Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Libatöpörtyű és libazsír

2016.08.22. 07:00 Andrass9

Ez a kettõ a készítés során kéz a kézben található. A boltban persze kapni külön-külön is, de az nem olyan jó, mint a langyos töpörtyû friss kenyérrel és lilahagymával! A tepertõ-töpörtyû vitába most nem bonyolódom bele, én mindkét kifejezést használom.

21.jpg

A madarasban jártam, és nem tudtam ellenállni 1,5 kg szép tálcás bõrös libahájnak 699Ft-ért (kettõt nem mertem venni, mert annyi zsírt soká ennénk meg). Egy ideje már elfogyott a libazsír, és néha az jobb lenne, mint a kacsáé, meg olyan jó lenne egy kis friss libatöpörtyût enni. Arról nem is beszélve, hogy van két szép hízott libacomb a csodahüttõben, amit megabálhatnék benne (konfitálnám divatos kifejezéssel).

Szóval fogtam a bõröshájat és az öntöttvas fazekamat (цена: 1 рубль 36 копеек). Ehhez már csak két deci víz kellett. A libacombról is levagdostam a nagyobb zsíros darabokat, és az is ment a háj közé.

10.jpg

Beleöntöttem a pohárnyi vizet a lábasba, majd módszeresen végigmentem a bõrös hájon, hogy ha bármi rendellenességet (tok, toll, pihe vagy vér) találok, azt eltüntessem. Az Auchan javára szól, hogy ez a bõr csoda tiszta volt. Mindössze két tokot leltem benne. Felkockáztam olyan 3cm-es kockákra. Volt a csomagban persze nyakbõr is, ami nem igazán való tepertõnek, de gondoltam, ha tiszta, akkor a zsírban ez is ropogósra fog sülni. Hogy hagymát is boldoggá tegyem, a teli fazekat kivittem a teraszra az indukciós rezsóra. Ebben az esetben annak hõfoktartási képességére volt szükségem. Az elején gyorsan felforrósítottam, majd három órára 90C fokon hagytam csendben olvadozni. Ez a hõfok nem fogja megégetni a tepertõt, viszont garantáltam szépen kiolvasztja a zsírt belõle.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Ezután felvettem a beállítást 120C-re (ami a valóságban 124,6C volt), ahol már szépen meg is pirulhat a bõr. Mintegy 30 perc alatt be is sötétedett, a víz teljesen elpárolgott.

15.jpg 16.jpg

Ekkor szûrõkanállal papírtörlõre szedtem. A tiszta zsírt pedig hagytam kicsit lehülni, mielõtt dobozba teszem.

17.jpg 18.jpg

A frissen kisült kenyeremet meglocsoltam kis langyos libazsírral, felkarikáztam némi lilahagymát és már neki is estem kinn a teraszon.

19.jpg

Roppanós, könnyû és csodásan tepertõ ízû lett a töpörtyûm ... A nyakbőr is jó lett: habosra/ropogósra sült. Kishíjján elcsaptam a gyomromat, annyit ettem!

20.jpg

A kihült zsir 1,2 liter lett, ami remek kihozatal. Most van egy darabig libazsír, ha azzal akarok fõzni.

30 komment

Címkék: kenyér víz lilahagyma libaháj bőrősháj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr910427450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2016.08.22. 11:54:26

Ez igen. A nyakbőrt érdemes megtölteni. Fasírt pld, de jó sok fokhagymával.
Van olyan Szovjetunióból származó fazekam, evőeszközöm, amelyekbe az ár öntve! van. Nem nagyon számoltak inflációval az elvtársak.
Szerintem a pohár víz elég sok alá önteni, épp csak egy kis vizet teszek alá.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 14:36:04

ez jo
nalam meger egy lovagkeresztet
/megegyszer, en imadok odakint sutni-fozni-bogracsozni-rezsozni-nyarsalni, de nem azert hogy ne legyen kajaszag a konyhaban:)/
uff
a tepertot, a libamajat es a halaszlevet /es a kevertet/ nem kostolta Mary
nade ami kesik nem mulik:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 16:36:50

amugy a hagyman jol eldiskuraltunk anno
mondta kellene voroshagyma es valogatott a lilahagyma kozott
mondom ez nem red , ez purple, hat nezd mar meg a szinet
aszongya, hivhatjuk ugyis de nala ez red
OK
mentunk a voroshagymahoz
mondom na ez a voroshagyma
aszongya ez?
nem latod hogy sarga?
de mar kiegyeztunk
a lila purple /megerti/
a vorosben engednem kellett
az yellow
ez cask olyan szosszenet volt, a fotokrol meg az avatromrol jutott eszembe

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.22. 16:41:31

@medvedr: Az a tapasztalatom, hogy ha sikerül jól előfőzni a bőrt, akkor sokkal buborékosabbra sül ki utána, ezért a pohárnyi víz. Elpárolog utána hamar a nagyobb hőfokon. Van aki tejjel készíti, de azt meg kell még tanulnom (attól egy picit dióízű is lesz a töpörtyű), mert nekem mindig leég a lábas fenekére.
A nyakbőrt lenyúltam volna kuglinak, de ezek mind fel voltak vágva :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.22. 16:44:22

@hagyma: Hát nézd meg az avatarodat, az nem sárga (szerintem).
A vöröset én nem nagyon látom, ezért a vöröshagyma nekem inkább barna (a leves se lesz tőle piros).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 16:59:00

@Andrass9: nem vagtad a dolgot
az en avatarom lilahagyma, amit Mary vorosnek /red/ hiv
en meg lilanak purple
ezen elelmelkedtunk
majd mondtam vegyunk voroshagymat is
O mondta, hat most vettunk
de mondom nem ezt azt
ja a sargat yellow?
es mindkettonknek igaza van mert a lila inkabb lila mint voros, de a voros inkabb sarga mint voros
de ez reg volt, mint mondtam kiegyeztunk
a lilahagymat lilanak hivjuk a voroshagymat sarganak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 17:00:24

ja a lilat cask en hivom csakazertis purplenek, O tovabbra is red-nek
sajnos a voroshagyma ugyben engednem kellett, mert az tenyleg yellow
/meg maskeppen meg sem ertik.../

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.22. 17:33:52

@hagyma: Akkor rendben van. A lilahagyma itt sötétebb, de az lehet a fotó is. (Napok óta azt eszem szalonnával ...)

Fenchurch68 2016.08.22. 17:35:00

@hagyma: Hát mi nem ekkora távolságban születtünk, csak laza kétszáz kilométerre, de beletelt egy évbe, mire bekerült a köztudatba, hogy a sarki bolt az közért :)
(Én meg már nem harasztot kérek a töltött káposztához, hanem hasábot, de ha megfojtanak, se tudnám az etimológiát levezetni.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 17:48:04

@Andrass9: imadom en is de az itt voros:) a voros meg sarga
@Fenchurch68: naja
de a haraszt az haraszt
uff
a hagymas tortenet azert volt vices mert lehulyeztem az amerikaiakat /na nem szo szerint es negyszemkozt, hogy vorosnek hivjak a lilat, es 1 perc mulva mikor vorosnek neveztem a nekik /es tenylegesen/ sargat, akkor vigyorogva nezett ram

a kozert meg kozert
a hasab meg krumpli
uff

Ez vagyok 2016.08.22. 18:16:55

Mikor a Kinizsi utcában megnyílt a Kaltenberg söröző még időszámításunk előtt, de talán az 1980-as években, ott ettük a libatöpörtyűt lilahagymával és az első helybenkészített sört ittuk hozzá.
Ezt idézted fel bennem, tokjo volt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 18:17:24

@Fenchurch68: ja amugy 100 km is eleg
mikor vacra koltoztem, nem ertettek, mi az a vadasz
mert az ott cibere..

Ez vagyok 2016.08.22. 18:19:49

@Andrass9: Én azt tudom csak, hogy mikor disznóvágáskor a töpörtyű sült a kondérban, a tejet csak a végefele, mikor már kezdett sárgulni, akkor öntötték bele a szebb szín miatt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.22. 18:24:24

@Ez vagyok: Annyi disznózsír nálam soha nem fogyna el, így nem tudom kipróbálni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 18:24:34

@Ez vagyok: a nagy toportyuelmenyem az elso disznovagaskor volt
/utaltam, hideg sotet budos/
nade mikor elkeszult a toportyu, az isteni volt, meg melegen
libahajbol fenti modon anyukam eleg gyakran csinalt vacsorara /nem a tereszon, mert nem volt cask kozos udvar/
azt is imadtam
emlekeim szerint mi inkabb zoldhagymaval ettuk mint lilaval / a zoldfhagyma kentuckyban is zoldhagyma/
jo kenyergyari 3.60-as friss kenyerrel
szuper volt
gimnazium-egyetem KOZERT-bol az a jo kicsit szaraz teperte friss kenyerrel pirosarannyal papirzacskoba csomagoltak
jo vo't az

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 18:26:32

@Ez vagyok: ugy ugy liba ala kis tetelben szerintem nem kell tej
@Andrass9: hogyne fogyna el
a treason siman levaghatsz egy kocat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 18:28:23

/tudom nem koca desznyo, de igy jobban hangzik/

Ez vagyok 2016.08.22. 18:37:34

@Andrass9: Én csak arra gondoltam, mikor a tej hozzáadását olvastam valakitől, hogy a legvégén a libatöpörtyűnél sem ártana egy pici tejjel megloccsantani.
A disznóvágáskor egy üstnyihez öntöttek a végén fél liter tejet. Ez az arány.

Ez vagyok 2016.08.22. 18:39:54

@hagyma: Én a disznóvágásra már csak a középiskoláskorom tájából emlékszem. Akkor jóféle házipálinkával kezdődött, ezt nagyon bírtam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.22. 19:04:20

@hagyma: Megfontolandó ötlet. Mivel kell hozzá lilahagyma is, hogy igazán jó legyen, téged szeletellek mellé:)

turósmácsik 2016.08.22. 19:44:34

@Andrass9: Ezt alátámasztom én is. Amikor nem párolódik elő, nem lesz olyan omlós, jól roppanó, hanem csócsálni kell. Nem kell sok víz, meg fedőzés sem, de egy kicsit hagyni kell puhulni, és aztán mehet zsírjára. Régebben sült bele egy hagyma is, de csak azért, mert nagyobb mennyiségben készült, és ettől állítólag nem avasodott meg. Ma már csak kis tételben sütök libahájat.
Így persze nincs csatározás sem az egyben, libazsírban sült hagymafejért fehér kenyéren, jól megsózva.

Fenchurch68 2016.08.22. 20:26:06

@hagyma: A vadászt azt tudom, mi, bár nem éltem vele, de hogy ciberének is hívják, az újdonság.

medvedr 2016.08.22. 21:01:56

@Andrass9: Úgy hallottam, hogy a tejet a vėgén kell beleönteni. Ez nagy marhaság lehet mert kifröcsköl a forró zsír. Nem mertem soha kipróbálni az mondjuk igaz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.22. 21:13:07

@Ez vagyok: en cask egyszer voltam, szinten hasonlo korban
nem fogott meg a dolog
@Andrass9: varjuk a videot, ahogy nyakon szurod a disznot a teraszon
@Fenchurch68: osidokben neha ittam vadaszt, bar sosem volt favorit, ha vacott jarsz es megis megkivanod, akkor kerj ciberet

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.22. 21:20:24

Köszönök szépen!
Liba- kacsahájat mindig egy kis vízzel teszem fel. Az a pohár lehet kisebb is, én érzés szerint adagolom, olyan nagy baj nem lehet, ha kicsit több. Egy biztos, iziben meg kell enni, míg roppanós.
@hagyma: Néha rohadt logikusak tudnak lenni a népek, néha meg rettenetesen következetlenek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.22. 21:20:35

@medvedr: Annyi logika van benne, hogy a hideg folyadék kicsit lehűti a zsirt, míg maga a tepertő forró. Ezzel az utolsó pár cseppet is kiszedi belőle az alkalmazó. Természetesen el kell szaladni az üst mellől, mert az a víz hamar felforr majd, és akkor lesz haddelhad...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.23. 09:10:38

@Andrass9: Annyit helyesbítek, hogy "Annyi logika lehet benne", ugyanis nem vagyok biztos :)

Boar... 2016.08.23. 10:52:36

@medvedr: A tejet valóban a végén SZOKTÁK beleönteni, szép piros lesz tőle a töpörtyű és fehér a zsír a legenda szerint.
Régebben csináltunk telente olyan íjászversenyeket amelyek disznóvágással voltak összekötve. Ebben az a jó, hogy nem három-négy, hanem ötven ember dumál bele mindenbe :-) A zsírsütésnél is jöttek a jótanácsok, hogy tej kell bele különben ez lesz meg az lesz. Jól van, legyen. Pontosan az történt amit írsz, a tej bele, a zsír meg ki... Viszont utána frankón lehetett csúszkálni a kifutott majd megdermedt zsíron... :-)
Szóval ha itthon zsírt sütök magunknak, soha nem teszek bele tejet, jó az anélkül is...

Ez vagyok 2016.08.24. 18:29:22

@Boar...: Az üst, amiben eveznek a zsírkeverővel, sokkal nagyobb térfogat és akkora mennyiség, ha egy fél liter tejet beleöntesz, meg sem kottyan neki. Furcsának találom, hogy ettől kifutott.
Ráadásul a katlan télen a hidegben kint volt felállítva, így biztosan nem bírt felmelegedni a tejfröcsögést okozó hőfokra.
Egyébként is, ha ritkán itthon sütök ki zsírt olyan húszdekányi mennyiségből, már az elejétől kezdeve a legkisebb égő legkisebb fokozatán tartom, kis vizet öntve alá az elején. Akkor lesz a legjobb. Igaz, időigényes :)

Boar... 2016.08.24. 21:35:29

@Ez vagyok: A forró zsírnak tökmindegy a külső hőmérséklet...
Hideg volt a tej, túl gyorsan zuttyantottam bele vagy mi volt az oka, nem tudom, az eredményt megírtam.