A kertben a múltkori óriási spenóttermés után bennhagyott tövek, amik osztoznak a cukorborsóval (a spenót alacsony, a borsó felmászik) szépen hozott levelet, meg magokat is másodjára. Most már nem kíméltem, és felhúztam a töveket. A vastag szárat és a magkezdeményt a komposztba telepítettem, az ehetõ rész meg bejött velem a konyhába.
Ennyire frissen ritkán kerül a konyhapultra spenót, ezért elkezdtem gondolkodni valami más elkészítési módszeren. Mindig csak kifõzöm, de bármilyen kevés vízben fõzöm, rengeteg íz megy le a csatornába a lével. Most akkor nem fõzöm meg!
Anyagjegyzék nincs, illetve csak kép nincs róla, de azért listázom:
- 1,5 kg spenótlevél
- 1,5 l tej
- 3-5 girizd fokhagyma
- sok frissen õrölt feketebors
- zsemlemorzsa izlés szerint
- zsír vagy vaj a rántáshoz (igen, én berántom kicsit)
- 2 ek liszt a rántáshoz
- só
A spenótot alaposan megmosom 3 vízben is, majd laskára vágom olyan ahogy esik, úgy puffan módon. A nagylábasban elkészítem a rántást sok borssal, majd belevagdosom a fokhagymát.
A legnagyobb serpenyõmbe egy darabka vajat teszek, felforrósítom, majd kb fél kilónyi felvagdosott spenótot rátornyozok (több nemigen férne el az elején). A forró serpenyõben kicsit kavargatom, majd lefedem. Pár perc alatt saját levet ereszve oly kicsire esik össze, hogy keresni kell az edényben!
A megpárolt leveleket a rántásra teszem, gyorsan összekeverem, hogy ne csomósodjon meg a rántás.
Ezt a mûveletsort elvégzem a maradék spenóttal is (még két adag a serpenyõben). A végén még két girizd fokhagymát aprítok bele, mert a spenót és a fokhagyma jóbarátok.
Összerottyantom az elsõ liter tejjel, de bizony kivánja az a további féllitert is. Azután botmixerrel krémesre turmixolom.
Én szoktam még prézlit, vagy friss zsemlekockákat adni hozzá. Most éppen frissen készült az új adag házi zsemlemorzsa, hát azt kevertem bele. Ekkor állítottam be a sósságát is a pürének.
Elkészítettem 5 tükörtojást hozzá (azért ennél jobban megsültek).
Feleségemnek 2, magamnak 3 tojással tálaltam frissen õrölt borssal.
Én bele is kevertem a spenótba a tojásokat - selymessé teszi a sárgája a pürét, valamint ekkor lehet "csak kanállal" is enni :)
Figyelmeztetés: ebben a melegben azonnal hûtsük le, és tegyük hûtõbe, mert úgy jártok, mint én, hogy a maradék (tekintélyes mennyiség) estére rámsavanyodott.