Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sárgabarack befőzés télire

2016.07.07. 07:00 Andrass9

Az õszibarack befõzõs poszt a legsikeresebbek közé tartozik a blogon - több mint 11.000 oldalletöltést ért már meg. Itt az ideje a sárgabarack eltevésének is!

11.jpg

Természetesen a legmelegebb napot választottam a nyáron, hogy kifussak a piacra (Fény u.), és vegyek két rekesz barackot, mert elõzõ nap feleségem hozott egy kilót, ami csodálatos volt. Már lekvár, de teljesen egészséges. Fogalmam sincs honnan hozta az "õstermelõ", mert az egész piacon még csak cseresznye nagyságú barackokat lehetett kapni. Neki sem volt több, csak két rekesznyi. Mivel mind elhoztam, még 20% kedvezményt is kaptam. Nyögtem rendesen a súly alatt, míg lecipeltem az alagsorba a kocsihoz, de délre már haza is értem vele. Feleségem kérte, hogy hagyjak neki valamennyit, mert õ cukor nélkül akarja befõzni ...

Szétválogattam hát a barackokat keményebbekre, és puhákra. A puhák mentek a mosogatóba többször váltott vízbe.

10.jpg

A keményeket meg félretettem egy nagy fazékban, azok kibírják azt az egy napot, amíg én foglalom a gáztûzhelyet :)

12.jpg

A megmosott barackokat megszabadítottam a magjuktól, majd nyolcba vágtam õket.

13.jpg

Pakoltam hát lelkesen a 15 literes befõzõlábasomba. Minden 2 kiló barackot egy félkiló cukor követett. Dehát megtelt a nagylábas, be kellett még egy fazekat is vetnem.

14.jpg 15.jpg

A lecukrozott gyümölcsöt jól felkevertem, majd pihenõre küldtem, hogy a cukor feloldódjék. Volt idõm tehát begyûjteni a befõttes üvegeket és kupakokat a kamrából.

16.jpg

A két edényt feltettem a gázra, közepes lángon felforraltam. Ugyan azt mondják, hogy a habot le kell róla szedni, de engem az nem zavar a lekváron :)

Ezután jött a szokásos sterilizálási módszerem, amitõl minden átlagember hideglelést kap: az üvegekbe kb 1 cm vizet öntök, a kupakját ráteszem, de NEM ZÁROM LE, és beteszem a mikróba. Igen, kupakkal együtt. Ez már vagy 15 éve így mûködik nálunk. A mikro kibírja, a kupak sem olvad el. A fizika tudja a dolgát, tehát bátran kövesd az eljárást. Maximumon járatom a mikrót kb 10-12 percig, amíg elkezd szépen forrni az üvegekben a víz. Ekkor a 100C fokos gõz garantáltan sterilizálja az üveget és a kupakot!

17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ezt az eljárást több részletben kell csinálni, hisz a mikro kapacitása véges. De nem is baj, mert a forró üvegekbõl ki kell önteni a maradék vizet, és belemerni a zubogó forró lekvárt nagytölcsérrel.

20.jpg

Az üvegekre azonnal tegyük rá a kupakot, hogy a lekvár feletti levegõ is felforrósodjon, majd zárjuk le alaposan. Fordítsuk fejre az üveget öt perce, majd visszaállíthatjuk a talpára. Míg a lekvár hül, a kupakok nagyokat fognak pattanni, ami azt jelenti, hogy jól zárnak, vákuum alakul ki az üvegben.

21.jpg

Nekem most 28 üveget sikerült megtöltenem, és csak ennyike maradt a végére:

22.jpg

Gyönyörû szõke lett a lekvár, pedig nem adtam hozzá semmilyen vegyszert, se citromot (elég savanyú az magában is ...)

24.jpg

Már csak a cimkézés és a teli üvegek lecipelése van hátra.

25.jpg

Én nem dunsztolom a lekvárt, meg gyakorlatilag már semmit, mert ez a módszer majdnem bombabiztos.

Feleségem is megfőzte a cukor nélküli (na jó, 10 kiló barackhoz 1 kiló cukrot adott) lekvárját. Lett 12 kisüveg, de eszetlenül savanyú, pedig Steviával édesítette ...

26.jpg

44 komment

Címkék: citrom sárgabarack stevia cukor mikró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr748855218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.07. 09:06:21

edes draga jo istenem 2 rekesz ilyen gyonyoru kajszit elpazarolni lekvarnak...
/a haz meg nincs meg de a palinkafozot megrendeltem mar/

Benikuty 2016.07.07. 09:45:14

Minden nagyon szép,... stb.
valami azt súgja, hátralévő életem során egzakt magyarázatot nyerek erre a fejreállítós hókuszpókuszra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.07. 10:07:58

@Benikuty: Az egzact magyarázat igen egyszerű: Amikor megtöltik az üveget, ez nem mindenkinek sikerül abszolute színig tölteni (a fémkupak korszakában nem is célszerű, mert beszakad a kupak, ahogy kihül a tartalom). Az így bekerülő levegő még tartalmazhat csírákat, gombákat, hisz a környezetből kerül be, nem steril palackból. Amikor lezárod és fejre állítod, a levegő átbuborékol a 98C fokos anyagon, felforrósodik, és az is sterilizálódik. Ha csak a tetején hagyod, nem fogja elérni a 90C-t sem, mert a kupakon keresztül kisugározza a hő egy részét. Az ideális az lenne, ha a tetején levő levegőt tiszta nitrogénnel lehetne kicserélni valami kupakoló szerkezetben (ahogy egyes konzervgyárak teszik is), de ez házilag túl drága lenne.
A régi szalicilos módszer pont azért működött, mert nem az egész lekvárba keverték, csak a tetejére szórták, ahol ezek az ellenségek el tudtak pusztulni a szalicillal érintkezve.
Én még emlékszem, hogy szalicillal csinálta nagyanyám, de azt mindig lekanalaztuk a lekvár tetejéről, és eldobtuk.
Mostanában látom egyeseknél, hogy fóliával kötik le az üveget (mint régen), majd arra szórnak szalicilt, és teszik rá a kupakot ... Magyarázatot még nem kaptam rá, de legalább nem mérgezik magukat :)

Fenchurch68 2016.07.07. 12:08:31

Köszönöm, köszönöm! Tegnap édesem hazahozott tíz kiló barackot, és ma egy másik téeszbe megy programot reszelni, ahonnan tavaly kaptunk két rekesszel. Mondtam neki, hogy nyugodtan elfogadhatja, főzök egy kis lekvárAt. Ettől a mikrós izétől én is félek kicsit, de egy életem, egy halálom, kipróbálom. (Ez a mikró elvileg úgyis több fémet elvisel, mint a régebbiek.)

Benikuty 2016.07.07. 12:08:37

@Andrass9: ha megszámolod a csírákat előtte majd utána, és az eredmény igazol téged, hinni fogok. addig az egész fikció, urban legend.
a szalicil mérgező hatása annyira hiteles számomra, mint az egészséges margarin. ugyan azok találták ki mind a két mesét...
időnként dobnak valami gumicsontot, hogy a lényeg rejtve maradjon, mert ahhoz súlyos érdekek fűződnek.
szerintem-nálunk-errefelé, nem kívánt rész törlendő! :D

Topy 2016.07.07. 13:44:59

@Benikuty: tekintettel arra, hogy az Aszpirinban (és még sok gyógyszerben) szintén szalicilsav van, mérgező nem lehet
a gyomornak hosszabb távon nem tesz jót, az biztos...

de hogy kicsit túltolták ezt a szalicil dolgot, az biztos - nem vagyok meggyőzbe arról, hogy a NaBe egészségesebb :)

de az is igaz, hogy ha egy ilyen cucc a szervezetbe történő felesleges bevitelét ki tudjuk kerülni, akkor mindenképp javallt...

Fenchurch68 2016.07.07. 13:59:40

@Topy: Hát igen, a barackot meg permetezték, a föld, amiben termett, szennyezett, a cukor fehér méreg, az a nagy problémám, hogy már fényevőnek se lehet lenni, olyan magas az UV-sugárzás...

Rájöttem, hogy a mosogatógépben van egy 90 fokos rövid program, direkt sterilizálásra. Úgy egy kicsit hatékonyabb lesz, mint ötösével mikrózni :)
(Lámpalázas vagyok, mert a fölöttünk lakó néni is kért barackot, hogy majd befőzi, de eltörte a karját pár napja, úgyhogy az övét is én főzöm.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.07. 14:30:47

@Fenchurch68: Az egy jó mosogatógép, használd azt a mikró helyett! Egyszerűbb és nem kell reszketni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.07. 14:37:33

@Benikuty: @Topy: Megforrt, penészes befőttem vagy lekvárom nincs már vagy 25 éve. Egyedül a rumosmeggy forr meg, de az nincs hőkezelve, és nem is árt neki a plusz alkohol :) A posztban említett módszert használjuk sok-sok éve, a tartósítószereket legfeljebb a hőkezelés nélküli dolgoknál használunk.
A fejreállításban nem kell hinni, de nem hiszem, hogy elfáradsz tőle :)
Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.07. 14:40:07

@Topy: Ezért kell minden 50 feletti embernek 100 mg Aspirin Protect-et szedni, ami bélben oldódik, viszont nagy mértékben csökkenti az infarktus előfordulását (a szívsebészek szerint). Nekem sem lukadt még ki a gyomrom tőle :)

Topy 2016.07.07. 15:49:06

@Andrass9: na akkor ezért nem kell neked szalicil a befőttre! :D

www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/gyujt/aszpirin.html
"Gavrito, Loll és Picot, a Chicagói Egyetem biokémikusai a hatásmechanizmus finomabb részleteit vizsgálva kiderítették, hogy nem csupán több prosztaglandintípus, hanem két különbözô ciklooxigenáz enzim is létezik, a COX-1 és a COX-2. Az ASS nem tesz különbséget e két, egymástól alig különbözô enzim között, mindkettôt bénítja. Emiatt nemcsak a fájdalomerôsítô prosztaglandin képzõdésében szerepet játszó COX-2 enzimet kapcsolja ki, hanem azt a COX-1 enzimet is, amely a gyomor nyálkahártyáját védô prosztaglandin szintézisében mûködik közre. Ez magyarázza azt a rég ismert tényt, hogy az ASS árt a gyomornak. A hatásmechanizmus részleteinek ismeretében már megindultak a kutatások olyan ASS-származékok keresésére, amelyek szelektívek, kizárólag a COX-2 enzimet bénítják s kiküszöbölik a kellemtelen mellékhatást."

emiatt szokták tanácsolni a normális, rendszeres étkezést, ha valaki stabilan szed szaliciltartalmú gyógyszert

Benikuty 2016.07.07. 17:43:45

@Topy: mivel régen nem voltak ilyen jó zárási technikák mint most, kényszerűség volt a szalicil. A celofán pl. nem zár hermetikusan. Említett anyagot mi is kidobtuk, ugyan minek is ettük volna meg...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.07. 18:51:54

en mondtam, hogy palinkat kellett volna fozni belole, azzal nincs ennyi flikk-flakk
ennyi lekvart en a hatralevo eletemben nem fogok megenni
/szomszedasszonynak nem adok, a fiam mar kinott a lekvaros kenyerbol/
gyerekkoromban szerettem a lekvaros tesztat is, meg a lekvaros palacsintat
elmult
vagyis annyit nem er meg hogy pa;acsintat sussek:)
amugy az amerikaiak zabaljak a lekvart reggelihez
/ez enyhe tulzas, mert ilyen 1 dekas kiszerelesekben van/

de amugy jol nez ki es a keszites orome...
ertem en

/amugy nem sok ez a cukormennyiseg?/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.07. 19:54:02

@hagyma: A sárgabaracklekvárba általában 1 kiló cukor megy minden 2 kiló gyümölcsre. Én ezt megfeleztem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.07. 19:59:13

@hagyma: @Andrass9: Visszavonom! 4:1 az általános konszenzus mostanság :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.07. 21:42:34

@Andrass9: Cukor nelkul tul savanyu?
en cukorellenes vagyok megrozotten
es mint mondtam nem vagyok nagy lekvarfogyaszto
/ mondjuk palinkafogyszato sem, megis inkabb azt keszitek majd:)/

anno ugy remlik nekem a szilva es a ribizli volt a favorit
palacsintaba viszont a barack az ketsegtelen

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.07.07. 21:46:21

Köszönök szépen!
Én nem így főzöm be a lekvárt. Ahány ház... Használok valamilyen pektin-disztribúciót. A cukrot kóstolással állítom be, de szeretem édesen. Mondjuk én keverek bele egy kis szalicilt a főzés végén. A dunsztolás működik, a három honvédségi takaró alatt az üvegben maradt levegő még prímán felmelegszik, két nap múltán is melegek az üvegek. A tavalyelőtti lekvár is finom még, legfeljebb kicsit bebarnult. Idén epret főztem be, a barack kimarad, a tavalyi még mind megvan, a kétéves most fogy el.

A fickó 2016.07.07. 23:31:11

Holnap szedem le a Ceglédi Óriást, ami természetesen vegyszermentes. Idén gyönyörűek lettek, mint egy kisebb őszibarack. Lesz vagy 30 kiló. Klasszikus sűrűre főzött lekvár sütikhez, illetve rostmentes barack darabos dzsem is készül belőle. Amúgy én Gönci barack pálesszel fertőtlenítek, egyik üvegből a másikba összeráz és így tovább, a végén megisz. :D Én kb 3,5 kilónként fél kiló fruktózal édesítem. A fruktóz édesebb és ha elég érett a barack nem lesz savanyú. Csináltam már belőle cukormenteset is és az sem húzta csókra a szám. :) Végül némi aszkorbinsav, hogy két év múlva is szép színe maradjon. A dzsembe minimális bio agar agar is kerül.
A hab egyébként fehérje, amit leszedek.

Fenchurch68 2016.07.08. 00:24:02

@hagyma: Cukor-téma: én eritrit-stevia keverékkel fogom főzni, mert a kedves édesen szereti, de anyósom anno a kedvemért csinált teljesen natúrt is, annyi macera volt vele, hogy le kellett forrázni és lehúzogatni a héját. Nekem ízlett úgy, más meg kaphatott bele egy kis mézet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.07.08. 03:22:13

@Fenchurch68: en nem paleozok
mesterseges edesitok sem kellenek
Cukor plane nem
nyirfa sem:)
halaegnek nem szeretjuk az edeset
Cukor - es edesitoszer nalunk nincs

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.08. 09:29:31

@A fickó: Mindig tanul az ember. Nem tudtam, hogy a fehérje habzik fel, pedig a húslevesből rájöhettem volna.
Áruld már el légy szíves, hogy csinálsz rostmentes barack darabos dzsemet belőle, hátha nekem is sikerülne.

A fickó 2016.07.08. 11:50:47

@Andrass9: A Ceglédi Ó., igen durván rostos barack, ezt felfőzve átütöm szitán, besűrítem - ez így teljesen rostmentes. Sütikbe nagyon gáz a rostos lekvár. Ha nem sima lekvárt akarok, akkor ebbe a sűrű alapba teszem a keményebb barackból készült friss kockákat és épp csak felfortyantom és már megy is az üvegekbe. A kockákat egy alig rostos barack (Gönci kajszi) fajtából készítem. De, mivel ezt mindig venni kell, így keveset készítek csak, bár ízre jobb, mint a C.Ó. :)
Jó, legyen akkor csak rost szegény ... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.08. 13:11:03

@A fickó: Így már értem! És a logikáját is értem, miért csinálod. Köszönöm, hogy megvilágítottad.

Benikuty 2016.07.08. 13:55:02

@A fickó: ez azért már a műfaj egy másik szintje ;)

Benikuty 2016.07.08. 13:58:45

azt halkan jegyzem meg, nálunk a fruktóz majdnem mint a "fehér halál"..., de azért már létezik egy ideális édesítő is (a tudomány jelenlegi állása szerint...kackac)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.08. 14:33:38

@Benikuty:

Szerintem nem az édesítőszerekkel van a baj, hanem azok mennyiségével, és a szervezet szükségletével. Régen nem volt ennyi túltáplált ember, mert
1. Nem volt ennyi táplálék.
2. Azt a táplálékmennyiséget is, amelyik rendelkezésre állt, a rendszeres munkavégzés során a szervezet feldolgozta.
Ezt az állapotot most is el lehetne érni ( sőt ahol nincs elég pénz, most sincs elég táplálék ). De az ember nem önsanyargató úgy általában. Akadnak azért kivételek is, vagy hiúságból, vagy egészségügyi okból.

Fenchurch68 2016.07.08. 18:01:16

@látjátok feleim szümtükkel: Plusz még a cukor iszonyú addiktív. Ezt én sosem hittem el igazán - talán mert sosem szerettem az édes dolgokat, nem voltam rákattanva - de mióta az emberrel élek, aki durván cukorfüggő volt, láttam a saját szememmel. Egy-másfél hónap teljes cukornélküliség (minimális eritrit, amibe nagyon muszáj volt) után, mintha egy "elvonókúrán" esett volna át, sokkal jobb lett a helyzet, megszűnt a stressz és fáradtság esetén édességkívánás.
Így már lehet néha kilengeni, nem zökken vissza. Én amúgy kisebb problémát látok egy édesítőszeres lekvárban, hiába nem természetes, amiből minden második nap megeszik a reggeli sütihez egy evőkanálnyi mennyiséget, mint esetleg a természetes cukorral vagy fruktózzal visszakerülni megint egy nehezen visszafordítható állapotba.

Finom lett a lekvárom, a néninek is ízlett az ő cukros változata. (Semmi különbséget nem érzek a kettő között, nekem mind a kettő a nemfinom, mert túlédes kategória, kész szerencse, hogy nem szeretem :D )
Holnap meg barackos gombóc lesz az apróbbakból közkívánatra. (Én maradok a marhapörköltnél.)

Benikuty 2016.07.08. 18:43:54

@Fenchurch68: az általad (és általam) használ cucc természetes...
hu.wikipedia.org/wiki/Eritritol

Benikuty 2016.07.08. 18:47:04

@látjátok feleim szümtükkel: még annyit kéne hozzátenni, hogy nem kéne eltúlozni a mozgás jelentőségét. Egy bizonyos koron túl, és ez egyénenként változik, képtelenség elégetni a plusz kalóríákat. Egyszerűbb be sem vinni, és bizton állítom, koplalni sem kell hozzá... :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.09. 12:28:29

@Benikuty:

Maximálisan egyetértek veled.:D
De, a mozgás azért nagyon fontos, tapasztalásból tudom.:(

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.09. 12:30:07

@Fenchurch68:

Nagyon régen egy nagynéném gondozott egy idős nénit, aki nem volt hajlandó csak cukros tejet, és kenyeret enni, pedig kapott rendes ételeket is. Évekig ezen élt, nagyon jó kondiban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 13:00:12

@látjátok feleim szümtükkel: Igazság szerint azon én is eléldegélnék :) A ropogós héjú, sós kenyér a cukros tejjel csodálatos! A harmadnapos kenyér is finom a tejjel.
Nem vagyok cukorevő, de azt imádom.

látjátok feleim szümtükkel 2016.07.09. 13:29:22

@Andrass9:

Ebben a három ételben minden benne van, ami alapból kell a szervezetnek. Két féle fehérje, cukor, víz. Ja és sók, ásványi anyagok is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.09. 16:40:37

@látjátok feleim szümtükkel: Meg zsír - azt se feledd ki a listából, mert arra is szükség van.

Ez vagyok 2016.07.11. 18:20:37

Én nagyon elítélendő módon az ötker 3:1-bent használom eltevésre és a megadott cukor felét teszem bele. Így az 1,25 kg-hoz 00,15 - 0,20 kg cukrot teszek. A gyümölcsöt kimagozom, vagy például az almát 8 cikkre vágom és összekeverem a hozzávalókkal, forrástól számítva 3 percig forralom még. Az üvegeket a húslevesfőző fazekamban egyenként két fakanál segítségével mozgatva forró vízben tartom rövid ideig, így forrázok.
A dzsemet édeséhség idején kikanalazva eszegetjük az üvegből, különösen hosszú téli estéken a tv előtt :)
Más: ma nagy élményben volt részem a fogorvosnál. Három fogamat fognyaktömte és nem hittem a szememnek, mikor megmutatták a tükörben, hogy milyen csodálatos lett. Aszittem ott fehér alakatlan foltok lesznek, de nem. Ugyanolyan színű, mint a fogam, tök sima és tök fényes, mint egy tökjó fog. Óriási! El sem hiszem, hogy ilyen jó lett :)
Más: András, a geofóliás tapasztalataidról elbeszélgetnék veled, nagyon érdekelne ez a téma. A vidéki gazdaságomban gondoltam, hogy jó lenne a gazok ellen a nem beültetett részekre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.11. 22:23:15

@Ez vagyok: Szerintem a nem beültetett részt vesd be mustárral, vagy bármilyen más "kertdoktor" maggal, amit egyszerűen beleforgatsz a foldbe később. Jó a geofólia, de én csak célzottan használom: utálok kapálni :)

Ez vagyok 2016.07.12. 09:08:58

@Andrass9: Én a gyom ellen gondoltam használni. Iszonyú sok a gyom és nagyon erőteljesek, nem akarom őket szaporítani még azzal is, amit én vetek :) A gyomokat még magérés előtt ki kell/kellene kapálnom. 3-4 hét alatt hatalmas gaztenger lepi el a kertet. A múltkor is két nagy műanyag komposztálót töltöttem meg a gyomokkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.07.12. 12:57:28

@Ez vagyok: Akkor javaslom az alábbi linkről valamelyik feketét. Ez utóbbi azért jó, mert kiégeti maga alatt a gyomokat :) Én is ezt használom, mert 4-5 évig kibírja, UV álló, és elég masszív.
www.gazdabolt.hu/folia-szovet-muanyag/agro-jutaszovet-geotextil

Ez vagyok 2016.07.12. 13:38:19

@Andrass9: Köszönöm a tanácsot! :)

Ez vagyok 2016.07.12. 16:09:25

@Andrass9: Ha a zöldségágyásra terítjük, nem kell többet locsolni? Nem szárad ki jobban a föld alatta?

A fickó 2016.07.12. 16:29:49

@Andrass9: Nálam majdnem az egész kertet lefedi. Jövőre minden alatt ez lesz. Nem szárad ki olyan könnyen a föld, csigák utálják, csak a kis hasznos varangyok csoszognak rajta esténként.:) Minden sokkal hamarabb kel, nő és terem a szövettel takart területeken. Pl. magról vetett cukkinit 35 napra szedtem és gyönyörűek.

A fickó 2016.07.12. 16:34:07

@Ez vagyok: De kiszárad, mert lég és vízáteresztő. Viszont sokkal lassabban, elég jól visszatartja a vizet. Egyéb okokból, pedig minden megvan hozzá, öntözésvezérlő is, nem lett kész a csepegtető rendszerem. :( Ti. addigra durván benőtték a növények, így ezt locsolom vagy én vagy az eső. Jövőre viszont már csepegtetek. :)

Ez vagyok 2016.07.12. 17:02:58

@A fickó: Lehet, hogy a vidéki kertemben nekem is ezt kéne csinálni. Bár, akkor nem tudok sokat dolgozni, pedig azért megyek oda :)
süti beállítások módosítása