Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szarvasgomba

2016.08.20. 07:00 Waka

Z hazalátogatott a ködös Albionból. Hozta a feleségét, a fiát és bónuszként A-t. A-val régóta nem találkoztam. Egy időben rengeteget lógtunk együtt, jó pár kocsmában megfordultunk, még szüretelni is voltam náluk, aztán megnősült, és szép lassan eltávolodtunk egymástól. Pár éve, mikor Z aktuális látogatása során összefutottunk, volt is valami kis feszültség közöttünk.
Fáztam is kicsit az újabb találkozástól, de nem volt semmi baj, jól eldumálgattunk. Természetesen a főzés és a kert volt a téma, az utóbbit meg is látogattuk. Főzés terén nem remekeltem, tekintve, hogy reggel hatkor keveredtem haza egy koncertről, ami a zenekar tagjaival folytatott monstre turnéba torkollott. Éppen nyitott a bolt, vettem kiflit, némi felvágottat, sajtot és zöldséget, hazaérve gyorsan főztem pár kemény tojást, mivel a trónörökösnek éppen az a kedvence, aztán aludtam három órát, hogy szalonképesebb legyek, mire megjönnek. Rendben le is zajlott a vendégeskedés.
Két napra rá hívott A, hogy ráérek-e, mert hozna nekem valamit. Ráértem. Beállított egy szarvasgombával. Valahol Kecskemét mellett kapta valakitől, aki ki tudja honnan vette? Örültem neki, bár eddig kimaradt az életemből, legalább is így friss formájában. Bújtam az Internetet, mit is kezdhetnék vele. A friss felhasználásra nem volt módom, már megfőztem hétvégére, meg aztán nem is értem rá nagyon bütykölni vele, menni kellett a kertekbe.
Végül egy szarvasgombás vajat és egy olajat készítettem.

17.jpg


A gomba 29 g volt. Folyó víz alatt megmostam, aztán papírtörlővel megtörölgettem. Hát a papír olyan maszatos lett, mint a rosseb. Egy puha fogkefével lesikáltam, és meglepően sok sár jött le róla. Nagyjából a felét lereszeltem a kockareszelőn.

1.jpg2.jpg3.jpg
Szoba hőmérsékletű vajjal kikevertem és fóliával letakarva másnapig a hűtőbe tettem.

4.jpg5.jpg
Éppen véget ért a szabadság, másnap elvittem a melóba. Fehér kenyérre kentem, egészen jó volt, bár nem estem tőle hanyatt. Zed is megkóstolta, neki ízlett.

9.jpg
A gomba másik felét felszeltem. Speciális szarvasgomba reszelőm épp nem volt itthon, ezért a legélesebb késemmel megpróbáltam a lehető legvékonyabbra vágni.

7.jpg
Egy kisebb üvegbe raktam és feltöltöttem olívaolajjal. Az olaj két nap alatt egészen beikrásodott.

8.jpg10.jpg
Két hét múlva került sor, hogy egy kis spagettivel megkóstoljam az olajat is. Reggel kivettem a hűtőből, újra folyékony legyen.

11.jpg
Aztán jött a sajt körüli bonyodalom. Azt olvastam, hogy legfeljebb egy kis Pecorino romano sajt ajánlott hozzá, ha már mindenáron azzal akarjuk enni. Olyan csak a város túl felén lévő hiperben kapható, ha. Időm nem volt elmenni oda, megpróbáltam a lánc közelebbi boltjában, persze nem volt. Munka ügyben mindenképpen be kellett mennem a vásárcsarnokba, gondoltam, az ottani sajtboltban csak lesz.
A pultnál fiatal lányka, mögötte a bódé ablakában egy asszony. Köszönök illendően, majd előadom a kívánságom:
- Pecorino romano van?
- Nincs.
Ezek szerint el kell térnem az ajánlástól.
- Valamilyen Grana padano jellegű?
- Az sincs.
- Lengyel parmezán? (Egyszer vettem ott olyat, koppintás, de egészen jó.)
Az ablakból: - Csak rezsinaldo van.
- Micsoda?
- Parmezán.
Leesett. Bár szerintem a "jellegű"-be éppenséggel belefért volna.
- Akkor 15 deka Parmigiano reggiano-t kérek.
- Hogy mit?
- Parmezánt.
Már csak a megfelelő méret lenyisszantása okozott némi gondot, de végül kiegyeztünk a harmadik kísérletre levágott 12 dekás darabban.

15.jpg
Kifőztem fél kiló spagettit. Míg a víz felforrt, kiszedtem valamennyi szarvasgombát az olajból, és kicsit megvágtam, hogy jobban el tudjam keverni a tésztával.

13.jpg12.jpg
A kiszedett tésztát meglocsoltam az olajjal, majd beleszórtam a gombát, és összeforgattam vele. Az olíva kissé savanykás, a frissen vágott fűre vagy zöld almára emlékeztető illata egyből felcsapott, a gomba szóhoz sem jutott mellette.

14.jpg
Szedtem egy adagot, reszeltem rá némi parmezánt.

16.jpg
Voltaképpen nem volt rossz, de semmi különlegeset nem éreztem. Nyilván egy tíz dekás, szaúdi sejkeknek való piemonti szarvasgomba esetében más lett volna az élmény, de nekem csak ez a nyári fajta jutott. Hiába no, kis pénz, kis szarvasgomba. Mindegy, ez is megvolt, kipipálva, ugorgyunk.

33 komment

Címkék: spagetti parmezán szarvasgomba olívaolaj grana padano parmigiano reggiano pecorino romano

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7110429320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.20. 09:57:03

Szintúgy nagyot csalódtam ebben a gombában még vagy tíz éve. Legjobb barátainkat vittük NewYorkban a FourSeasons hotelbe ebédelni. Gondoltam, hamár kirúgunk a hámból, megkóstolok egy szarvasgombás ételt. Hát mit mondjak ... semmilyen volt. Ezért én nem adnék pénzt. Egyszer kaptam is egy pici gombácskát, amit letettem olajba, de azóta sem nyitottam ki az üveget. Lehet, hogy mi is egy ilyen gyengébb minőségű gombába futottunk bele?
Sebaj, majd A Fickó helyretesz minket, hogy honnan kell rendelni szarvasgombát :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.20. 13:24:21

hat a szarvasgomba hajpot sosem ertettem
szerintem maga a neve, a szedesenek korulmenyei / kutyak, asas stb./ sokat dobtak rajta
meghogy aranylag ritka, kulonbozo minosegu
fene tudja
en melomnal fogva nagyon sokfele etelben fogyasztottam
sot voltam szarvasgomba "fesztivalon" is, ahol eleg jo nevu szakacsok keszitettek eloeteltol desszertig mindent szarvasgomba felhasznalasaval
hat nekem meg nem akadt a kezembe - a szamba - olyan amitol elaleltam volna
lehet vannak emberek akiknek mas az izlelobimbojuk es erzik a kulonlegesseget
az enyem nem olyan
szoval eletemben nem fizettem - es nem is fogok/foleg jo sokat/- etelert cask azert mert van benne szarvasgomba
uff

vörösbor(de)minőségi 2016.08.20. 14:30:12

nem tudtam megszeretni.erős jellegzetes íze és illata van,ez nem is lenne zavaró a számomra,de nekem nem sikerült azt a fenomenális élményt megtalálni és égre forduló szemekkel hümmögni.
ráadásul kezdők könnyen túldozírozzák,ami az egyik legnagyobb hiba.
éppen a nagyon intenziv íz illat miatt.

talán talán egy könnyed spriccelés egy szarvasgombás ízesitésű olajból(igy kapható)ami egy rántottát vagy spagettit fellök valamilyen magaslatokba...-de én ezt sem igénylem.
azt hiszem ez annyit jelent,hogy nem kedvelem. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.20. 16:31:42

amugy a teszta kicsit szaraznak tunik
valami szoszt elbirt volna
/tejszin, vagy olvasztani a sajtot?/
nem tudom
esetleg kis szejtant

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.20. 20:18:14

@vörösbor(de)minőségi:

Én egyszer vettem, de az inkább büdös volt, bár én azt mondtam előbb, hogy se íze se bűze, aztán állt egy-két napot a hűtőben és bűze lett.:D
A vargánya sokkal illatosabb, zamatosabb gomba.

trux77 2016.08.20. 20:45:00

óóóó, a szarvasgomba....egyszer találkoztam vele én is, szerintem az illata jobb, mint az íze. Merthogy az íze engem olyan rohasztott avarra emlékeztetett vegyítve a döglött gilisztával :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.20. 20:48:53

Köszönök szépen!
@Andrass9: :)
@vörösbor(de)minőségi: Az is inkább valami jobb anyagból lehetett.
@látjátok feleim szümtükkel: Igazából nem akartam emlegetni, de addig a két napig, amíg a tészta elfogyott, valami tényleg büdös volt a frigóban.
@trux77: Hogy te mit meg nem kóstoltál már... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.20. 20:49:33

@látjátok feleim szümtükkel: @trux77:
igy igaz
nyugodtan kijelenthetjuk, hogy ez egy igazi sznob etel/izesito/
uff

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.20. 20:51:06

Krumpli az erkélyen, a helyét felkapáltam, megszórtam bőven kapormaggal, belegereblyéztem - hátha lesz még egy kis őszi szakállas - meg vetettem egy sor tarlórépát (kerekrépa, kerékrépa). Talán kicsit korábban kellett volna, de még megnőhet, ha jó idő lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.20. 21:07:09

@Waka: Szóval a krumplinak még a helyét is beszántottad ... Sóval megszórtad-é?
A kapormagod már júliusban kikelt szépen, azóta a második kovászos uborkát, és több tökfőzeléket is ellátott az ízével. Szerintem még nem késő vetned, bár felmagzani már nem fog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.20. 21:09:18

@hagyma: Tévedés! Mi még nem vagyunk eléggé érettek az értékeléséhez :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.20. 21:18:59

@Andrass9: szarvasgombarol meg eszembe jutott
menny be egy kocsmaba /en anno eleg jelentos kocsmabajaros voltam/ ott politizalnak, sportolnak, vagy etelekrol beszelnek
na ha szoba kerul a szarvasgomba, teljes less az egyetertes, hogy az milyen fantasztikus
senki meg cask nem is latott, nem hogy evett olyat, de tutira megmondjak, hat hogy az... az valami fantasztikus
izek kavalkadja, az orgazmus maga
minden mas etelen osszevesznek, de a szarvasgomba, apukam, meg a voroskaviar, igazi oroszt hozott a szomszedom
mer' a kocsmanak is meg van a sznobizmusa

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.20. 22:00:07

@hagyma: Itt nálunk csak egy picike kocsma van. Túl nyugis, hogy bármiről is szó essen benne ...
De a sznobizmus az jellemző!

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.20. 22:00:14

@hagyma:

Maradhatunk annyiban, hogy a lábszag kellemesebb, mint amilyennek én ezt a gombát éreztem.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.21. 09:15:47

Nem akarok politizálni a blogon, de tegnap eldőlt bennem a borjú: Hogy képzelik, hogy egy rasszista, antiszemitista senkinek Lovagkeresztet adjanak???? Ráadásul ez a nép nem is tiltakozik ellene.
Én szégyellem magam a többiek helyett is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.21. 11:09:44

Köszönök szépen!
@Andrass9: Az az igazság, hogy ilyenkorra már hatalmas gaz szokott lenni a krumpliföldön, egy kicsit rendbe kellett tenni. Kaprot minden évben vetek a krumpli után, amolyan "szakállas" kapor még lesz belőle. Finom zsenge, ebből fagyasztok télire aprítva.
A következő a Szálasi szobor lesz a rakparton a Kossuth térnél.
@hagyma: Egy kocsmában valaki valamit mindig jobban tud.

Boar... 2016.08.21. 11:44:30

@Andrass9: Ez csupán jelzés, mint a többi gyomorforgató ám valójában felesleges intézkedésük. Megmutatják a népnek, hogy bármit megtehetnek és meg is tesznek, nem számít a világ véleménye. Azt a patkányt egy normális országban már a zsírkrétától is eltiltották volna itt meg kitüntetik.
Valahogy az általam többek közt ezért nem látogatott "vadásznapok" jutnak eszembe ahol mindig a leghitványabb, törvénytelen férgek kapták a legmagasabb vadászati kitüntetéseket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.21. 14:01:22

@Waka: de mindenki evett mar szarvasgombat
@Andrass9: hat lovagkeresztet szerintem sem erdemelt, akkora munkassaga zert nincs, de letezo problemakat feszeget, altalam kicsit elitelendo stilusban, es sok mindenben igaza is van, mondjuk ez nem er lovagkeresztet,

de vannak dolgok amirol nem szabad beszelni, O meg beszel, sokszor hulyeseget is ez tenyallas

most olvasgattam amiket ideztek tole - mert amugy nem kovetem a munkassagat - sok dolog volt benne ami ertheto szamomra es sajnos elfogadhato

vörösbor(de)minőségi 2016.08.21. 17:57:47

@Andrass9: óhohóóó mondj egyet amire egy komolyabb felhördülés és tiltakozás lett volna.a netadós tüntit nem ér :))
a dolgok lényegét tekintve az,hogy ilyen ideges,egymásnak forduló,és folyamatosan ingerelt és utálkozásra buzditó sok sok év ..talán még nem is volt.ezt nem az a 300valahány ember hozza létre hanem mindannyian.
én is.
te is,és mindenki aki mindent elvisel a nyugalom érdekében mert senki nem szeret konfrontálódni és inkább tűr.
ennek ez lett az eredménye.
a határtalan és kontrollálatlan kivagyiság,a pimasz tiszteletlenség,és főként a hatalomban levő kisszerü emberek végtelenül pökhendi viselkedése.
tán ezt nem szabadott volna egy legyintéssel nyugtázni,na nem most hanem jó pár évvel ezelőtt.
most már nem elég egy-egy akár hangosabb tiltakozás-nem hallatszik.
továbbá azt gondolom,hogy pont ez az "idegben tartás"lesz a bukás oka is,mert csak egy bizonyos ideig lehet fokozni a feszültséget,és amennyiben nem tudom irányitani,ugy ellenem fordul.
de mivel ez egy főzősblog igy azonnal ide is irom,hogy ....én kis sóval és habaneroval izesitem a végén cseppnyi füstöltpaprikát sem elfelejtve.
:)

Ez vagyok 2016.08.21. 18:51:12

@Andrass9: Ugyan itt nincs politizálás, de éreztem, hogy normális emberek közé jövök.
Köszönöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.21. 20:15:26

@Waka: Felhúztam az összes paradicsomhullát, és a feleségem gyorsan átültette a babokat a helyükre, amiket a komposztba vetettem (azt is kell valamire használni - a másik felén újhagyma növekszik :)
Végül sikerült összeszedni vagy 25 szem paradicsomot, ami túlélte a vészt. A datolyák (sajnos csak az @Ez vagyok: -tól kapottakról tudtam egy maronyit lementeni) finom édesek. A gerillaparadicsom, ami már egy saját kordont igényel, közepes. Nem hiszem, hogy fogok róla magot, bármennyire ellenálló a paradicsomvészre.
A kapor elkezdett virágzani!
Habanero rengeteg terem idén, meg az összes csili is nagyon szép.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.21. 20:58:34

@vörösbor(de)minőségi: Nekem eddig úgy tűnt.
:)
Lesz Carolina Reaper csili (a világ legerősebb csilije jelenleg). Elteszek neked egyet belőle!

Ez vagyok 2016.08.24. 18:43:44

@Andrass9: Már írtam itt máshol, hogy van nem megbetegedett datolyaparadicsomról magom. Szívesen adok tavasszal palántát.
Nekem végülis sikerült 6 liter paradicsomlét eltenni a mindent összeturmixolós módszerrel a datolyából és a san marcanoból. Gondoltam, nem tartogatom friss fogyasztásra, hanem tartósítom. Szárítani sem mertem. A többit én is kénytelen voltam kidobni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.24. 20:51:31

@Andrass9: Nálam a kapor még elég csíra stádiumban van, de csak megnő októberre. A csili nálam is igen szép, de pár tő elkezdett kókadozni, a fene tudja miért, tán pajor bántja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 22:26:58

@Waka: Esetleg egy kis kálisót adj a paprikának, azt meghálálja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.24. 22:29:55

@Ez vagyok: Köszönöm, de jövőre szigorúan csak fémzárolt magot fogok vetni, nem szerzek be palántát máshonnan.
Ezzel nem azt mondom, hogy a palántáddal jött, mert több helyről is kaptam, és ugyan ez volt a helyzet 2 évvel ezelőtt is. Máskor csak sajátot neveltem, és azt megelőző permetezéssel kezeltem.
Idén egy lusta dög voltam - így jártam :(

A fickó 2016.08.25. 14:10:54

@Andrass9: Ne csodálkozz, ha nem használsz vetésforgót. A talajban évekig elvannak a spórák. Használj Trifendert, ez a gomba szinte minden veszélyes gombát kinyír a talajban. Permetezni meg folyamatosan Polyversummal kell. Ha ezt így csinálod, a gomba biztos nem viszi el a parit - maradnak a baktériumok, a vírusok és a rovarkártevők. :D Az idei év időjárása különösen cumi volt a csucsorfélékre. A szomszédságomban már rég végzett a gomba a paradicsomokkal. Az enyémek még állnak és most már heti 8-12 kilót szedek a 11 féle paradicsomról. Viszont 5 vásárolt bio tőröl kellemes bakteriális fertőzés indult ki, de ez szerencsére a termésre nem hat ki. Vicces, de ezeknek lett az egyik legszebb termése. Elmondhatom, hogy szépek és jó ízűek a parik. A minimális locsolás, némi hozamkorlátozás eszméletlen mély ízeket eredményezett.

Ez vagyok 2016.08.25. 18:34:13

@Andrass9: A paradicsomvész nem a magtól és a kifejlett növénytől ered.
A vidéki gazdaságomból szedett magból folytatom tovább a datolyát, de elhatároztam, hogy kevesebbet nevelgetek. Több olyan zöldségféle van, amelyek itt igazi sikertörténetek. A paradicsom szeszélyességét nagyon megúntam, pedig ha jó passzban van, az is egy sikertörténet itt nálunk.
Megértem az óvatosságodat is.
2013-ban mindenki paradicsomát elvitte a vész még érés előtt, bárhogyis szerezte és nevelgette a paradicsomot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.25. 19:35:25

@Ez vagyok: 2013-ban nekem nem volt gondom, csak 2014-ben. Soha előtte!
@A fickó: -nak lehet igaza, bár kivételesen vetésforgóztam az elmúlt 3 évben. Most a 2014-es helyre került a paradicsom, ami akkor kipusztult. Talajfertőtlenítés lesz a következő lépés, köszönöm a Trifender ötletet. Tetszik a Polyversum is, csak az kinyírja a Trifendert, ha eléri (a fóliatakarás sem elég védelem, mert az eső bemoshatja a földbe).