Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Garnélarák nyárson, grillen

2016.07.23. 07:00 Andrass9

Volt ezen a grillen még hátszín is a lányoknak, így nevezhetném az ételt Surf&Turf-nek, de azt bélszínbõl és homárfarokból illik elkészíteni. No de nem ezen múlik a dolog.

30.jpg

Van az egyik négybetûsben egész tisztességes garnélafarok 30/40 darab/pound méretû, amit itthon már királyráknak is neveznek. Ez a rák tisztességesen van fagyasztva, jégburokban van, és eddig még nem futottam bele kiolvadt zacskóba, és a jég árát sem fizettetik ki. A lényeg viszont, hogy ez nyers rák! A garnélaráknak nagyon rövid elkészítési idõ kell, hogy kijöjjön a textúrája (íze nem nagyon van, leginkább a fûszerezéséhez hasonul). Ha már elõre fõzve vesszük, hõkezelni nem szabad - de akkor minek húznám nyársra? Dekorációnak?

Többször használtam már creole vagy cajun fûszereket, most is ezekhez folyamodtam:

  • 4 szelet érlelt hátszín (vékony, hogy jól átsüljön ... ggrrrr)
  • 1,5 zacskó (375g) nyers garnélarák
  • 3 nagyobb salotta hagyma
  • 8 nyárspálcika
  • 2 fehérhagyma
  • 1 nagyobb cukkíni
  • 24 db újkrumpli
  • Só, Cajun és Creole fûszerek

10.jpg

A hátszínt alaposan bedörzsöltem a creole fûszerkeverékkel (ebben nincs só), majd folpackal letakartam, hogy érjen kicsit. A garnélákat beleszórtam egy edénybe, amit felöntöttem hideg vízzel - ez a legjobb módja a kiolvasztásnak. A fehérhagymát megfeleztem, és szójaszószt csepegtettem a vágási felületre.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A salottahagymákat megpucoltam és kb 15mm-es karikákra vágtam. A cukkínit 1 cm vastagra szeleteltem, majd sóztam és majorannáztam. Hirtelen felindulásból szórtam rá egy izraeli mártogatós fûszerébõl is, majd szójaszósszal is ízesítettem. A garnéláról lefejtettem a vékonyka páncélját (nagyon kevéske van neki, az is átlátszó), szûrõben lecsepegtettem. Ebből a páncélból készíthettem volna kis rákalaplevet, vagy rákvajat, de mindkettő van már a csodahüttőben.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A garnélát papírtörölközõn megszárogattam, majd a salottával váltakozva kettõs nyársra szúrtam. Ez utóbbi elõnye, hogy lehet forgatni is az elkészült ételt, nem kel önálló életre minden egyes shrimp ...

Megszórtam a cajun fûszerkeverékkel, meg egy kis csilis sóval (csípõsnek szántam a rákot). Mindkét fűszerkeverék összetétele megtalálható például itt.

19.jpg 20.jpg

Először megsült a hagyma, míg a többi alapanyaggal voltam elfoglalva - az ugyanis jó hidegen is. Vágási felületével felfelé kell a parázs fölé tenni, és amikor a külső borítólevelek már összezsugorodtak, akkorra a közepe is finom puha lesz.

A krumplikat megmostam, majd alufóliába csavartam. Felpakoltam közvetlenül a parázs fölé, a többi területre meg a hátszínt és a cukkínit tettem - azok könnyebben megégnek. Letakartam a grill tetejével az egészet - napozzanak a faszén hevében. 12 perc múltán megforgattam mindent a rácson, és újra letakartam. Újabb 10 perc, és a krumpli nagyja kész volt, a cukkínibõl is csak pár sápadtarcú maradt a parázs felett. A húsnak is adtam kis kérget. A lányok le is csaptak rá egy kis Worchestershire szósszal.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Ezután feltettem a parázs fölé a garnélát 2 percre, majd forgattam és ismét két perc, amivel el is készült. Amikor az áttetszõ rákhús kifehéredik (szakértők szerint rózsaszín lesz, de számomra olyan szín nem létezik), akkor már elkészült!

25.jpg 26.jpg

A tálaláshoz feleségem készített egy paradicsomsalátát, a gyerekek meg snidlinges tejfelt, amit a krumplira tettünk. Volt hozzá mindenféle szósz, de a garnéla nem kívánta.

27.jpg 28.jpg

Parádés egy ebéd lett belõle:

29.jpg

Pont kellemesen csípett a rák, a lányok szerint meg a hús volt tökéletes. Egy nyársat (nem üreset!) elvitt a fiam a kicsilyánynak, aki workshopot tartott aznap.

23 komment

Címkék: garnélarák hátszín cukkíni újkrumpli salotta shrimp fehérhagyma cajun fűszerkeverék creole fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr678862284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.23. 09:20:10

Köszönök szépen!
Ez tényleg parádés. Ami a jól átsült húst illeti, jó, ha van kire tekintettel lenni. :)

Boar... 2016.07.23. 11:17:10

A garnéla méretezésére az ódivatú db/pound helyett be kell vezetni a céllövöldés nomenklatúrát-"egypálcás", "kétpálcás" i tak dajse. A minap sütögettem én is garnélákat de el is határoztam, hogy nem fogok rászokni. Nem evés közben született az elhatározás hanem amikor a kilónyi-talán 50-60 db garnélát megpucoltam. Azok "egypálcásak" voltak, András maxirákjai már igénylik a kettőt. Ráadásul én-bár nem mértem az időt-biztos, hogy több, mint két percig sütögettem oldalanként, szóval jó eséllyel túl is sültek.
A hagymát én addig szoktam sütni amíg a külső réteg már eldobandóra feketedik, addigra a többi része is édesre karamellizálódik. Ez az elmélet, aztán vagy sikerül, vagy nem.
A cukkínire érdemes kipróbálni a balzsamecetes, olivaolajos pácot bár az olivával könnyű ráfázni a magamfajta kezdő grillezőnek mert ha nekilátok letörölgetni a szeletekről akkor a fűszereket is letörlöm, ha rajthagyom és elkezd csepegni akkor belobbantja a parazsat ha pedig mindent egyszerre akarok megsütni és tele van a rács, akkor nincs hová félrehúzni a láng fölül a cuccost... :-)
András, köszönjük, ez egy nyálcsordító poszt volt...

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.23. 16:01:34

"...íze nem nagyon van, leginkább a fûszerezéséhez hasonul)."

Magyarul ez csirkemell?:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.23. 17:59:30

@Boar...: namost ha andrasnal 40-50 darab volt fel kilo, nald 60 darab kilo, akkor neked vannak igazan jumbo rakjaid

Benikuty 2016.07.23. 18:33:20

@Boar...: látom, hogy főbácsi vérgőzös comingout-ja katalizátorként hatott szájmenési hajlamodra, ami nyilván isteneknek tetsző magatartás, abból pedig itt jó a termés:DD
...mert, hogy az utóbbi napokban hatékony ciánozás eredményét láthatta a gyérülő nagyérdemű, és rég írtam orbitál pikírten...
A húsnak nincs íze, és GRILLEZNI JÓ! Szajkót pedig szapora is...

Boar... 2016.07.23. 20:28:39

@Benikuty: Öreg, mindenkinek joga van hülyeségeket beszélni, még neked is...
A grillezés mint téma nekem nagyon tetszik. Kéthetes nyaralásunk alatt egy kezemen meg tudom számolni azon estéket amikor nem füstölgött a faszén. A garnéla pedig idegen pálya nekem, folyami rákkal volt már tapasztalatom de ezeket eddig leginkább fagyasztva vettem, a tisztításról pedig írnak ezt is, azt is. Pl. Mitzi von küche szőröstül, bőröstül készítette el őket az itt megjelent poszt képei alapján.

Benikuty 2016.07.23. 20:57:01

@Boar...: hülyeség tekintetében van itt nemes holtverseny...
öcsisajt, nézz már tükörbe, ha belefér az orcád! :DD

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.23. 20:59:41

@Benikuty:

Úgy tűnik a szájmenési hajlam felétek sem ismeretlen:D

Egyébként miért gond, ha valaki sokszor, vagy sokat ír? Magánügye, mint az is, hogy aki nem akarja, nem olvassa el. Akinek meg árt a meleg, tegyen priznicet a homlokára.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.23. 21:27:57

@Boar...: A cukkinit érdemes afféle welcome ételként elsőként feltenni, elvan vele a nép, míg a fő fogás megsül. A sózással érdemes az utolsó pillanatig várni, mert a kiszivárgó lé elmos minden fűszert és olajat.

Benikuty 2016.07.23. 23:27:12

@Waka: sózza mindenki a saját tányérján, szája íze szerint!
A cukkinit rántás előtt sem szabad sózni, mert akkor a bunda lesz ázott fos. Felénk a tojásba kerül, és ha az kevés, lehet evés közben is pótolni.
Általában nem szoktam a nyer zöldségeket sózni (pl. paradicsom, paprika, uborka...), mert elviszi a természetes ízeket...
A statáriálisan kivégzett szajkót sem sózzuk...

Boar... 2016.07.24. 00:08:47

Hiába keresem, sehol sem találok olyat, hogy a cukkinit előre sóztam volna...
Húst, zöldséget, gombát nem sózom sütés előtt, a halat igen, a micsben meg benne van...
Cukkinit fórumtalikon sütögettem a vegetáriánus résztvevőknek, vagy udvariasak voltak, vagy tényleg ízlett nekik ahogy csináltam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.24. 19:02:08

@Benikuty: "nyugodt lehetsz, sem pikírt, sem nagyképű, sem pedig semmilyen kommentemmel nem fogsz itt többet találkozni. Ha pedig téged, vagy bárki mást megbántottam volna, akkor elnézést kérek! "

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.24. 19:05:55

a grill; nagyon jol nez ki
/alig varoom, hogy a sajat hazam elott grillezhessek/
nekem a marha es a garnela nagyon bejon egyutt, meg homarral is jo
a parisaliba enteszk foghagymat is meg uborkat, pont tegnap csinaltam
az mas kerdes hogy a rozsaszint fehernek latod, ezzel bevallva hogy a kek tanyerod lila

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.24. 19:38:18

Nekem mg bejött egy félkilónyi gévagomba a ketből, a szilvafa törzséről. Egyik napról a másikra kinőtte magát. Ajánlom azoknak, akik erdős részeken járnak, de a lakópark fáin is előferdülhet. Máskor egy útszéli kőris törzsén leltem rá. Ártéri erdőkben is találtahó állítólag.
Szóval a nagyon zsenge gévagomba kirántva valami fejedelmi étek. Én 2 kanál rizslitszhez egy kanál köleslisztet tettem, hozzá só és 3 tojás, jól elkevertem. Ebbe mártogattam a gombaszeleteket és megsütötem. Jó étvágyam volt hozzzá.:D

A gránátalmáim meg tyúktojásni ( legnagyobb méretű ) nagyságúak, és nagyon sok van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.24. 20:27:52

@látjátok feleim szümtükkel: hat en nem kedvelem az eloskodoket
ilyen gevat meg nem is ettem eletemben
olyan normalista aminek kalapja van, olyat ettem regebben
porkoltenek is csinalt joanyam
manapsag max levesnek tudom elkepzelni
husok kozeleben kifejezetten idegesit a jelenlete

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.24. 20:32:38

@látjátok feleim szümtükkel: Régóta utazom rá, párszor végigjártam a Séd patak völgyét, hátha akad a fűzfák törzsén, de eddig nem volt szerencsém.

Benikuty 2016.07.24. 21:21:01

@látjátok feleim szümtükkel: az ártéri erdőről jutott eszembe, ideje szétnézni a sziget nagy-dunai oldalán. ott tömegestől nő. eső volt, meleg az meg van... :)
géva nagy barátunk!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.24. 23:51:38

@Benikuty: nagyon aktiv lettel miota kiszajkoztad magad es elkoszontel:)
csaxolok a kolbaszodat fogsagban tartott es legyilkolt emlosbol keszited
ez nem szep dolog

Boar... 2016.07.25. 10:08:46

@hagyma: "Fogságban tartott"? Ugyanmár. Azok a kóbor macskák szabadok csak igazán... :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.25. 13:15:07

@Boar...: en minosegparti vagyok
jo kis perzsa felturbozva szajkocombbal,, az igen
befuszerezem, felteszem a fustre
bukeja van
süti beállítások módosítása