A hash brown az angolszászok tócsnija. Reszelt/gyalult nyers krumplibõl készül, lisztet még néha tesznek bele, de tojásos verziót még nem ettem. Feleségem hozott sárgakrumplit, gondoltam, abból készítek magamnak egy klasszikusat. Azután, ahogy a webet böngésztem ötletért, megakadt a szemem egy currys változaton.
Rég ettem már curryt - akkor most itt az alkalom. Szokatlan volt a krumpli formája is, mert se nem szálas, se nem reszelt, hanem pici kockák. Mivel ilyen masinám nincs, ezt biz kézzel kell vagdosni...
Az alaprecept kevés összetevõt kér:
- 8 szem krumpli
- 1 fej vereshagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 csípõs csilipaprika
- kis csokor petrezselyem
- 1 ek currypor
- 1 tk frissen tört feketebors
- 4 dkg vaj
- 1 ek olivaolaj
A krumplikat meghámoztam, majd igazán apró kockákra vagdostam. A felvágott krumplit egy nagy tálba dobáltam, majd felengedtem vízzel. Az igazi hash brownt mindig alaposan kimosott krumpliból készítik, mert úgy kevésbé ragad össze, ezért többszöri vízcserével én is elimináltam a felesleges keményítõt.
Ha már így benne voltam az aprításban, a hagymákat és a petrezselymet is picire vagdostam, de nem kevertem össze. Az újhagymát és a petrezselymet csak a végén használom fel!
Egy nagy marék feketeborsot tettem a mozsárba, hogy legyen maradék, amit a fûszerpolcra teszek szûkös napokra. Kemény kalapálással és dörzsöléssel szép nagy adag készült. A csiliket is felkarikáztam, ami ment a legnagyobb serpenyõbe a vajjal és az olajjal.
A serpenyõvel és a száraz fûszerekkel kiköltöztem a teraszra az indukciósra. Az sokkal nagyobb teljesítményt ad le az ételbe, mint a legnagyobb gázlángom, és most igazán forró serpenyõ kellett. A csilit megpirítottam, majd felvettem a teljesítményt 2000W-ra, és beleöntöttem elõször a lecsepegtetett krumpli felét. Megszórtam kis borssal, és ráborítottam a másik felét is.
Ezt is borsoztam, sóztam, majd gyakorta felráztam/kevertem, ügyelve, hogy az esetleges folyadék mindig elpárologjon az edénybõl. Mintegy 20 perc alatt kezdtek megpirult krumplikockák felbukkani a keveréskor.
Ideje beletenni a hagymát is pirulni. Ha rögtön azzal kezdem, akkor bizony megégett volna. Ezt is dobáltam szaporán további tizenöt percig, amikor megpirultnak ítéltem az egészet. Rászórtam hát a curryport.
Jól összekevertem, majd beletettem a petrezselymet és az újhagymát, de azt már nem sütöttem, csak hozzádolgoztam a krumplihoz.
Szedtem a kertben friss uborkát, sütöttem hozzá három tojást és megszórtam friss újhagymafehérrel. Találtam a tojásos serpenyõben egy pici szelet húst, azt is felvágtam magamnak.
Gazdag reggelit rittyentettem belõle
Vittem egy kis adagot a krumpliból a kedvenc szomszédasszonyomnak is a lábadozását felgyorsítandó, akinek szintén nagyon izlett.