Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy őszi nyársaLás hagymáék kedvéért

2016.09.21. 07:00 Andrass9

Budapesten már egyáltalán nem lehet avart égetni. A kerti hulladékok egy részét meg nem is komposztálja az ember, ha az fertõzött (pl. paradicsomvész után). Persze ingyen nem viszik el, pedig komposztot készítenek belõle, amit nyereséggel eladnak.

19.jpg

Egyetlen módszer a rendelet kijátszására, ha az ember szalonnát süt. No persze nem a száraz paradicsomszár felett! Az a gyújtós. Néhány szép száraz barackfaág, meg egyéb fadarab a tetejére, és már készül is a szalonnasütõ parázs.

A lényeg, hogy odakészítsen az ember egy nyársat és kenyeret a tűz mellé kisasztalon:

  • 1 félcentis szalonnaszelet nagyobbra felvágva
  • 1 hámozott hagyma AS felvágva

10.jpg

AS - ahogy sikerül :) Mert a csuda ér rá tüzelés közben a vastagsággal foglalkozni. A tûz szépen leégett, már csak a vastagabb ágak lángolnak kicsit. Az a darab fenyődeszka se árt meg, kikerülöm a nyárssal. Odakészítem egy tetõcserépre a két szelet kenyeret (reggeli sütés). Lustaság okán beszúrom a tûz mellé az egyik nyárstartó oszlopomat, ami eredetileg a kürtõskalácsfát tartotta a tábortûz felett, de most segít a nyársat a helyén tartani.

11.jpg

Elég magasra teszem a nyárs végét, ne a lángon süljön a szalonna.

12.jpg

Amint csepegni kezd, rendszeresen a kenyérre próbálom a zsírt átjuttani. Gyakran mellé is megy. Talán az eddig elfogyasztott lélekfrissítõ is besegített ...

13.jpg

Kezd setétedni, a hagymák is színesednek a nyárson. Kell még egy korty abból a veresbõl, mert már megéheztem.

14.jpg

Szépen zsírosodik a kenyér, megpirult a hagyma is.

15.jpg 17.jpg

Már csak a kenyeret kell megpirítani a nyárson (legalábbis én mindig megpirítom kicsit a parázs felett).

18.jpg

Felszeletelem és ráporciózom a hagyma-szalonna párost, és a maradék bor mellett - élvezve a kert csendjét - elmajszolom.

20.jpg

Remélem hagyma mester és Mary is hasonló jó étvággyal eszi majd az elsõ nyársaLás eredményét az új házukban. Egye kánya, még sört is ihatnak hozzá, mert pálesz még nem lesz ...

Sok szerencsét kívánuk hozzá!

51 komment

Címkék: bor kenyér hagyma szalonna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1011730245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.21. 13:40:48

hat en elsore hagyomanyos nosztalgia nyarsalast rendezek:)
altalam vagott es meghegyezett fanyars, egeszben a szalonna /bevagdosva/ es egeszben a hagyma
utana majd varialunk
ez a ketagu vila praktikusabb ketsegtelen
erre mar szurnek fel kolbaszt is:)
egyelore cask varakozas
okt 6 elott nem less kulcs, mar kb 30 kilo papirmunkanal es 1000 oldal online alairasnal tartunk, de tegnap szoltak, hogy meg egyszer ala kell irni amit mar egyszer alairtunk.....
nemm egyszeru itt hazat venni

Vaczak2 2016.09.21. 14:10:59

@hagyma: Szóval megvan a Hagymalovag lovagvára. (Régen jártam erre) Fogadd gratulációmat!
A nyársalás a génekben kódolt atavisztikus élménye, amikor a végtelen sztyeppén a szittya lovas este nyergéből szállván tüzet hamarított és a sercegő ürgecomb felett összehúzott szemmel bámult a zsarátnokba, miközben konya bajsza végén nyálcsöpp hintázott pajkosan. Magam is lelkesen művelem eme sportot, noha menetrendszerű epegörcsök kísérik a műveletet. Nade gyáva népnek nincs hazája, nehogymá az epém mondja meg hogy mit vacsorázzak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.21. 14:21:16

@Vaczak2:
szolid kis haziko az erdoben, de kettonknek tokeletes
/otthon szamba sem vennek, mert nem kohaz")/
de thx
en ilyen koltoien nem tudom leirni, de min.25 ev nem nyarsaltamm es hianyzik, most:)
mondjuk a nejem eleteben nem nyarsalt szalonnat, most majd fog:)
zsiroskenyeret sem evett mielott le nem mentunk a szepasszonyvolgybe
ott meg betolt vagy hatot

Vaczak2 2016.09.21. 15:31:09

Kentucky sandwich: két szelet zsíroskenyér között egy Hagymás Mary

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.21. 16:33:58

Hagyma figyelj nagyon! Az nem jó szalonna, ami nem füstös, csak pirult ( mert úgy is lehet ).;D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.21. 16:56:59

@látjátok feleim szümtükkel: nyarsalni tudok
ha vegre bekoltozunk elkezdek jo szalonnat keresni
az sem egyszeru errefele!

remelem tudunk koltozni, mielott elmulik a nyarsalasi szezon

Ez vagyok 2016.09.21. 17:48:12

András!
Csak nem a szép zöld gyep közepén raktál tüzet? A képekből ez látszik.
Nálunk is égetési tilalom van, kivéve bográcsozás/sütés. Nem bírok haragudni azokra, akik a füst mellé finom kajaillatokat küldenek felém :)
Pedig van, hogy a finom illatokat megelőzően vastag füstöket is el kell viselni.
Amatőrök a tűzrakásban, mert ha egy tábortűz jól megrakott, akkor csak szinte pár percig jön a füst.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.21. 18:41:39

@Ez vagyok: De a fű közepén van a tűz :) Csak oda én már régen készítettem egy tűzrakót, ami nem zavarja a kerti látványt. A föld szintje alatt van, amit a képen látsz, a rács - az van a fűvel egy szintben. Ez a rács megoldás lehetőséget nyújt a levegőnek. Ha bográcsolok, akkor a rácsot négy téglára teszem - úgy nagyobb a huzat :)
A nyárshoz viszont lassú parázs dukál, ezért alacsonyabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.21. 18:42:46

@hagyma: Nyársazni és grillezni mindig lehet! Mi például előszeretettel rakunk télen is tábortüzet - egészen más a hangulata, mint nyáron.

turósmácsik 2016.09.21. 20:18:55

Itt is van már szalonna a hűtőben, gyűlik az avar a kertben is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.21. 21:19:04

Köszönök szépen!
Számomra a legfinomabb illatok (ami az ételt illeti) a szalonnával együtt sülő hagymáé. Ha ezt még a tábortűz füstje lengi be, nekem bizony ettől jobb nem kell. Kicsiny vörösbor - csak a sok zsír miatt -, némi csípős, az ízéért. Tökéletes. Utána csak bámulni bele a hamvadó parázsba, néha belelökni valami vastagabb fadarabot, egész hajnalig el van az ember (már, ha kitart a bor).
Én is így készítem a nyársat, a hagyma pont üveges lesz, a szalonna is megpirul. Praktikusan lehet falatozni, egy szelet szalonna, mellé egy karika édes, zsíros hagyma, egy falat fehér kenyér.

turósmácsik 2016.09.21. 21:22:24

@Andrass9: Az is van! Teleszkópos, szilikonnyelű, nagyon vicces. De csak egyszer használtuk, mert olyan természetellenesen illetlen.

2016.09.21. 21:38:00

@Andrass9: akkor rólad mintázták a Makk Ászt?

2016.09.21. 21:41:57

@hagyma: legjobb a vadrózsa egy éves hajtása nyársnak, van ott olyan? jó zöld, erős, rugalmas, és elég nyers ahhoz, hogy meg ne gyulladjon

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.21. 21:46:15

@turósmácsik: Na, te is úgy jársz, mint a NY-i szelfiző: erővágóval kettévágták a szelfibotját :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.22. 05:20:42

@Andrass9: grillezni mindig lehet, de en valahogy nem kedvelem decemberi hoviharban
nekem az augusztusi szeptemberi max oktobei estek jonnek be
utobbi mar razos, ha esik es fu
remelem iden meg elcsipunk joidot a a nyarsalashoz, de ha nem nem, akkor jovore
erdekes ez mert tavaszt sem tartom sze4zonjanak
nekem a nyarsalas augusztus vege, szeptember, oktober eleje
bogracs detto

@pizzaszeletvágó:
sajnos vadrozsank nincs, de nyesek majd nyarsbotot az erdoben
van 1 acre erdonk, cask talalok 2 nyarsalashoz valo vesszot:)

Vaczak2 2016.09.22. 07:14:33

Nálunk szokássá vált, hogy karácsonykor én főzöm a halászlét az egész szomszédságnak együtt bográcsban a kertben.
Tűz, pálinka, toporgás a hóban (ha van) halászléillat száll a kertek fölött.
Van egy fílingje.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 09:29:01

@Vaczak2: Nem akarsz a szomszédom lenni? Segítenék a pucolásban, nomeg a pálinkával is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 09:31:00

@hagyma: Tavasszal nekem sincs hozzá érkezésem, de az ősz és a tél nem jelent szükségszerűen hóvihart és esőt ...

Vaczak2 2016.09.22. 09:54:01

@Andrass9: Szervezés kérdése az egész.:) Egyszer talán össze is jöhet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.22. 12:30:22

@Andrass9: telen en mar kihagyom
nekem az mar nem filing
hoval is ho nelkul is
minuszokban en mar nem uldogelek a tuz korul
nem vagyok egy Amundsen

Ez vagyok 2016.09.22. 16:50:18

@Andrass9: Na, azért! Nehogymá szegény fűnek baja essen :)
Álszent vagyok a fűsajnálattal, mert a fűvel bajlódok a legtöbbet, emiatt nem igazán kedvelem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 18:31:10

@Ez vagyok: Én csak nyírom és néha tápozom. Ja, meg alkalomadtán kikapálom belőle a pitypangot. Lazzan megint újra kellene vetni, annyi gyom nőtt bele ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 18:31:47

@hagyma: Na jó, de legalább mutasd meg Marynek a posztot, hátha kedvet kap :)

2016.09.22. 19:17:16

@Andrass9: hát én feladtam 12 éve a füvet, rosszul fogtam hozzá, a talajjal, rossz magot vetettem, nem értettem hozzá...
maradt egy kicsi a bográcsoló hely körül, amit jobban gondozok, földet hozattam, magyar maggal újra vetettem, tiszta lóhere már, nagyon jó neki, a többi helyen hagytam kicsit elvadulni a kertet, bokrok, fák. A maradékot és az árkot és az utcafrontot, bokrok fák közét STIHL fűkaszával ledúrom, nem valami vacak szegélynyíróval, hanem mint a közmunkások, olyannal. Ez nem lett csapágyas, semmi baja, pedig nagy a terület és több mint 10 éves a gép. Árban már jobb, mint 2-3 gagyi Bosch ennyi idő alatt. (damilos fej, de erre a motorra már fémkést is adtak)
És tudjátok mi lett?
Madár paradicsom.
Nekem ez így jó.
Éppen az idén tudtam meg, az Év Madara kapcsán, hogy ez a bájos kis bohócmadár tengelic (stiglic) bizony pont abban a kertben marad meg, ahol bóbitát tud nevelni a pitypang! Hát innentől még a pitypang egy része is meg fog maradni, figyeltem is két kis tengelicet, amint szétszednek egy ilyen felmagzott pitypangot és azt csipegetik. Eddig bosszantott, hogy tavasszal megjelentek, majd a fűnyírások után elmentek, nem költöttek nálam. Megvan az ok.

Vaczak2 2016.09.22. 20:47:15

Hát mán én is legyöttem a fűrő' tavaly mer nem bírtam anyagilag meg mindég vegzáltak a zsaruk, így maradt a pia meg a ragasztó néha... fű soha többet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 20:56:53

@Vaczak2: Pedig épp akartalak hívni, nő itt az utcán egy kis parlagfű ...

2016.09.22. 21:08:27

@Vaczak2: én TV-t nézek, na az üt!

2016.09.22. 21:11:26

@Andrass9: azzal te fogsz 'szívni' :) ha a te területed

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.22. 21:21:30

Sthil, Bosch, túrót! Rendes, hagyományos kétkezes kasza, az a valami.:D

Megejtettem az első kiwi szüretet. Muszáj volt, mert a mopszi állandóan alatta kujtorog, és les fölfelé, hogy nem pottyan-e le egy-két érett, bezabálva meg büfizik. Zöld mini, nagyon finom, sajnos a magja miatt nem tudom enni, de turixolva és átszürve jó.
Kacifántos egy növény. Amikor ültettem azt olvastam, hogy nem nagyon kell metszeni, így nem is metszettem, volt is rajta virág rendesen, de termés csak 8-10 szem. Pedig önporzós. Tavasszal erősen visszavágtam, és most lett egy ötiteres vödörrel. Jujuba még zöld és azon is van sok, de elég kicsik a szemek, persze a fa is kicsi.

2016.09.22. 21:29:43

@látjátok feleim szümtükkel: olyan kasza is van, működött is régen, de be kell látni, hogy erősen inhomogén környezetben a gépi erő és furfang nélkülözhetetlen :)
Mi minden van abban a kertben! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.22. 22:25:43

@Andrass9: kedve mar reg megvan
azert megmutatom, bar mint emlitettem volt en egesz szalonnabol es hagymabol fogom kesziteni
/ha nem csuszunk ki az idobol/

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.22. 22:40:08

@pizzaszeletvágó:

Van datolya szilva is, de sajnos lehullottak a termések, pedig idén nagyon sok virág kötött. Banán négy száron virágzott.
Fügéből meg főztem piros húsú almával finom dzsemet. És ha sikerül, vasárnap megnézem érik-e már a gránátalma.:D

Erről jut eszembe, aki teheti ültessen piros húsú őszibarackot, éretten nagyon finom ( ez nincs, de lesz ).

Ja, és ha nem romlik el az idő, beérik a szőlő harmadik kötése is, a második már ehető.

2016.09.23. 08:18:27

@hagyma: gondolkoztam a szalonna beszerzési nehézségeiden, és arra gondoltam, ha tudsz szerezni nyers alapanyagot, egyszerű háti szalonnából egy megfelelően vastag darabot, akkor sima sózással 6 hét alatt finom alföldi jellegű fehérszalonnád lesz, az még talán belefér az időbe, és sütni is jó, legalábbis én jobban szeretem, mint füstölt társait a nyárson, mert ha füstöltre még ráfüstölök, akkor az epekövem haláltáncot jár, még a kiváló egri vörösborom sem segít, és hiába mondja Vaczak2, hogy nem számít mit mond az epe, mert van az, hogy nagyon mondja... :)
tudom, nekem is van egy Eger környéki ismerősöm, aki megdöbbent rajta, hogy "te nyers szalonnát eszel?" náluk a boltban nem lehet olyat kapni se állítólag :)
ettől még a sós fehérszalonnát jobban kedvelem nyárson

2016.09.23. 08:33:52

@látjátok feleim szümtükkel: mindig is csodáltam ezt, szerintem te beszélgetsz is a növényeiddel. :) Én nem tartom magam ügyes kertésznek, nem értek hozzá, próbálkozom, igyekszem felidézni gyerekkori emlékeimet, nagyszülők 2500 négyszögölön kertészkedtek, aztán örülök, ha sikerül azzal a csekély munkával elérni valamit. Őszibarackom, szőlőm, cseresznyém jobb az itteni környező átlagnál, azt szokták kérdezni, hogy csinálom, de ennyi. Ja, tavaly ilyenkor ültettem 3 kis fügehajtást! Na, arra kíváncsi leszek!

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.23. 10:42:09

@pizzaszeletvágó:

Nem tudom, de az tény, hogy már egészen kicsigyerek koromban volt a kertbe egy méterszer méteres kiskertem. Abba én vetettem.
Szerintem parasztnak születni kell.;D

Egy titok van csak. A természetben az ember közreműködése nélkül is nőnek, szaporodnak, teremnek a növények, és még el is igazítják a sort, hogy kinek mennyi élőhely jusson. Erre csak figyelni kell. Pl. sokszor nem kel ki a vetőmag. Mert ugye a természet nem 2 méterre a föld alá szórja, hanem csak a tetejére. No ehhez kell némi segítség és minden megy magától. Sajnos a károkozó gombák ellen nehéz kitapasztalni a természetes védelmet. Nincs rá időnk, terünk, és nincs hol megtapasztalni sem.

Ez vagyok 2016.09.23. 14:45:23

@látjátok feleim szümtükkel: Én is többször hagyományos kaszával kaszálok. Néznek is a faluban, mert legtöbbször az utcán az árkot szoktam. Aztán lepedőben hordom be, mint a régiek.

Ez vagyok 2016.09.23. 14:56:25

@pizzaszeletvágó: Igazad van a gagyi Bosh-al, mert nekem az a 6,7 kg-os elektromos fűnyíróm van, idén vettük a harmadikat, mert mindig elromlik.
A tengelicről eddig azt hittem, hogy költöző madár, mert nálunk csak télen vannak, de akkor nagyon sok. Teljesen megszállják az etetőt és az utolsó szemig kieszik a napraforgómagot nap, mint nap.
Nálunk nem igazán gazos a fű, azért is útálom annyira, mert derekasan küzdök vele, mert képes vagyok felásni és újat vetni, ami pár év alatt ismét merő egy gaz. DE madár rengeteg van télen-nyáron. Talán azért, mert idén is van olyan 15-20 napraforgóm és a virágmagokat, hangyákat, egyéb bogaracskákat, gilisztákat is kedvelik. Napfelkeltekor iszonyat hangosan ébrednek, különösen a feketerigók és a mátyásmadarak, felverik a falut :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.24. 13:31:29

@Ez vagyok:

Nekünk van egy közel 30 éves ( lehet, hogy több is ) orosz fűnyírónk, csak kést kellett bele csináltatni, mert eltört, de motorikusan még nem volt baja.

Ez vagyok 2016.09.24. 18:50:16

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek az orosz mérnökök mindenre képesek :)
Bár van olyan nézet is, hogy oroszt a legbonyolultabbat, csavarhúzót kéne venni :)
Nekem azért fontos a 6,7 kg-os Bosh fűnyíró, mert balkézzel bele tudom eresztgetni az árokba. A mi árkunkba még egy ugyanolyan teljesítményű, de 12 kg-ost is bele tudnék eregetni, de a szomszédasszony árka kétszer olyan mély, abba nem tudnám :) Nem bírtam már, hogy évtizeden keresztül egyszer sem nyírta le az árkát, így pár éve én tartom karban az utcai füvét.

2016.09.24. 20:58:05

@Ez vagyok: arrafelé nincs önkormányzat? persze, ahol mátyásmadarak rikoltoznak, ugye... :)))

Ez vagyok 2016.09.26. 15:37:22

@pizzaszeletvágó: Nálatok az önkormányzat nyírja az árkot?

2016.09.26. 16:44:00

@Ez vagyok: Igen. Rohamosan öregedő település, nem néptelenedik még el, de nagy volt az elvándorlás, de még győzzük a maradék feladatot, kezeljük a problémát. Készült egy felmérés, ki az, aki nem tudja megoldani, ott az önkormányzat segít. Ingyen. Bírságolás helyett. Persze az önkormányzatnak sincs aranytojás tojó tyúkja a hátsó udvarban, sőt 'Lőrinc barát' se ide valósi, mégis van megoldás, egy kis parasztlogika. A településen huszadrendű közutak futnak át, sőt a közig határt jelző tábla után is itteni tulajdonú földek vannak. Megegyezés kérdése, az önkormányzat levágja ott is a parlagfüves gazt, a közút mellett is 5 kilométer hosszan, cserébe üzemanyagot kap hozzá a Közútkezelőtől és itt-ott a gazdáktól is, ami elég mennyiség a belterülethez is. Alkalmazott, közmunkás meg úgyis van. /de ez már a közmunka előtt indult/
Régebben bizony az én fűnyíróm ment végig az utcán, meg én. Van itt egy átlag másfél méter mély, 60 méter hosszú árok. ;)

Ez vagyok 2016.09.26. 17:40:35

@pizzaszeletvágó: Én a vidéki házam, ahol nem lakom, csak rendbentartom, árokkaszálásával kapcsolatban bementem a polgármesterhez, hogy kifizetem, ha kéthetente levágják a közmunkások a füvet. Nem született megoldás.
Szerencsére a második szomszéd elvállalta 2ezer Ft-ért.
Ezt az önkormányzatnak is szivesen kifizettem volna.
Sőt, a szomszéd fiunak 50ezer Ft-ot fizetek/év, hogy az árok és a porta közötti rész füvét levágja. Ezt is az önkormányzatnak adhattam volna.
Sőt, a szérűmet alkalmanként 5ezerért vágják, ez is bevétele lehetne az önkormányzatnak.
Úgyhogy, ha nehéz pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatról hallok, mindig erre gondolok és nem is sajnálom annyira.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.26. 20:29:03

@Ez vagyok: sokkal job mindenkinek ha a szomszednak, meg a szomszed fianak adod
itt ez elterjedt gyakorlat
süti beállítások módosítása