Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Boltostól kapott tipp: fél kilo élesztőt ( iylen adagokat lehet néhl kapni ) adagokr... (2020.04.07. 12:14) Parasztvacsora (avagy parasztreggeli a karanténban)
  • Fenchurch68: @Waka: Hason ló, bár se szejtánt, se rizst nem tartalmaz nyomokban sem :) (2020.04.07. 00:26) Sült töltött kelkáposzta
  • Topy: @Waka: esetleg piac? nálunk a piaci magosnál vöröslencse is van, jól megfér a madáreleségekkel :) (2020.04.06. 10:01) Neked írom a dahl-t
  • Andrass9: @Fenchurch68: Ha lenne még hely a csodahüttőben ... Teleraktam WC papírral, mert állítólag azt kel... (2020.04.02. 23:09) Kelt túrós batyu hirtelen felindulásból
  • BOAR: @Andrass9: Hiába no, ebbe a kocsmahivatalba művelt alkoholisták járnak... :-) (2020.03.28. 19:56) Laci bácsi kiflije
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: A füstölt marha még a Globus sóletkonzervből vándorolt át a gondolataimban a ... (2020.03.25. 08:42) Babosgulyás

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (36) babérlevél (37) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (21) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (258) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (66) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (38) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (51) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (25) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (20) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (127) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (54) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (22) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (2) feketebors (95) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (387) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (47) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (79) gyömbér (107) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (285) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (42) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (77) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (25) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (71) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (143) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (19) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (15) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (18) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (103) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (81) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (65) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (15) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (116) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (50) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (75) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (41) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (66) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (146) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (255) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (42) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (59) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (32) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (43) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (20) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (83) tejfel (57) tejföl (82) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (196) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (30) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (205) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (16) vörösbor (19) vöröshagyma (112) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (50) zellergumó (36) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (39) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (56) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Bableves kompromisszumokkal

2016.09.09. 07:00 Waka

No nem belőlük főtt a leves, hanem velük. De menjünk vissza Ádám-Éváig.
Jó pár éve nem vetettem már babot, de Kistesó tavaly rágta miatta a fülem, merthogy úgy megenne egy jó szárazbab levest. De nem ám zsenge fejtett babból, hanem zörgősre száradtból. Amikor még termesztettem, sajnáltam a pénzt a drága vetőmagra, vettem inkább a piacon fél kiló tarkababot, abból vetettem, a maradékból meg kijött egy kis adag leves. A csíraképességgel nem volt gond, legalább 95 %-a kikelt, igénytelen, alacsony bokrok lettek, júliusra be is értett a termés. Idén is így jártam el, persze variáltam megint. Volt príma bab a zöldségesnél, de volt egy másik fajta is, majdnem ugyanolyan, de kicsit ducibb. Abból vettem. Hiba volt. Elvetettem a Hegyen a magot, a maradékkal hazafelé beállítottam Kistesóhoz, kezébe nyomtam a zacskót, és elújságoltam neki, mit vetettem.
- Hát, az a helyzet, hogy mostanában nemigen esszük a szárazbabot - így Ő.
- Fasza - mondtam -, de nem fogom kikapálni.
- Tudod, mit kellene vetni?
- No mit?
- Ceruzababot.
- Hát, ha kijössz öntözni meg kapálni, akkor vetek.
- Ó, akkor nem kell.
Volt időm kigondolni, mit is kezdjek vele, odébb volt még a szüret.
Aztán ahogy nőtt a növény, egyre gyanúsabb lett. Nem akart bokrosodni, hosszú kacsok indultak el az ég felé. Rábaxtam a sompolygásra, ez bizony futóbab lett - konstatáltam. Szerencsére beérett a cukorborsó, kinyűttem, a támrendszert meg átköltöztettem a bab mellé. Kapáltam, öntöztem ha kellett egész nyáron, de igen nyeszlett lett. Augusztus végén úgy látszott, érdemes szedni belőle egy adagot. Végigböngésztem, lecsipegettem, ami érettnek tűnt.

1.jpg2.jpg


Otthon kifejtettem, lett vagy 80 deka. Látszott, hogy némelyik még lóghatott volna egy kicsit a szárán, de legalább jó zsenge volt. Lefagyasztottam, és egész héten törtem a fejem, mit főzzek belőle.

3.jpg
Az első opció a babgulyás volt. De babgulyás ugyebár nincs füstölt csülök nélkül, csakhogy a marhahús és a bab már magában is komoly veszélyforrás, füstölt hússal viszont borítékolható egy kapitális köszvényes roham. Itt jött az első kompromisszum, kitaláltam, hogy csemege debrecenit rakok hús gyanánt a levesbe. Pénteken hazafelé aztán szomorúan konstatáltam, hogy debreceni nincs a boltban. Második kompromisszumként cserkészkolbász és kétféle füstölt kolbász helyettesítette azt.
Innentől elhárult minden akadály, délután még elugrottam a kertbe gyökerekért, ezért-azért, a babot meg este kivettem a fagyasztóból.

Hozzávalók:
- 70-80 dkg zsenge fejtett bab
- 3-4 szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyem gyökér a zöldjével együtt
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb kápia paprika
- 2 paradicsom
- 40 dkg valamilyen kolbász
- fél zellergumó
- 450 g 20 %-os tejföl
- 2 púpozott evőkanál búzafinomliszt
- 2-3 babérlevél
- só
A csipetkéhez:
- 1 db M-es tojás
- 1 jó csipet só
- liszt szükség szerint

5.jpg
Hét közben volt egy üres félórám, összedobtam a csipetkét, hogy arra se legyen majd gond, aztán egy dobozban a fagyasztóba tettem.

4.jpg
A kolbászokat felkarikáztam és kicsit kisütöttem. A cserkészkolbász eléggé ragaszkodott volna a lábas aljához, minden bizonnyal a bőkezűen hozzáadott sertésbőrkének köszönhetően.

6.jpg
Kiszedegettem a kolbászt, majd a visszamaradt zsíron megfonnyasztottam a laskára vágott hagymát.

7.jpg
Hozzáadtam a gyökereket, megpirítottam.

8.jpg
Beletettem a babot, a többi zöldséget és a babérlevelet.

9.jpg
Felöntöttem vízzel, sóztam, és fedő nélkül, kis lángon puhára főztem.

10.jpg
Míg főtt a leves, a tejfölt a liszttel és kevés vízzel kikevertem.

11.jpg
Mikor már csaknem puha volt a bab, a fagyasztott csipetkét párszor az asztalhoz csaptam, mivel összefagyott, majd a levesbe tettem.

12.jpg
Jó tíz perc kellett, hogy a tészta megpuhuljon.

13.jpg
Hőkiegyenlítés után behabartam a levest - bár már amúgyis elég sűrű volt -, és kiforraltam.

14.jpg
Legalább öt éve nem ettem babot, most nagyon jól esett. Ízes volt, puha, laktató. Egy-egy karéj kenyér azért elment mellé. Kistesó is átóvakodott vasárnap, hozta a kislábost, ugyan, adjak már egy kicsit, olyan jóízűen meséltem róla.

15.jpg16.jpg
Persze a bokám kedden már jelzett, de rémélem, csak a vasárnapi ásás hatása, mert bizony a Hegyen piszok kemény a föld mostanság.

17 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl zeller sárgarépa csipetke petrezselyem füstölt kolbász fejtett bab cserkészkolbász

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8511686973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.09. 07:44:26

Ez a leves a behabarás előtt is nagyon ennivalónak néz ki.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 09:02:47

Ezt a levest imádjuk, most is éppen figyel egy 60 deka kifejtett bab a hűtőben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 09:04:12

@látjátok feleim szümtükkel: És mi se habarjuk, csak adunk hozzá tejfelt, hogy pikáns legyen. Én még churutot is reszelek bele!
Jó hogy említettem, ideje lenne újabb churut kúpocskákat gyártani, mert már csak egy fél kúp van...

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.09. 09:52:18

@Andrass9:

Habarva tanultam, de habarás nélkül is szoktam főzni ilyet. Minden módon nagyon jó.

Topy 2016.09.09. 10:03:26

ez jó :)
bár érdekes mód nálam befixálódott, hogy fejtett bab zöldségesen, szárazbab habarva :D

2016.09.09. 11:53:43

szép
imádom!
ezt a levest, akár hús nélkül, sőt akár kolbász nélkül is bevállalom

:) az idén én is majdnem vetettem babot, de szerencsére valahogy elcsúsztam az idővel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 12:41:54

@Topy: Szárazbab nálam jóformán csak sóletként készül, vagyis pirosan, nem fehéren :) A fejtett zöldséges-tejfelesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.09. 17:04:00

nalunk ketszer van bab egy evben husvet utan meg karacsony utan / mar amikor en fozom/ enni tobbszor eszunk
na viszem az asszony a repterre, megy Kansaba 10 napra
/hogy orultem volna en ennek 20 evvel ezelott:), de most meg nem/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.09. 17:56:59

@hagyma: Eljön még az az idő, amikor újra örülni fogsz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.09. 19:41:51

@Andrass9: ahhoz mar rovid az elet
a nejem csodalatos es van olyan hulye hogy meg szeret is:)
ezt meg kell becsulni:)
nincs nagyobb dolog mint ha egy no tiszta szivbol szeret

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.10. 10:51:41

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Már be volt keverve a tejföl, különben nem habartam volna be.
Érik minden a kertben, ki sem látszom a befőzésből. Tegnap este hazajött egy vödör paprika, de most mehetek megint, mert túl kicsi vödröt vittem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.10. 21:46:06

@Waka: Gondolom, szedtél még paprikát :) Én még mindig fenn tartom a bokron a csöveket. Talán hétfőn vagy kedden szedek ismét nagy adagot.
Ma egy csípős paradicsomos olivaolajat készítettem a sült paradicsom levéből. Jó lett!
Most viszont megyek korai alvásra, mert hajnalban már a piaccal kezdtunk, holnap meg reggel fel kell tennem az obligát húslevest :) Az ebéd húsait már tegnap bepácoltam...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.10. 22:45:42

@látjátok feleim szümtükkel: Nem a vödörrel volt a hiba, alábecsültem a termést.
@Andrass9: Összesen cirka 3 kiló lett, nagyjából fele 100K+ SHU. Trinidad 2 féle, Aji habanero, meg sima. Az Aji borzalmasan erős lett, amilyen apró, olyan brutális.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.11. 19:19:39

@Waka:

Valahonnan van egy tő piros ajim, amin akkorák a termések, mint a
hüvelykujj hegye, nagyon csíp, és nagyon szép paprika.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.11. 20:04:58

@látjátok feleim szümtükkel: Na abból szeretnék magot, küldök cserébe sárgát. :)