Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (315) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (6) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (141) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (36) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (62) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (28) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (52) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (440) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (2) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (93) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (332) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (24) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (52) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (90) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (4) kenyér (28) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (80) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (156) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (10) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (57) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (75) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (130) olívaolaj (8) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (3) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (87) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (78) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (168) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (20) (320) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (36) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (65) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (9) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (90) tejfel (63) tejföl (85) tejszín (89) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (213) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (11) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (226) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (27) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (24) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (40) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (6) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Salsa ferde

2016.08.06. 07:00 Waka

Igazából salsa verde lenne a becsületes neve, - egészen pontosan tomatillo salsa verde - csak hát én erősen belenyúltam. Az "autentikus" receptek mindegyike tartalmaz koriander levelet, azt meg én nem állhatom. Nem vagyok válogatós, ha éhes vagyok, szinte bármit megeszem, de cilantro-t semmiképpen. Nem sokat gatyáztam, petrezselyem levelet tettem az ételbe.
A karácsonyi csomagban kaptam kétféle tomatillo magot is, Cisneros Grande és Verde fajtákat. Én kértem, egyszerűen kíváncsi voltam rá. A paradicsommal együtt vetettem el március végén, négy-négy szemet mindegyik fajtából. Rohadt gyorsan kikelt, nőtt, mint a gomba, mire eljött a kiültetés ideje, felnyúlott, mint a rosseb. Karó mellé ültettem, kikötöttem, a tavaszi szelek így is kitörték az egyiket. Hónaljból kihajtott persze, kicsit csökevényes lett, mostanában - egy hónap lemaradással - kezd teremni. A nyár eleji aszály nem tett túl jót nekik, de azért kitettek magukért, két hete aztán eljött a szüret ideje. A "lufik" szépen megteltek, a növekedő bogyó lassan szétfeszítette a burkot. Felfelé húzva könnyedén letörtek, le is szedtem mind, ami érett volt. Ott helyben el is majszoltam párat, a burok alatt kicsit ragacsos volt, az íze valamelyest az éretlen szilvára vagy ringlóra emlékeztetett. Aztán jött a fejtörés, mi is legyen belőle. A salsa verde adta magát, aztán kiderült, olyan sok mindent azért nem lehet belőle főzni. Lehet krémlevest mixelni belőle, készülhet vele Tomatillo Mary (Bloody Mary változat), de az esetek többségében salátának készítik. Ha szerepel is egy receptben, a végén kiderül, hogy csak salsa lesz belőle. Tacoba töltik, echillada mellé adják. Van néhány étel, ahol együtt főzik hússal, de ha megnézzük a fűszerezést, az is csak egy salsa, csak főve. A másik bajom az volt, hogy szinte minden receptben összeturmixolták az összetevőket. Ha már saláta, ne püré legyen, hanem harapható, roppanós fogás.
Szóval, belefogtam.

1.jpg9.jpg


Hozzávalók:

- 50 dkg tomatillo
- 1 kisebb sonkahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fél lime leve
- 1 jalapeno paprika
- 1 jó csokor petrezselyem zöld
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 kávéskanál só
- kevés olívaolaj ízlés szerint

3.jpg
Először a tomatillot tisztítottam meg. Lehúztam a vékony burkot, letéptem a csumáról, aztán megmostam a bogyókat. Úgy habzott, mintha szappanos lett volna. Felvágtam őkelméket fel fél centi körüli kockákra. Gyötrelmes munka volt, rögvest meg is értettem, miért készítik mixerben.

2.jpg4.jpg
Apróra vágtam a sonkahagymát.

5.jpg
A jalapenot hosszában négy felé vágtam, majd vékonyra szeltem. A magot nem szedtem ki belőle, gondoltam, legyen pikáns egy kicsit.

6.jpg
A fokhagymát a kés lapjával összezúztam, majd felszeltem, a petrezselymet finomra vágtam. Összekevertem a zöldségeket, rátekertem a lime levét, sóztam, cukroztam, majd összeforgattam az egészet. (Meg persze elfelejtettem fényképezni.) Kicsit hagytam, hogy elolvadjon a só és a cukor, majd még párszor átkevertem. Hűtőbe tettem pár órára, hogy összeérjenek az ízek. Az olíva végül kimaradt.

7.jpg
Éppen egy rakott cukkinit sütöttem, valami ilyesmit, remek körítés volt hozzá.

8.jpg
Maga a zöldség nem egy nagy durranás, de így elkészítve egészen jó. Friss, csípős, fűszeres. Hamarosan megint lejön egy szedés, lime-ot már vettem hozzá.

20 komment

Címkék: fokhagyma lime sonkahagyma jalapeño petrezselyem levél tomatillo salsa verde

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr658933414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.06. 09:29:31

Kinézete nagyon cábító.

Én licsi paradicsomot vettem kiváncsiságból, és jól ráfaragtam. Tüskés a szára, a levele és a fürtökön lévő apró termések külső burka is. Maga a paradicsom a kisujj hegyétől a nagyújj hegyéig terjedő méretű, macerás leszedni, és rettenesetesen kemény a magja. Az íze tényleg emlékeztet a licsire, édes és savanyú is egyben. Azért jövőre nem vetek.

Régen volt tamarillom, ami évelő fás szárű, a termése paradicsomszerű, de ízetlen volt ( lehet, hogy nem vártam meg a teljes érést ), és szerencsére kipusztult.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.06. 09:30:33

@látjátok feleim szümtükkel:

csábító akar az lenni, sajnos néha nem nyomom eléggé a billentyűt és kimarad egy-két betű.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.06. 16:32:39

ezt a tomatillot nem tudom ertelmezni
a cukkinit sajnos tudom..
az ilyen rakott zoldsegek kozul meg a kelbimbot szeretem, de szigoruan daralthussal
ebben a cukkiniben nem latok cask rizst...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.06. 17:54:16

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Kacsingattam én is felé, de valahogy kimaradt. Mondjuk, sok jót nem hallottam róla. Éppen a videókon látható állagot akartam elkerülni.
@hagyma: Azért nem látsz, mert nem volt benne. Ahogy a szövegben lévő linken látható.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.06. 18:09:23

@Waka: nem gondolod, hogy egy rakott cukkini utan elolvasok egy rakott patiszont ujra:)
vegulis koretnek lehet jo
\cask meg nem tudom mihez:)/

ugy nez ki meg less a hazunk:)
1 hektar folddel /kicsit soknak tunik/
es majd fel hektarnyi erdo /inkabb negyed/
es meg az iden ultetni is kene valamit
nem lennek a helyemben

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.06. 22:40:20

Miért jött be elsőre a harcsa grillen?

@Waka:

A grillezett nem lehet rossz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.06. 23:39:22

@látjátok feleim szümtükkel: salsanak jo ez
csipszel, tortillaval, ahogy utananeztem
igy mar emlekszem is ra
a tomatillo nem sokat mondot
/mar a jelentesen kivul/
paradicsomka?
mexikoi foldi cseresznye?
palinkat lehet-e fozni belole?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.07. 14:19:44

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A harcsát nem értem. A grillezett tényleg nem lehet rossz.
@hagyma: A pálinkát még nem próbáltam. Majd küldök magot - kaptam Amerikából -, és kipróbálhatod az új kertedben. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.07. 14:53:58

@Waka: kihagyom:)
gyumolcsfak lesznek, meg mak, vagy kukorica es vagy krumpli, esetleg dinnye:)
a vetemenyes meg Mary dolga
az nem nagy, olyan 10x10 meter
doszt eleg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.07. 15:03:46

@Waka: amugyis, mi az hogy kert?:)
remisztoen nagy terulet
/de meg nem vettuk meg, gondolkodom belevagjunk-e, van meg par napom, ma meg kimegyek megnezni ujra, meg beszelgetni a szomszedokkal talaj es vizugyben/

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.07. 21:03:41

@Waka:

Beléptem a blogkocsmába, és az nyílt meg.
Nekem fizaliszom van, ami felfelé nő, sárgára érik, és kisebb, mint a tomatillo. Finom édeskés-savanykás az íze, néha lehet boltban is kapni. Most még kicsi, de télen bent van, akkor is virágzik, és megnő a termése. Persze nem sok terem, de kipróbálni nagyon jó. Néhány éve volt kertben is, abban, ahol laza homokos a föld, és ott futott a földön, tele volt terméssel és virággal, de mivel későn ültettem ki, nem ért be.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.07. 21:05:14

@hagyma:

Nem akarok beleszólni a dolgodba, de ajánlom figyelmedbe, hogy fiatalabb már nem leszel. Mary sem. Ehhez mérd a kert nagyságát, illetve ahhoz, lesz-e segítséged ha már nem birod elvégezni a kerti munkát.

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.07. 21:06:14

@hagyma:

Ha a vasúti talpfából lehet pálinkát főzni, akkor mi a kérdés?:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.08.07. 21:19:03

@hagyma: Ha egyszer én is eljutok odáig, nagyjából 400 négyszögöl, vagyis mintegy 1440 négyzetméter lesz a terület. Nálunk, valamiért 200 négyszögöl az alap telek, tehát dupla kell. Ezen elfér egy ház, garázs, kis nyári konyha/műhely/fészer, fedett terasz, üvegház, gyümölcsös és veteményes, a ház elé virágoskert.
@látjátok feleim szümtükkel: Valaki szerkesztett és rosszul mentett. A phizalis a család neve, mexikói cseresznye lehet az. A zsidó cseresznye vagy lampionvirág is rokon, nálunk vadon terem, de mérgező.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.07. 21:50:43

@látjátok feleim szümtükkel: ez mar minifarm nem kert
ha nem tudom megmuvelni majd megfizetem azt aki megtudja, vagy less olyan mint most, cask fu
me olyan 10 evig meg tudom muvelni, de benne van a pakliban, hogy cask kiskerteset veszunk max 1 acre
de most nagy a kisertes, szep helyen van jo az ar es a terulet nagysaga akar a meglhetesre is eleg:)
@Waka: 1440 nm is jelentos, ez a kinezett kb 10.000
uveghazban nem gondolkodom, de meg az sincs kizarva, hogy az egeszet beultetem gyumolcsfakkal
azzal is van melo de mas jellegu
a vetemenyes a haz mellett less
a haz ele nem tervezek cask sovenyt a keriteshez es par fat
viragoskerttel nem akarok szorakozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.07. 21:57:55

@látjátok feleim szümtükkel: sargabarack, vagy oszi job palinkanak?
most nagyon kutatok gyumolcsfa ugyben is
/egy hektarra mennyi fa idealis, mennyi gyumolcsot hoz stb/
jatszik a sarga-oszibarack, alma korte
a cseresznye kiesett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.08.07. 21:59:24

leszakadt az eg, holnap megyunk haznezobe

látjátok feleim szümtükkel 2016.08.08. 08:14:31

@hagyma:

Az őszibarack csak befőttnek és frissen enni jó, pálinkát nem ad, csak ha cukrozzák. Azt meg minek.
A cseresznye sajnos magától nem nagyon akar lejönni a fáról, a sárgabarack a legjobb pálinkát adja, és le is jön hívás nélkül is. Almából a nyári alma nem annyira alkalamas pálinkának, legalább is nem minden fajta. Mi ugyan minden évben nyári almából főzetünk, mert az van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.08.08. 21:41:33

@látjátok feleim szümtükkel: A legjobb pálinkát őszibarackból főztem ... meg meggyből :)
süti beállítások módosítása