Ez a kettõ a készítés során kéz a kézben található. A boltban persze kapni külön-külön is, de az nem olyan jó, mint a langyos töpörtyû friss kenyérrel és lilahagymával! A tepertõ-töpörtyû vitába most nem bonyolódom bele, én mindkét kifejezést használom.
A madarasban jártam, és nem tudtam ellenállni 1,5 kg szép tálcás bõrös libahájnak 699Ft-ért (kettõt nem mertem venni, mert annyi zsírt soká ennénk meg). Egy ideje már elfogyott a libazsír, és néha az jobb lenne, mint a kacsáé, meg olyan jó lenne egy kis friss libatöpörtyût enni. Arról nem is beszélve, hogy van két szép hízott libacomb a csodahüttõben, amit megabálhatnék benne (konfitálnám divatos kifejezéssel).
Szóval fogtam a bõröshájat és az öntöttvas fazekamat (цена: 1 рубль 36 копеек). Ehhez már csak két deci víz kellett. A libacombról is levagdostam a nagyobb zsíros darabokat, és az is ment a háj közé.
Beleöntöttem a pohárnyi vizet a lábasba, majd módszeresen végigmentem a bõrös hájon, hogy ha bármi rendellenességet (tok, toll, pihe vagy vér) találok, azt eltüntessem. Az Auchan javára szól, hogy ez a bõr csoda tiszta volt. Mindössze két tokot leltem benne. Felkockáztam olyan 3cm-es kockákra. Volt a csomagban persze nyakbõr is, ami nem igazán való tepertõnek, de gondoltam, ha tiszta, akkor a zsírban ez is ropogósra fog sülni. Hogy hagymát is boldoggá tegyem, a teli fazekat kivittem a teraszra az indukciós rezsóra. Ebben az esetben annak hõfoktartási képességére volt szükségem. Az elején gyorsan felforrósítottam, majd három órára 90C fokon hagytam csendben olvadozni. Ez a hõfok nem fogja megégetni a tepertõt, viszont garantáltam szépen kiolvasztja a zsírt belõle.
Ezután felvettem a beállítást 120C-re (ami a valóságban 124,6C volt), ahol már szépen meg is pirulhat a bõr. Mintegy 30 perc alatt be is sötétedett, a víz teljesen elpárolgott.
Ekkor szûrõkanállal papírtörlõre szedtem. A tiszta zsírt pedig hagytam kicsit lehülni, mielõtt dobozba teszem.
A frissen kisült kenyeremet meglocsoltam kis langyos libazsírral, felkarikáztam némi lilahagymát és már neki is estem kinn a teraszon.
Roppanós, könnyû és csodásan tepertõ ízû lett a töpörtyûm ... A nyakbőr is jó lett: habosra/ropogósra sült. Kishíjján elcsaptam a gyomromat, annyit ettem!
A kihült zsir 1,2 liter lett, ami remek kihozatal. Most van egy darabig libazsír, ha azzal akarok fõzni.