Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Tagliatelle zöldspárga szósszal

2016.06.19. 07:00 Andrass9

Már a spárgaszezon végefelé járunk, gyorsan kihasználtam, hogy van friss zöldspárga a kispiacon. Vettem is két csomagot, hogy majd fõzünk belõle valamit.

52.jpg

Elkezdtem a webet bújni, milyen érdekes, új fogást találok, és valóban rábukkantam a BBC-n egy spárgás tagliatellére, ami felkeltette az érdeklõdésemet. Persze a kamrában nincs tagliatelle, gyúrnom kell az ebédhez.

A spárgaszószt a lehetõ legegyszerûbbre szántam, igy csupán 5 hozzávalója van - még a parmezánt is kihagytam a receptből. Az adagot dupláztam, hogy lefagyasztom a szósz felét szûkebb idõkre.

  • 2 csomag spárga
  • 3 dl tejszín
  • 2 nagy girizd fokhagyma
  • reszelt szerecsendió (mert ez nagyon passzol a tejszínes szószokhoz)

10.jpg

A fokhagymát kés lapjával kicsit megtörtem, majd egy kis lábaskába tettem. Reszeltem rá szerecsendiót, meg adtam hozzá sót. Felöntöttem a tejszínnel, és felforraltam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 17.jpg

Amikor felforrt, levettem a tûzrõl, és lefedtem a tetejével. Ideje nekiállni a tésztának. Szórtam lisztet a gyúródeszkára, és beleütöttem 2 tojást, hogy annyi kettõnknek elég lesz. kis kacsómmal kevergettem, de már világos volt, hogy ennyi lisztet nem vesz fel két tojás. Hozzáadtam egy harmadikat, majd egy negyediket is. Na így már lett egy rendes kemény tésztám, amit elkezdtem kigyúrni.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Volt némi eresz csepegés, mire simára gyúrtam, de megérte, mert jó volt megfogni a selymes felületû tésztát. A gombóc 68 dkg lett, ami igazi 10 tojásos tészta! Jött az igazi nehéz munka, ki kell nyújtani.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Eltartott vagy egy 40 percet, mire az egészet szép vékony lapokká alakítottam. Még a feleségem is megdicsérte a tésztámat!

38.jpg

Elõször a legvéknyabbra nyújtott lapból vágtam cérnametéltet - jó lesz majd húslevesbe, kiszárítva pedig eláll addig.

39.jpg 42.jpg

Utána jött a könnyebb munka, egy-másfél centi széles metéltet vágni a többi tésztából. Tulajdonképpen rádlival is vághattam volna, de annak nem tudom az olasz nevét ...

40.jpg 43.jpg

A tészta pihenhet, szikkadhat. Azért feltettem egy nagy fazék vizet sóval forrni. Újra felforraltam a fokhagymás tejszínt, amibõl most már kihalásztam a fokhagymákat - csak az aromája kellett nekem.

Neki kell állni a spárgakrémnek. A sípoknak letörtem a vastag végét, így a maradék részt nem kell hámozni - ott már zsenge a csirág. A sípokat beáztattam, kimostam a homokot a hajtásokból folyó víz alatt.  A vastag végekrõl levágtam a száraz részt (és kidobtam), a többit felkarikáztam. Jó lesz az valamikor spárgakrémleves alaplevének. Megfõzöm, majd besürítve lefagyasztom. 

15.jpg 16.jpg 18.jpg 19.jpg

A sípokról levágtam a csúcsokat, és a legzsengébb részét, amit félretettem. A maradékot felkarikáztam, majd gõzölõedénybe tettem, ahol 2 deci vizet öntöttem alá.

20.jpg 21.jpg 22.jpg

20 perc gõzölés után beleszeltem egy harmadik fokhagymagirizdet, amit együtt gõzöltem még 5 percig a spárgával. Kiszedegettem a szeletkéket, és a spárgát beleborítottam a tejszínbe. Felforraltam, majd botmixerrel tessék-lássék szétcsapattam. Krém lett, de mivel nagyon lágy volt a szára, meghagytam sokat benne épen is.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A felét egy nagy serpenyõbe öntöttem, a többit egy dobozkába kanalaztam, hogy majd lefagyasztom.

27.jpg

A víz már felforrt, beletettem hát az egész tésztát (kb fél kiló volt), valamint a spárgacsúcsokat, mivel a friss tészta hamar megfõ, azalatt a spárga is megpuhul.

28.jpg

A főzővízbõl kimentettem egy pohárnyit, majd leszûrtem a spárgacsúcsos tésztát. Beleborítottam a serpenyõbe, ahol meglocsoltam egy kis fõzõlével, mert az lágyítja a szószt, és segít szépen bevonni a tésztát vele.

29.jpg

Két favillával összekevertem a serpenyõben mindent.

50.jpg

Végül - mivel az idõjárás kegyes volt hozzánk - a teraszon tálaltam mindkettõnknek.

51.jpg

Megkóstoltuk egy csöpp parmezánnal, de nem igazán kívánta a krémes szósz. Legfeljebb némi krémsajttal lehetett volna tovább fokozni...

53.jpg

Melegen ajánlom a receptet, mert egy elég könnyû étel, csak sok benne a szénhidrát :)

Tanulság:

A végéből készített spárgalevet nem lehet besüríteni - nem lesz jó íze, ha túl sokáig főzzük. Ezért az sajnos ment a lefolyóba.

Utóirat:

Addig emlegettem, hogy a félretett krémet befagyasztom, míg elfelejtettem. Szerencsére nagyon hideg volt a hűtőben, nem lett semmi baja!

44 komment

Címkék: tojás tejszín fokhagyma spárga liszt szerecsendió

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr358804178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.19. 13:25:44

Köszönök szépen!
Nyitom az ablakot! A metélő trinciante, a rádli és a derelyemetsző tagliapasta olaszul. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 13:56:43

@Waka: Mivel ezzel nem voltam tisztában, ezért nem csináltam recésre a tészta szélét :)
Egy bő adag lefagyasztva repül!

Fenchurch68 2016.06.19. 15:49:07

Emlékszem egy krimire, annak idején a Rakéta Regényújságban jelent meg folytatásokban, ahol a gyilkos szerszám egy mezzaluna volt. Azóta vágyom ilyenre a konyhámban.
Ez a szósz tetszik, megenném akár magában is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 15:58:59

@Fenchurch68: Ugyan a receptben nem szerepel, de az egy jó szerszám :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.19. 18:12:32

@Andrass9: Köszi!
@Fenchurch68: Az én kedvencemben kacsafacsarót használtak. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.19. 18:21:09

hat ha valamit, tesztat tuti soha nem fogok kesziteni
nekem megfelel a botyi
/a kenyeredet azt irigylem azt majd kirpobalom (kenyersutogepet mar cask dagasztasra hasznaljuk) egyszer, a fustolo melle kene egy kemence is/
jellemzoen nem vagyok tesztas
ha megis akkor krumplis vagy kaposztas 10 evente makos
/ ha engednek $10K-t a woodfini hazbol , akkor megveszem mar holnap:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 19:04:47

@hagyma: Drukkolok hatszázzal, hogy bejöjjön!!!
Majd megmutatom a kenyérkészítést kemence nélkül. Ha eléggé előtte megyek ki, akkor viszek le kovászt, amit már csak életben kell tartani :)
Tésztát gyúrni én nagyon szeretek. Van valami fantasztikus abban, ahogy a liszt és a tojás átalakul mindenféle tésztává!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 19:07:56

@Waka: Azt hittem tudok a gugliban keresni ....
Szóval mi az a kacsafacsaró?????

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.19. 19:37:52

Canard á la presse.
www.youtube.com/watch?v=-BfPv8YGLHo
Amúgy a Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit című filmből ismerem.
0:56-nál
www.youtube.com/watch?v=ev4zGiGKq8c

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.19. 20:32:10

Úgy tűnik Waka kertjébe küldeni kell egy kis esőt. Itt kb. 5 óra óta zuhog.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.19. 21:07:33

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs még vész, de éppen jöhet. Mellesleg csepereg. Felétek talán nagyobb szükség volt rá, ahogy hallom aszály van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 22:56:04

@Waka: Elég dilis egy ötlet, de el tudom képzelni Hestonnál :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.19. 22:56:49

@látjátok feleim szümtükkel: Itt csak szemerkél, pedig kiültettünk egy csomó palántát, aminek kéne a víz ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 01:31:53

@Andrass9: hat a kovaszt talan elo tudom allitani
a haz dolgozik
de ha sikerul is nyelbe utni , itt majd 2 honap koltozes
utana megyunk haza
szivesen latunk kovasszal vagy kovasz nelkul, de nem tudom meg mi less osszel
ez egy zuros ev
hogy iden koltozunk az tuti, meg az is hogy megyunk haza
/a hatso resz renben van talajilag, a front az lankas fakkal/ nem sokkal/ es homokosnak tunik oda meg ki kell talalnom mit lehet ultetni
folyo egy kopesre
valoszinu vadaszni is lehet

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.20. 08:51:12

@Waka: "...ahogy hallom aszály van."

Az. Már harmadik hete annyi eső esett mindkét kert tájékán, hogy nem tudjuk szedni a gazt, egyrészt lágy, másrészt annyi van, hogy mire az utolját kiszedjük, az eleje ismét nagy. Megkezdték az aratást, de szerintem egy hétig nem nagyon fognak tovább haladni, mert annyi eső esett a napokban, hogy áll a víz a földeken. Persze biztosan vannnak szárazabb részek, mert helyi jellegűek a nagy leszakadások. Tegnap viszont Szegedtől a Nyírségig zuhogott, és nagyon.

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.20. 10:35:42

faktor.hu/faktor-uveghaz-paradicsom-export-foliasator?source=hirkereso

Most is esett már egy adag, így a kb 50 tő paradicsomból már egy sincs ami egészséges lenne. A cserépben neveltek viszont még elég szépek, de abból is ment már ki 3 tő. Jövőre üvegházat építek. Már ha megérem.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 14:51:07

@látjátok feleim szümtükkel: Én is nagyon kacérkodom egy üvegházzal, de az nem csak sok pénz, de meg kell tanulni vezérelni. Mikor mennyit szellőztessen a dolgozó, hogyan locsolja, kell-e árnyékolót készíteni, hogy lehetne esetleg fűteni, stb.
Persze izgalmas feladat a vezérlést számítógépre tenni, de akkor is meg kell tanulni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 15:50:30

@Andrass9: larifari
computer
70-es evekben mari neni jozsi bacsi a gyerek meg a menye a veje ugy termeltek a primort, hogy vezetekes telefon nem volt, nemhogy computer
mondjuk az egyik hazrol azert beszeltuk le magunka, mert greenhouse volt hozza
nem kicsi
azzal meg melo van
nem kicsi
viszont ha van helyed szerimtem kisebb uveghazat vagy foliat siman csinalhatsz
/en most a telefont varoom, hogy OK -e a haz? a frontra gyumolcsfakat tervezek, olyat ami birja a homokot es a lejtot:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 16:44:15

@hagyma: Akác! Igaz, az nem gyümölcs, de megfogja a lejtőn a homokot :)
Nyilván nem 100 hektáros üvegházról álmodom. De azért bele kell férnie 50 tő paradicsomnak, 20 tő uborkának, 200 tő csilipaprikának, stb. Vagyis legalább 50 m2 alapterületről van szó.
A computeres vezérlés pedig jó játék lenne. Pl. az USA-ból tudnám irányítani a locsolást :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 16:58:09

@Andrass9: ez nem futohomok:)
nem kell megfogni semmit
ez erdo
par fat kivagtak a haz vegett
a fronton ilyen tereaszos jelleget kell elkepzelni par nagy faval
hatul sik
ott less a prcs meg avetemeny, nyarsalo, kemence, fustolo
es valami a madarhazban:)

Ez vagyok 2016.06.20. 18:07:59

@hagyma: Itt van egy rövid ismertető a homokos talajról és arról, hogy mit érdemes ültetni, termelni benne. Nálunk agyagos a föld és én homokkal lazítom.
kertlap.hu/homokos-talaj/
Az Alföldön is homoktalaj van és nagyon sokféle haszonnövényt sikerrel termelnek benne.

Ez vagyok 2016.06.20. 18:11:34

@Andrass9: Az egyik ismerősöm, akinek nagy telke van az üvegházban hajtatja elő a zöldségféléket és a megfelelő időben átrakja szabadföldbe. Annyit tart bent, ami elfér kifejletten is és azok hamarabb teremnek.

Ez vagyok 2016.06.20. 18:12:45

Egyszer én is csináltam metéltet. Azóta is emlegetem és azóta sem álltam neki mégegyszer :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 18:14:45

@Ez vagyok: Azt azért elismered, hogy más, mint a bolti ?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 18:15:45

@Ez vagyok: Ez akkor megy, ha többen művelik a kertet. Én is hasonlóan csinálom, csak miniben :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 18:16:54

@Ez vagyok: thx
ez hasznos volt
mert meg eppen ott tartok, hogy felmerjem , milyen a talaj
meg leginkabb ott hogy jojjon a telefon, hogy OK a vetel
ha OK augusztus-1en koltozhetunk
varakozas van
meg hat nem a kert az elso
ki kell alakitanom egy nagyobb teraszt /indukcios nelkul/
meg hat lakhatova kell tenni 3 halo 2 furdo + nappali lakast
de meg nem is az enyem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 18:26:20

@hagyma: Van már az a fázis, amikor nagyon beleéli magát az ember!

Ez vagyok 2016.06.20. 18:34:29

@Andrass9: Természetesen :) Azért álltam neki, mert a fiam olyan mákostésztát szeretett volna, mint amit anyukám csinált.

Ez vagyok 2016.06.20. 18:36:13

@Andrass9: Az ismerősöm egyedül műveli a kertet. Igaz, nem dolgozik. A férje keresi a pénzt :)

Ez vagyok 2016.06.20. 18:38:24

@hagyma: Én is szorítok neked, hogy a legmegfelelőbbet válaszd és megelégedéssel éljetek benne.

Ez vagyok 2016.06.20. 18:41:49

@látjátok feleim szümtükkel: Itt is elég sok eső esett mostanában, de a paradicsomoknak nincs bajuk ettől. A tavalyi télizeller rohadt ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 19:34:22

@látjátok feleim szümtükkel: Már megint valami rondaság közelít feléd! Esernyőre fel! :(((((

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 20:57:39

@Ez vagyok: az a vagyunk
kis-de komfortos- haziko / sot akar manufactured is lehet/
megfelelo privat zonaval es eletterrel
van am sok cask Asheville kornyeken van keves
Murphyban nagyon jo hazak vannak olcsobban, de messze van es akkor uj allas kell, koltozes stb.
amugyis minden koltoZes egy uj elet, hatha meg messzebb is megyunk/
masodik haz amire konkret ajanlatot tettem
az elsot eladtak 1 nappal elottem
erre meg varoom a telefont

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.20. 21:32:37

Hagyma el van tévedve. Az a nagymama világ már régen elmúlt. Nekem most banán virágzik két száron, és potyog a datolyaszilva ( pedig permeteztem ). A késői borsóm csupa virág, de rothad a szára, jó ha magnak való termés lesz rajta.

Sokat változott az éghajlat, és benne a növények, kártevők is. Gyerekkoromban nem voltak a gyümölcsfák korompenészesek, most nem győzőm permetezni a körtefákat.
Van öt tő gömbcukkinim, amin cseresznye nagyságú terméskék
kucorognak már vagy másfél hete, de egyszerűen nem akarnak nőni, pedig már annyi eső esett, hogy bele lehet fulladni, és nincs hideg sem.

Egyébként most is dörög az ég. Gondolom majd kicsit később le is szakad.:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 21:44:30

@látjátok feleim szümtükkel:
en nem vagyok eltevedve
itthon ulok
hat a nagymamam mar meghalt, igy az O vilaga elmult
banant a boltbol szerzem be

na ez a haz is eluszni latszik, a felet akarjak endegni a 10 K-nak es meg maradni akarnak November 1-ig, ugy hogy fizetik a berleti dijat
hat nem igazan megy a dolog
kereses folytatodik
izgalmas dolog am:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.20. 21:50:11

@látjátok feleim szümtükkel: Szeghalmi ismerősünk panaszkodott, hogy az édesapja már öntözi a szilvafákat, mert potyog a termés. Igaz, ez pár hete volt, azóta nyilván változott a helyzet.
@hagyma: Nagyobb sikert kívánok! Majd, ha meglesz, elmegyünk kapálni hozzátok. :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.20. 22:05:59

@Waka:

Ez vagy két-három hete még így lehetett, én is öntöztem, akkor kezdett el romlani a paradicsom is, de Medárd betette a kaput. Szeghalomnak és környékének is volt része bőven esőben az elmúlt napokban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.20. 22:13:54

@Waka: szavadon foglak!!!:)
1 acret felkapalsz kvoszt kvartelyert..
bannya kanya:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.06.20. 22:43:08

@látjátok feleim szümtükkel: Küldj erre egy keveset, éppen jól jönne már.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 22:59:10

@hagyma: csapj hozzá egy repjegyet is, és máris megéri neki kimenni kapálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.06.20. 23:02:10

@hagyma: Az nem nyerő. Novemberben a fene akar új lakásba költözni, mert valami felújítás is biztos kell. :(((

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.06.21. 00:07:31

@Andrass9: nem az evszakkal van baj
a haz rendben van
de az meg 4 honap
mi meg akarunk koltozni es utana menni haza
meghat ugye kifizetjuk most, Ok fizetnek 1000 dollar berletidijat havonta
/es ha nem less kesz az uj hazuk? stb./
nem OK
pedig a haz tetszik
megtettem utolso ajanlatomat anyagiakban es max sezptember 1
majd jon a valasz
has nem nem
keressuk tovabb
@Waka: na attol nem felek:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.06.21. 09:06:20

@Waka:

Mondtam neki, de az éjjel kétszer is leszakadt ahelyett, hogy ment volna arra, némi jég is volt benne, szerencsére sok esővel, és most is itt szakad.
süti beállítások módosítása