Feleségem gyakran fõz ilyet, egy különbséggel: sima lencsébõl készíti, és csak egy kanálka curryport ad hozzá. Én viszont nagyon szeretem a vöröslencsét, meg az indiai-távolkeleti ízeket.
Posztoltam is már hasonlót, de ez finomabbra sikerült. Nagy elõnye ennek a lencsének, hogy nem kell áztatni sem - hamar megfõ, sok benne a fehérje, és még finom is :)
Akkor lássuk a hozzávalókat:
- 30 dkg vöröslencse
- 1 sárgarépa
- 1 szál zellerlevél
- 1 kiscsokor petrezselyem
- 5 cm póréhagyma
- 2 cm gyömbér
- 1 vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 1 ek thai curry paszta
- 1/2 l csontalaplé
- 1 ek kacsazsír (a ghí elfogyott)
- 1 marék dió
- 1 csilipaprika
Mint minden távolkeleti ételhez, most is mindent elõre összevágtam (a lencse kivételével), a gyömbért lereszeltem. A kanál zsíron megpirítottam a currypasztát, majd beleszórtam a pórét és a fokhagymát is. Utánadobtam a sárgarépát, a gyömbért és némi petrezselymet és a zellerlevelet. Ezt addig pirítottam, míg a sárgarépa elkezdett puhulni.
Ekkor ment a lábasba a fagyasztott alaplé, majd amikor felolvadt, akkor még egy liter víz is. Beleszórtam a lencsét, és hagytam megfõni.
Amikor a lencse megfõtt, botmixerrel krémesítettem az egészet. A tálaláshoz a csilit, a diót és az újhagymaszárat kis tálkákban tettem az asztalra: ki-ki annyi betétet tesz a levesébe, amennyit óhajt.
Kellett egy második adagot is enni belõle ...