Ez úgy született, hogy találtam a hûtõben egy darab póréhagymát. Nem volt különösebben nagy, hát adtam hozzá egyéb hagymákat, hogy kilegyen legalább egy kis fazék leves belõle.
Szeretem a pórét a maga lágy ízével és reméltem, hogy az egyéb hagymák nem fogják felborítani az egyensúlyt.
Begyûjtöttem hozzá, amit találtam:
- 1 közepes póréhagyma
- 1 fej ezüsthagyma
- 6 szál lila újhagyma
- 1 fél fej fokhagyma
- 1 krumpli (csak kiflit találtam, de ez is jó volt)
- 1 tojás sárgája
- 1 dkg parmezán sajt
- 1 vékony petrezselyem mindenestül
- 1 dl tejszín
- 6 dkg vaj
- 1 l alaplé (1,5 dl sürítve)
- pici szerecsendió
- 1 vékony szál kakukkfû
- 1 kk fehérbors
- 1 tk házi biovegeta (sok szárított leveszöldség)
Minden zöldséget összevágtam, lehetõleg kicsire. A fazékba tettem a vajat, és felforrósítottam.
Elsõnek az ezüsthagymát és a krumplit tettem bele a vajba, hátha annak több idõ kell (nem kellett ...). A hagymákra rászórtam a fehérborsot, egy kis házi biovegetát és a szerecsendiót. A póré és a fokhagyma kivételével az összes többi zöldséget is hozzáadtam a fazékhoz. Mégsem vártam többet, ment bele a póréhagyma is!
A petrezselyemlevelet és a kakukkfû levelét is összevágtam picire (ez egy hosszúlevelű fajta).
Amikor azzal végeztem, beletettem az alaplékockákat, és kevergettem, hogy felolvadjanak. Beleraktam a fokhagymát, mert így már nem fog megpirulni, és felöntöttem bő liter vízzel. Reszeltem egy dekányit a parmezánból egy kis tálkába és beleöntöttem a tejszínt. Hozzáadtam a tojás sárgáját is.
Kikevertem a tejszínt a tojással és a sajttal, majd beletettem a levesbe a petrezselyemszárakat összekötözve. Ezt majd kiveszem, mielõtt pürésítem a levest. Odakészítettem a leveleket és a tejszínt a tûzhely mellé, és türelmesen vártam, hogy a leves megfõjön.
Ez eltartott összesen fél órát, de a hagyma teljesen megpuhult. Botmixerrel krémesítettem, temperáltam a tojásos tejszínt egy fél merőkanál levessel, és azt is beleöntöttem. Már csak addíg melegítettem, amig kicsit besûrûsödött a lé. Végre megtanultam, hogy ne csapjam ki a tojást a krémlevesben :)
Tálaltam kettõnknek a levest, amihez felszolgáltam egy sajtos crackert és a csípõs olajamat. Ez utóbbival dekoráltam a tányért.
A crackerrel is jó volt, de nekem azért önmagában jobban izlett.
Jó lett ez, de a póré ízét bizony elnyomták az egyéb hagymák (különösen a fokhagyma), ezért majdnem fokhagymakrémleves lett belõle.