Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy klasszikus: a madártej

2016.07.21. 07:00 Andrass9

Eszem nem tudom, mikor ettem utoljára - talán a Vakvarjúban valamelyik Éttermek Hete akción, vagy Torkos Csütörtökön. Csak az biztos, hogy csatos befõttesüvegben szolgálták fel ...

48.jpg

Bejelentkeztek a fiamék ebédre, gondoltam jó lesz desszertnek a garnéla-kebab után. Feleségem persze erõsködött, hogy 4 liter tejbõl fõzzem, mert csak. Akkor a tejboltba 4 üveggel mentem, meg egy tejszínessel. Vettünk friss tojást is a kispiacon. Két tálcával. Mert az elsõ tálcát elejtettem ...

Ezzel a recepttel megtanultam végre jó habot csinálni - kétféleképpen is!

Szerencsére a többi összetevõ nem olyan kényes.

A lé:

  • 4 liter friss házitej
  • 2 dl tejszín
  • 4 vaníliarúd (még van az indiai importból: 50 rúd 10 USD volt)
  • 12 ek cukor a tejbe
  • 24 tojás sárgája (szívem szerint 32 tojásból készítettem volna, de az már igazán túlzás!)
  • 12 ek cukor a tojásba

A madarak:

  • 24 tojás fehérje (ez rengeteg, de érdekes módon elfogyott ennyi habgaluska is)
  • 8 ek porcukor
  • 2 mk citromlé

10.jpg

A vaníliarudakat hosszában kettévágtam, és egy naaagy lábasban feltettem a tejjel és 12 kanál cukorral melegedni. A tojásokat szétválasztottam. Érdekessége a dolognak, hogy bár elég lazán vettem a tálcányi tojás leestét, ekkor mennyiségű tojást egyszerre feldolgozni még soha nem sikerült. Most is él bennem, hogy a tojásra vigyázni kell, nem szabad pazarolni...

Ennyi fehérjét nem tudok egyszerre felverni, ezért (is) két tálba tettem fele-fele arányban. Az elsõ adagot elkezdtem felverni habbá.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amikor már keményedett a hab, hozzáadtam 4 kanál porcukrot és egy mokkáskanál citromlét. Tovább vertem, míg kemény lett.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A vanília szépen kioldódott a tejben. Egyes számú alapszabály, amit most tanultam, hogy a tejnek nem szabad forrnia, amikor a habot fõzzük. Max 80-85C-ig emelkedhet a hõmérséklete. Ekkor beleszaggatunk kanállal izlés szerinti méretû madarakat, de csak annyit, hogy akkor is elférjen, amikor kétszeresére dagad. Lefedve 2 percig melegszik a tejben, majd megfordítva ismét két percig. Ezalatt a hab megduzzad, megköt, és nem fog nagyon összeesni.

11.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A kifõtt habot szûrõkanállal egy szûrõbe szedtem, hogy lecsöpögjön, míg a következõ adag fõ. Mielõtt a következõ adagot kiszedném, a szûrõbõl egy tányérra ültettem a madárkákat.

26.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Amíg a habok fõnek, addíg a sárgáját a 12 kanál cukorral teljesen keményre, habosra kevertem. A legvégén belekevertem a tejszínt is.

23.jpg 25.jpg 27.jpg 29.jpg

Az elsõ adag felvert tojás elfogyta után felvertem a második adagot, mint az elsõt. Egy nagy kerek jénait vékonyan kivajaztam, majd beleborítottam a habot a keverõüstbõl. Szép púpos lett, de azért belefért. Én most jön a trükk, amit apróséftől lestem el: betettem a mikróba a jénait a habbal, 750W-ra állítottam a teljesítményét (ez nálam 60%) és 3 percig mikróztam (6 tojásnak 1,5 perc is elegendõ)! Fel is szaladt a mikró tetejéig, de az nem baj.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Tapintásra rendes keményre fõtt hab lett. A színe a fényképezés hibája. Teljesen fehér volt!

36.jpg

Kanállal kiszaggattam ezt a monstrumot is, de már fõzni nem kellett.

38.jpg

Állagra teljesen, mint a tejbenfõtt, csak hiányzik a külsejérõl a vaníliamagocska.

A kikevert sárgáját még pár merõkanálnyi forró tejjel felöntöttem, majd belezúdítottam az egészet a tejeslábasba. Hõmérõvel ellenõrizve folyamatosan kevergettem. Nem szabad 85C fölé mennie, mert kicsapódik benne a tojás.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Amikor a végleges hõfokot elértem, azonnal hidegvízbe állítottam a fazekat, hogy lehüljön.

44.jpg

Innen már ment a hûtõbe éjszakára, hogy az ebédhez jó hûvös legyen. Kicsit macerás volt lehûteni a habot is, mert rengeteg helyet foglalt, de azért sikerült. Két tányéron és a lábasban is voltak madarak, amikor felszolgáltam.

45.jpg

Nagyon jól mutatott a kék (hagyma szerint lila, de ő színvak) tálkában.

46.jpg

Ez egy mikrós hab (a nyitókép egy tejben fõzött):

47.jpg

Tökéletes lett, mint a nagykönyvben!

Tanulság azért van: a mikrós habba a síma porcukor mellé adjunk egy kis vaniliakivonatot, hogy a vaníliás illat ott is meglegyen. Ekkor ember nem fogja megkülönböztetni a fõzött habtól (kivéve az alkotóját, aki 3 perc mikrózással megtakarít közel fél óra fõzõcskézést és pepecselést).

23 komment

Címkék: tej tojás vanília cukor citromlé porcukor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr158862070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2016.07.21. 10:20:55

Mekkora ötlet ez a mikrós!
Nálunk tegnap túrógombóc volt, még sosem csináltam úgy, hogy a tojásfehérjét felverve közvetlenül főzés előtt kevertem a megduzzadt túró-tojássárga-dara kutyulmányhoz, de nagyon jó szisztéma, hatalmasra megnőttek a gombócok és olyan igazi remegős, olvadós lett.
Mindjárt meg is kérdezem az embertől, szereti-e a madártejet.

Boar... 2016.07.21. 10:27:50

Garnéla kebabot említettél?
Na arról valamit, ha lehetne...

Topy 2016.07.21. 10:40:28

a lébe akkor most 12 vagy 2x12 evőkanál cukor kell? :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.21. 11:38:03

@Topy:

Nem mindegy? KÓstold meg, és annyit tegyél amennyire édesnek te szereted.

Topy 2016.07.21. 12:04:38

@látjátok feleim szümtükkel: 12 v. 24? szerintem baromira nem mindegy
egyébként meg vszeg elírás, ezt próbáltam jelezni

Topy 2016.07.21. 14:42:17

@Topy: 2x12, csak bamba voltam nagyon :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.21. 20:20:37

Köszönök szépen!
Én már olyan rég ettem utoljára madártejet, azt sem tudom milyen lehet. Gyermekkoromból arra emlékszem, mikor a több órás várakozás után kiderült, hogy anyám összekeverte a sótartót a cukorral. Na az komoly csalódás volt.
Persze szeretem (ki nem?), de azt hiszem télig várni kell, mire nekiveselkedem.

Vaczak2 2016.07.21. 21:15:17

Madártej...édes istenem.
Mindig útáltam.
Ennyi cukorral meg tojással egy közepes méretű öregek otthonát fel lehetne ültetni a felhő szélére.
Azért derekas munka, respekt, és látványos a végeredmény.
De a garnéla-kebab azért engem is jobban csiklandoz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.21. 21:32:50

@Vaczak2: Gyermekkoromban, mikor beteg voltam, folyton ezt kértem, olyankor mindig volt. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.21. 22:33:14

Egy rokon kisgyerek anyukájának azt mondta, hogy csináljon neki madárkakaós kávét.:D

vörösbor(de)minőségi 2016.07.22. 19:11:13

szép munka.a tányér szinéért jár a plusz pont :)))

vörösbor(de)minőségi 2016.07.22. 19:15:18

@Vaczak2: ha az ipari mennyiségű tejet és tojást nézzük akkor nem is olyan sok ez a cukor mennyiség.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.22. 21:06:49

Köszönök szépen!
Látom, kicsit ciánoztak, mindenki szegény madarat gyászolja.
@látjátok feleim szümtükkel: Az megérne egy misét.
@vörösbor(de)minőségi: Talán kisebb adagért meg sem éri nekirugaszkodni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.22. 22:03:31

ez a madartej szajkobol keszult?

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.22. 22:08:21

@Waka:

Hát ha még azt is megtudod, hogy pont nem volt otthon kakaó, így csak a zacskót lengette az anyja a madártej felett:D
Persze a már 50 körüli rokont azóta is cukkoljuk vele.

Egyébként a bloghoz méltó kérdésem: miért ne lehetne abba a madártejbe egy kis kakaót is keverni? A fehér hab mutatós lenne rajta.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.22. 22:12:07

Jut eszembe én gyerekként nem szerettem a madártejet, gondolom azért, mert a tojásos keverékbe lisztet is tettek, és attól teljesen más volt az íze és az állaga. Egyébként én is úgy készítem, mint andrass9, csak tejszín nélkül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.22. 23:33:51

@hagyma: Nem, csak megfejik hozzá.
@látjátok feleim szümtükkel: Ez egy igen jó idea, máris teremtettél valami újat. Felírom a listára, kipróbálom. :) El is nevezhetjük akár mindjárt gyászmadártejnek. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.23. 09:15:50

@Vaczak2: Ha kakaó, akkor barna. Legyen inkább kányatej.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.23. 20:55:50

@Waka:

Közben eszembe jutott, hogy olvasztott csokoládé is mehet bele, nem csak kakakó. Majd ha nem lesz ilyen meleg, én ki is próbálom, mert ez gluténmentes, így nekem is jó.

A fickó 2016.07.24. 15:55:45

Én a szószt sűrűbbre készítem és sós karamell öntetet is csorgatok rá, meg pirított mandulával (általában lapkák) is megszórom, amúgy franciásan. Jó desszert ez, a sós karamell remekül ellenpontozza kicsit a lényegét, az édességét is. :)
süti beállítások módosítása