Hamár távolkeletire vettük a hangulatot, álljon itt egy Thai klasszikus is. Roppan népszerû leves, mely a tipikus távolkeleti fûszerek kvintesszenciájával varázsolja el nyelvünket. (Ez olyan szép, mintha egy étteremkritikus írta volna ...)
Mint mindig, most is a kutyának vett csirkemellbõl loptam a leveshez. Valahogy ezek a csont melletti apró húsdarabkák adják a legfinomabb ízt, ezenkívül már eleve pont akkorák, mint amekkora a levesbe kell.
Elõször is mindent begyûjtöttem, ami kell hozzá:
- 20 dkg csirkemell apróhús
- 400ml kókusztej
- 1 sárgarépa
- 1 lime
- 1 Anaheim csilipaprika (másféle is jó)
- 2 cm gyömbér (galangal gyökér kéne igazából, de nincs itthon)
- kis marék fafülgomba
- 3 kis girizd fokhagyma
- 1/2 kis vereshagyma
- 1 kaffir lime levél
- 1 citromnád (Thai citromfû)
- 1 tk csili vagy curry paszta
- 1 tk ghí
- 1 liter víz vagy alaplé
A gyömbért hámoztam és csak bevagdostam, hogy egyben maradjon, mert így a végén könnyû kidobni. A citromnádat csak megzúztam a klopfolóval. A hagymát megaprítottam, szintúgy a csilit. A lime felének a héját lehámoztam, a fokhagymákat is megtisztítottam. Vagyis az alapanyagok egy részét elõkészítettem.
A currypasztát egy kanál ghín megpirítottam, mig az illata felszállt. Hozzáadtam a csilit és a hagymát, és tovább pirítottam. Ezalatt a fokhagymát megzúztam és felvagdostam, a sárgarépát hosszú szeletekre vágtam.
A megpirult csilis hagymas keverékbe végül belevágtam a citromnádat 4 centis darabokban, beletettem a gyömbért, fokhagymát, kaffir lime levelet, lime héjat. Végül beleborítottam a csirkemell darabkákat. Itt jól látszik, hogy ezen bizony van zsír is, nem olyan száraz, mint egy csirkemellfilé!
Hozzáöntöttem pár deci vizet, és elkezdtem fõzni. Ezalatt fel tudtam vágni a sárgarépát is julienre. A csirke hamar átfõtt.
A répa elõkészítve, a kókusztejet kibontottam és felkavartam. Ezeket is beleöntötem a levesbe, majd annyi vízzel pótoltam, hogy kb 1,5 liter legyen az egész. Ekkor került a fafülgomba is a levesbe, amit csak az utolsó pillanatban választottam kiegészítõnek, de amig a répa megfõtt, az is rehidrálódott. A végén belecsavartam a fél lime levét, izlés szerint sóztam.
Amikor tálaltam, a gyömbért kivettem a levesbõl. A tányérban talált citromnádat is kidobtam, mert ez túl öreg az elfogyasztáshoz.
Nagyon gyorsan elkészíthetõ, hisz a csirkemell percek alatt megfõ. Ha csirke helyett kis garnélarákkal készítjük, akkor már Tom Kha Goong leves készítettünk ...