Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Vegyes hagyma krémleves

2016.09.19. 07:00 Andrass9

Ez úgy született, hogy találtam a hûtõben egy darab póréhagymát. Nem volt különösebben nagy, hát adtam hozzá egyéb hagymákat, hogy kilegyen legalább egy kis fazék leves belõle.

10.jpg

Szeretem a pórét a maga lágy ízével és reméltem, hogy az egyéb hagymák nem fogják felborítani az egyensúlyt.

Begyûjtöttem hozzá, amit találtam:

  • 1 közepes póréhagyma
  • 1 fej ezüsthagyma
  • 6 szál lila újhagyma
  • 1 fél fej fokhagyma
  • 1 krumpli (csak kiflit találtam, de ez is jó volt)
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dkg parmezán sajt
  • 1 vékony petrezselyem mindenestül
  • 1 dl tejszín
  • 6 dkg vaj
  • 1 l alaplé (1,5 dl sürítve)
  • pici szerecsendió
  • 1 vékony szál kakukkfû
  • 1 kk fehérbors
  • 1 tk házi biovegeta (sok szárított leveszöldség)

11.jpg

Minden zöldséget összevágtam, lehetõleg kicsire. A fazékba tettem a vajat, és felforrósítottam.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Elsõnek az ezüsthagymát és a krumplit tettem bele a vajba, hátha annak több idõ kell (nem kellett ...). A hagymákra rászórtam a fehérborsot, egy kis házi biovegetát és a szerecsendiót. A póré és a fokhagyma kivételével az összes többi zöldséget is hozzáadtam a fazékhoz. Mégsem vártam többet, ment bele a póréhagyma is!

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A petrezselyemlevelet és a kakukkfû levelét is összevágtam picire (ez egy hosszúlevelű fajta).

20.jpg

Amikor azzal végeztem, beletettem az alaplékockákat, és kevergettem, hogy felolvadjanak. Beleraktam a fokhagymát, mert így már nem fog megpirulni, és felöntöttem bő liter vízzel. Reszeltem egy dekányit a parmezánból egy kis tálkába és beleöntöttem a tejszínt. Hozzáadtam a tojás sárgáját is.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Kikevertem a tejszínt a tojással és a sajttal, majd beletettem a levesbe a petrezselyemszárakat összekötözve. Ezt majd kiveszem, mielõtt pürésítem a levest. Odakészítettem a leveleket és a tejszínt a tûzhely mellé, és türelmesen vártam, hogy a leves megfõjön.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Ez eltartott összesen fél órát, de a hagyma teljesen megpuhult. Botmixerrel krémesítettem, temperáltam a tojásos tejszínt egy fél merőkanál levessel, és azt is beleöntöttem. Már csak addíg melegítettem, amig kicsit besûrûsödött a lé. Végre megtanultam, hogy ne csapjam ki a tojást a krémlevesben :)

29.jpg

Tálaltam kettõnknek a levest, amihez felszolgáltam egy sajtos crackert és a csípõs olajamat. Ez utóbbival dekoráltam a tányért.

30.jpg

A crackerrel is jó volt, de nekem azért önmagában jobban izlett.

31.jpg

Jó lett ez, de a póré ízét bizony elnyomták az egyéb hagymák (különösen a fokhagyma), ezért majdnem fokhagymakrémleves lett belõle.

27 komment

Címkék: tojás krumpli tejszín fokhagyma parmezán póréhagyma vaj alaplé fehérbors újhagyma petrezselyem szerecsendió ezüsthagyma biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6011660176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.19. 12:56:58

Jó ez a minden hagymát bele leves.:D

medvedr 2016.09.19. 16:52:31

Hagymaleves konyak v. fehérbor nélkül ? Legalább utána! Amúgy nagyon tetszik. Lehet, hogy hülye kérdés, de az olaj hogy készül?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.19. 19:51:17

@medvedr: Jó darabig gondolkodtam, hogy "milyen olaj?", ezért végigolvastam :)
A csípős olajat úgy készítem, mintha egy arrabiatára készülnék: serpenyőbe oliva, a csípős csilit (jó sokat) vékony karikára vágom, és beledobom az olajba. Amikor már majdnem kiszáradt, belevágok pár nagy girizd fokhagymát vékony szeletekben. Amikor a fokhagyma már világosbarna, akkor elzárom a gázt és leszűröm. A fokhagymát elmajszolom, az olajat kisüvegbe töltöm. Eláll hónapokig is a polcon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.19. 19:52:10

@medvedr: Én tudok hagymalevest alkohol nélkül is enni. Tán pont te figyelmeztettél néhány éve, hogy ne igyak annyit ...

turósmácsik 2016.09.19. 20:00:44

Jó leveske. Nálunk sajtos pirítóssal megy, jól belakunk belőle több tányérral, és kész:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.19. 20:41:47

Köszönök szépen!
Egy (kettő) marék pirított zsemlekocka, rá sok reszelt sajt, és jöhet. Bor közben (fröccs), konyak utána méretes cohibával, Aztán megverem a cselédet és kilovagolok. (by Bacher Iván)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.19. 20:46:47

@Waka: Mert a szénhidrát az kell!!! :) Én speciel ezt a krémlevest levesbetét és sajt nélkül szeretem. A síma hagymalevesbe kell a sajtos pirítós, a zellerkrémbe pedig a crouton.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.19. 20:51:41

@Waka:

Álmodik a nyomor?:D
Egyébként igazad van, kell a pirtott zsemlye vagy kenyér, kockázva, és a sajt is. Kockázva.

turósmácsik 2016.09.19. 20:57:34

@Andrass9: Utána esetleg. De egyébként semmi, ritkán főzök alkohollal. Valahogy nincs benne a kezemben.

Vaczak2 2016.09.19. 21:41:57

Jó leves.
Belekockázott negyed kiló füstölt tarjával tápláló egytálétel.

A fickó 2016.09.19. 22:30:30

Hasonlót én is szoktam csinálni, amióta ezt elkészítettem.

afickofakanallal.blog.hu/2014/04/10/hagymat_is_hagymaval_kremleves#more6003856

Na, jön a krémleveses időszak. :) Jönnek a lélekmelegítő posztok majd a blogokban. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.20. 08:54:15

@A fickó: Ahogy hül az idő, egyre több levest eszünk. Leginkább testesebb leveseket, ami tényleg melegít!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.20. 14:28:17

Most éppen főzelék készült - kétféle. Mindkettő zöldbab, de az egyik sárgahüvelyű bokorbab, a másik egy zöld karósbab. Mindkettő a kertben termett, és összehasonlítást végeztünk, melyik jobb főzeléknek. A sárgát már ismertük, kvázi vajbab - puha, de kicsit roppanós, enyhe zöldbab ízzel. A zöld az új: francia mag, amit eBay-en lőttem. Szintén szálkamentes, de sokkal roppanósabb, markánsabb ízű. Az biztos, hogy ebből lesz a legjobb vajas vagy prézlis bab. Mindkettő jól terem, de a zöld az szaporábbnak tűnik. Most csak 70-70 dekát szedett le a feleségem, de a zöldből még rengeteg van. Olyan, mint a fürtös paradicsom: a termésszáron 10-12 hüvely csüng. Felmászik a 2 méter magas hálóra, és még menne tovább is, ha volna hova :) 60 nap a beérése vetés után.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.20. 17:55:02

@Andrass9: Az is, de én szeretem az eltérő textúrákat. A sajtot meg pláne.
@látjátok feleim szümtükkel: Nem, csak a műveltségemmel hencegek. :)
De rég ettem már zöldbabot...

turósmácsik 2016.09.20. 19:55:00

@Andrass9: Én most nagyon zsenge, anyóstól származó zöldbabból főztem főzeléket, kevés rizsliszttel sűrítettem, hogy legyen kis főzelékjellege, kicsi fokhagymával, petrezselyemmel, leheletnyi pirospaprikával és borecettel ízesítettem. Nem volt itthon tejföl, és gyorsan készítettem, azért változtattam, de meglepően jó lett és sikere is volt, pedig először dörmögéssel indult a vacsora, hogy nem ilyennek kell lennie.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.20. 20:40:09

@turósmácsik: Hát, aki medvét tart. Tán medvehagyma kellett volna bele... :)

turósmácsik 2016.09.21. 20:13:47

@medvedr: Mi a jó válasz erre? Ha igen, akkor van rajtam sapka, ha meg nem jutottál eszembe, akkor meg nincs rajtam sapka:)))

2016.09.22. 14:27:58

@medvedr: @Andrass9: Csípős olaj témában én szárított erős paprika féléket összetörök egy alkalmas keverő tálban, olajat öntök rá, sima napraforgó is megteszi, majd állni hagyom egy-két napig, esetleg párszor átkeverem. Színezem is, sima őrölt pirospaprikát szórok bele, egy keveset, annak a színe kioldódik az olajban. Gyönyörű színe lesz így. Hagyom elég időt állni, hogy minden szilárd leüljön az aljára, tetejét leöntöm, kis üvegekbe zárom. Krémlevesek tetejére, salátákhoz, hideg dolgokhoz használom. Csak annyit csinálok egyszerre, ami viszonylag gyorsan elfogy, kb. egy, másfél hónap, de akár lehet vízbe állítva dunsztolni is, ilyenkor vigyázat, veszíthet a csípősségéből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 18:32:42

@pizzaszeletvágó: Szegény ember csiliolaja :) Persze az olaszok is használnak szárított csilit, ha nincs friss ...

2016.09.22. 18:54:22

@Andrass9: ja, én ilyen szegény ember vagyok, mondjuk nem látom be, ez miért ne lenne jó csípős olajnak (?), de te biztos tudod... meg ugye olasz se vagyok... még észak olasznak se lennék jó, haj-szem-bőr szín alapján :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 19:00:29

@pizzaszeletvágó: Ha csak a csípés a szempontod, akkor igazad van. Én szeretem a különféle csilik ízét, valamint azoknak is van ám szép színük - nem kérnek paprikaport se. Nagyon sokféle fűszerolajat készítek az év folyamán és mindig igyekszem friss alapanyagokból dolgozni - valahogy markánsabb ízt adnak. Nem bántani akartalak, ott volt a szmájli is!
Legutóbb az IlMercatoban kaptunk házi csiliolajat. Adtak hozzá kis Habanerot is ... No AZ csípős volt, de pluszban egy gyümölcsös aromát is kapott a csilitől.

2016.09.22. 19:35:15

@Andrass9: igen, nekem fő szempont a csípősség és a rubin kristályra emlékeztető piros olajcsepp, mint díszítő elem :)
friss csiliket használok, persze, de nem erre, ám nem zárkózom el tőle, természetesen adtál ötletet, én csak javasoltam egy egyszerűt, szépet, ennyi

A fickó 2016.09.25. 23:50:30

@pizzaszeletvágó: Én fűszerpaprika magolajat használok édeset is és csípőset is, na meg a cég tesztgyőztes fűszerpaprikáját, ami tényleg kiváló.

www.rubinpaprika.hu/magolajok/fuszerpaprika-magolaj-csipos-100-ml-290