is kell a folyamathoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 20:09:57

@Andrass9: hat jovo heten, ha nem jon kozbe semi megkezdjuk a koltozest
egyelore meg egy asom sincs
less dolog nov 1-ig a vegleges bekoltozesig hazon belul es kivul

sot most olvastam, hogy a komposzttal futeni is lehet
bar en maradok villamosenergianal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.10.04. 20:46:12

Köszönök szépen!
@pizzaszeletvágó: :) Most mintha rémlene, hogy valamikor 99-ben édesapám ültetett pár saját oltású őszibarackot azon a helyen, de nem bírták a gyűrődést. Pont akkor voltam a Tiszán árvizet menteni, nem volt, aki öntözze.
@hagyma: A sárgabarack esetében az alannyal is lehet variálni a talajtól függően. Lehet mirabolán, valamilyen szilva vagy kajszi. Kötött talajon az első kettő, homokon az utóbbi.
@Ez vagyok: Én is így tanultam, de megalkudtam magammal 80 centiben.
@Andrass9: Szerintem a komposzt titka, a gomba, és hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a talajjal az anyag. Persze kell neki levegő és nedvesség is. Anaerob körülmények között nehezen bomlik le, és a tápanyagok is elillannak belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.04. 21:25:42

@hagyma: Az angol királyi udvarban ananászt termeltek komposztfűtéssel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.04. 21:27:07

@Waka: Nomeg az összetétele sem mindegy! Kell bele rendesen cellulóz is (ágnyesedék), nem elég a levél és a konyhai hulladék. Én nyár végén a metszés nyesedékét ledarálom, és a komposztba keverem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.04. 22:36:27

@Andrass9: lehet belevagok a weavervillei kiralyi udvarban

Ez vagyok 2016.10.05. 16:13:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk sárga agyag a talaj. Emiatt találtam ki a zöldmulcsozást. Alatta mindig nedves, morzsalékos marad és a növénykék szépen növekednek öntözés nélkül is.

Ez vagyok 2016.10.05. 16:14:31

@Andrass9: Igen. Most már kiműveltem magam alaposan a neten :)

Ez vagyok 2016.10.05. 16:18:05

@Andrass9: A jópár éves komposztozástól már nálam is egyre barnább és morzsalékosabb. A gyökérzöldségeket és a krumplit úgy vetem, hogy bő komposzt, homok és széna jó vastagon és beletaposva. Így szép nagyok lesznek.

Ez vagyok 2016.10.05. 16:24:05

@hagyma: Ez van nálunk is. Végülis jobb, mint a homok.

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.05. 18:40:25

@Andrass9:

Nem tudom az milyen komposzt lehet, de a volt házinénink szerint lótrágyára szalmát kell teríteni ( meleg taltpnak nevezte ), és az ad fűtést az üveg alatt, más trágyát, komposztot nem emlegetett. ( Komposztot pedig ők rendszeresen csináltak, mert kertészek voltak. ) Ezt úgynevezett holland ágyban csinálták, ami egy kb. térdig érő árok, ennek van legalább 50 cm magas talaj feletti fala, és erre tették az üveget a napos oldal irányába lejtősen, hogy a csapadék lefolyhasson. A tavaszi fagyok idején erre raktak nádszövetet éjjelre, hogy ne hüljön ki.
Ettől a kertészettől van vagy 10 tő rózsám, amit még az ötvenes években ültettek. Én már többször áttelepítettem és mindig megmaradt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.10.05. 19:10:34

@látjátok feleim szümtükkel: Elsősorban szalma, meg lóalom volt az alapanyag. Jó a széna is, az is felforrósodik (nálam 75C-re felmegy a komposztban a frissen nyírt fű!)

látjátok feleim szümtükkel 2016.10.05. 20:07:00

@Andrass9:

A füvet általában akkor nyírják, amikor meleg van, nem csoda, hogy befűlik. A melegágyat akkor kell készíteni, illetve akkor készítették régen, amikor még nem volt fű, január-február-március hónapokban. Áprilisban már vitték a piacra a palántát. Ezt küvetően a melegágyban a cserepes növényeket virágoztatták, vagy szaporítottak dugványokat. Láttam olyat is, amikor a mélyágyban nem melegtalpon, de földbe ásott ágyban gerberát neveltek télen, meg szegfűt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.10.05. 20:50:00

@látjátok feleim szümtükkel: a fuvet mindig nyirni kell
/OK ha ho takara el, akkor talan nem/
heti szinten
süti beállítások módosítása