Ezt a klasszikust párszor már megénekeltem, de most Kató néni (valami furcsa új neve van mostanság) olyan természetességgel kérdezte, hogy vajgaluskát vagy daragaluskát fõzzön-é bele, mintha nekünk abba beleszólásunk lenne :)
Viszont ezzel többünknek felcsigázta az érdeklõdését, meg a gyomorműködését. Nekem meg volt kifejtõ borsóm a hûtõben, abból megfõzöm magunknak. Nálunk a galuska sajnos nem a feleségem kedvence, ezért a választ Benikuty olvasónk találta el helyesen.
Elõször is nekiláttam a borsó kifejtésének. A saját borsóm még csak most kezdett virágzani, ezért szétválogattam a zsengébb hüvelyeket, amit fel is tettem fél liter vízben kislángon fõni.
Hogy az élet ne legyen olyan egyszerû, kiderült, hogy nincs itthon sárgarépa. Ilyen is rég fordult már elõ. Szerencsére a kocsi még elöl volt, 15 perc alatt megfordultam a boltban egy nagyobb adaggal, rakhattam is össze a hozzávalókat, meg maradt későbbre is:
- 35 dkg kifejtett borsó
- 4 3 db sárgarépa (a négyes át van húzva!)
- 3 szál friss petrezselyem gyökér levelestül
- 1/2 vereshagyma fele
- 3 dkg vaj
- 1 liter csirkealaplé (sürítmény a csodahüttőből))
- 3 dl zöldborsóhüvely lé
- 1 kk cukor
- só
A sárgarépaszámot a tisztítás után redukáltam, mert hogy túl soknak itéltem a levesbe. A felesleg elfogyott nyersen. A gyökeret felkarikáztam, a pici hagymával vajon megdinszteltem - ez mindig lassabban fő meg nekem, mint a répa. Megcukroztam a forró vajat és hozzáadtam a sárgarépát, amit szintén dinsztelve puhítottam. A végén beleszóram a borsót, meg még egy kis vajat, hogy azt is bevonja a zsiradék.
Gyakran kevergetve pároltam/pirítottam a zöldségeket, majd beletettem az alaplevet. Ekkor kiderült, hogy ebbe a fazékba nem fog mind beleférni, átköltöztem hát egy nagyobbba. Beleöntöttem a bevásárlás alatt elkészült zöldborsóhüvely lét és két liter vizet is. Hozzáadtam egy adag szárított csipetkét, mert azért frisset már lusta voltam csipkedni (nekem jó lett volna a vajasgaluska is). Addig forraltam szép lassan, míg a csipetke megfõtt.
A petrezselymet felaprítottam, és a kész levesbe kevertem.
Kivettem magamnak egy fél tányérnyit (piros tányérba!)
Finom volt!