Az õszibarack befõzõs poszt a legsikeresebbek közé tartozik a blogon - több mint 11.000 oldalletöltést ért már meg. Itt az ideje a sárgabarack eltevésének is!
Természetesen a legmelegebb napot választottam a nyáron, hogy kifussak a piacra (Fény u.), és vegyek két rekesz barackot, mert elõzõ nap feleségem hozott egy kilót, ami csodálatos volt. Már lekvár, de teljesen egészséges. Fogalmam sincs honnan hozta az "õstermelõ", mert az egész piacon még csak cseresznye nagyságú barackokat lehetett kapni. Neki sem volt több, csak két rekesznyi. Mivel mind elhoztam, még 20% kedvezményt is kaptam. Nyögtem rendesen a súly alatt, míg lecipeltem az alagsorba a kocsihoz, de délre már haza is értem vele. Feleségem kérte, hogy hagyjak neki valamennyit, mert õ cukor nélkül akarja befõzni ...
Szétválogattam hát a barackokat keményebbekre, és puhákra. A puhák mentek a mosogatóba többször váltott vízbe.
A keményeket meg félretettem egy nagy fazékban, azok kibírják azt az egy napot, amíg én foglalom a gáztûzhelyet :)
A megmosott barackokat megszabadítottam a magjuktól, majd nyolcba vágtam õket.
Pakoltam hát lelkesen a 15 literes befõzõlábasomba. Minden 2 kiló barackot egy félkiló cukor követett. Dehát megtelt a nagylábas, be kellett még egy fazekat is vetnem.
A lecukrozott gyümölcsöt jól felkevertem, majd pihenõre küldtem, hogy a cukor feloldódjék. Volt idõm tehát begyûjteni a befõttes üvegeket és kupakokat a kamrából.
A két edényt feltettem a gázra, közepes lángon felforraltam. Ugyan azt mondják, hogy a habot le kell róla szedni, de engem az nem zavar a lekváron :)
Ezután jött a szokásos sterilizálási módszerem, amitõl minden átlagember hideglelést kap: az üvegekbe kb 1 cm vizet öntök, a kupakját ráteszem, de NEM ZÁROM LE, és beteszem a mikróba. Igen, kupakkal együtt. Ez már vagy 15 éve így mûködik nálunk. A mikro kibírja, a kupak sem olvad el. A fizika tudja a dolgát, tehát bátran kövesd az eljárást. Maximumon járatom a mikrót kb 10-12 percig, amíg elkezd szépen forrni az üvegekben a víz. Ekkor a 100C fokos gõz garantáltan sterilizálja az üveget és a kupakot!
Ezt az eljárást több részletben kell csinálni, hisz a mikro kapacitása véges. De nem is baj, mert a forró üvegekbõl ki kell önteni a maradék vizet, és belemerni a zubogó forró lekvárt nagytölcsérrel.
Az üvegekre azonnal tegyük rá a kupakot, hogy a lekvár feletti levegõ is felforrósodjon, majd zárjuk le alaposan. Fordítsuk fejre az üveget öt perce, majd visszaállíthatjuk a talpára. Míg a lekvár hül, a kupakok nagyokat fognak pattanni, ami azt jelenti, hogy jól zárnak, vákuum alakul ki az üvegben.
Nekem most 28 üveget sikerült megtöltenem, és csak ennyike maradt a végére:
Gyönyörû szõke lett a lekvár, pedig nem adtam hozzá semmilyen vegyszert, se citromot (elég savanyú az magában is ...)
Már csak a cimkézés és a teli üvegek lecipelése van hátra.
Én nem dunsztolom a lekvárt, meg gyakorlatilag már semmit, mert ez a módszer majdnem bombabiztos.
Feleségem is megfőzte a cukor nélküli (na jó, 10 kiló barackhoz 1 kiló cukrot adott) lekvárját. Lett 12 kisüveg, de eszetlenül savanyú, pedig Steviával édesítette ...