Volt már ilyesmi, de ezt most horgásztam ki a képtárból, tavalyról :) Az úgy van, hogy körteszezonban az ember mindenfélét próbál belõle készíteni, mert az istennek sem akar elfogyni. Ez történt most is: volt egy pár körtém, de már a hátunkon is körte nõtt, vagyis el kellene készíteni másképp!
Most annyival volt egyszerûbb a helyzet, hogy akadt bogyós gyümölcs is, ami éppen megérett. Nevezetten Izabella szõlõ és ribizli a kertbõl. (A körte is ott nõtt.)
Párszor már készítettem, mert a körte, a ghí és a balzsamecet csodás együtt. Most pedig további összetevõ is akadt:
- 1 szép körte (talán Alexander - nem tudom, mert az én kertem :)
- 1 kis fürt Izabella szõlõ
- 4 fürt vörös ribizli
- 2 ek ghí
- 3 ek fehér balzsamecet (ez a gyengébb minõség, de lusta voltam megkeresni az érleltet)
- 2 ek fûszerolaj, amiben az egész fûszerkert benne van
- 1 ek cukor
- 1 mk fahéjas cukor
Nagyon kevés összetevõ, de bízz bennem!
Leszemeztem a szõlõt, és a ghí és az olaj keverékén elkezdtem megpárolni egy kis öntöttvas serpenyõben. Szórtam rá egy kanálnyi cukrot, mert nem bíztam a szõlõben. Hozzáadtam a balzsamecetet, felhevítettem, és rotyogtattam. Egészen, míg a szõlõszemek mind kipukkadtak.
Eközben meghámoztam a körtét és 6 szeletre vágtam. Mikor már piros volt a szõlõszósz, beledobtam a szeleteket. Forgattam a forró szószban, hogy betakarja az egész felületét. Addig rotyogott, míg a körte is villapuha lett.
Kivettem a körteszeleteket, és hozzáadtam a ribizliszemeket is. Amennyire csak lehetett, besürítettem a bogyós szószt.
Elõszedtem összes artisztikus képességemet, és kitettem 3 körteszeletet egy tányérkára. Rákanalaztam a ribizlis szõlõszószból, és gondoltam, hogy ez dekoratív ...
Azután egy pici fahéjas cukorral tálaltam kettõnknek.
A várakozással ellentétben, csodás íze volt! Érdemes elkészíteni: