A kertben a múltkori óriási spenóttermés után bennhagyott tövek, amik osztoznak a cukorborsóval (a spenót alacsony, a borsó felmászik) szépen hozott levelet, meg magokat is másodjára. Most már nem kíméltem, és felhúztam a töveket. A vastag szárat és a magkezdeményt a komposztba telepítettem, az ehetõ rész meg bejött velem a konyhába.
Ennyire frissen ritkán kerül a konyhapultra spenót, ezért elkezdtem gondolkodni valami más elkészítési módszeren. Mindig csak kifõzöm, de bármilyen kevés vízben fõzöm, rengeteg íz megy le a csatornába a lével. Most akkor nem fõzöm meg!
Anyagjegyzék nincs, illetve csak kép nincs róla, de azért listázom:
- 1,5 kg spenótlevél
- 1,5 l tej
- 3-5 girizd fokhagyma
- sok frissen õrölt feketebors
- zsemlemorzsa izlés szerint
- zsír vagy vaj a rántáshoz (igen, én berántom kicsit)
- 2 ek liszt a rántáshoz
- só
A spenótot alaposan megmosom 3 vízben is, majd laskára vágom olyan ahogy esik, úgy puffan módon. A nagylábasban elkészítem a rántást sok borssal, majd belevagdosom a fokhagymát.
![]() |
![]() |
![]() |
A legnagyobb serpenyõmbe egy darabka vajat teszek, felforrósítom, majd kb fél kilónyi felvagdosott spenótot rátornyozok (több nemigen férne el az elején). A forró serpenyõben kicsit kavargatom, majd lefedem. Pár perc alatt saját levet ereszve oly kicsire esik össze, hogy keresni kell az edényben!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A megpárolt leveleket a rántásra teszem, gyorsan összekeverem, hogy ne csomósodjon meg a rántás.
Ezt a mûveletsort elvégzem a maradék spenóttal is (még két adag a serpenyõben). A végén még két girizd fokhagymát aprítok bele, mert a spenót és a fokhagyma jóbarátok.
![]() |
![]() |
![]() |
Összerottyantom az elsõ liter tejjel, de bizony kivánja az a további féllitert is. Azután botmixerrel krémesre turmixolom.
![]() |
![]() |
![]() |
Én szoktam még prézlit, vagy friss zsemlekockákat adni hozzá. Most éppen frissen készült az új adag házi zsemlemorzsa, hát azt kevertem bele. Ekkor állítottam be a sósságát is a pürének.
Elkészítettem 5 tükörtojást hozzá (azért ennél jobban megsültek).
Feleségemnek 2, magamnak 3 tojással tálaltam frissen õrölt borssal.
Én bele is kevertem a spenótba a tojásokat - selymessé teszi a sárgája a pürét, valamint ekkor lehet "csak kanállal" is enni :)
Figyelmeztetés: ebben a melegben azonnal hûtsük le, és tegyük hûtõbe, mert úgy jártok, mint én, hogy a maradék (tekintélyes mennyiség) estére rámsavanyodott.